.... Pengkhianatan Mahathir Terhadap Agong | AAKJPada 3 Disember, Kit Siang menelefon Mahathir dan merayu kepadanya agar menghadiri konvensyen DAP. Mahathir bersetuju dengan syarat Kit Siang bersetuju Boboi sebagai calon Pakatan untuk Perdana Menteri. Kit Siang, sebaliknya, meletakkan syaratnya sendiri: menjadikan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan. Ditambah dengan menghapuskan monarki dan jadikan Malaysia sebagai sebuah negara republik. Dan itulah sebabnya pada 5 Disember Agong membatalkan nama Mahathir dari senarai jemputan protokol.KDYMM Sultan Kelantan tidak mengambil peduli tentang Mahathir.

Semalam, dalam artikel yang bertajuk “Hina Raja : Mahathir Dalam Gelanggang Kemurkaan Agong”, kami mengatakan, Tun Dr Mahathir Mohamad pada mulanya dijemput untuk majlis pertabalan Agong dan kemudian, pada 5 Disember 2016, beliau dibatalkan undangan tersebut. Sebenarnya, Agong sebelum ini menjemput beliau (yang secara automatik jika anda berada dalam senarai protokol) manakala Agong terkini membuang nama Mahathir dari senarai protokol dan menghantar kepadanya surat pembatalan undangan tersebut (BACA LAGI DI SINI).

Ada yang menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan tamparan ke muka Mahathir ini. Sebenarnya ianya bukan dilakukan oleh Najib kerana Perdana Menteri tidak akan mampu untuk mengarahkan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Syed Danial Syed Ahmad, untuk membuang nama Mahathir dari senarai protokol atau membatalkan undangan beliau ke majlis pertabalan. Ini hanya boleh datang dari peringkat yang lebih tinggi, dari individu itu sendiri, Seri Paduka Baginda Agong.

Seperti yang telah dinyatakan dalam artikel semalam, rakyat Kelantan secara umumnya dan Istana Kelantan membenci Mahathir sejak tahun 1980-an apabila beliau memfitnah Monarki dan menjadikan mereka bahan ketawa seluruh dunia. Malah media antarabangsa telah mengejek Raja-Raja Melayu disebabkan oleh Mahathir. Pada tahun 1990, rakyat Kelantan, atas perintah itu Sultan Kelantan sebelumnya, DYMM Sultan Ismail Petra, menendang parti Mahathir (Umno Baru) keluar dan mengundi PAS-Semangat 46 sebagai Kerajaan Negeri Kelantan yang baru.

Umno Baru, yang ditubuhkan dua tahun sebelumnya, telah dikenali sebagai ‘Parti Mahathir’ dan apa-apa yang mempunyai sebarang kaitan dengan Mahathir tidak dialu-alukan di Kelantan. Mahathir kemudian menghukum rakyat Kelantan dengan membatalkan geran RM600 juta yang sebelum ini telah diluluskan untuk menaik taraf bekalan air di negeri ini.

Beratus-ratus rakyat Kelantan mati kerana taun jadi mereka perlu memulihkan bekalan air di negeri ini. Mahathir mengejek rakyat Kelantan yang mengundi kerajaan yang tidak dapat menghalang orang daripada mati akibat taun dan berkata jika rakyat Kelantan mahu RM600 juta maka mereka lebih baik mengundi Umno dalam pilihan raya umum akan datang. Bagi lima pilihan raya umum lalu rakyat Kelantan masih mengundi untuk PAS.Mahathir dan Kit Siang: adakah perjanjian bersama dan Anwar bukan sebahagian daripada perjanjian tersebut.

Ini, ditambah dengan semua isu-isu yang telah dinyatakan dalam artikel sebelum ini (A royal snub: Mahathir courts the Agong’s displeasure), adalah cukup untuk membuat rakyat Kelantan dan Istana Kelantan membenci Mahathir. Lagipun, dia bukan sahaja mengisytiharkan perang ke atas Sultan, beliau juga mempunyai darah di tangannya, darah ratusan rakyat Kelantan yang meninggal dunia akibat taun sejak 26 tahun yang lalu. Tetapi itu bukan lagi sebab utama mengapa Agong membuang nama Mahathir dari senarai protokol dan membatalkan undangan dia ke majlis pertabalan. Ia adalah disebabkan oleh pengkhianatan Mahathir bahawa Agong memutuskan yang kali ini Mahathir sudah keterlaluan. Menurut Malaysia Today.

