.... Kit Siang 'Gelabah Berok' | AAKJKit Siang nafi mengadakan pertemuan rahsia dengan Mahathir pada 3 Disember 2016 untuk memeterai perjanjian bahawa Mukhriz akan menjadi PM dengan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Siapa yang kata mereka ada pertemuan sulit? Kita mengatakan bahawa Kit Siang bercakap dengan Mahathir, bukannya pertemuan rahsia dengan Mahathir. Dan adakah Mahathir menafikan apa-apa? Kit Siang menafikan pertemuan rahsia apabila tiada siapa yang berkata mereka bertemu sedangkan Mahathir tidak menafikan apa-apa.Tunku Aziz mendedahkan perjanjian antara Kit Siang dan Mahathir dan pemimpin DAP itu kini sedang mengamuk

Apabila Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendedahkan bahawa pada 3 Disember 2016, Lim Kit Siang dan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat perjanjian di mana Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang, manakala Kit Siang sendiri akan menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Kit Siang mula terjebak dalam politik huru hara.

Seminggu sebelum 3 Disember, Anthony Loke telah mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput ke konvensyen DAP yang akan diadakan pada 4 Disember. Kemudian, pada 3 Dis pada majlis penangguhan ucapannya sewaktu perhimpunan agung Umno, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyebut bahawa pilihan raya umum akan datang akan menjadi Barisan Nasional yang dipimpin oleh Melayu-Umno akan menghadapi Pakatan Harapan pimpinan Cina DAP.

Ucapan ini telah disiarkan secara langsung melalui televisyen di seluruh Malaysia supaya tidak hanya 3,000 anggota perwakilan Umno mendengar ucapan itu tetapi orang Melayu di seluruh Malaysia juga. Video Superman Hew Kuan Yau juga dimainkan pertengahan ucapan Najib, yang mengesahkan bahawa DAP menggunakan PKR dan PAN, termasuk Mahathir, supaya menggunakan orang Melayu untuk skru orang Melayu.

Dan ianya seperti jika gambar bernilai seribu perkataan video pula bernilai satu juta.

Kit Siang tidak mahu Mahathir menghadiri konvensyen DAP pada 4hb Disember kerana dia melihat orang tua itu sebagai liabiliti besar. Kit Siang dan DAP melihat perkara tersebut dari sudut pengundi Cina dan Mahathir tidak boleh membantu dalam hal ini. Malah Mahathir kemungkinan besar akan mengurangkan monopoli DAP terhadap undi Cina jadi ia adalah lebih baik bahawa mereka menjauhkan mereka dari orang tua itu. Pakatan Harapan pimpinan DAP adalah semata-mata sebuah entiti Cina dengan PKR dan PAN hanyalah sebagai alat mereka, seperti apa yang dikatakan Superman Hew.

Tetapi ucapan Najib pada 3 Dis mengubah segala-galanya. DAP perlu membuktikan Najib salah dengan memberikan DAP wajah yang lebih Melayu. Jadi Kit Siang terpaksa bertindak. Beliau meminta kepada Mahathir dan merayu kepadanya untuk menghadiri konvensyen DAP pada hari berikutnya. Mahathir, yang sudah berasa dihina kerana dihina pada peringkat awalnya telah meletakkan termanya. Sekiranya DAP inginkan beliau hadir ke konvensyen DAP maka Pakatan Harapan perlu bersetuju untuk Mukhriz menjadi Perdana Menteri. Melihat perkara tersebut, Kit Siang juga mengambil peluang membentangkan cadangan balas beliau, yang mana Mahathir mesti bersetuju dengan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Kit Siang tahu bahawa sebagai Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri,akan menjadikannya lebih berkuasa daripada Perdana Menteri. Dan memandangkan Mukhriztidak mampu berbuat apa-apa, Kit Siang akan pasti dapat mentadbir negara.

Ini adalah sesuatu yang Kit Siang tidak mahu rakyat Malaysia tahu lagi. Pertama sekali, ini hanya perjanjian sulit antara Kit Siang dan Mahathir dan seluruh Pakatan Harapan tidak membincangkan perkara ini atau bersetuju lagi. Lebih penting lagi, jika orang Melayu sedar perjanjian ini, Pakatan Harapan akan kehilangan undi Melayu. Jadi Pakatan pembangkang itu hanya bergantung semata-mata kepada undi Cina dan ini bermakna Pakatan Harapan mungkin tidak akan dapat memenangi 70 kerusi Parlimen dan juga menghadapi bahaya kehilangan Selangor.

