.... Persatuan Cina Bermain Dua Kolam | AAKJMelayu bersatu atau berpecah oleh parti politik mereka. Cina bersatu dengan persatuan dan persatuan mereka dan tidak peduli sangat tentang parti politik. Orang Cina boleh ‘swing’ daripada satu pihak kepada yang lain atau menyokong kedua-dua belah pihak politik selagi ia berguna kepada agenda Cina mereka. Dan ini adalah apa yang Mahathir sentiasa mengingatkan orang Melayu mengenai dengan mengatakan ‘Melayu Mudah Lupa’.
“Insya-Allah, kita akan berjuang hingga mati dan sehingga darah terakhir mengalir,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, seperti yang dilaporkan oleh Free Malaysia Today (BACA DI SINI).

“Islam dan Melayu akan terjejas jika DAP memerintah: Najib,” lapor The Sun Daily (BACA DI SINI).Najib tegaskan bahawa berjuanglah hingga ke saat akhir dan sehingga titisan darah terakhir telah bermula: tidak akan berundur dan tidak akan menyerah kalah.

Pada perhimpunan Umno tahun lepas Najib telah mengisytiharkan bahawa “tidak akan berundur dan tidak akan menyerah kalah”. Dan Najib membuktikannya apabila beliau mengambil tindakan tertentu untuk menghapuskan musuh-musuh dalam selimut Umno dan memaksa Tun Dr Mahathir Mohamad ke luar daripada parti.

Najib berazam untuk menghapuskan semua duri-duri di sisinya, seperti orang Melayu kata, segalanya mungkin atau mampu dilakukan. Najib perlu melakukan ini sebelum beliau menghadapi pilihan raya umum akan datang dan seperti Najib sendiri berkata, pilihan raya umum akan datang mungkin tidak terlalu jauh.

Najib tidak lagi mempunyai apa-apa kebimbangan mengenai Umno atau perkara-perkara dalaman parti. Beliau sudah mempunyai kawalan ke atas parti dan juga kerajaan. Tiada siapa dalam kerajaan akan berani ‘mengasah pisau’ mereka selepas apa yang Najib lakukan kepada orang-orang yang merancang untuk menikam dia dari belakang. Ramai yang terpaksa menjilat luka-luka mereka dan menyesal kerana menyertai konspirasi Mahathir.

Bagaimanapun, ketika Najib sedang menyelesaikan masalah Umno dan kerajaan, masih ada urusan yang belum selesai dalam Barisan Nasional sendiri. Dan urusan yang belum selesai ini adalah mengenai kaum Cina yang bermain kedua-dua belah pihak politik dan mendapat manfaat daripada kedua-dua pihak, tidak peduli pihak mana yang menang.

Instrumen yang mengikat kedua-dua belah parti politik bersama adalah Persatuan Perdagangan Cina atau CTA. Pada bulan Jun 2006, Mahathir melancarkan gerakan beliau untuk menggulingkan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi. Walau bagaimanapun, 18 bulan kemudian, Abdullah masih di pejabat dan dia enggan meletakkan jawatan. Umno tidak menghalau Abdullah sebagaimana Mahathir berharapkan.

Satu-satunya cara untuk dapatkan Umno supaya menggantikan Abdullah adalah untuk meletakkan parti itu dalam keadaan ketakutan kehilangan kuasa. Itulah satu-satunya perkara yang ahli politik takut lebih daripada mereka takut Tuhan sendiri, takut kehilangan kuasa. Jadi Mahathir meminta Ling Liong Sik dan Matthias Chang untuk bercakap dengan CTA, kebanyakannya yang merupakan ahli MCA dan ramai yang ahli seumur hidup parti, untuk mendapatkan Cina supaya ‘swing’ dan undi untuk DAP sebaliknya.

Kita telah jelaskan semua perkara ini dalam beberapa artikel yang lalu disini :

Kit Siang and the CTA do not want MCA in Pakatan

MCA: coward or traitor?

MCA: DAP’s running dog

Kit Siang’s strategy on how to kill Umno

Kit Siang’s divide and rule strategy

Hasil daripada itu, kerusi parlimen DAP – yang hanya 9, 10 dan 12 pada tahun 1995, 1999 dan 2004 – meningkat kepada 28 pada tahun 2008 dan 38 pada tahun 2013. Dan dalam pilihan raya umum akan datang DAP menyasarkan 45 atau 46 kerusi parlimen, parti-parti Cina maksimum boleh menang (mungkin juga 50 jika mereka melakukan perjanjian dengan PKR di beberapa kerusi ‘tradisional’ PKR).

