.... Video Terbaru Askar Myanmar Seksa Masyarakat Rohingnya | AAKJ
INILAH perangai sebenar wajah rejim ‘syaitan’ Myanmar yang dikatakan tidak berperikemanusiaan dan bertindak zalim terhadap masyarakat Rohingnya.

Ya, amat memalukan bagi sebuah negara yang mempunyai pemimpin, yang merupakan tokoh pemenang hadiah nobel keamanan 1991. Namun hakikat sebenarnya ia hanyalah ‘jauh panggang dari api’.

Terbaharu menerusi laman sosial, satu rakaman video berjaya membongkar kembali kekejaman anggota polis Myanmar menyeksa tahanan etnik minoriti itu tanpa belas kasihan.

Kejadian dipercayai dirakam pada 5 November lalu, di perkampungan Koe Tan Kauk, sebuah kawasan di utara Myanmar.

Menerusi rakaman, dapat disaksikan bagaimana penduduk kampung didera dengan ditahan seperti penjenayah yang diikat pergelangan tangan dan kaki.

Seorang anggota polis dilihat memukul seorang kanak-kanak lelaki dan kemudian meletakkannya di dalam tahanan berkenaan.

Kemudian dia dipaksa meletakkan tangannya ke atas kepala sebelum disepak bertalu-talu di bahagian muka oleh polis berhati binatang itu.

Ia dikatakan berpunca gara-gara penduduk kampung melakukan demonstrasi secara kecil-kecilan pada 3 November lalu bagi mengutuk isu ‘penghapusan etnik’ yang dijalan oleh kerajaan Myanmar.

Pada hari berkenaan juga, ia merupakan hari di mana wakil deligasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melawat di kawasan perkampungan itu.

Lantas membuatkan pihak berkuasa Myanmar mengeluarkan arahan untuk menangkap peserta demonstarsi pada keesokan harinya.

Rakaman kejadian itu sehingga kini masih mendapat perkongsian daripada pengguna internet seluruh dunia yang mana mengutuk sekeras-kerasnya tindakan zalim kerajaan Myanmar di bawah pimpinan Aung San Suu Kyi.

Netizen turut mengingatkan agar masyarakat antarabangsa tidak sepatutnya terus membisu ketika kaum Rohingya berada di jurang penghapusan. – MYNEWSHUB
Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top