Menu

Bahri kebiasaannya bercakap banyak ketika beliau masih dalam SPRM. Sekarang dia sangat berdiam diri dan enggan membuka mulutnya. Mengapa ia tidak bertindak balas terhadap apa yang telah diperkatakan mengenai beliau sejak seminggu lepas? Adakah nilai aset RM100juta yang beliau cuba dapatkan semula daripada balu abang iparnya atau itu adalah harta anak yatim? Kenapa beliau tidakk memberitahu kita?
Sejak seminggu lepas kami melaporkan mengenai pelanggaran Bahri Mohamad Zain dalam artikel berikut:

Bahri’s proxy went and died and now RM100 million is stuck

Bahri stinks to High Heaven

From outspoken Bahri, and now a pursy?

Ex-MACC director Bahri should come clean

AG to look into former MACC director abuse of power case

IGP: Report lodged against MACC’s Bahri for alleged power abuseBahri meletakkan RM100juta di bawah abang kepada isteri keduanya

Bahri adalah pegawai kanan SPRM yang bercakap begitu banyak. Beliau bercakap sebanyak umpama seorang ahli politik lakukan, yang mana menjurus apabila dia bersara daripada SPRM dan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang atas tiket Pakatan Harapan. Memang benar, dia bersara, tetapi sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang sebagai calon Pakatan Harapan nanti kita akan lihat.

Namun, Bahri tidak bersara supaya dia boleh bertanding dalam pilihan raya umum akan datang. Beliau bersara kerana dia terlibat menyalahguna kuasanya apabila balu kepada abang ipar dari isteri keduanya membuat dua laporan polis terhadapnya. Pendek kata, dia ‘tertangkap’ dan terpaksa ‘bersara awal’ jika tidak maka akan ke penjara untuk jangkamasa beberapa tahun.


Noraihan membuat dua laporan polis terhadap Bahri


Seluruh insiden berkisar kira-kira RM100 juta dalam aset yang Bahri letakkan di bawah Muhamad Zamly Abdullah, abang ipar dari isteri keduanya, Noor Haslina Abdullah. Zamly mati dan balunya, Noraihan Che Ali, enggan menyerahkan mereka aset bernilai RM100 juta. Jadi Bahri menggunakan SPRM menyerbu rumah Noraihan untuk merampas semua dokumen yang berkaitan dengan aset RM100 juta tersebut.

Anda boleh melihat dokumen-dokumen yang berkaitan dengan kejadian ini di bawah.

Bahri kebiasaannya adalah seorang pegawai SPRM yang paling suka bercakap. Beliau bercakap lebih daripada gabungan Tony Pua dan Rafizi Ramli dan kita semua tahu bagaimana banyaknya kedua-dua Pakatun itu bercakap. Tony Pua dan Rafizi Ramli ‘menderita’ dari ‘penyakit verbal diarrhoea’ atau apa yang orang Melayu akan panggil mulut lazer. Mereka bercakap begitu banyak hinggakan mereka bercanggah dengan diri mereka sendiri dan akhirnya tertangkap dan didakwa kerana bercakap apa yang mereka tidak sepatutnya katakan.

Tony Pua dan Rafizi Ramli akhirnya banyak kali bercakap perkara yang salah terlalu sehinggakan mereka akhirnya tertangkap. Jadi Bahri mengambil alih tempat tersebut dan mula bercakap seperti tiada siapa peduli mengenai ini, itu dan yang lain-lainnya. Beliau adalah seorang Muslim yang soleh. Dia hanya melakukan semua ini untuk Allah. Hati kecilnya tidak membenarkan beliau untuk duduk diam. Beliau bersara dari SPRM kerana prinsip dan kerana hati kecilnya tidak membenarkan dia untuk terus berkhidmat kepada SPRM.Kit Siang seperti hilang suaranya

Dan sekarang kita mengetahui bahawa beliau telah diarah untuk bersara kerana dia ‘tertangkap’ dan jika dia tidak bersara maka SPRM akan mengambil tindakan terhadapnya. Dalam erti kata lain, pergi secara senyap-senyap dan cepat dan SPRM akan ‘menyapu segala-galanya di bawah karpet’ dan berpura-pura bahawa tiada apa yang berlaku. Hmm … adakah itu tidak membuat SPRM bersekongkol atau berpakat kepada jenayah Bahri ini? Orang yang menyembunyikan jenayah sama-sama bersalah ke atas jenayah itu. Anda menjadi rakan subahat (jika anda bukan lagi pembantu untuk jenayah).

Bagaimanapun, pada tahun 2015 Bahri telah dipindahkan daripada SPRM dan Lim Kit Siang bangkit mengamuk (BACA BERITA DI BAWAH). Sekarang ianya telah terdedah bahawa Bahri adalah seorang penjahat, Kit Sianghanya berdiam diri dan tidak mengeluarkan sepatah pun perkataan. Kenapa Kit Siang membisu tidak seperti apa yang dilakukan pada 2015.

