.... Mahathir, Anwar Terima Berbilion Duit Arab Saudi | AAKJArab Saudi membiayai 20% daripada kempen presiden Hillary Clinton. Malah, Arab Saudi sentiasa membiayai kedua-dua belah pihak, Republikan dan Demokrat. Dan Amerika Syarikat adalah bukan satu-satunya negara Arab Saudi menyalurkan wang manakala Najib bukan Perdana Menteri Malaysia yang pertama menerima wang Saudi. Cuma Mahathir tidak memberitahu kita berapa banyak dia terima ketika beliau menjadi PM manakala Anwar juga menerima banyak wang walaupun sebelum menyertai Umno pada tahun 1982.Anwar Ibrahim telah dikaitkan rapat dengan Mursyidul Ikhwanul Muslimin Youssef al-Qaradawi sejak zaman sebelum Umno

Ketika tahun 2015 Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak percaya bahawa orang-orang Arab akan menjadi begitu murah hati untuk menderma RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Sebenarnya orang-orang Arab adalah lebih murah hati daripada itu dan mereka telah menjadi begitu selama 40 tahun sejak tahun 1970-an. Malah, Mahathir sendiri telah mendapat manfaat daripada sumbangan tersebut, seperti yang Anwar Ibrahim sebelum beliau menyertai Umno pada tahun 1982.

Arab Saudi mempunyai polisi untuk ‘membeli rakan’ di seluruh dunia dan ia membelanjakan berbilion-bilion untuk melakukan ini. Ia terutamanya memerlukan kawan seperti Malaysia, negara-negara Sunni yang anti-Syiah. Arab Saudi akan membelanjakan pada harga apa sahaja untuk mempromosi Sunni Islam dan untuk mengasingkan atau memburuk-burukkan Syiah Islam. Dan Malaysia sesuai dengan kehendak tersebut.

Marilah kita membuat analisa semula beberapa laporan yang telah diterbitkan mengenai perkara ini.Mahathir dan Anwar membina ini dengan duit dari Arab


Pada bulan November 2004, Leo Barasi dari Universiti Oxford telah menulis kertas kerja bertajuk ‘Bantuan kemanusiaan Arab Saudi: Pengambilalihan politik?’, di mana beliau berkata:

Arab Saudi antara yang mempunyai belanjawan bantuan kemanusiaan terbesar di dunia. Ketiga-tiga badan amal Arab yang paling menonjol, Saudi Red Crescent (SRC), IIRO dan al Haramain, berkait rapat dengan keluarga diraja. Badan amal lain mempunyai kekuatan kewangan tersendiri, tetapi masih tetap berkaitan dengan keluarga diraja. Ketua Penyelia bagi setiap jawatankuasa ini adalah Putera Naif, Menteri Dalam Negeri dan seorang lagi saudara kandung King Fahd.

Skop keseluruhan kerja-kerja amal Arab adalah sukar untuk dikesan dengan tepat kerana mereka secara tradisinya mereka tidak melaporkan aktiviti-aktiviti mereka secara rasmi. Walau bagaimanapun, bukti anekdot menunjukkan bahawa kedua-dua IIRO dan al Haramain aktif di Afrika dan Asia sehingga tahun 2003. Sekurang-kurangnya sehingga pertengahan 1990-an, IIRO telah mencari keadilan dalam pemberian bantuan. Baru-baru ini, ia telah bekerjasama terutamanya di negara-negara yang dikuasai oleh Islam.

“Jadi kerana ia mampu, kerajaannya adalah salah satu daripada penderma terbaik di dunia dan keadaan demikian sejak dari 1970-an. Sebenarnya, dan menurut Laporan Statistik PBB bagi 2014, Riyadh adalah penyumbang terbesar keenam di seluruh dunia. Lebih daripada 90 negara mendapat manfaat daripada pemberian ini, termasuk Sri Lanka dan India, “kata Dr Joseph A. Kechichian pada 31 Ogos 2016, pengarang buku yang baru diterbitkan From Alliance to Union: Challenges Facing Gulf Cooperation Council States in the Twenty-First Century (Sussex: 2016).Arab Saudi membiayai lebih daripada 20% daripada kos kempen Hillary Clinton untuk pilihan raya presiden, Putera Mahkota Arab Saudi Putera Mohammed bin Salman dipetik sebagai berkata dalam laporan berita oleh Jordanian Petra News Agency pada 13 Jun 2016.

“Arab Saudi sentiasa menaja kedua-dua Pihak Republikan dan Demokratik Amerika dan kerajaannya juga menyediakan 20 % daripada kos kempen Hillary Clinton dengan penuh semangat dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat walaupun pada hakikatnya bahawa beberapa pasukan berpengaruh dalam negara tidak menunjukkan positif ke arah menyokong calon kerana beliau seorang wanita,” laporan agensi itu memetik Prince Mohammed sebagai berkata.Putera Mahkota Arab Saudi Putera Mohammed bin Salman

Seawal dua tahun lalu, usaha Arab Saudi sepanjang separuh abad untuk mewujudkan dirinya sebagai kuasa utama di kalangan negara-negara Arab dan Islam kelihatan seolah-olah telah berjaya. Surat Jabatan Negara Amerika Syarikat yang dihantar oleh bekas Setiausaha Negara, Hillary Clinton, pada tahun 2014 dan diterbitkan oleh Wikileaks menyebut mengenai Arab Saudi dan Qatar sebagai pesaing yang bersaing “untuk menguasai dunia Sunni”. (Independent UK, 7 Jan 2017)

BACA SELANJUTNYA DI SINI

Pada hari Khamis, pentadbiran Amerika Syarikat menawarkan kepada Arab Saudi $ 115 bilion dalam penjualan senjata. Cadangan itu, yang merangkumi latihan, senjata, kereta kebal dan peralatan perang yang lain, adalah yang tertinggi sepanjang dekad hubungan pakatan antara Washington dengan monarki. Jatras berkata angka penjualan senjata menunjukkan tahap rasuah di Amerika Syarikat, sambil menambah bahawa rejim Riyadh membelanjakan wang pada kempen melobi untuk “membeli pengaruh politik” di kalangan pembuat dasar Amerika. (Press TV, 9 Sep 2016)

BACA SELANJUTNYA DI SINI

Raja Arab Saudi sudah “menganugerahkan” hadiah yang mahal kepada Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dan rakan-rakannya dalam usaha untuk membeli lebih banyak pengaruh di Rumah Putih, kata seorang penganalisis politik Amerika. Menurut laporan perakaunan tahunan terkini oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat, bekas Raja Arab Saudi Raja Abdullah bin Abdulaziz Al Saud dan lain-lain pegawai tinggi Arab mandikan Obama dengan hadiah lebih daripada $ 1.3 juta sepanjang tahun 2014. (TV Press, 30 Nov 2015 )

BACA SELANJUTNYA DI SINI

Faisal bin Hassan Trad, wakil tetap Arab Saudi ke Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, berkata Kerajaan Saudi adalah negara yang paling murah hati di dunia dalam bidang pembangunan dan bantuan kemanusiaan sejak empat dekad yang lalu. “Arab Saudi mendermakan, dalam tempoh ini, lebih daripada $ 115 bilion kepada lebih daripada 90 buah negara di seluruh dunia,” kata Duta Arab Saudi ke PBB. (Arab News, 5 Okt 2015)

BACA SELANJUTNYA DI SINI 


Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top