.... Apabila Mahathir Melakukan Jenayah Untuk Menutup Jenayah Yang Lain | AAKJBank Negara secara teknikalnya muflis. Untuk menyembunyikan hakikat ini, kerajaan perlu memulakan pada ‘perakaunan kreatif’ untuk menunjukkan ‘keuntungan di atas kertas’. Dan ‘menjual’ MAS untuk Tajudin adalah salah satu daripada tindakan tersebut. Kini, sudah tentu, kita tahu bahawa ia adalah sebenarnya jualan palsu bertujuan untuk menunjukkan mendapat ‘keuntungan’ besar bagi menampung kerugian FOREX Bank Negara dan menyembunyikan hakikat bahawa bank pusat teknikalnya sudah muflis.
Ini adalah apa yang Datuk A. Chandrakumanan, Presiden PAR Malaysia kata pada 12 Jun 2015:

Tun Mahathir bersahaja menjawab bahawa ia tidak masuk akal untuk beliau menulis tentang urusan syarikat penerbangan negara itu kerana dia tidak pernah menjadi pengerusi MAS. Pada permukaan, apa yang Tun jawab kepada Zaid (Ibrahim) masuk akal. Walau bagaimanapun, pemikiran tersebut menjadi kabur apabila anda sebenarnya merujuk kepada afidavit yang difailkan di Mahkamah dengan satu Tajudin Ramli. Kes ini akhirnya telah diselesaikan di luar mahkamah pada tahun 2011.

Sebelum penyelesaian “luar mahkamah” untuk Kerajaan Malaysia ‘menghapus hutang’ penghakiman RM580 juta Tajudin, Tajudin mendakwa dalam afidavit di mahkamah bahawa bekas Perdana Menteri, Mahathir telah membuatkan beliau membeli MAS pada tahun 1994 untuk membantu menyelamatkan Bank Negara selepas bank pusat mengalami kerugian pertukaran wang asing secara besar-besaran kerana spekulasi dalam pasaran pertukaran asing sebagai “khidmat negara” dengan “Overriding Agreement” untuk membayar ganti rugi kepada beliau terhadap sebarang kerugian yang ditanggungnya.

Walaupun ini telah dinafikan oleh Mahathir, jawapan tersebut adalah relevan dan berkaitan dengan soalan cepumas mengenai siapa yang mesti bertanggungjawab bukan sahaja berhubung dengan kerugian RM10 bilion MAS.

Ia perlu disebut di sini bahawa kerugian sebanyak 1.8 bilion adalah secara langsung kerana langkah yang aneh dan lebih mencurigakan daripada kerajaan untuk membeli balik kepentingan Tajudin sebanyak 29.09 peratus dalam MAS pada harga RM8 sesaham mewakili premium sebanyak RM4.32 atau 117 peratus daripada harga pasaran pada RM3.68 sesaham apabila perjanjian itu telah ditandatangani pada 20 Disember 2000.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam kedua-dua bahan berita di bawah (Govt yet to apply to strike out Tajudin’s RM13.46b suit dan MAS settles suits against Tajudin Ramli). Lanjutan dari itu anda boleh membaca laporan khas The Sun Daily-6 Julai 2006, Tajudin alleges secret deal with DrM and Daim (BACA DI SINI).Mahathir dan Daim mereka penjualan MAS kepada Tajudin untuk menjana ‘keuntungan di atas kertas’ bagi mengimbangi kerugian yang telah dilakukan oleh Bank Negara

Pada asasnya, semua laporan ini menjelaskan bahawa kerajaan mengalami kerugian yang dianggarkan RM10 bilion dengan ‘menjual’ MAS kepada Tajudin Ramli dan kemudian ‘membeli semula’. Dan sebab untuk jualan palsu ini adalah untuk membuat ‘keuntungan di atas kertas’ bagi menampung kerugian besar yang dialami Bank Negara sebanyak RM30 bilion (atau AS $ 10 bilion).

