.... Kenapa Muhyiddin Dedahkan Foto Percutian RM2 Juta Beliau | AAKJMuhyiddin membuatkan partinya marah dengan percutian yang bernilai RM2 juta apabila dia sepatutnya berada di rumah untuk menyelesaikan keadaan partinya yang huru-hara. Tetapi dia tidak peduli. Dia tahu bahawa beliau tidak termasuk di dalam pelan Mahathir jadi kenapa dia perlu bersusah payah? Lebih baik beliau menikmati persaraan dan membiarkan partinya jahanam . Lagipun Mukhriz yang akan menjadi PM jika Pakatan menang pilihan raya umum akan datang.


Wajah yang mengatakan, “Skru kamulah, Mahathir” Sambil beliau menikmati percutian bernilai RM2 juta dan membiarkan partinya porak peranda


Anda boleh bayangkan bahawa seseorang yang duduk di jawatan Muhyiddin Yassin akan menjadi sangat berhati-hati untuk menyiarkan gambar percutian bernilai RM2 juta itu di internet. Dan kedudukan partinya berada dalam tangannya sendiri. PPBM atau Pribumi sedang lalui kegawatan sebelum ia boleh meraikan ulang tahun pertamanya dan Muhyiddin dalam status ‘Manusia Yang Tidak Dapat Dikesan’ – M.I.A. di Eropah apabila dia seharusnya berada di rumah menyusun keadaan kucar-kacir bagi partinya dan pembangkang secara umumnya. Keadaan pembangkang sekarang ini menyebabkan mereka kalah teruk daripada tahun 2008 dan 2013 dan ini kerana mereka semua bergaduh sesama sendiri umpama menembak kaki sendiri.


Menurut laporan perisikan Singapura, pakatan pembangkang mungkin tidak dapat memenangi 70 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum akan datang jika mereka tidak bertindak segera. Dan pembangkang perlu menang sekurang-kurangnya 75 kerusi untuk menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional di Parlimen. Jika tidak maka Barisan Nasional akan memenangi semula majoriti dua pertiga yang mereka telah hilang pada tahun 2008. Dan laporan perisikan Singapura berkata ini mungkin berlaku sekiranya dengan keadaan huru-hara sekarang dalam parti pembangkang.

Hakikatnya adalah Muhyiddin tidak lagi peduli. Dia tahu bahawa Mahathir membuat perjanjian dengan Lim Kit Siang dan perjanjian yang tidak melibatkan beliau. Jadi mengapa dia perlu peduli? Muhyiddin tahu bahawa Pribumi tidak akan berjaya dalam pilihan raya umum akan datang dan sekiranya menang pun ia tidak membawa apa-apa manfaat darinya. Perancangan masa depan Mahathir untuk Pribumi tidak termasuk masa depannya. Itulah sebabnya Muhyiddin tidak lagi mengambil berat dan mengambil keputusan untuk hanya pergi bercuti dan membiarkan partinya hancur.

Hanya ada satu orang sahaja yang boleh dipersalahkan untuk semua ini. Dan orang itu adalah Tun Dr Mahathir Mohamad. Kesilapan terbesar yang Mahathir buat adalah melantik Muhyiddin sebagai Presiden Pribumi. Ketika pada tahun 1990 Mahathir telah berkata bahawa Muhyiddin merupakan menteri terkaya beliau. Pada masa itu Muhyiddin adalah Menteri Besar Johor dan Tun Daim Zainuddin adalah Menteri Kewangan. Kebanyakan orang berfikir bahawa Daim adalah Menteri terkaya tetapi Mahathir perbetulkan mereka dan berkata bahawa Menteri paling kaya adalah Muhyiddin dan bukannya Daim.

Tahun 1990 adalah tahun di mana Muhyiddin bertanding jawatan Naib Presiden Umno tetapi menang nombor lima – bermakna dia kalah kerana hanya tiga yang pertama yang berjaya mendapat tempat Dan tiga orang yang mendapat tempat tersebut dlam adalah Anwar Ibrahim, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Sanusi Junid.Sanusi menuduh Muhyiddin membelanjakan RM200 juta untuk memenangi tempat teratas dalam pertandingan Naib Presiden UMNO pada tahun 1993