Pada hari Sabtu, Najib mendedahkan agenda politik DAP: iaitu untuk menghancurkan penguasaan politik Melayu dan melantik Timbalan Perdana Menteri Cina sebagai langkah pertama kepada Perdana Menteri Cina kemudian hari. Selepas itu Lim Kit Siang panik dan menelefon Mahathir dan merayu kepadanya untuk menghadiri konvensyen DAP yang akan diadakan pada hari berikutnya. Kit Siang memerlukan kehadiran Mahathir sebagai menunjukkan ‘Muka Melayu’ di konvensyen supaya mereka boleh membuktikan Najib salah.

Terdahulu DAP telah mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput ke konvensyen itu dan ini, sudah tentu, mengecewakan orang tua itu. Sekarang Kit Siang merayu supaya Mahathir menghadiri selepas menghina beliau di depan publik dengan mengumumkan bahawa beliau tidak dijemput. Mahathir berkata, beliau akan bersetuju untuk menghadiri hanya pada satu syarat, iaitu Kit Siang perlu bersetuju jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang Boboi beliau, Mukhriz, akan dilantik sebagai Perdana Menteri.

Ini meletak Kit Siang, yang sebelum itu bersetuju bahawa jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang Anwar Ibrahim akan dilantik Perdana Menteri, menjadi serba salah. Untuk mengatakan ya bermakna dia terpaksa menjual Anwar. Walau bagaimanapun, Kit Siang nampak peluang di sini. Walaupun dia terdesak untuk Mahathir bersetuju supaya menghadiri konvensyen DAP, Mahathir sebanarnya adalah lebih terdesak dari Kit Siang untuk bersetuju bahawa Boboi akan dijadikan Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya umum.Boboi untuk Perdana Menteri dan Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri/Menteri Kewangan.

Selepas berfikir mengenainya untuk sementara, Kit Siang bersetuju dengan syarat beliau akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Boboi dan Menteri Kewangan. Mahathir hanya mengambil berat tentang masa hadapan anaknya sebagai Perdana Menteri Malaysia dan tidak peduli apa pun yang berlaku selagi hasratnya boleh dicapai. Jadi Mahathir bersetuju dan perjanjian telah dibuat pada malam itu-3 Disember 2016.

Kit Siang cerdik. Dia tahu bahawa jawatan Timbalan Perdana Menteri digabungkan dengan jawatan Menteri Kewangan akan membuat dia lebih berkuasa daripada Perdana Menteri. Mahathir bagaimanapun merasakan bahawa dia perlu untuk menyelamatkan terlebih dahulu jawatan Perdana Menteri dan kemudian barulah dia boleh berurusan dengan Kit Siang kemudian. Siapakah yang akan makan siapa boleh diselesaikan kemudian: sama ada Kit Siang makan Boboi atau Boboi makan Kit Siang. Dapatkannya terlebih dahulu dan fikirkannya kemudian.

Untuk memastikan bahawa Mukhriz akan memenangi pilihan raya itu, Kit Siang bersetuju bahawa beliau akan diberikan kerusi PJ Utara untuk bertanding, kerusi yang memiliki DAP. Dan Anwar, calon lain bagi Perdana Menteri, akan perlu dibunuh. Dan ianya telah pun dilakukan pada hari berikutnya semasa konvensyen DAP apabila Dr Wan Azizah Wan Ismail diletakkan jauh dari tengah pentas, di sebelah Mat Sabu, manakala Mahathir diberikan tempat di tengah pentas.Sekarang kita boleh melihat siapa yang membuat keputusan dan siapa yang “bermain biola kedua”.

Ya, kedudukan tempat duduk bukannya rambang tetapi telah dirancang dengan teliti untuk menghantar isyarat yang betul kepada semua mereka yang memerhatikan konvensyen DAP. Mahathir dan Kit Siangkini sebagai pembuat keputusan manakala Anwar dan PKR hanya iklan sampingan. Itulah sebabnya kedudukan tempat duduk sentiasa dirancang dengan berhati-hati dalam semua majlis rasmi kerana ianya menghantar mesej.Siapa duduk di mana dan bersebelahan dengan siapa bukan suatu perkara mudah dan sekiranya anda silap ianya boleh cetuskan perbalahan. Dan mesej pada hari Ahad ialah Anwar tidak lagi relevan dalam politik Malaysia.

