.... Ianya Berkenaan Kit Siang Mengkhianati DAP | AAKJPengkhianatan Kit Siang adalah kerana bekerjasama dengan Mahathir. Kit Siang fikir Mahathir boleh membantu Guan Eng melepaskan diri dari penjara kerana orang tua itu mempunyai ‘kawalan’ ke atas SPRM. Terbukti beliau salah. Tambahan pula, Kit Siang fikir Mahathir mampu membawa masuk berjuta-juta orang Melayu ke dalam parti barunya, yang memberi manfaat kepada Pakatan. Dan ini juga dibuktikan salah. Akhirnya, pengkhianatan Kit Siang kesemuanya tidak membawa apa-apa. 
Lim Kit Siang mengalami keadaan yang sama seperti Tun Dr Mahathir Mohamad. Kedua-duanya dituduh melakukan pengkhianatan melampau dan kedua-dua mesti mati untuk itu.

Selama beberapa dekad Kit Siang telah cuba untuk meletakkan dirinya sebagai pejuang hak-hak dan kepentingan orang Cina. Kit Siang adalah ‘David’ Cina yang keluar untuk menghadapi ‘Goliath’ Melayu dan tentera keseluruhan ‘Filistin’ Melayu, bersenjata dengan hanya lastik dan beberapa batu kerikil yang di pungut dari tanah.

Kit Siang itu sangat berkuasa hinggakan dia juga boleh mengatur anaknya untuk berpindah dari Melaka ke Pulau Pinang dan dijadikan Ketua Menteri Pulau Pinang, walaupun Guan Eng bukan ‘anak-Pulau Pinang’. Dan sesiapa yang tidak bersetuju dengan beliau atau menentangnya, ia diketepikan, dipecat, atau dipaksa untuk meletak jawatan, seperti apa yang anda lihat dalam senarai panjang mangsa di bawah.Karpal telah memberi amaran kepada Kit Siang pada tahun 2008 untuk menghentikan pengkhianatannya tetapi kemudian dia meninggal dunia pada 2014 sebelum pengkhianatan melampau Kit Siang pada 2015

Kit Siang dan anaknya membuat Kim Il-sung dan anak kelihatan seperti orang baru. Bahagian yang paling ‘novel’ mengenai semua ini adalah bahawa dia boleh melepaskan diri dengannya. Dan Kit Siang boleh melakukan apa saja yang dia mahu lakukan dan mampu lepaskan diri dengannya kerana dia berjaya meletakkan dirinya kelihatan lebih besar daripada segalanya. Islam bercakap tentang empat khalifah yang mendapat petunjuk. Cina bercakap tentang empat tokong yang mendapat petunjuk – Chen Man Hin dan Karpal Singh, sudah tentunya dua daripada empat.

Tetapi Man Hin telah dihantar ke ladang, Karpal telah meninggal dunia, manakala Guan Eng sedang menuju ke penjara. Jadi yang tinggal hanyalah satu tokong sahaja, Kit Siang. Dan Kit Siang adalah harapan terakhir untuk orang Cina DAP. Tolak Kit Siang, orang Cina DAP sebenarnya tidak mempunyai sesiapa lagi yang tinggal. Dan kerana itulah sebabnya ‘utusan berhala’ seperti Kit Siang mesti bertindak dan memainkan peranan sebagai seorang ‘tokong berhala’.Man Hin pernah menjadi ‘roh DAP’ tetapi kini hanya umpama lelaki tua yang sudah letih yang ‘mati’ kerana patah hati melihat Kit Siang memusnahkan DAP

Dan Kit Siang lakukan itu. Selama beberapa dekad dia bertindak dan memainkan peranan bagaikan ‘seorang utusan Tuhan’. Dia juga menulis 10 juta kata-kata, kerana dia sendiri mendakwa, dalam artikel yang panjang dan berliku, kenyataan akhbar dan posting blog mengenai segala sesuatu yang tidak kena dengan Kerajaan Malaysia, Umno, Barisan Nasional, orang Melayu, orang Islam, Syariah, dan untuk tahap tertentu Islam juga (atau bagaimana Melayu mentafsir Islam).

Jika 10 juta ‘kata-kata bijak’ Kit Siang tersebut disusun menjadi sebuah ‘kitab suci’, ia akan menjadi lebih tebal daripada gabungan Al-Quran dan kesemua Bible Lama dan Baru. Dan seperti Kit Siang sendiri mengaku, dia telah ‘berdakwah’ untuk lebih daripada 50 tahun, lebih lama daripada apa yang dilakukan Musa, Isa dan Nabi Muhammad.

