Menu


Ramai pakar politik kononnya mengatakan bahawa apa yang Najib perlu lakukan adalah menyelesaikan isu 1MDB dan DAP dan Pakatan Harapan akan runtuh kerana pengundi bandar, khususnya kaum Cina dan India, akan berduyun-duyun menyokong Umno dan Barisan Nasional. Jika ini adalah cara bagaimana ‘pakar’ menganalisis perkara tersebut maka saya perlu diberi PhD dalam bidang sains politik atau falsafah politik. 1MDB bukan satu isu di sini dan jika anda berfikir demikian maka berhenti berfikir.
“Najib perlu untuk memulihkan tahap kepercayaan di kalangan pengundi bandar, kata pakar politik,” kata Today Online, laporan penuh yang anda boleh baca di bawah.

Laporan itu di awalnya menyatakan, “Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang menghadapi penurunan mendadak sokongan akibat daripada skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) terutama di kalangan pengundi bandar, dan dia perlu memenangi hati mereka untuk mendapatkan hasil yang baik bagi pilihan raya umum yang akan datang, kata pakar politik.”

Dr Chandra Muzaffar dipetik sebagai berkata, “Cabaran yang paling besar adalah untuk mencuba dan memulihkan kepercayaan di kalangan rakyat terutama di kawasan bandar kerana mereka telah menjadi lebih ragu-ragu dan mengkritik kerajaan kerana isu (1MDB).”

Bagaimanapun, anda boleh membaca seluruh laporan itu di bawah tetapi gambaran yang diwujudkan ialah:

1. Kerajaan sedang menghadapi tahap kurang kepercayaan hanya kerana isu 1MDB.

2. Jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dapat menyelesaikan isu 1MDB maka pengundi bandar, khususnya kaum Cina dan India, akan meninggalkan DAP dan Pakatan Harapan dan akan berduyun-duyun menyokong Umno yang akan memberi Barisan Nasional 180 kerusi di Parlimen iaitu bersamaan dengan 80% undi popular.

3. pengundi bandar, khususnya kaum Cina dan India, tidak benar-benar menentang Umno dan Barisan Nasional tetapi hanya kecewa mengenai 1MDB.

4. Sebelum 1MDB menjadi isu pada bulan Disember 2014, pengundi bandar, khususnya kaum Cina dan India, menyokong Umno dan Barisan Nasional dan memberikan mereka 180 kerusi Parlimen dan 80% undi popular – contohnya dalam pilihanraya umum 2008 dan 2013.Apabila isu 1MDB itu diselesaikan Mahathir dan Kit Siang akan menyokong Umno semula seperti yang mereka lakukan pada tahun 2008 dan 2013

Sekarang lihat pada peta di bawah dan ambil perhatian bahagian mana daripada UK adalah merah dan bahagian mana yang biru. Juga ambil perhatian bahawa Scotland adalah kuning. Perkara yang sama yang berlaku di Malaysia juga berlaku di UK. Para pengundi kelas pekerja mengundi yang lain manakala pengundi luar bandar mengundi yang lain. Dan nasionalis di Scotland mempunyai pilihan ketiga semua sekali, demikian pula Ireland. Dan jurang ini telah wujud selama 400 tahun sejak tahun 1600-an apabila Ireland, Scotland dan England telah dibahagikan oleh agama yang akhirnya menyaksikan King Charles I betul-betul hilang kepalanya. Persoalannya sekarang ialah adakah Scotland akan meninggalkan UK dan mengisytiharkan kemerdekaan? Itu, sudah tentu, sentiasa ada kemungkinan bila berkait dengan BREXIT.

Bagaimanapun, persoalannya adalah: tidak ada 1MDB di UK tetapi pola pengundian terdapat hampir seperti di Malaysia. Di Malaysia juga, pengundi mengundi merah di kawasan bandar dan biru di kawasan luar bandar. Dan ini telah berlaku untuk jangka masa yang lama sebelum isu 1MDB meletup pada tahun 2014. Pada tahun 2008 dan 2013 belum ada lagi mana-mana isu 1MDB dan masih corak berwarna merah di kawasan bandar dan biru di kawasan luar bandar.

Jadi, jika ini ‘pakar-pakar politik’ merasakan bahawa 1MDB adalah ubat-semua penawar dan sekali Najib selesaikan 1MDB (atau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri), maka DAP dan Pakatan Harapan akan berkubur oleh kerana pengundi bandar, khususnya orang Cina dan India , akan berduyun-duyun menyokong Umno dan Barisan Nasional, maka apa yang dipanggil ‘pakar-pakar politik’ perlu menghabiskan lagi beberapa tahun di sekolah.

