Menu

Nazir Razak mengakui beliau menggunakan banknya untuk mengagihkan dana politik. Siasatan dalaman telah dibuat, yang mendapati dia tidak bersalah menyalahgunakan kuasa, manakala Bank Negara berdiam diri dan tidak melakukan apa-apa. Tindakan Bank Negara, atau dalam kes ini ia tidak bertindak, mewujudkan tanggapan bahawa Najib campur tangan dan melepaskan adiknya dari masalah tersebut.

Pada 1 April 2016, Singapore Straits Times melaporkan: Nazir ‘received, then disbursed funds from Najib’s bank account’, says WSJ (Baca DI SINI). Ini adalah apa yang telah dilaporkan:

Ahli perbankan terkemuka Nazir Razak yang lantang mengkritik pentadbiran dan politik Malaysia, telah mendapati dirinya terlibat dalam skandal kewangan berpusar di sekitar abangnya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

The Wall Street Journal (WSJ) melaporkan bahawa Datuk Seri Nazir menerima AS $ 7 juta (S $ 9.4 juta) yang dipindahkan ke dalam akaunnya dari abangnya, dan wang itu kemudian diagihkan kepada ahli-ahli politik Umno menjelang Pilihan Raya Umum 2013.

Akhbar itu berkata bahawa Datuk Seri Nazir, yang merupakan Ketua Eksekutif CIMB pada masa itu, mengesahkan dalam satu kenyataan bahawa wang itu dibahagikan mengikut arahan daripada pemimpin parti. Beliau juga berkata beliau percaya wang itu daripada sumbangan syarikat-syarikat dan orang perorangan Malaysia bagi membantu untuk pilihan raya.

Kemudian, pada 18 April 2016, New Straits Times melaporkan: Nazir takes leave of absence from CIMB pending board review. (BACA DI SINI).

Tepat sebulan kemudian, pada 18 Mei 2016, Reuters melaporkan:CIMB chairman Nazir Razak to resume duties after review into money transfers (BACA DI SINI).

Laporan itu menyebut: “Nazir Razak, adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, akan menyambung semula tugasnya sebagai pengerusi Kumpulan CIMB Holdings Bhd selepas kajian bebas mendapati bahawa dia tidak menyalahgunakan kedudukannya di bank dalam memindahkan dana politik daripada akaun peribadi beliau.”Adakah Bank Negara tidak melakukan apa-apa kerana Nazir adalah adik Perdana Menteri?

Ya, siasatan dalaman telah diadakan dan mereka mendapati Nazir tidak bersalah. Tetapi mengapa siasatan dalaman? Tidakkah sepatutnya Bank Negara yang menjalankan penyiasatan ini? Nazir telah mengaku bersalah. Namun siasatan dalaman berkata dia tidak bersalah. Dan masih Bank Negara tidak melakukan apa-apa. Adakah sepatutnya Bank Negara meminta Nazir untuk meletakkan jawatan kerana dia bersalah dari segi moral walaupun tidak secara sah bersalah?

Adakah Bank Negara tidak melakukan apa-apa kerana Nazir adalah adik Najib, atau kerana mereka tidak mempunyai keberanian dan tidak cukup kuat kapasitinya? Dengan tidak berbuat apa-apa ia menunjukkan kecenderungan Bank Negara untuk pendakwaan terpilih dan ia kelihatan buruk kepada bank.

Nazir terlibat dalam mengedarkan dana politik.Beliau hanyalah sekadar tukan angkut beg. Tapi apabila beliau tertangkap beliau ambil cuti dan sebulan kemudian, selepas siasatan dalaman diadakan, dia diisytiharkan bersih dan kembali semula ke pejabat. Dan Bank Negara tidak berkata satu perkataan pun tentang perkara ini.

Bank Negara mungkin mahu menyelamatkan Nazir terutamanya kerana dia adalah adik Perdana Menteri, tetapi adakah Bank Negara tidak berminat dalam menyelamatkan bank dan bukannya individu yang telah jelas melakukan sesuatu yang tidak bermoral – walaupun mereka memberitahu kita bahawa tidak bermoral tidak menyalahi undang-undang.