Jadi itulah gambaran untuk anda. Seorang pemimpin DAP Selangor yang saya sangat rapat dengannya (orang DAP akan tahu siapa saya katakan) pernah memberitahu saya dia menganggap Kit Siang sebagai Tuhan. Saya sebenarnya mendapati ia sangat lucu dan berkata kepada diri saya sendiri betapa mudahnya orang Cina untuk ‘mencipta’ tuhan-tuhan mereka dan melihat kepada apa-apa atau sesiapa sahaja sebagai Tuhan apabila ianya sesuai dengan mereka.

Bagaimanapun, pemimpin DAP Selangor ini lebih atau kurang memberikan saya gambaran tentang persepsi mereka terhadap Kit Siang dan kedudukan Kit Siang di kalangan Cina DAP.Kit Siang pernah menjadi Tuhan kepada ramai pemimpin Cina DAP sebelum dia menjadi ‘Judas’

Saya mesti mengatakan bahawa pada zaman pra-2010 sebelum Pakatan Rakyat mula mendedahkan kelemahannya dan retak. Saya juga meletakkan Kit Siang pada tempat yang tinggi. Jika tidak kerana apa-apa lagi sekurang-kurangnya Kit Siang wajar dikagumi kerana kegigihan dan ketabahan beliau. Dia seperti anjing dengan tulang yang mana apabila sahaja giginya menggigit tulang maka ia tidak akan melepaskannya walau apa juga keadaannya.

Tetapi itu adalah sebelum ini. Kit Siang hari ini tidak lagi seperti Kit Siang 50 tahun pertama kerjaya politiknya. Atau mungkin dia tidak pernah selama ini tetapi hanya mewujudkan persepsi bahawa beliau – satu kepura-puraan dia bersandiwara dengan topeng yang dia pakai. Anda boleh lihat beliau total berdiam diri mengenai kerugian FOREX berjumlah AS $ 10 bilion yang Kit Siang rupanya hanya bersandiwara selama 50 tahun dan hari ini Kit Siang yang sebenar akhirnya berdiri menonjolkan diri.

Ia mungkin bahawa Kit Siang sedar dia telah membuat satu kesilapan besar – dengan menutup Pakatan Rakyat supaya dia boleh menendang PAS keluar dari pakatan pembangkang – dan kini panik. Atau mungkin Kit Siang panik kerana dia tahu Guan Eng akan ke penjara dan tiada apa yang dia boleh lakukan untuk menghentikannya. Apapun alasan yang berkenaan untuk membuat Kit Siang panik, ia telah menyebabkan beliau membuat pertimbangan salah yang serius sejak dua tahun lepas.

Tiba-tiba Kit Siang dilihat sebagai manusia biasa semata-mata selepas semuanya. Ini sama seperti seorang lelaki lain yang mempunyai ketakutan dan kelemahan. Kit Siang adalah seseorang yang akan berkompromi mengenai prinsip dan mengkhianati partinya jika itu adalah apa yang diperlukan untuk menyelamatkan dirinya dan keluarganya. Kit Siang telah menunjukkan bahawa pengkhianatan tidak akan berlaku jika itu yang dia perlu lakukan untuk membawa dirinya dan anaknya keluar dari keadaan yang begitu sukar.Ini adalah bagaimana Kit Siang akan dikenang apabila dia mati: orang yang melakukan pengkhianatan melampau

Tindakan kemuncak pengkhianatan Kit Siang adalah bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad. Orang Cina DAP mungkin akan dibenarkan Kit Siang untuk melepaskan diri dengan banyak perkara seperti membunuh jika itu adalah apa yang diperlukan sebagai langkah akhir untuk menghalalkan cara. Tetapi pengkhianatan tidak ada dalam senarai tingkah laku yang boleh diterima walau apapun juga sebabnya yang berkenaan dengan pengkhianatan itu.

Dan itu adalah sebabnya empat peletakan jawatan dari Melaka baru-baru ini. Malah, terdapat ramai lagi pemimpin DAP sangat tidak berpuas hati tetapi mereka enggan untuk meninggalkan parti itu walaupun rasa tidak puas hati mereka kerana mereka takut peletakan jawatan mereka mungkin akan memberi kesan kepada parti. Semasa anda membaca ini terdapat pergolakan di kalangan barisan pemimpin DAP dan parti itu kelihatan telah meledak dan berpecah belah.

