.... Cerita FMT-Bahri: Seni Kekeliruan | AAKJ
Jika anda tidak dapat menjelaskan maka anda mengelirukan mereka. Ini adalah strategi yang dipanggil seni kekeliruan. Dalam satu hari kita mempunyai tiga cerita mengapa Bahri memutuskan untuk meninggalkan SPRM. Dan cuba teka mana satu daripada tiga cerita yang orang akan percaya. Jadi objektif telah dicapai. Orang ramai akan percaya cerita yang telah direka tidak kiralah jika itu adalah satu pembohongan.
Hari ini, Free Malaysia Today (FMT) membawa cerita mengenai mengapa Bahri Mohamad Zain, Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM, bersara daripada SPRM (BACA DI SINI). Dan cerita iaitu: Bahri kecewa tentang kekurangan tindakan mengenai kes SRC International.

Kemudian FMT keluar dengan cerita lain yang Bahri bersara kerana dia kecewa dengan majikan beliau, Tun Dr Mahathir Mohamad, mengenai perbuatan rasuah yang dilakukan oleh orang tua itu dan anak-anaknya (BACA DI SINI).

Jadi sekarang kita mempunyai dua cerita tentang mengapa Bahri memutuskan untuk bersara. Satu cerita adalah bahawa dia kecewa dengan SPRM berhubung kes SRC dan cerita lain adalah dia kecewa dengan Mahathir mengenai perbuatan rasuah yang dilakukan oleh orang tua itu dan anak-anaknya.

Dan sementara rakyat Malaysia masih mencerna kedua-dua cerita untuk memikirkan yang manakah antara kedua-dua cerita yang bercanggah itu adalah benar, SPRM mengeluarkan kenyataan akhbar menafikan tentang SRC itu dan berkata bahawa Bahri sendiri telah mengaku tentang perkara ini (BACA DI SINI).
Bahri Mohamad Zain, sudah tercalar dan terbukti bekerja untuk pembangkang

Mengenali mentaliti rakyat Malaysia, ramai masih akan mahu percaya cerita yang Bahri bersara kerana kes SRC dan bahawa cerita kedua FMT yang memetik Mahathir sebagai sebab untuk Bahri meletakkan jawatan atau kenyataan akhbar SPRM mengatakan bahawa Bahri menafikan beliau telah berkata beliau meletak jawatan kerana SRC akan ditolak. Malah, ramai yang membaca kenyataan akhbar SPRM akan menjadi lebih yakin bahawa sebab SRC adalah benar kerana cara kenyataan itu telah dibuat. Oleh itu kenyataan SPRM telah menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada kebaikan.

Pendek kata, hanya dengan mengeluarkan kenyataan akhbar menjelaskan bahawa Bahri tidak meletak jawatan kerana SRC tidak cukup bagus. SPRM perlu melakukan lebih daripada itu. Kenyataan akhbar akan dianggap sebagai percubaan yang lemah pada mengawal kerosakan dan percubaan untuk menutup sebab sebenar mengapa Bahri meletak jawatan.Telah FMT ditipu dengan maklumat palsu dan jika demikian mereka perlu menunjukkan bukti tersebut

Adakah Bahri benar-benar menafikan bahawa beliau mendedahkan sebab meletak jawatan adalah kerana SRC? Dan apakah ia tidak membuat apa-apa pengakuan dan oleh itu FMT melakukan pembohongan? Atau adakah seseorang telah menunjukkan kepada FMT bukti bahawa Bahri meletak jawatan kerana SRC dengan bukti yang ada pada mereka? FMT juga boleh meyakinkan kita bahawa ia bukan sebahagian daripada permainan ini dengan mendedahkan sumber dan dengan menunjukkan kepada kita bukti-bukti yang diperolehi yang mendorong mereka untuk menulis cerita mengenai SRC.

2015 dan 2016 adalah dua tahun kegawatan untuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Apa yang Najib perlukan sekarang adalah satu lagi tahun tuduhan dan syak wasangka yang akan dicetuskan oleh persoalan mengapa Bahri meletak jawatan atau bersara daripada SPRM. Tahun ini akan menjadi tahun di mana orang akan bertanya, “Apa sebab sebenar peletakan jawatan Bahri dari SPRM?” dan pembangkang, yang kerana ia sudah bankrap idea, akan menjaja isu ini di segenap ceruk tempat
SPRM, ahli gabungan keempat Pakatan Harapan

Apalah cara memulakan tahun baru! Ketika pembangkang kekeringan idea mengenai apa yang harus digunakan terhadap Najib mereka pergi dan menawarkan pembangkang talian hayat: kes Bahri itu. Beritahu saya satu perkara: Siapakah si bangsat yang Najib ambil untuk bekerja dan mengapa mereka masih bekerja untuk Perdana Menteri? Jika ini adalah pemikiran terbaik Najib maka saya boleh bayangkan betapa sedikitnya manusia di dalam pasukannya. Atau Najib menggajikan Kuda Trojan yang bekerja untuk mensabotajnya dari dalam?Malah Red Bean Army DAP mula kelihatan seperti orang yang cerdik walaupun latar belakang mereka bersekolah Cina.