Ketika pada tahun 2008 mereka juga berpendapat bahawa jika Tun Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan maka pengundi akan berduyun-duyun kembali kepada Umno dan Barisan Nasional. Ianya bukan bukti yang betul. Sekarang mereka mengatakan jika Najib meletakkan jawatan maka pengundi akan berduyun-duyun kembali kepada Umno dan Barisan Nasional. Juga bukannya pembuktian yang betul.Dr Chandra bertanding di kerusi bandar sebagai calon pembangkang pada tahun 1999 tetapi kalah

Berapa kali kita perlu mengulangi bahawa 1MDB bukannya isu ini? Mereka memerlukan satu isu untuk digunakan terhadap Najib jadi mereka memilih 1MDB sebagai isu tersebut. Sebaliknya jika 1MDB tidak wujud mereka akan memilih isu lain. Mereka akan ciptakan isu untuk digunakan terhadap Najib dan jika mereka tidak mempunyai 1MDB ia akan menjadi sesuatu yang lain.

Ini adalah asas bahawa ia adalah sukar dibayangkan walaupun seseorang dengan otak kononnya cerdik seperti Dr Chandra pun tidak dapat melihat situasi ini. Tidak ada 1MDB pada pilihanraya umum 2008 dan 2013. Jadi, mengapa pengundi bandar, khususnya kaum Cina dan India, tidak mengundi Umno dan Barisan Nasional? Adakah anda mengatakan jika 1MDB itu tidak wujud dan jika Najib tidak menjadi Perdana Menteri ketika itu maka DAP akan ditutup bertahun yang lalu pada tahun 1970-an dan Pakatan Harapan (atau Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat sebelum itu) tidak akan wujud?

‘Pakar-pakar’ ini lebih baik menerima hakikat bahawa penduduk bandar adalah anti-establishment dan telah berkurun lamanya sejak zaman datuk kita. Tambahan pula, bangsa dan agama (diikuti dengan wang) adalah faktor utama yang menentukan bagaimana orang mengundi. Ketika zaman senang kebanyakan penduduk bandar akan mengundi kerajaan dan semasa saat sukar mereka mengundi pembangkang. Oleh itu semua pengundi mahu ialah dedak, kerana Tun Dr Mahathir Mohamad begitu gemar berkata, khususnya kepada pengundi Cina. Kepada orang Cina ia adalah semua tentang wang, walaupun ketika mereka mengebumikan ibu bapa mereka.

Mengapa orang Cina mengundi kerajaan pada tahun 1999 ketika orang Melayu mengundi ABM (Asalkan Bukan Mahathir)? Mudah! Orang Cina lebih mementingkan ekonomi dan mereka agak berpuas hati dengan apa yang kerajaan lakukan.Cina akan mengundi Umno apabila isu 1MDB diselesaikan seperti yang mereka lakukan pada tahun 2008 dan 2013

Kami telah menjalankan tinjauan pendapat pada 1999 dan apa yang kita dapati adalah sangat mengejutkan. Ini adalah beberapa contoh-contoh soalan dan jawapan yang diberikan oleh masyarakat Cina dan warga bandar.

1. Adakah kebebasan di Malaysia? Tidak!

2. Adakah Mahathir itu diktator? Ya!

3. Apakah ISA undang-undang zalim? Ya!

4. Adakah rasuah yang berleluasa di Malaysia? Ya!

5. Adakah Malaysia masih memerlukan ISA untuk memastikan tidak ada rusuhan kaum atau pelampau agama? Ya!

6. Adakah kerajaan menguruskan ekonomi dengan baik? Ya!

7. Adakah kita perlu pembangkang yang kuat? Ya!

8. Adakah anda fikir pembangkang harus mengambil alih? Tidak!

9. Adakah anda menyokong PAS? Tidak!

10. Adakah anda sokong Barisan Alternatif? Ya!

Terdapat kira-kira 40 soalan tetapi dari jawapan yang anda dapat lihat bahawa pengundi Malaysia tidak benar-benar tahu apa yang dia mahu. Sebagai contoh, mereka mengatakan mereka menentang RUU355 kerana mereka tidak mahu melihat sistem dwi-undang-undang muncul di Malaysia. Hakikat bahawa Malaysia mempunyai sistem dwi-undang-undang selama beratus-ratus tahun sejak lama sebelum Malaysia dilahirkan seolah-olah menjadi berita kepada orang-orang ini. Bagi mereka RUU355 adalah berkenaan potong tangan dan memenggal kepala dan mereka hanya menolak untuk mengetahui apa yang sebenarnya tentang hal itu.

Pengundi bandar, khususnya kaum Cina dan India, telah membuat keputusan mereka, mereka akan mengundi ABU (Asalkan Bukan Umno). Dan ini bermakna apa-apa pun yang berkaitan dengan Umno, Barisan Nasional termasuk tetapi tidak terhad kepada hanya Barisan Nasional – seperti Najib, 1MDB, GST, BR1M. Ia tidak kira sama ada ia baik atau buruk. Selagi ia datang dari Umno-kerajaan mereka akan menolaknya.