Hakikat bahawa DAP tidak mempunyai 200,000 ahli berdaftar namun mereka mendapat hampir dua juta undi bermakna bahawa ramai yang bukan ahli DAP dan yang sebenarnya ahli MCA mengundi DAP.

DAP mendakwa bahawa pada tahun 2008 kira-kira 85% daripada orang Cina mengundi mereka, pada tahun 2013 ia meningkat kepada 90%, dan pada pilihan raya umum akan datang ia akan menjadi 95%. Ini bermakna bahawa hampir semua orang Cina, ramai yang bukan ahli DAP dan sebenarnya ahli MCA, mengundi pembangkang. Anda tidak perlu seorang PhD untuk memikirkan perkara ini.

Persoalannya, kenapa orang MCA membantu DAP? Jawapannya adalah agak mudah. Orang Cina tidak bersatu melalui parti-parti politik seperti orang Melayu. Ramai orang Melayu, Umno adalah Melayu dan Melayu adalah Umno (atau PAS itu Islam dan Islam itu PAS). Cina, bagaimanapun, terikat oleh pertubuhan dan persatuan mereka. Itulah sebabnya apabila ia berkenaan isu-isu seperti sekolah dan bahasa, anda akan dapati DAP dan MCA bersatu dan bercakap senada (sesuatu yang anda tidak akan jumpa di kalangan orang Melayu yang tidak dapat bersetuju mengenai syariah).


Melayu lawan Melayu, Cina bersatu

Ramai daripada anda mungkin tidak sedar bahawa permusuhan politik di kalangan orang Melayu menyebabkan mereka tidak akan menghadiri upacara pengkebumian atau solat. Orang Cina, bagaimanapun, tidak peduli sama ada anda adalah dari DAP atau MCA. Dan Mahathir tahu perkara ini. Lalu ia mengarahkan Liong Sik dan Matthias mendapatkan Cina MCA untuk menyokong dan mengundi DAP supaya negeri Abdullah, Pulau Pinang, boleh diberikan kepada pembangkang dan Perdana Menteri akan terpaksa meletakkan jawatan dalam keadaan yang hina.

Mahathir mengajar CTA satu perkara yang sangat penting: iaitu menjadi kuasa-broker dan penentu. Ia tidak lagi perlu untuk hanya memainkan peranan sosial atau ekonomi dalam masyarakat Cina. Mereka boleh memainkan peranan politik juga dan peranan politik amat penting juga.

Mahathir membantu CTA rasa kuasa seperti memberi anak singa rasa darah. Setelah singa rasa darah maka ia akan suka rasa tersebut dan akan mahu lebih lagi. Dan CTA juga telah merasai kuasa dan mereka suka rasa tersebut jadi mereka mahu lebih lagi.

Untuk mengawal masyarakat Cina anda perlu mengawal persatuan perdagangan Cina, sekolah Cina dan akhbar-akhbar Cina. Sekolah-sekolah Cina dan akhbar-akhbar Cina, bagaimanapun, bergantung kepada pembiayaan daripada persatuan perdagangan China. Jadi, jika anda boleh mengawal CTA, anda boleh mengawal kesemua mereka selagi anda mengawal pembiayaan.

Cina DAP sering menuduh orang Melayu Umno ‘makan dedak’, realitinya adalah Cina juga makan dedak. Mereka menuduh orang Melayu mempunyai mentaliti tongkat tetapi yang benar adalah orang Cina juga perlu ‘tongkat’ untuk terus hidup. Perkara yang membezakannya adalah orang Cina menyamar berkenaan cara mereka memberi dedak kepada masyarakat mereka supaya ia tidak menjadi terlalu jelas.

Sebagai contoh, CTA mengawal dan memutuskan berapa banyak pengiklanan untuk The Star, sebuah akhbar milik MCA. wang itu tidak diberikan terus kepada The Star tetapi untuk sebuah agensi yang dilantik untuk mengendalikan pengiklanan. Agensi ini kemudian memberikan RM50 juta setahun untuk MCA dan RM35 juta lagi kepada Presiden MCA untuk membiayai aktiviti politik mereka. Ini, sudah tentu, termasuk lebih berjuta-juta yang MCA dapat daripada kerajaan.

