.... Hubungan 'Sulit' PAS-DAP: Bagaimana Mereka Menipu Rakyat | AAKJIa merupakan satu hujung minggu yang penuh kekeliruan semasa pelancaran parti Pribumi ini. Begitu ramai orang yang mengeluarkan kenyataan dan masing-masing bertentangan dengan yang lain. Akhirnya Mahathir lakukan “double game” dan percanggahan tersebut bertujuan untuk menyembunyikan kebenaran melalui kekeliruan. Seperti kata pepatah: jika anda tidak mempunyai penjelasan maka kelirukan mereka. Najib, bagaimanapun, tahu apa permainan Mahathir sedang lakukan, ianya merupakan permainan yang sama sejak 2014.Lim Kit Siang tidak hadir majlis perasmian untuk tidak kecewakan PAS 

Sabtu lepas adalah pelancaran rasmi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM atau turut dikenali sebagai Pribumi) di Stadium Malawati di Selangor. Walau bagaimanapun, saya hanya boleh menggambarkan keseluruhan episod ini sebagai hujung minggu yang kelam dan ternyata seperti Tun Dr Mahathir Mohamad dan kumpulan pemimpin Pribumi, ditambah rakan-rakan mereka dari Pakatan Harapan, tidak tahu sama ada mereka datang atau pergi.

Pertama sekali, akhbar-akhbar melaporkan bahawa PAS menghadiri pelancaran parti. Namun hari ini, PAS Selangor mengumumkan bahawa ia tidak menghadiri majlis pelancaran itu seperti yang dilaporkan (BACA DI SINI: Pas Selangor nafi hadir program pelancaran Bersatu)PAS juga tidak menghadiri pelancaran Pribumi sebagaimana akhbar salah melaporkannya 

Kemudian Mahathir mengumumkan bahawa BR1M akan diteruskan jika pembangkang berkuasa kelak. Menteri Besar Selangor Azmin Ali, bagaimanapun, bercanggah dengan Mahathir dan menegaskan bahawa BR1M adalah rasuah dan akan dihentikan sekiranya Pakatan Harapan berkuasa (BACA DI SINI: Azmin maintains that BR1M is ‘corrupt’, won’t be continued if opposition win GE14) .

Lim Guan Eng kemudiannya mengumumkan bahawa bukan sahaja akan mansuhkan GST tetapi bayaran tol lebuh raya juga (BACA DI SINI: DAP: No GST, toll if Pakatan takes Putrajaya). Bagaimanapun, Guan Eng tidak mengumumkan berapa banyak keseluruhan proses ini akan ditanggung oleh kerajaan, yang pada akhirnya kos berbilion-bilion akan ditanggung oleh pembayar cukai yang tidak menggunakan lebuh raya bertol (berbanding sekarang: anda membayar hanya jika anda menggunakan lebuh raya).

Mahathir kemudiannya mengumumkan bahawa apabila GST dimansuhkan dan kerajaan akan kehilangan RM40 bilion setahun, GST akan digantikan dengan cukai jualan. Ini bermakna kerajaan masih akan mengumpul RM40 bilion setahun daripada rakyat Malaysia, tetapi mereka hanya sekadar akan menukar nama dari ‘GST’ kepada ‘Cukai Jualan sahaja. Cukai tetap dikenakan juga.

Mahathir kemudian menghina PAS dalam ucapannya tetapi pada masa yang sama berkata bahawa pembangkang perlu bersatu dan mengelakkan tiga penjuru atau lebih pertandingan dalam pilihan raya umum akan datang. Jadi ini bermakna PAS mesti menyertai pakatan pembangkang. Tetapi ia akan menjadi mustahil bagi PAS untuk menyertai Pakatan Harapan selepas DAP menutup Pakatan Rakyat dan mengumumkan bahawa gabungan baru yang dikenali sebagai Pakatan Harapan akan dibentuk dan PAS tidak akan dijemput atau dibenarkan untuk menyertai gabungan baru.