Di Malaysia, cabaran biasa yang mereka lakukan kepada Najib (atau kepada sesiapa sahaja untuk perkara itu) jika seseorang itu berbohong maka dakwalah orang itu. Jika anda tidak lakukannya maka itu bermakna dakwaan tersebut adalah benar dan anda adalah bersalah seperti yang didakwa. Dan itulah sebabnya Kit Siang mengarahkan peguamnya untuk memulakan prosiding undang-undang terhadap Utusan Malaysia, New Straits Times dan apa-apa media lain yang menyiarkan “berita palsu” tentang pakatan rahsia yang didakwa dilakukan oleh beliau dengan Mukhriz Mahathir.Pakatan antara Mahathir dan Kit Siang tidak lagi rahsia dan Kit Siang bagaikan orang gila

Tetapi tidak seorangpun yang mengatakan Kit Siang membuat perjanjian rahsia dengan Mukhriz. Kami katakan beliau telah membuat perjanjian rahsia dengan Mahathir mengenai menjadikan Mukhriz sebagai Perdana Menteri dengan dirinya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Jadi apa yang Kit Siang cuba mengarut?Beliau cuba mengaburi pandangan kita. Ini semua hanya sandiwara atau wayang kerana jika dia tidak melakukan apa-apa maka orang akan berkata dakwaan itu adalah benar. Jadi, anda membuktikan ia tidak benar dengan menyaman. Tetapi saman anda tidak kemana-mana dan mungkin tidak berakhir di mahkamah.

Tetapi semua akhbar-akhbar ini dituduh melaporkan apa yang diperkatakan oleh Tunku Aziz . Jadi mereka hanyalah penyampai. Mengapa mendakwa penyampai berita? Mengapa tidak menyaman Tunku Aziz,yang mana boleh hadir ke mahkamah dan mendedahkan dari mana beliau mendapat maklumat ini? Kemungkinan kebenaran akan terjawab?

“Saya tidak mempunyai sebarang kepentingan serta membuang masa saya kepada orang yang telah hilang penghormatan dan kredibiliti untuk diberikan perhatian,” kata Kit Siang ketika ditanya sama ada beliau akan menyaman Tunku Aziz, yang sebenarnya membuat kenyataan dan dilaporkan oleh semua akhbar ini.

Jadi anda boleh lihat. Kit Siang mengesahkan bahawa Utusan Malaysia, New Straits Times dan semua media lain mempunyai kredibiliti, itulah sebabnya beliau menyaman mereka. Saya rasa ianya membuktikan bahawa mitos selama ini tidak benar bahawa agensi-agensi berita kerajaan atau media arus perdana tidak mempunyai kredibiliti. Dan ini datang dari mulut Kit Siang sendiri.

Tetapi ramai yang tidak tahu adalah bahawa selepas kisah pakatan rahsia ini pecah, Kit Siangtelah mengadakan satu pertemuan dengan pemimpin kanan dan bertanyakan pandangan mereka namun tidak ada seorang pun yang ada sebarang idea. Beliau mencari jalan penyelesaian politik tetapi tidak dapat mencari satu pun, yang menyebabkan beliau mengamuk. Saman atau pergi ke mahkamah tidak boleh menjadi keutamaan kerana yang hanya mengheret isu tersebut dan memanjangkan permasalahan. Ia tidak menyelesaikan isu.

Hanya satu pilihan kepada Kit Siang bahawa beliau mesti membuat pengakuan rasmi, mungkin dalam bentuk akuan berkanun, bahawa Mukhriz tidak akan menjadi Perdana Menteri dengan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Tetapi Kit Siang tidak boleh berbuat demikian kerana dia akan memungkiri perjanjian dengan Mahathir dan orang tua akan menghuru harakan politik.

 

Anwar Ibrahim bukan lagi pilihan Pakatan Harapan sebagai Perdana Menteri

Terlalu banyak masa dan wang ringgit telah dibelanjakan bagi segala perancangan dalam masa tiga tahun lalu, termasuk membeli ahli PKR, PAN dan Pribumi, menutup Pakatan Rakyat dan membentuk Pakatan Harapan, menubuhkan dua parti baharu (PAN dan Pribumi) dan sebagainya. Beratus-ratus juta dan usaha tiga tahun bagaikan telah di ‘flush’ ke dalam tandas jika Kit Siang mengeluarkan kenyataan rasmi dan / atau menandatangani suatu akuan berkanun yang menyatakan bahawa Mukhriz bukanlah pilihan sebagai Perdana Menteri.