Mereka tahu jika mereka bersuara Kit Siang akan bertindak kejam terhadap mereka seperti dia telah bertindak terhadap pengkritiknya pada masa lalu. Kit Siang tidak bertolak ansur dengan perbezaan pendapat dan pengkritik akan dikenakan tindakan tegas. Jadi, jika anda tidak lagi boleh bertolak ansur dengan apa Kit Siang melakukan atau kecewa dengan pengkhianatannya, maka anda hanya tinggalkan seperti apa yang empat dari Melaka lakukan.

Mahathir adalah toksik dan sesiapa yang minum dari cawan itu minum dari ‘piala beracun’. Dan Kit Siang telah mendapati cara yang sukar kebodohan beliau ‘tidur’ dengan Mahathir. Apa yang dibina lebih 50 tahun boleh dimusnahkan dalam masa satu hari jika anda tidak berhati-hati. Dan 50 tahun kerjaya politik Kit Siang dan warisannya telah dimusnahkan pada hari dia membuat keputusan untuk ‘memeluk’ Mahathir sebagai pasangan hidupnya dan sebagai Ketua de facto pembangkang.Kit Siang kini menyedari bahawa memecat PAS dari Pakatan adalah satu kesilapan besar dan Mahathir telah gagal untuk membawa sokongan Melayu

Kit Siang kini tahu bahawa tindakannya menggulingkan PAS dari pakatan pembangkang adalah satu kesilapan besar dalam kerjaya politik 50 tahun beliau. Kit Siang berharap PAN akan dapat mengimbangi perkara itu tetapi parti serpihan PAS baru membuktikan malapetaka. Oleh itu, Kit Siang perlu beralih kepada Mahathir. Kit Siang fikir Mahathir akan dapat menarik sokongan Melayu. Tetapi itu juga membuktikan satu bencana.

Jadi Kit Siang mempertaruhkan Mahathir dan melakukan pengkhianatan terbesar. Tetapi dengan berbuat demikian dia tidak memperolehi apa-apa. Beliau tidak mendapat Melayu ‘sesat’ seperti yang beliau fikirkan. Dan yang lebih penting, dia tidak akan dapat menghalang anaknya daripada masuk ke penjara seperti yang dia fikir dia boleh lakukan. Jadi Kit Siang hilang segala-galanya dan tidak mendapat apa-apa sebagai balasan. Jadi pengkhianatannya adalah sia-sia. Dan itulah yang menambah luka kepada kecederaan beliau.

Orang Cina DAP sedar bahawa Kit Siang mengkhianati DAP apabila bekerjasama dengan Mahathir. Dan mereka tahu ia tidak ada kena mengena dengan kepentingan DAP tetapi hanya berkenaan keperluan peribadi Kit Siang. Dengan mengkhianati DAP, Kit Siang telah melukakan parti, ia akan mengambil masa yang lama untuk pulih. Tetapi itulah yang berlaku apabila anda membuat keputusan ketika panik dan keputusan itu adalah berdasarkan kepada kepentingan peribadi bukannya demi kepentingan parti dan komuniti.

PEMIMPIN DAP YANG GUGUR SEPANJANG JALAN

DAP National Leaders
Lee Lam Thye (former Deputy secretary-general) – Meletakan Jawatan
Wee Choo Keong (former National publicity secretary) – Meletakan Jawatan
Fung Ket Wing (former national treasurer) – Dibuang
Lee Ban Chen (former DAP National vice Chairman) – Meletakan Jawatan
Huan Chun Teng (former Vice secretary) – Meletakan Jawatan

Melaka
Tan Teik Chuan (Melaka Former MP), he was Lim Kit Siang follower, but quarrel with LKS at the end – Meletakan Jawatan
Kerk Kim Hock (former secretary-general), during 2004 GE sabotage by LKS team. – Sidelined
Sim Tong Him (Former Malacca President) had lost confidence in the party and disappointed with DAP leaders – Meletakan Jawatan
Goh Leong San Former Malacca President) had lost confidence in the party and disappointed with DAP leaders – Meletakan Jawatan
Lim Jak Wong (Bachang assembly person) had lost confidence in the party and disappointed with DAP leaders – Meletakan Jawatan
Chin Choong Seong (Kesidang assembly person ) had lost confidence in the party and disappointed with DAP leaders – Meletakan Jawatan