Tidak, cerita kedua dari FMT mengenai Mahathir adalah untuk bersihkan cerita pertama mengenai SRC ditambah kenyataan akhbar SPRM tidak cukup baik. Saya mengesyaki satu tindakan sabotaj berlaku di sini. Jika cerita SRC adalah satu pembohongan dan jika Bahri benar-benar menafikan cerita itu maka tindakan undang-undang perlu diambil. Tiada ada jalan lain lagi.


Sudah terlalu lama SPRM telah berputar belit, kedua-dua secara literal dan kiasan. SPRM tidak percayakan pegawai sendiri dan pada satu hari mereka menyerbu salah satu bilik pegawai dan cuba menahan beliau berkaitan dengan rasuah namun sebaliknya mereka menangkap beliau dengan video lucahnya bersama isteri orang di atas meja pejabatnya.Abu Kassim Mohamed mainkan dua peranan
Kemudian kita mempunyai kes Ramli Yusuff dan Rosli Dahlan di mana pendengaran mahkamah mendedahkan bahawa SPRM sedang digunakan sebagai alat untuk mengenakan diri orang lain. Kes ini juga melibatkan Kevin Morais, yang berkahwin dengan lelaki lain yang tinggal di UK, dan yang telah dibunuh dalam keadaan yang amat misteri dan mencurigakan – yang menunjuk kepada kemungkinan bahawa dia telah melakukan perjanjian dengan individu yang punyai karekter yang tidak baik.

Dan bagaimana pula Bahri sendiri yang telah dikaitkan dengan banyak salah laku dan pelanggaran yang melibatkan abang iparnya sendiri? Dan mengapa SPRM cuba menutup semua ini apabila mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa secukupnya Bahri . Bahri mampu melakukan semua ini dan lepaskan dirinya kerana SPRM melindungi dia. Dan SPRM tahu bahawa kenyataan media lemah yang tidak akan mampu untuk membaiki kerosakan cerita mengenai SRC telah dilakukan.

Malah, kenyataan akhbar telah menyebabkan lebih banyak lagi kerosakan kerana cara yang mereka lakukan telah memberi gambaran bahawa ini adalah kawalan kerosakan semata-mata, yang bermaksud cerita tentang SRC mestilah benar semata-mata.

Seperti yang saya katakan, tiada cara lain mengenainya. SPRM perlu mengambil tindakan undang-undang “once and for all” bagi menghentikan semua karut ini. Terdapat terlalu banyak bercanggah cerita mengenai 1MDB tersebar di sekeliling. Dan SPRM hanya mewujudkan lebih banyak kerosakan setiap kali mereka melakukan sesuatu atau membuka mulut mereka. Ia kelihatan seperti mereka membuka mulut mereka dengan niat untuk mewujudkan lebih banyak kerosakan bukan untuk membaiki kerosakan.

Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru telah menunjukkan dia adalah lebih baik dan bukannya sama dengan Abu Kassim Mohamed. Masalah utama adalah SPRM tidak ada kredibiliti, akauntabiliti dan moral jadi rakyat Malaysia tidak akan menerima apa sahaja yang dikatakan, terutama kenyataan akhbarnya di bawah. SPRM menghina kecerdikan kita jika mereka fikirkan bahawa kenyataan akhbarnya cukup baik dan boleh meyakinkan rakyat bahawa cerita FMT adalah salah. Pendek kata dengan mengambil tindakan undang-undang atau menyaman FMT, SPRM juga sepatutnya diam tidak perlu berkata apa-apa dan bukannya mengeluarkan kenyataan akhbar bodoh.“SPRM mencari pertolongan Ilahi untuk menyelamatkan rakyat masuk neraka ‘, kata tajuk Malay MailAdakah SPRM akan menyaman atau adakah ini saja yang mampu mereka lakukan?

Sumber – MalaysiaToday

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top