Menu

Tugas Mahathir adalah untuk menguruskan DAP manakala Muhyiddin pula menguruskan PAS. Melainkan PAS bersetuju kepada beberapa bentuk kerjasama atau pakatan pilihan raya, dan tiga penjuru atau lebih pertandingan dielakkan pada pilihan raya umum akan datang, pembangkang akan lebih teruk daripada pilihan raya umum 2013, apatah lagi dapat menggulingkan Umno dan Barisan Nasional dari Putrajaya. Dan itulah sebabnya Kit Siang tidak menghadiri pelancaran rasmi Pribumi malam tadi.
Berita hangat hari ini adalah mengenai pelancaran rasmi Parti Pribumi Bersatu Malaysia malam tadi (PPBM turut dikenali sebagai atau Pribumi) di Stadium Malawati di Selangor. Walau bagaimanapun, orang tidak bercakap mengenai jumlah kehadiran orang ramai yang sedikit bagi parti yang mendakwa ia akan menggantikan Umno, sebuah parti dengan empat juta ahli. Sebaliknya cakap-cakap ini adalah tentang mengapa Lim Kit Siang tidak hadir pada pelancaran sedangkan pada 4 Disember 2016 di konvensyen DAP, Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan tetamu kehormat dan telah duduk di meja utama.Lim Kit Siang tidak kelihatan malam tadi

Penjelasan adalah sebenarnya sangat mudah dan cukup jelas jika anda telah mengikuti perkembangan politik di Malaysia sejak dua tahun lepas. Seperti Mahathir sendiri berkata, untuk pembangkang dapat memenangi pilihan raya umum akan datang (atau hanya mengulangi prestasi pilihan raya 2013) ia hendaklah pertandingan satu lawan satu. Ini bermakna tiada pertandingan tiga penjuru atau lebih. Dan untuk itu berlaku PAS perlu menjadi sebahagian daripada pakatan pembangkang sama ada sebagai ahli gabungan atau sekurangnya-minimum mempunyai pakatan pilihanraya dengan Pribumi.

Dari apa yang dilihat sedang berlaku, ianya tidak akan berlaku yang PAS akan tidur sebantal dengan DAP. Malah, DAP pernah berkata demikian sebaik sahaja selepas mereka meninggalkan Barisan Alternatif pada tahun 2001 selepas hanya dua tahun sebagai ahli gabungan: bahawa ia tidak akan duduk di meja yang sama dengan membiarkan PAS tidur sendirian di atas katil yang sama.

Pada pilihan raya umum 2004 DAP telah melakukannya. Mereka enggan menyertai semula Barisan Alternatif dan bersendirian dan pilihan raya umum 2004 ternyata menjadi prestasi yang paling teruk dalam sejarah pembangkang. Jadi, suka atau tidak, pada tahun 2008 DAP terpaksa menyertai semula pakatan pembangkang. Tetapi mereka menukar namanya kepada Pakatan Rakyat supaya ia akan dilihat sebagai satu gabungan baru dan DAP tidak akan dilihat sebagai menjilat kembali ludah sendiri.

Malah, seperti Mahathir sendiri berkata, mereka perlukan PAS menyertai Pakatan Harapan atau sekurang-kurangnya masuk ke dalam pakatan dengan mana-mana parti pembangkang lain untuk memastikan tidak akan ada pertandingan tiga penjuru atau lebih. Dan oleh sebab itu Lim Kit Siang tidak hadir pada pelancaran parti Pribumi malam tadi. Jika Kit Siang menghadiri pelancaran Pribumi malam tadi ianya boleh merosakkan usaha Muhyiddin Yassin, yang cuba mendapatkan PAS untuk bersetuju bekerjasama dengan pembangkang.Mahathir adalah tetamu kehormat DAP pada 4 Disember 2016 tetapi Kit Siang tidak hadir malam tadi

Tugas Mahathir adalah untuk menguruskan DAP manakala Muhyiddin pula menguruskan PAS. setakat ini Mahathir telah berjaya dengan DAP dan juga berjaya mendapatkan Kit Siang bersetuju dengan Mukhriz sebagai Perdana Menteri sekiranya Umno dan Barisan Nasional digulingkan. Mahathir juga telah bersetuju untuk Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Tetapi perjanjian dengan PAS masih belum berlaku lagi.

Mahathir tahu bahawa jika Kit Siang menghadiri pelancaran Pribumi malam tadi ianya akan menutup pintu kepada PAS dan Muhyiddin tidak akan dapat meyakinkan PAS untuk masuk ke dalam beberapa bentuk perjanjian atau pakatan. Jadi Kit Siang menjauhkan diri malam tadi untuk memastikan bahawa perjanjian dengan PAS masih boleh dibuat.

Sejarah telah membuktikan bahawa untuk mendapatkan PAS dan DAP untuk tidur di katil yang sama adalah lebih sukar daripada cuba untuk mendapatkan Mahathir bersara dengan bergaya dan aman. Tengku Razaleigh Hamzah telah cuba pada tahun 1990 tetapi gagal. Akhirnya dia terpaksa menubuhkan dua pakatan pembangkang berasingan: satu dengan PAS yang dikenali sebagai Angkatan Perpaduan Ummah dan satu lagi dengan DAP dipanggil Gagasan Rakyat.

Itu, bagaimanapun, tidak membantu pembangkang mengalahkan Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum 1990. Malah, Barisan Nasional berjaya mengekalkan majoriti dua pertiga di Parlimen dengan 71% kerusi. Akhirnya, selepas kegagalan pilihan raya umum 1995, Tengku Razaleigh berputus asa dan menutup partinya. Jika beliau tidak boleh dapatkan PAS dan DAP untuk tidur di katil yang sama maka ia adalah sia-sia untuk meneruskannya.