Pada tahun 2015 Kit Siang mempertahankan Bahri bermati-matian. Apabila Bahri mengumumkan beliau meninggalkan SPRM dan bersara awal kerana gerak hati nuraninya dan kerana Allah, semua orang memujinya dan menyanjung tinggi dan yang perlu diberi kerusi Pakatan Harapan untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Sekarang, tiba-tiba, semua orang sunyi sepi. Tiada siapa yang berkata apa-apa. Kit Siang yang menulis 5000 perkataan dalam tiga posting yang lepas di blog beliau mengenai Joseph Goebbels tidak pun mempunyai satu perkataan untuk mengatakan mengenai Bahri. Dan Bahri sendiri yang biasanya bercakap begitu banyak telah umpama masuk ke bawah tanah dan kekal berada jauh di bawah radar.Kit Siang menulis 5,000 perkataan mengenai Goebbels tetapi tidak satu perkataan pun tentang Bahri

Ayuh, Bahri, bersuara! Apa yang anda katakan tentang RM100 juta dan serbuan yang anda jalankan ke atas rumah Noraihan ini?

Pertama, beritahu kita sama ada yang RM100 juta milik anda atau milik abang ipar anda. Jika ia milik anda di mana anda perolehi RM100 juta dan mengapa menyembunyikannya di bawah nama abang ipar anda? Jika ia bukan milik anda maka ia adalah harta anak yatim. Jadi mengapa anda cuba untuk mencurinya?

Dalam Islam, mencuri harta anak yatim adalah satu jenayah yang sangat serius. Walaupun orang yang tidak mempunyai prinsip dan etika sedikit akan berhenti di tahap mencuri harta anak yatim. Tetapi, jika ia bukannya harta anak yatim dan RM100 juta milik anda, maka anda perlu memberi penjelasan yang lebih lanjut.

Sementara itu mari kita lihat adakah Kit Siang masih mempunyai apa-apa untuk mengatakan dalam mempertahankan Bahri ini seperti pada tahun 2015. Atau adakah Kit Siang telah membuang Bahri untuk kebaikannya? Mengenali Kit Siang, jika anda tidak lagi apa-apa berguna kepadanya, dia tidak akan ‘menyentuh anda dengan tiang sepuluh kaki’.Batalkan pemindahan pegawai SPRM: Lim Kit Siang

(The Sun Daily, 8 Ogos 2015) – Pemindahan dua pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kepada Jabatan Perdana Menteri itu patut dibatalkan dengan serta merta.

Dalam menyatakan ini, penasihat DAP Lim Kit Siang dalam blognya hari ini berkata kedua-dua pegawai, pengarah Operasi Khas Datuk Bahri Mohamad Zain dan Pengarah Strategik Datuk Rohaizad (gambar atas), adalah dua ‘mangsa’ terkini 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Beliau berkata pemindahan dua pegawai “tidak boleh berlaku melainkan jika (Datuk Seri) Najib mahu melihat kemusnahan keseluruhan enam tahun Program Transformasi Negaranya” yang menyenaraikan perang menentang rasuah sebagai salah satu daripada tujuh Bidang Keberhasilan Utama Negara Kerajaan Program transformasi.

Ahli Parlimen Gelang Patah berkata walaupun satu Pasukan Petugas Khas terdiri daripada SPRM, Bank Negara dan Jabatan Peguam Negara telah ditugaskan untuk menyiasat isu 1MDB dan yang dikatakan RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib, ia akan menjadi sia-sia.

Kit Siang seterusnya mempersoalkan jika ia adalah ‘jenayah kejam’ kepada Rohaizad, yang menerima sokongan daripada DAP, ahli-ahli PKR dan NGO Gerakan Harapan Baru di Parlimen baru-baru ini.

“Adakah ini satu jenayah kejam dan bertindak tidak setia dan pengkhianatan untuk mewajarkan tindakan disiplin?” Soal beliau.

Beliau juga mempersoalkan Najib jika sedar bahawa perintah pemindahan dikeluarkan semalam, yang mengakibatkan rayuan Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdul ke Amerika Syarikat melalui WhatsApp untuk menggantikan dua pegawai dengan dia sebaliknya.

Beliau juga mempersoalkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Paul Low kerana tidak pertahankan dan gagal menegakkan tiga prinsip di bawah portfolio beliau, akauntabiliti, ketelusan dan tadbir urus yang baik.

“Harap Najib menghentikan tindakan tergesa-gesa gila ini dan segera membatalkan perintah pemindahan kepada pengarah SPRM, Bahri dan Rohaizad kepada Jabatan Perdana Menteri,” kata beliau.

Malaysia Today


 
Top