Jadi, untuk menyelamatkan muka kedua-dua PAS dan DAP, Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Pakatan Harapan akan menukar namanya kepada Barisan Rakyat (BACA DI SINI: Muhyiddin moots ‘Barisan Rakyat’ name for Opposition alliance).Muhyiddin mahu mengubah nama Pakatan Harapan kepada Barisan Rakyat untuk membantu PAS dan DAP menyelamatkan muka masing-masing 

Sebenarnya, mereka telah lakukan ini kembali seperti pada tahun 2008 (BACA DI SINI: On how Mahathir hopes to court PAS). Pada tahun 1999 mereka membentuk Barisan Alternatif tetapi dua tahun kemudian DAP meninggalkan gabungan tersebut dan pada pilihan raya umum 2004 pergi bersendirian. Pada tahun 2008 DAP menyertai semula gabungan itu tetapi mereka menukar nama kepada Pakatan Rakyat untuk membolehkan DAP menyelamatkan muka dan biarkan ia tidak kelihatan seperti DAP telah menjilat kembali ludah sendiri.

Kemudian DAP menutup Pakatan Rakyat dan membentuk Pakatan Harapan. Sebabnya DAP boleh menyingkirkan PAS. Jadi ia akan kelihatan janggal jika PAS kini menyertai Pakatan Harapan kerana sebab mengapa Pakatan Harapan ditubuhkan adalah untuk membuang PAS. Dan itulah sebabnya Pakatan Harapan perlu menukar namanya kepada Barisan Rakyat dan memberi gambaran bahawa ia adalah satu gabungan baru dan bukannya sama dengan yang lama dan mempunyai nama yang baharu.Jalinkan hubungan yang rapat dengan rakan-rakan anda dan rapatkan lagi hubungan dengan musuh 

Bagaimanapun, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sedar bahawa ini adalah ‘game plan’ selama ini. Sebab itu apabila Mahathir mahu berjumpa beliau untuk ‘rundingan damai’ pada bulan Disember 2014 Najib telah mengabaikan beliau. Mahathir, sebenarnya, mengakui hal ini pada tahun 2015 apabila dia merungut bahawa dia telah cuba untuk bertemu Najib dalam tempoh enam bulan tetapi tidak dapat dan Perdana Menteri telah mengabaikan beliau.

Mahathir berpendapat bahawa Najib “tiada otak” seperti kebanyakan pemimpin Pakatan dan bahawa dia boleh mengaburi mata Perdana Menteri. Lebih daripada dua tahun lalu di 2014 Najib sudah tahu apa yang Mahathir akan lakukan dan membiarkan sahaja Mahathir membuat gerakan sementara beliau membuat tindakbalas dan bertindak lebih awal sama seperti kucing bermain dengan tikus sebelum ia membunuhnya.

Mahathir begitu mudah diramal dan mudah dibaca ianya membuatkan anda ketawa.Plan 1A adalah untuk bersama dengan DAP dan supaya DAP menurut apa yang dirancangnya. Perjanjian tersebut sudah termeteri. Pelan 1B adalah untuk Muhyiddin dapatkan PAS dan pastikan PAS menaiki kapal yang sama dan dipihak yang sama. Ini yang masih belum berlaku lagi dan mungkin tidak akan berlaku. Akhirnya, Pelan kedua adalah untuk menukar nama Pakatan Harapan kepada Barisan Rakyat untuk membolehkan PAS menyertai kumpulan pembangkang tanpa mereka dan DAP hilang maruah.
Malah, pada September tahun lepas Malaysia Outlook telah melaporkan ini dalam artikel yang bertajuk Barisan Rakyat the next opposition coalition? (BACA DI BAWAH).Mahathir mengambil semua orang untuk bersama tetapi perjanjian sebenar adalah yang telah diadakan dengan Kit Siang 
Apabila anda melihat segala sesuatu yang telah dilakukan, bukan sahaja sejak seminggu yang lalu tetapi sejak dua tahun lepas, anda boleh melihat bahawa Mahathir tidak menghormati jalinan perhubungan. Bagi Mahathir ia hanya agenda peribadi dan berakhir dengan sentiasa menghalalkan cara. Najib tahu ini dengan baik, itulah sebabnya apabila Mahathir cuba untuk melakukan perjanjian dengan dia kembali pada bulan Disember 2014 Perdana Menteri hanya mengabaikan orang tua itu sehingga dia tidak lagi boleh terima dan beliau bagaikan sawan ‘menembak’ sana sini.