Mahathir tidak berbincang ‘perjanjian’ ini dengan Muhyiddin Yassin terlebih dahulu tetapi sekitar tengah malam dia dimaklumkan mengenainya. Dan ini membuatkan Muhyiddin yang sepatutnya menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya umum, begitu kecewa hinggakan dia enggan menghadiri konvensyen DAP pada hari berikutnya. Jadi sekarang kita mempunyai tiga calon Perdana Menteri dari pembangkang: Anwar Ibrahim, Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir. Dan jika DAP menang paling banyak kerusi parlimen pada pilihan raya umum akan datang (yang akan berlaku) dan jika calon Melayu mereka memenangi kerusi (yang mungkin berlaku) akan ada calon keempat untuk Perdana Menteri?

Jadi, pada hari berikutnya, Mahathir menghadiri konvensyen DAP dan dia bersama Kit Siang berbincang bukan sahaja bagaimana untuk merebut kuasa tetapi juga bagaimana untuk mengekalkan kuasa itu. Satu elemen yang sangat penting ialah Umno sinonim dengan Raja-Raja Melayu atau Monarki. Oleh itu, jika anda mahu untuk menghancurkan Umno untuk selama-lamanya, anda juga perlu menghapuskan sistem Beraja dan menjadikan Malaysia sebuah republik. Jika tidak Umno akan sentiasa menjadi ancaman kepada Pakatan Harapan pimpinan DAP.

Menurut Malaysia Today lagi, Kit Siang – yang seperti kebanyakan ahli DAP adalah sebenarnya anti-Raja – bersetuju dengan idea Mahathir. Sistem beraja perlu ditamatkan dan Malaysia mesti menjadi sebuah negara republik. Islam juga dalam proses yang sama yang mana merupakan satu masalah yang amat besar bagi DAP, akan tidak lagi menjadi agama rasmi persekutuan kerana tiada lagi Raja yang akan menjadi ketua agama Islam. (BACA : Allah didn’t create the world for Muslims alone, Dr M says).Adakah Kit Siang tidak berkongsi kegembiraan Mahathir?

Pada hari yang sama, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Agong sebelumnya, dan Agong sekarang, semuanya telah dimaklumkan mengenai pakatan baru antara Mahathir dan Kit Siang. Menurut Malaysia Today, secara teknikalnya Mahathir telah melakukan pengkhianatan terhadap Agong. Apa yang mereka perlu lakukan ialah untuk memerintahkan penahanan Mahathir dan dia juga dinafikan ikat jamin. Tetapi itu hanya akan membuatkan Mahathir menjadi seorang hero. Sebaliknya, Agong mengarahkan Syed Danial menghantar kepada Mahathir surat pembatalan jemputan dengan alasan yang paling rapuh: tidak ada kerusi yang cukup.

Sesiapa yang telah pernah pergi ke istiadat istana atau ke Istana Negara (saya biasa berlari keliling istana negara ketika umur saya 10 tahun pada tahun 1960) tahu bahawa menambah hanya satu kerusi tambahan tidak menjadi masalah sama sekali. Lagipun, Mahathir adalah seorang bekas Perdana Menteri dan Tun jadi walaupun tiada ruang untuk meletak kerusi mereka boleh menggugurkan seseorang yang statusnya jauh lebih rendahbagi memberi laluan kepada Mahathir. Sebab mereka menggunakan ‘tidak cukup kerusi’ sebagai alasan adalah untuk menambah bisa ke atas keperitan. Alasan yang tiada siapa pun akan percaya, namun ianya terjadi kerana Mahathir tidak dialu-alukan ke dalam istana.

Ia hanya menunggu masa untuk ini berlaku. Sebagai Tun, Mahathir dijangka mengekalkan kesopanan dan menjaga sedikit harga diri dan mematuhi kod tingkah laku yang diperlukan. Ia adalah ok untuk Kit Siang untuk berkelakuan seperti pariah kerana dia tidak membawa apa-apa status. Tetapi bagi Mahathir untuk berkelakuan seperti Kit Siang dan untuk membawa dirinya ke tahap Kit Siang adalah sangat memalukan. Walaupun peristiwa-peristiwa pada hujung minggu lalu tidak berlaku, Mahathir masih akan akhirnya dipulaukan juga.

Jika Mahathir mahu berkelakuan seperti Kit Siang maka dia harus melepaskan gelaran Tun. Seorang Tun perlu berkelakuan macam negarawan kerana dia dianggap sebagai “Lord of the Realm”. Dia tidak boleh bertindak seperti pariah politik dan pada masa yang sama mengharapkan untuk dipanggil Tun. Dan 24 bulan yang lalu Mahathir telah menunjukkan dia tidak layak mendapat gelaran Tun.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top