Penang
Yeap Ghim Guan ( former Penang Chief) – Meletakan Jawatan
Teoh Teik Huat ( former Penang Chief) – Meletakan Jawatan
Seow Han Cheng ( former Penang Vice-Chief) – Meletakan Jawatan
Tan Yu Su (former Paya Terubong assemblyman) – Meletakan Jawatan
Ooi Eam Kong (former Kampung Kolam assemblyman) – Meletakan Jawatan
Tan Beng Huat (former Jawi assemblyman) – Meletakan Jawatan
Goh Kheng Huat (former Nibong Tebal assemblyman) – Meletakan Jawatan
Pala (former Penang dap political education director) – Meletakan Jawatan
Wee Hock Seng (former Penang dap deputy chairman) – Meletakan Jawatan
Teh Beng Hai (Former Penang DAP Youth chief) – Meletakan Jawatan
Koay Teng Ha (former Penang dap secretary) – Diketepikan
*eh Yee Cheu (Tanjung Bungah assemblyman) – Diketepikan
Lydia Ong Kok Fooi (Berapit assemblyman) – Diketepikan
Lai Han Beng (former Penang DAP Youth secretary) – Diketepikan
Tan Beng Huat (former Jawi assemblyman) – Meletakan Jawatan
Yeap Teik Huat (former Penang Youth Publicity Chief), Oppose the sale of the Penang party property – Dibuang
Chew Kin Hor (Penang DAP Youth deputy Secretary) – Dibuang
Shamsher Singh Thind (Chai Leng Park branch secretary) – Meletakan Jawatan
Zulkifli Bin Md. Noor – Meletakan Jawatan

Selangor
Wong Chee Kin (former Selangor DAP Chairman) – Meletakan Jawatan
Dato’ Teng Chang Khim (Sungai Pinang assemblyman) – Diketepikan
Ng Swee Lim (Sekinchan assemblyman) – Diketepikan
Kua Kia Soong (former vice chairman) – Meletakan Jawatan
Janice Lee (DAP Youth deputy chief, Adun Teratai) – Dibuang
Tan Tuan Tat (DAP Publicity Secretary, Parliament Liason Committee, Branch Chairman) – Dibuang selepas beliau telah meletakan jawatan

Perak
Fong Po Kuan (former Batu Gajah MP) could not get along with Datuk Ngeh Koo Ham and Nga Kor Ming – Diketepikan
Tan Chek Meng (former Perak Chairman) could not get along with Datuk Ngeh Koo Ham and Nga Kor Ming – Meletakan Jawatan
Oh Keng Seng (Former PJ MP) – Meletakan Jawatan

Johor
Song Sing Kwee (former Johor Chief) – Meletakan Jawatan
Dr. Boo Cheng Hau (former Johor Chairman) – Diketepikan

Negeri Sembilan
Oh Xue Phang (former Negeri Sembilan chairman) – Meletakan Jawatan
Lee Yuen Fong (former Negeri Sembilan chairman) – Meletakan Jawatan
Ooi Tze Yu (former Bahau assemblyman) – Meletakan Jawatan
Lim Hui Beng (former Bahau assemblyman) – Meletakan Jawatan

Sabah
Tan Su Tze (Sabah vice treasurer) – Meletakan Jawatan
Junz Wong (Sabah secretary) – Meletakan Jawatan

Sarawak
Sim Guan Yang (former vice secretary) – Meletakan Jawatan

Selain daripada senarai di atas, masih terdapat ramai lagi “dibersihkan” oleh Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng


Yeap Ping Han, Og Kang Seng, Ho Boon Han, Kang Chai Huat, Ho Meng Yao, Loh Bao Kin, Tan Jin Seng, Goh Hock Guan, Oh Teik An, Ooi Swee Cheng, Lim Eng Guan, Yeoh Hean Cek, Wong Hong Keat, Goh Ling Yam, Yeo wei Ye, Khoo Seng Hock, Teoh Eng Hing,
Yeow Jin Yik, Goh Wei Xiang, Wong Kok Yew, Wong Kok Fang, Kong Chee Seng, Tan Chee Chong , Yap Kon Min. Tan Chew Hwa, David Dass, Vellasamy a/l Periasamy, Rahmat Bin Isahak, Moorly a/l Sarawanan.

Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal IT’S ABOUT KIT SIANG BETRAYING DAP. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top