Bank Negara secara teknikalnya telah muflis tetapi kerajaan tidak boleh mendedahkan perkara ini. Jadi mereka mencipta ‘perakaunan kreatif’ untuk menunjukkan bahawa bencana itu tidak sebesar apa yang orang katakan dan bahawa ia sebenarnya adalah ‘kerugian kecil di atas kertas”. Pendek kata, kerajaan umpama “merompak Peter untuk membayar Paul”, atau menggali lubang untuk menutup lubang yang lain, meninggalkan lubang yang lebih besar di belakangnya.

Laporan khas The Sun Daily-6 Julai 2006, Tajudin alleges secret deal with DrM and Daim, yang Mahathir dan Daim tidak pernah menafikan, seterusnya berkata:

Tan Sri Tajudin Ramli melakukan ‘saman balas’ RM13.46 bilion dan juga ‘menggugurkan bom’ berikut dalam dokumen mahkamah:

* Beliau telah diarahkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin untuk membeli saham dalam MAS bagi membantu Bank Negara pulih daripada kerugian pertukaran wang asing pada tahun 1994,

* Urus niaga ini adalah satu khidmat negara tetapi adalah sebagai penyamaran perjanjian komersial kerana kerajaan mahu ianya berlaku seperti itu,

* Beliau adalah pada setiap masa hanya penama / ejen kerajaan dalam MAS,

* Beliau telah diberi jaminan berulang kali oleh Mahathir dan Daim bahawa beliau tidak akan mengalami apa-apa kerugian atau akan bertanggungjawab atas apa-apa yang timbul daripada pembelian saham MAS oleh beliau.Kit Siang tidak lagi mengambil berat tentang kerugian RM100 bilion yang Mahathir ‘lakukan’ terhadap negara seperti yang biasa beliau lakukan

Walaupun Lim Kit Siang mengesyaki bahawa bencana kerugian MAS RM10 bilion adalah untuk menutup kerugian lebih besar berjumlah RM100 bilion pada posting blognya bertajuk “Is RM589 million out-of-court settlement of Tajudin Ramli’s debts proof Malaysians today are still paying for RM100 billion Mahathir financial scandals? “(BACA DI SINI)

Dalam artikel tersebut Kit Siang berkata, rakyat Malaysia berhak untuk jawapan yang terus terang dan jujur daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sama ada penyelesaian hutang Tajudin Ramli RM580 juta di luar mahkamah adalah bukti bahawa rakyat Malaysia hari ini masih membayar RM100 bilion skandal kewangan yang dilakukan Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri dalam tempoh 22 tahun . Dan jika demikian, mereka ingin tahu apa tindakan seterusnya.

Tajudin mendakwa melalui afidavit bahawa bekas perdana menteri Mahathir telah membuatkan beliau membeli MAS untuk membantu menyelamatkan Bank Negara selepas bank pusat mengalami kerugian pertukaran wang asing secara besar-besaran kerana spekulasi dalam pasaran mata wang asing sebagai “khidmat negara” dengan “Perjanjian Overriding” untuk menanggung rugi beliau terhadap sebarang kerugian yang ditanggung.

Jadi anda boleh lihat. Kit Siang telah bercakap dan rakyat Malaysia percaya bahawa Kit Siang sentiasa memberitahu kebenaran dan tidak pernah berbohong. Dan Kit Siang berkata Mahathir yang menyebabkan kerugian negara sebanyak 100 bilion dan bahawa dia masih menyebabkan kerugian negara sehingga hari ini. Dan Kit Siang berkata, bencana MAS itu adalah untuk menutup satu lagi bencana yang lebih besar, kebankrapan Bank Negara. Dan adakah Kit Siang berbohong?

ADDENDUM

Kerajaan masih belum memohon untuk membatalkan saman RM13.46b Tajudin
(The Sun Daily, 27 Nov 2006): Kerajaan masih belum memfailkan permohonan membatalkan tuntutan balas untuk RM13.46 bilion oleh jutawan Tan Sri Tajudin Ramli terhadap Danaharta, kerajaan dan beberapa syarikat dan individu.

