Menu

RAKYAT Malaysia terkilan dengan video sambutan Tahun Baru Cina pakatan harapan pimpinan DAP yang disulami dengan motif politik. Perkara tersebut menunjukkan tahap ketakutan Rafizi Ramli, Teresa Kok dan Khalid Samad terhadap kemaraan UMNO Barisan Nasional dalam berkhidmat kepada rakyat.

Walaupun ayam bukannya simbol atau objek berhala yang disembah oleh masyarakat Cina yang rata-ratanya menganut agama Budha dan Kristian namun ianya merupakan antara simbol penting dalam kalendar Cina. Ayam seperti mana-mana haiwan lain memberi makna tersendiri sebagai simbol kepercayaan masyarakat Cina dalam menyambut tahun baru dalam kalendar bangsa tersebut.

Jika simbol tahunan perayaan tahun baru ini pun Teresa yang berbangsa Cina cuba memperlekehkan, kenapa beliau tidak memberi cadangan untuk menukar kepada haiwan atau binatang lain atau benda lain?

Teresa dilihat terpaksa membayar dengan harga yang mahal untuk membuat video sambutan perayaan Tahun Baru Cina pada tahun ini. 

Bayangkan dalam ramai-ramai pelakon yang dibayar di dalam youtube tersebut, hanya seorang sahaja yang mngalirkan air mata dan seorang lagi terpaksa berpura-pura menggunakan tisu untuk menyapu airmatanya. Pelakon yang lain pula hanya kaku tanpa berbuat apa-apa. 

Hanya seorang pelakon warga emas memeluk anak Anwar manakala yang lainnya hanya melihat tanpa ada sebarang reaksi kerana mungkin arahan Teresa yang fokus utama adalah untuk “memfitnah” ayam tersebut

Dan yang paling memalukan apabila Teresa tetap menggunakan ayam putih sebagai logo videonya, kenapa beliau dan rakan-rakan yang lain tidak mengunakan sahaja ayam hitam seperti lazimnya individu yang berwatak jahat? 

Ayam tu mengambarkan siapa sebenarnya? Lim Guan Eng dan Rafizi sendiri berkemungkinan besar bakal terhumban ke penjara. Adakah ianya melambangkan mereka?


 
Top