Kit Siang menegaskan bahawa beliau telah menafikan sebarang pertemuan rahsia dengan Mahathir pada 3 Disember apabila dia telah kononnya memeterai perjanjian yang Mukhriz akan menjadi perdana menteri dan beliau sebagai timbalannya, dilaporkan Malay Mail Online. Ya, Kit Siang tidak mengadakan pertemuan rahsia dengan Mahathir. Siapa yang berkata beliau telah mengadakan pertemuan rahsia? Kami berkata, beliau bercakap kepada Mahathir, tidak mengadakan pertemuan rahsia. Dan adakah Mahathir telah menafikan berkaitan dengan ini? Kit Siang menafikan pertemuan malah tiada siapa yang berkata mereka bertemu manakala Mahathir tidak menafikan apa-apa.

“Adakah mereka mampu menjelaskan tempat dan masa pada 3 Disember di mana Mahathir dan saya bertemu untuk memeterai apa yang dipanggil perjanjian?” Soal Kit Siang. “Sudah tentu, mereka tidak mampu untuk berbuat demikian, kerana ia adalah satu penipuan penceritaan semula sahaja.”

Siapa kata Kit Siang bertemu Mahathir “face-to-face” untuk mesyuarat? Pada malam 3 Disember 2016 iaitu malam sebelum konvensyen DAP dan tidak ada masa untuk bermesyuarat. Apa yang dilaporkan adalah Kit Siang menelefon Mahathir. Bolehkah anda melihat bagaimana Kit Siang memutar belitkan perkara ini? Dan Kit Siang tidak menggunakan ‘telefon selamat’ untuk bercakap. Dia menggunakan saluran normal yang telah ditetapkan ke mod pembesar suara. Kit Siang dan Mahathir mahu ada saksi perbualan mereka supaya tidak ada perjanjian lain. Oleh itu ada orang lain yang menjadi saksi kepada perjanjian di antara Mahathir dan Kit Siang.Mukhriz Mahathir, calon Perdana Menteri Pakatan Harapan dengan Kit Siang sebagai timbalan dan Menteri Kewangan

Sebaliknya Mukhriz meminta Tunku Aziz mendedahkan sumber (atau kebocoran) jika tidak maka beliau akan menyaman. Bolehkah anda nampak bahawa Mukhriz tidak mahu menyaman Tunku Aziz untuk apa yang dia katakan? Dia mahu menyaman Tunku Aziz jika kebocoran itu tidak didedahkan. Mukhriz tahu bahawa salah seorang saksi kepada perjanjian yang telah dicapai antara Mahathir dan Kit Siang membuka mulut. Dan Mukhriz mahu tahu siapa orang tersebut.

Apa yang membuatkan Kit Siang lebih sakit hati adalah dia tahu bahawa Tunku Aziz telah mengalahkan beliau. Kit Siang tidak mempunyai penyelesaian politik jadi dia perlu menyaman untuk memberi gambaran yang beliau telah difitnah. Tetapi dia tidak boleh menyaman Tunku Aziz. Jadi, dia memburukan Tunku Aziz dan menggunakannya sebagai alasan untuk tidak menyaman.

Kit Siang tidak boleh menerima kekalahan dan dalam episod ini, dia telah kalah. Tunku Aziz memberikan Kit Siang “kiss of the dragon” dan tidak ada jalan keluar baginya. Ini bukan sahaja “checkmate”. Ini adalah lebih buruk daripada “checkmate”. Kit Siang juga tahu yang ada dalang disebalik tindakan yang begitu terancang. Oleh itu, semalam Kit Siang berkata, ada Goebbels yang berkhidmat untuk Najib, yang bertanggungjawab menyebarkan ” berita palsu “dan “cerita palsu ” berkenaan kritikan dan pemimpin-pemimpin pembangkang.”

Mungkin Kit Siang maksudkan ia sebagai satu penghinaan tetapi sebaliknya ia adalah satu pengiktirafan terhadap penasihat Najib. Kit Siang akhirnya mengakui bahawa dia telah kalah. Tetapi apa yang mereka katakan adalah benar jadi mengapa Kit Siang kecewa tentang perkara itu? Hentikan mana-mana orang Malayu berjalan di mana-mana di Malaysia dan mereka akan mengatakan bahawa ini adalah juga apa yang mereka percaya. Sebagaimana yang mereka katakan, yang kebenaran menyakitkan, dan penasihat Najib hanya mendedahkan kebenaran.

Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top