Pada pendengaran Mahkamah Tinggi di sini hari ini, Pendaftar Kanan Muzlina Mohamad Jamil menetapkan 31 Jan dan 13 Feb untuk kes-kes untuk disebut lagi.

Daripada 24 defendan yang dinamakan dalam saman Tajudin, 19 telah memfailkan permohonan untuk membatalkan tuntutan balas Tajudin, dan Muzlina membenarkan mereka masa untuk mengemukakan afidavit mereka.

Beliau menetapkan 31 Januari untuk mendengar defendan kelapan dan kesembilan, dan yang lain telah ditetapkan untuk pendengaran pada 13 Feb.

Esok, Muzlina akan mendengar empat lagi defendan dalam permohonan mereka untuk membatalkan tuntutan balas itu.

The saman balas itu difailkan oleh Tajudin berikutan saman RM589 juta yang difailkan oleh Danaharta terhadap tokoh korporat itu.

Saman itu berkisar transaksi yang berkaitan dengan saham Malaysia Airlines Bhd (MAS), Celcom (M) Bhd dan Naluri Bhd, semua syarikat yang di bawah Tajudin pada satu masa.

Dalam dokumen mahkamah yang difailkan oleh peguamnya, Lim Kian Leong & Co, pada 29 Jun, Tajudin membuat beberapa pendedahan mengejutkan mengenai keadaan yang membawa kepada perolehan RM1.8 bilion itu daripada 32% kepentingan dalam MAS pada tahun 1994.

Antara dakwaan Tajudin dalam tuntutan balas itu adalah bahawa:

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin mengarahkan beliau untuk membeli saham dalam MAS untuk membantu Bank Negara pulih daripada kerugian pertukaran wang asing pada tahun 1994;

Mahathir dan Daim telah berulang kali memberi jaminan kepadanya dia tidak akan mengalami apa-apa kerugian atau akan bertanggungjawab atas apa-apa yang timbul dari pembelian saham MAS;

Urus niaga ini adalah khidmat negara tetapi telah menyamar sebagai perjanjian jangka panjang komersial kerana kerajaan mahu seperti itu; dan

Tajudin adalah pada setiap masa hanya penama / ejen kerajaan dalam MAS.

MAS selesaikan saman terhadap Tajudin Ramli
(The Malaysian Insider, 23 Jun 2012) – Malaysia Airlines (MAS) telah menyelesaikan di luar mahkamah terhadap tiga tindakan undang-undang terhadap bekas pengerusi Tan Sri Tajudin Ramli, satu langkah syarikat penerbangan negara itu yang digambarkan sebagai “berdaya maju”.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa Mahkamah Tinggi telah membenarkan kedua-dua MAS dan Tajudin (gambar) untuk menarik balik saman dan tuntutan balas mereka masing-masing.

Perkara itu telah diselesaikan di dalam kamar awal hari ini di hadapan Hakim Rosilah Yop.

“Beliau (Tajudin) telah bersetuju untuk menyerahkan tanah berharga di Langkawi di mana Four Seasons Hotel ‘berdiri’,” kata sumber mahkamah kepada The Malaysian Insider dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Satu lagi sumber yang rapat dengan MAS mendedahkan bahawa syarikat penerbangan negara menganggap penyelesaian tersebut sebagai langkah berdaya maju yang akan membolehkan ia untuk “melangkah ke hadapan dan untuk menyediakan penutupan kepada satu perkara yang telah lama wujud.”

Ia juga difahamkan bahawa satu pengumuman rasmi akan dibuat kepada Bursa Malaysia lewat hari ini.

MAS diwakili peguam dari firma Lee Hishammuddin Allen & Gledhill, manakala firma Lim Kian Leong & Co mewakili Tajudin.

Tajudin, yang merupakan pengerusi eksekutif syarikat penerbangan dari 1994 hingga 2001, telah memohon untuk membatalkan saman MAS berhubung dakwaan beliau menyalahgunakan kedudukannya dan sembunyikan kepentingannya dalam keputusan perniagaan yang dibuat pada pada masa beliau memegang jawatan.