Setakat ini masyarakat berpandangan bahawa kononnya cuti selama sebulan dan siasatan dalaman adalah semua hanya sandiwara. Bank Negara mempunyai kuasa untuk bertindak, yang sebelumnya Gabenor Dr Zeti Akhtar Aziz telah membuktikan demikian. Jadi mengapa tidak bertindak?Zeti menunjukkan bahawa Bank Negara mempunyai kuasa untuk bertindak apabila mereka mahu

Dengan menolak untuk bertindak dan dengan ‘menyapu semuanya ini di bawah permaidani’ memberi gambaran bahawa Najib campur tangan dalam segala-galanya dan Nazir telah dilepaskan kerana dia adalah adik Perdana Menteri, dan bahawa Perdana Menteri yang membiarkan dia lepas. Sekurang-kurangnya Nazir perlu meletak jawatan dan bukannya kekal di sana dan bercakap banyak mengenai ini, itu dan yang lainnya – cara Mahathir bercakap tentang memerangi rasuah selepas mencuri RM100 bilion wang pembayar cukai.

“1MDB skandal dan kurangnya kepercayaan memerlukan NCC2, kata Nazir,” lapor Malaysiakini semalam. Dalam laporan berita, Malaysiakini berkata:

Kurangnya kepercayaan terhadap kerajaan pusat dan institusi-institusi utama negara susulan kontroversi 1MDB membuatkan penubuhan Majlis Perundingan Negara Kedua (NCC2) perlu disegerakan, kata Pengerusi Kumpulan CIMB Datuk Seri Nazir Razak.

Nazir, yang mencadangkan penubuhan majlis itu pada September tahun lalu, berkata kontroversi 1MDB telah menyebabkan persaingan kuasa bertambah buruk. “Ahli-ahli politik terdorong mencari jalan keluar yang melampau, dalam kes kita, menyemarakkan perbezaan kaum dan agama. Pada tahap itu ia jadi bahaya, seperti yang pernah kita lihat sebelum-sebelum ini,”.

Nazir menjadikan bunyinya seperti keseluruhan masalah dengan negara tersebut berpusat di sekitar hanya satu isu: 1MDB. Menyelesaikan satu isu ini dan semuanya akan selesai dan rakyat Malaysia akan menjadi orang yang paling gembira di dunia. Menyelesaikan 1MDB dan DAP tidak akan mendapat satu pun undi dari Cina dan 90% pengundi Cina yang mengundi pembangkang dalam dua pilihan raya umum sebelumnya akan meninggalkan DAP dan pembangkang pimpinan DAP dan akan akan mengundi Umno dan Barisan Nasional yang diketuai Umno.

Nazir mesti telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pengarah Eksekutif CIMB bukan kerana otak beliau tetapi kerana dia adalah anak kepada Perdana Menteri Kedua Tun Razak Hussein dan adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak jika ini adalah cara dia berfikir dan bercakap. Apa yang Nazir kata adalah sama dengan apa yang Tun Dr Mahathir Mohamad, DAP dan Pakatan Harapan katakan juga.

Sebenarnya seluruh masalah bukan mengenai 1MDB. Dan walaupun Najib melakukan apa yang mereka semua inginkan – iaitu ‘menyelesaikan’ 1MDB- itu tidak akan mengubahkan apa-apa. Orang-orang ini tidak membenci kerajaan Barisan Nasional yang diterajui oleh Melayu UMNO kerana 1MDB. Mereka sudah membenci kerajaan Barisan Nasional yang dipimpin oleh Melayu UMNO. Mereka hanya menggunakan 1MDB sebagai alasan untuk mewajarkan kebencian mereka dan supaya mereka dapat memberi gambaran bahawa kebencian mereka terhadap kerajaan Barisan Nasional yang dipimpin oleh Melayu UMNO adalah mulia dan wajar.

Pada September tahun lepas Nazir berkata Majlis Perundingan Negara kedua atau NCC2 perlu ditubuhkan di bawah naungan Majlis Raja-Raja. NCC pertama telah ditubuhkan pada tahun 1970 selepas rusuhan kaum tahun 1969, satu insiden dilabelkan sebagai sejarah yang paling gelap dalam sejarah Malaysia. Adakah Nazir membayangkan bahawa Malaysia kini sedang melalui tempoh yang kedua paling gelap dalam sejarah Malaysia, dan manakala yang pertama ialah rusuhan kaum 13 Mei yang kedua adalah 1MDB (bermaksud 1MDB adalah bersamaan dengan 13 Mei)?

Sebenarnya, tahap kepercayaan orang seperti Nazir bercakap adalah kerana kes-kes seperti di mana dia mengaku menggunakan banknya untuk mengagihkan dana politik tetapi tiada apa yang berlaku kerana Bank Negara bertindak mendiamkan diri dan sepatutnya mereka perlu meminta Nazir untuk meletak jawatan.

Malaysia Today


 
Top