Pada pilihan raya umum 1999 PAS dan DAP hampir tidak mencapai persetujuan. Selama 11 jam rundingan tidak mencapai kata sepakat sehinggalah Anwar (yang ketika itu menjalani hukuman di Penjara Sungai Buloh) mengambil alih rundingan dan berjaya mendapatkan PAS dan DAP untuk mencapai persetujuan. Pada dasarnya Anwar umpama gam yang menjadikan PAS dan DAP bersama-sama (walaupun Anwar tidak dapat menghalang PAS dan DAP bertengkar dua tahun kemudian pada tahun 2001, yang mengakibatkan DAP meninggalkan Barisan Alternatif dan pergi bersendirian pada pilihan raya umum 2004).

Hari ini, bagaimanapun, Anwar tidak lagi berada ‘dalam gambar’ dan telah menjadi tidak relevan. Jadi sekarang Pribumi sepatutnya menjadi gam tersebut. Tetapi perkara telah pergi begitu jauh terpesong yang PAS dan DAP mungkin tidak akan mencapai apa-apa persetujuan selamanya. Oleh itu, walaupun Mahathir menguruskankan DAP, Muhyiddin perlu berusaha kepada PAS. Tidak akan berlaku seorang lelaki boleh bekerja pada kedua-dua pihak pada masa yang sama. Dan itulah sebabnya Kit Siang tidak menghadiri pelancaran malam tadi. Jika dia berbuat demikian maka Muhyiddin tidak akan dapat untuk menguruskan PAS.

Semalam Mahathir menegaskan dengan sangat jelas bahawa jika ingin melihat pembangkang berjaya dalam pilihan raya umum akan datang ia perlu berdasarkan kepada pembangkang yang bersatu padu. Dan ini bermakna ianya mesti termasuk PAS dan dengan tiada tiga penjuru atau lebih pertandingan. Sehingga saat ini ianya tidak akan berlaku kerana dalam ucapannya malam tadi Mahathir menghina PAS. Tetapi anda tidak boleh menyalahkan seorang lelaki untuk menaruh harapan. Lagipun, Pakatan Harapan tidak diterjemahkan kepada ‘kerjasama harapan’ jadi harapan adalah satu-satunya perkara yang mereka boleh gunakan pada masa ini.

Ini yang dikatakan oleh Takiyuddin Hassan, Setiausaha Agong PAS:

(The Star) – Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, parti itu tidak mahu sama sekali ada kaitan dengan sama ada Amanah atau DAP. PAS hanya terbuka untuk bekerjasama dengan PKR dan Parti Bersatu Pribumi Malaysia.

“Kita tidak boleh menghalang Parti Pribumi daripada bekerja dengan Pakatan Harapan tetapi mereka tidak boleh menarik kita bersama-sama,” kata Takiyuddin.

Rundingan antara PAS dan Parti Pribumi telah berjalan dengan baik dan perjanjian kerjasama boleh ditandatangani tidak lama lagi.

“Mereka berminat dalam rundingan kerusi untuk bertanding tetapi ia adalah terlalu awal untuk itu. Kami juga mendengar dari mulut Tan Sri Muhyiddin sendiri bahawa dia tidak akan kembali kepada Umno. Kita perlu jaminan selepas pengalaman kami dengan Tengku Razaleigh (Hamzah), “kata Takiyuddin (BACA LAGI DI SINI).Najib Tun Razak masih akan kekal Perdana Menteri sehingga 2020 dan seterusnya

Jadi kelihatan seperti pintu sebenarnya telah pun ditutup sama ada Kit Siang menghadiri pelancaran parti malam tadi atau tidak. Dan pertaruahan saya ke atas Najib Tun Razak masih kekal sebagai Perdana Menteri hingga 2020 dan seterusnya.

Apa yang juga sangat menarik malam tadi adalah Mahathir mengumumkan bahawa pembangkang akan mengekalkan BR1M jika ia berjaya berkuasa. Sebelum itu Mahathir mengatakan BR1M rasuah tetapi dia kini menyedari bahawa ini tidak akan membantu memenangi undi untuk pembangkang. Mungkin Mahathir kini menyedari bahawa pengundi mana-mana sahaja di dunia adalah didorong oleh wang dan akan mengundi berdasarkan doktrin ‘apa yang ada untuk saya’.

Satu lagi pengumuman menarik yang dibuat oleh Mahathir adalah bahawa pembangkang akan menghapuskan GST jika ia mereka berkuasa. GST, bagaimanapun, membawa masuk kira-kira RM40 bilion setahun sebagai pendapatan dan tidak ada kerajaan di dunia boleh mentadbir negara tanpa cukai atau pendapatan. Oleh itu, untuk menggantikan yang ‘hilang’ RM40 bilion setahun, Mahathir bercadang untuk menggantikan GST dengan cukai jualan, sama seperti perkara-perkara yang pada dilaksanakan dahulu. Ya, pada masa lalu pendapatan datang daripada cukai jualan (dan juga cukai pendapatan, cukai korporat, duti import, dan lain-lain).

Sebenarnya perkara tersebut seperti wain lama dalam botol baru. Mereka hanya menukar nama dari GST kepada cukai jualan. Umpama pegawai belian memberitahu pembekal, “Saya tidak mahu menerima rasuah. Rasuah adalah haram. Tetapi berilah komisen jualan ke atas semua pesanan yang saya buat. “Ya, dan apabila GST ditukar nama kepada Cukai Jualan, rakyat Malaysia akan dapat hidup bahagia selama-lamanya.

Kehadiran dalam Ceramah Nik Aziz Nik Mat di stadium Kota Bharu jauh lebih ramai daripada pelancaran parti Pribumi malam semalam.
 
Top