Putrajaya juga memohon untuk membatalkan tuntutan balas Tajudin, di mana beliau mendakwa kerajaan dan MAS memfitnah beliau dengan saman kerana salah guna kuasa ketika mengetuai syarikat penerbangan negara.

MAS telah menuduh Tajudin menyalah guna kuasa dengan menggunakan pengaruhnya untuk meneruskan perkhidmatan penyewaan VIP dengan pembelian jet perniagaan Boeing 737 dengan harga AS $ 31 juta (RM93.5 juta) pada tahun 1997, walaupun MAS mengalami kerugian.

Syarikat penerbangan itu juga mendakwa Tajudin tidak jujur dengan menyembunyikan kepentingannya dalam Cendanasari Insurance Brokers Sdn Bhd, dalam hal-hal yang melibatkan sebidang tanah di Langkawi dan kapal layar mewah, Colombo Star.

Ahli perniagaan kelahiran Kedah seterusnya mendakwa bahawa saman itu mengandungi dakwaan kosong tanpa asas dan MAS telah bertindak dengan niat jahat dan dengan cara buruk dalam mengambil tindakan undang-undang terhadapnya untuk memalukan dan mencemarkan nama baiknya.

Pada awal tahun ini, Tajudin selesaikan di luar mahkamah hutangnya kepada Pengurusan Danaharta Bhd (Danaharta) dan beberapa syarikat lain berkaitan kerajaan (GLC) dengan sejumlah wang.

Ini berlaku walaupun keputusan Mahkamah Tinggi pada Disember 2009 yang memerintahkan bekas pengerusi MAS untuk membayar pengurus aset negeri sebanyak RM589.14 ditambah dua juta peratus bunga setiap tahun, secara ‘backdated’ hingga 1 Januari 2006.

Tajudin telah terjebak dalam siri yang paing rumit, ‘countersuits’ dan rayuan dengan pelbagai pihak yang timbul berikutan kegagalannya untuk pembayaran pinjaman bilion ringgit yang dia telah ambil untuk membeli kepentingan utama dalam MAS pada tahun 1994.

Beliau telah mendakwa bahawa beliau terpaksa membeli kerana “khidmat negara”, penyamaran sebagai perjanjian jangka panjang komersial, kerana kerajaan mahu menyenangkan hati masyarakat pelabur dan orang ramai.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, bagaimanapun menafikan dalam autobiografinya yang diterbitkan pada Mac tahun lepas bahawa beliau dan bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin telah memaksa Tajudin untuk menyelamatkan MAS pada tahun 1994 untuk RM1.8 bilion.

Ogos lalu, Putrajaya campur tangan dan mengambil tindakan untuk menamatkan kontroversi dengan mengarahkan semua saman terhadap Tajudin digugurkan.

Langkah itu telah digambarkan sebagai cubaan oleh kerajaan untuk menutup butiran yang terdapat dalam afidavit Tajudin untuk menyokong beliau membuat tuntutan balas di mana hartawan itu dilanda masalah kononnya mendedahkan banyak mekanisme dalaman di sebalik pembelian MAS.

Menurut laporan media, Tajudin juga mendakwa perjanjian ‘over-riding’ melindunginya daripada liabiliti.

“budak suruhan’ Daim berusia 65 tahun kini diragui untuk melahirkan golongan pemimpin korporat Melayu pemberian kerajaan semasa pentadbiran Mahathir.

BACA SETERUSNYA DI SINI:

‘BNM lost US$10b in forex market in 1990s’

Ex-BNM chief took the fall for others, says Nur Jazlan

The truth finally revealed: Bank Negara lost about RM98 billion in 1993

Not a very good Chinese New Year for Kit Siang

Mahathir and Daim deserted the sinking FOREX ship

Zeti has to come clean and tell the truth

Does Kit Siang still want his RCI?

Mahathir and Daim used Anwar to hide the US$10 billion FOREX loss

The RCI will determine if Mahathir is the biggest thief in Malaysian history

When Ghafar almost became the fifth PM of Malaysia

Malaysia Today
PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman Malaysia Today dengan tajuk asal “When Mahathir committed a crime to cover another crime"
Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top