Najib agak betul bulan lalu apabila dia berkata pilihan raya umum akan datang akan menjadi pertembungan antara gabungan Umno yang diterajui oleh UMNO dan pakatan Cina yang dipimpin oleh DAP. Itulah garis muktamad untuk semua ini. 1MDB, GST, BR1M, pelaburan dari China, atau apa sahaja, adalah semata-mata alasan yang digunakan untuk mewajarkan tentangan mereka dan mengajak rakyat menentang Najib. Dan jika anda berfikir bahawa jika 1MDB, GST, BR1M, pelaburan dari China, dan lain-lain, tidak wujud maka Umno dan Barisan Nasional akan meraih 80% undi dan memenangi 180 kerusi di Parlimen maka anda perlu berhenti berfikir.

Najib perlu kembalikan kepercayaan di kalangan pengundi bandar, kata pakar politik

(Today Online) – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang menghadapi ‘defisit’ kepercayaan yang besar akibat daripada skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) terutama di kalangan pengundi bandar, dan beliau perlu untuk memenangi hati mereka untuk mendapatkan hasil yang baik pada pilihan raya umum akan datang, kata pakar-pakar politik.

“Cabaran paling besar adalah untuk mencuba dan memulihkan kepercayaan di kalangan rakyat terutama di kawasan bandar kerana mereka telah menjadi lebih ragu-ragu dan mengkritik kerajaan kerana isu (1MDB),” kata Dr Chandra Muzaffar, Pengerusi Yayasan 1Malaysia semasa perbincangan panel mengenai isu-isu utama yang membawa kepada pilihan raya di Malaysia yang akan datang di Regional Outlook Forum 2017 anjuran Iseas-Yusof Ishak Institute pada Isnin (9 jan) petang.

Dr Muzaffar berkata, penduduk bandar tahu banyak perkara mengenai isu 1MDB. Dr Muzaffar – yang mengetuai yayasan menggalakkan perpaduan negara dan juga seorang ahli sains politik berkata ia akan menjadi mudah untuk memulihkan kepercayaan dan amanah dengan “telus dan jujur”, jika Najib berkata beliau bersedia untuk berterus terang mengenai skandal dan “membayangkan bahawa beliau akan meletak jawatan”.

“Walaubagaimanapun Najib tidak bersedia berbuat demikian dan ini merupakan masalah sebenar.”

Dana Pelaburan 1MDB sedang dalam siasatan United States Justice Department dan pihak berkuasa Singapura.

Najib, yang menafikan salah laku, memecat timbalannya, Muhyiddin Yassin, dan juga satu lagi menteri, Mohd Shafie Apdal, kerana mempersoalkan mengenai 1MDB.

Dr Muzaffar, bekas ketua pembangkang, berkata kegagalan elit politik untuk menjadi jujur dan bertanggungjawab – apabila penyiasatan dan prosiding mahkamah di negara-negara lain mendedahkan kebenaran di sebalik 1MDB, telah menjadi isu utama bagi pilihan raya umum ke-14.

Tarikh matang Pilihan Raya Umum Malaysia adalah pada pertengahan 2018 tetapi penganalisis telah mengatakan bahawa Najib akan mengadakan pilihan raya umum mengejut setelah mengharungi setahun ribut politik dan menangkis rasuah skandal 1MDB.

Najib juga melihat hubungan dengan pembangkang Parti Islam Se-Malaysia sebagai percubaan untuk mendapatkan lebih banyak undi Melayu.

Dr Muzaffar juga menyatakan bahawa jika pakatan pembangkang Pakatan Harapan (PH) dapat membuktikan kepada pengundi bahawa ia adalah satu pakatan yang berdaya maju dan bersatu padu untuk mentadbir negara ini, pemerintah Barisan Nasional (BN) akan berada dalam “masalah besar”.

Mengulas mengenai keadaan medan pertempuran Selangor, yang parti pemerintah telah berikrar untuk menuntut semula daripada pembangkang, bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim berkata di luar forum yang PH mungkin mengekalkan negeri itu.

Beliau berkata bagi Selangor – yang mempunyai sebilangan besar pengundi bandar, orang yang sedar akan isu-isu semasa yang melanda negara ini tidak seperti orang-orang dari kawasan luar bandar. “Isu bangsa dan agama tidak berkesan lagi, kerana mereka (pengundi muda) adalah pembaca yang baik.”

Zaid berkata pembangkang perlu mengukuhkan kedudukan mereka dengan bersetuju berkenaan kerusi yang mereka tandingi dan untuk merangka manifesto yang betul dan bersatu padu.

“Luangkan masa pada (manifesto), bercakap tentang perkara-perkara yang orang mahu dan hargai.”


Terjemahan dari – Malaysia Today

 
Top