Pada tahun 1993 Muhyiddin telah kembali untuk pertandingan dan kali ini dia memenangi tempat pertama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di tempat kedua dan Muhammad Mohd Taib di tempat ketiga. Dalam pertandingan kedua ini Abdullah Badawi jatuh kepada nombor empat dan Sanusi ke nombor lima. Sanusi kemudian menuduh Muhyiddin membelanjakan RM200 juta untuk memenangi kedudukan nombor satu manakala Anwar dituduh membelanjakan RM200 juta di Sabah sahaja (RM500 juta dalam jumlah keseluruhannya) untuk menggulingkan Tun Gafar Baba sebagai Timbalan Presiden Umno. Keempat-empat pemenang (Timbalan Presiden Anwar dan tiga Naib Presiden) telah digelar ‘Team Wawasan’.

Jadi, memandangkan apa yang Mahathir katakan pada 1990 mengenai Muhyiddin dan dakwaan rasuah yang Sanusi buat pada tahun 1993, melantik beliau sebagai Presiden Pribumi boleh dianggap sebagai langkah yang paling bodoh. Tetapi itulah yang Mahathir lakukan. Dan Mahathir kini menyedari ia adalah satu kesilapan. Walau bagaimanapun, dia berfikir pada masa itu bahawa Muhyiddin mungkin beliau jadikan sebagai ‘Goh Chok Tong’ yang tidak akan menjadi penghalang kepada anaknya, Mukhriz, dari mengambil alih apabila mereka memenangi pilihan raya umum.

Salah perhitungan yang Mahathir lakukan adalah pertama anda perlu untuk memenangi pilihan raya umum sebelum merancang siapa yang akan menjadi Perdana Menteri dan siapa yang akan mengambil alih selepas itu. Anda perlu keluar dan membeli ayam anda terlebih dahulu dan bukannya mengharap ayam boleh menetas berapa biji telur sedangkan anda tidak mempunyai ayam untuk bertelur lagi. Mahathir, walaupun, adalah begitu yakin bahawa Najib akan jatuh dan ia adalah semata-mata menunggu masa untuk Mukhriz untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Mahathir gagal untuk mendengar apa yang saya katakan pada awal tahun 2015: yang Najib akan kekal Perdana Menteri sehingga pilihan raya umum akan datang dan seterusnya.

Bagaimanapun, selepas mengutuk Muhyiddin, Mahathir melantik beliau sebagai Presiden Pribumi ini. Dan mereka menuduh Najib itu dan ini.Bekas Timbalan Pendakwa Raya Stanley Clement Augustin telah menceraikan isterinya, Nika Gee Siew Yee, kerana hubungan sulit beliau dengan Muhyiddin


Ya, anda mahu menggantikan Najib kerana menurut kamu, beliau adalah korup. Kita hanya mendengar sahaja tentang hal ini dan sehingga kini tidak ada pun satu pembuktian dapat ditunjukkan selain daripada dokumen-dokumen palsu anda bocorkan kepada media dan blogger. Tetapi orang yang anda mahu untuk menggantikan Najib dengannya mengikut anda adalah korup. Dan ia telah dibuktikan oleh suatu akuan berkanun bahawa dia mempunyai hubungan sulit dengan seorang wanita yang sudah berkahwin walaupun dia kini bercerai dan ia telah dikhabarkan telah berkahwin dengan Muhyiddin.Pelantikan Muhyiddin sebagai Presiden Pribumi ini menunjukkan hipokrasi tahap tertinggi. Anda mengutuk orang ini dan mengatakannya pengamal rasuah dan kemudian anda menjadikan dia pemimpin parti anda. Sebenarnya Mahathir tidak pernah merancang menjadikan Muhyiddin untuk menerajui negara. Dia hanya melantik Muhyiddin kerana ia adalah lebih mudah kemudian menyingkirkannya bagi Mukhriz untuk mengambil alih berbanding calon lain.

Muhyiddin kini sedar dan pada 3 Disember 2016 ini telah terbukti. Dan itulah sebabnya Muhyiddin tidak lagi peduli dan pergi bercuti apabila beliau sepatutnya berada di tempatnya untuk menyelesaikan masalah parti itu. Gambar-gambar percutian yang telah disiarkan bukan satu kesilapan. Mereka telah lakukannya dengan sengaja. Ini adalah cara Muhyiddin untuk mengatakan, “Skru kamu, Mahathir!“

Sumber: Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman Malaysia Today dengan tajuk asal “Muhyiddin’s RM2 million holiday”

Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top