Rancangan Mahathir untuk membentuk sebuah parti baru dan sebenarnya gabungan pembangkang baru telah dibincangkan dan dipersetujui sejak tahun 2015. Jadi mengapa semua wayang ini berlaku sejak dua tahun yang lalu? Malah, rancangan untuk menjadikan anaknya Mukhriz Perdana Menteri, dan bukannya Muhyiddin seperti yang beliau telah membuat orang ramai untuk mempercayai, adalah juga sesuatu yang dia telah keputusan yang dibuat sebelum Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada tahun 2009.Najib tidak membantu Mukhriz untuk ‘membunuh’ Khairy jadi Najib mesti ‘mati’ 

Mahathir mahu Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri kerana dia fikir ini adalah satu-satunya cara untuk ‘membunuh’ Khairy Jamaluddin dan membuka jalan bagi Mukhriz untuk mendaki tangga Umno. Tetapi Najib tidak ‘membunuh’ Khairy dan membantu Mukhriz memenangi pemilihan parti pada tahun 2009 dan 2013. Dan ini membuat Mahathir teramat kecewa dan itu yang menyebabkan beliau membuat keputusan Najib mesti diturunkan. Satu-satunya isu untuk digunakan terhadap Najib untuk menolak dia keluar -inilah bagaimana isu 1MDB mula-mula dicipta.

Mahathir telah memperbodohkan Muhyiddin selama ini dengan memberi gambaran bahawa beliau adalah pilihan. Sebenarnya tidak pernah ada apa-apa niat untuk membuat Muhyiddin Perdana Menteri. Oleh itu, ketika Muhyiddin menguruskan PAS dan cuba untuk menipu mereka menyertai pakatan pembangkang baru yang dikenali sebagai Barisan Rakyat (dengan memberitahu PAS bahawa beliau menentang Mahathir bekerjasama dengan DAP apabila dia tahu itu tidak benar), Mahathir memperbodohkan Muhyiddin dengan memberi gambaran bahawa dia dan bukannya Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri (dengan Kit Siang sebagai Timbalan Menteri Kewangan dan Mukhriz).

Barisan Rakyat pakatan pembangkang akan datang? 

Raja Petra Kamarudin, Malaysia Outlook, 23 Sep 2016Pemimpin Pribumi Mukhriz Mahathir telah membayangkan bahawa Barisan Rakyat, yang pada asalnya dilancarkan pada 2008, boleh dihidupkan semula untuk menggabungkan semua pembangkang mampu untuk berhadapan dengan Barisan Nasional dalam pertandingan satu lawan satu pada PRU-14.

Mukhriz Mahathir mahu melancarkan semula Barisan Rakyat yang telah dilancarkan pada bulan Februari 2008.

DAP mahu membubarkan Dewan Undangan Negeri Selangor dan mengadakan pilihan raya negeri lebih awal.

Azmin tidak bersetuju dengan ini kerana dia tahu ianya bermakna satu pengakhiran buat beliau sebagai menteri besar baru yang selepas pilihan raya negeri.

Apabila kita mengumumkan pelancaran Barisan Rakyat, Malaysiakini bertanya kepada DAP, Lim Kit Siang mengenai perkara itu dan beliau menafikan sebarang pengetahuan tentang isu ini – manakala Ronnie Liu, sebagai wakil DAP, telah menghadiri majlis pelancaran Barisan Rakyat di Blog House (BACA SETERUSNYA DI SINI).Barisan Rakyat diilhamkan pada tahun 2008 untuk menyatukan semua parti pembangkang di bawah satu payung tetapi Lim Kit Siang mengumumkan beliau tidak akan menyokong langkah itu.– Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top