Tetapi perkara ini ada kesannya. Bagi memastikan The Star membuat keuntungan pengiklanan yang cukup untuk membayar RM85 juta setahun, pemimpin MCA tidak boleh mengganggu perjalanan akhbar itu. The Star seharusnya bebas dan akan membuat keputusan apa sahaja yang ia perlu lakukan untuk menjana wang. Dengan syarat tersebut, CTA akan memastikan wang akan terus mengalir.

Ramai pihak mungkin perasan: walaupun The Star dimiliki oleh MCA ia kelihatan lebih condong ke arah pembangkang. Kesan yang anda dapat adalah bahawa Star adalah pro-DAP dan anti-Umno atau anti-kerajaan. Ia sebenarnya adalah keadaan yang sangat unik. Ia seperti PAS memiliki Harakah tetapi Harakah menyokong Umno dan anti-PAS (atau seperti Malaysiakini yang pro-Islam dan anti-Kristian).

 

MCA: ambil ‘dedak’ dari dua pihak dan berkhidmat pada agenda pembangkang

Sudah tentu, gambaran yang kita dapat adalah bahawa MCA pengecut yang tidak berani mencabar CTA dan The Star. Tetapi benarkah merekapengecut atau adakah mereka hanya bermain kayu tiga? Dengan bermain “Double Game” MCA mendapat wang daripada kedua-dua pihak: dari CTA dan juga dari kerajaan. Selain itu mereka boleh menjadi sebahagian daripada kerajaan dan mendapatkan jawatan Kabinet.

Akhirnya Umno dan ahli-ahli MCA adalah pihak yang senang dikalahkan. Peenipuan ini dilakukan oleh pemimpin-pemimpin tertinggi daripada CTA, MCA dan DAP. Mereka memberikan gambaran bahawa mereka dibahagikan tetapi yang sebenarnya mereka bekerja seiring. Dan MCA tidak mempunyai banyak pilihan selain untuk bersama-sama mereka, jika tidak, mereka akan ‘dihapuskan’ pada pilihan raya umum akan datang.

DAP tidak mahu ‘membunuh’ MCA. Jika mereka lakukan ini maka mereka hanya akan menyatukan orang Melayu untuk menghadapi ancaman DAP yang sangat kuat. DAP akan membolehkan MCA menang 7-8 kerusi pada pilihan raya umum akan datang jika mereka turut serta. Jika tidak maka MCA akan berakhir dengan sifar kerusi.

Ini juga sesuai dengan MCA. Umno perlu terus memberikan berjuta-juta kepada MCA dan jawatan dalam kerajaan untuk menjaga MCA. Jika tidak MCA akan mati dan DAP akan mendapat manfaat. Umno takut DAP dominan jadi ianya akan menghidupkan MCA, dan DAP juga menjaga MCA supaya mereka mempunyai proksi dalam kerajaan.

Mahathir telah merancang perkara ini dengan cemerlang jika rahsia tidak terbongkar dan Najib menyedari mengenainya. Dan Najib akan menguruskan perkara ini dengan cara beliau sendiri. Dan hari ini Najib telah memberi amaran tentang akibatnya.

Sementara itu, The Star berterusan dengan liputan anti-Umno dan liputan pro-pembangkang. The Star menukar cerita kecil menjadi cerita besar selagi ia memihak kepada pembangkang dan tidak memihak kepada Umno atau kerajaan. The Star terus memainkan isu 1MDB walaupun ia tidak lagi menjadi isu. Mereka juga memainkan taktik menakutkan mengenai ekonomi Malaysia seolah-olah Armageddon makin dekat. Dan hakikat bahawa The Star dilihat sebagai akhbar ‘kerajaan’ dan bukan akhbar pembangkang memberikan gambaran ‘selesa’ yang ia tidak pernah berbohong dan sentiasa memberitahu kebenaran.

Bagaimanapun, mungkin kita perlu mengambil perhatian terhadap apa yang Mahathir berkata, 15 tahun lalu apabila dia membaca puisi beliau pada Perhimpunan Agung Umno yang bertajuk ‘Melayu Mudah Lupa’.

Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top