.... Mahathir Minta Persatuan Perdagangan Cina Sokong DAP | AAKJApabila Mahathir meminta CTA untuk alihkan sokongan Cina dari MCA kepada DAP, beliau tidak menyangka bahawa selama-lamanya akan menghancurkan MCA serta kuasa politik Melayu. Dia hanya mahu memberi pengajaran kepada Barisan Nasional pada pilihan raya umum 2008 untuk memalukan Abdullah supaya meletakkan jawatan. Tetapi ia umpama bola salji yang bergolek laju dan meruntuhkan gunung dan kini DAP mempunyai monopoli ke atas undi Cina. Ini adalah api yang Mahathir mulakan bagi membakar ranap seluruh rumah.


Dalam keghairahan beliau untuk menggulingkan Abdullah, Mahathir menukarkan CTA dan DAP menjadi satu kuasa politik yang sangat kuat.

Pada tahun 2008, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu menggunakan pilihan raya umum tahun tersebut untuk menggulingkan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. Langkah untuk menggulingkan Abdullah telah dilancarkan pada bulan Jun 2006 tetapi pada tahun 2008 Abdullah masih memegang jawatan. Serangan itu tidak menjadi dan ianya perlukan serangan yang lebih drastik daripada serangan biasa. Ianya mesti sesuatu yang lebih serius seperti UMNO dan /atau Barisan Nasional kalah teruk pada pilihan raya umum 2008.

Mahathir menghantar Ling Liong Sik dan Matthias Chang untuk bercakap dengan para pemimpin atasan Persatuan Perdagangan Cina (CTA), ramai juga yang menjadi anggota seumur hidup MCA. Mahathir mahu orang Cina mengundi DAP dan memastikan bahawa Pulau Pinang jatuh ke tangan pembangkang. Pulau Pinang adalah kubu kuat Abdullah dan jika negeri itu yang jatuh maka Abdullah akan malu dan perlu berundur.

Dan semua ini berlaku seperti yang dirancang. Barisan Nasional kalah teruk. Pulau Pinang jatuh ke tangan pembangkang. Dan tidak lama selepas itu Abdullah meletak jawatan. Walau bagaimanapun, perbuatan Mahathir sabotaj Abdullah pada pilihan raya umum 2008 itu mencetuskan akibat yang tidak diingini terhadap CTA. Mahathir sebenarnya memberikan CTA merasakan kuasa politik. Apabila Liong Sik meminta CTA untuk alihkan sokongan kepada DAP, tanpa disedari beliau telah menandatangani waran kematian untuk MCA. Liong Sik telah menyerahkan senjata politik MCA kepada DAP di mana DAP boleh gunakan untuk membunuh MCA.

Tanpa disedari, Mahathir telah mengajar CTA satu perkara. Dan itu satu perkara yang mereka tidak perlu menghadkan aktiviti mereka hanya kepada perniagaan. Mereka mempunyai pengaruh yang cukup untuk mempengaruhi undi jadi sekarang mereka juga boleh melibatkan diri dalam politik dan memainkan peranan ‘kuasa-broker’ atau ‘kingmaker’.

Sebelum ini, MCA tidak mempunyai hubungan kerjasama dengan DAP. DAP adalah musuh dan MCA tidak bekerjasama dengan musuh. Mahathir, bagaimanapun, berjaya membina pakatan antara MCA dan DAP melalui CTA. Mahathir melakukan apa yang tidak pernah dilakukan dalam tempoh lebih dari 50 tahun. Mahathir menyatukan Cina dari MCA dan Cina dari DAP berjuang untuk tujuan yang sama di bawah naungan CTA.

CTA adalah seperti harimau tidur. Kemudian pada satu hari yang anda tawarkan harimau minum sedikit darah dan selepas harimau rasakan darah tersebut ia mendapati ia suka rasa itu. CTA kini tahu ia boleh mempengaruhi politik dan boleh bermain di kedua-dua belah perbezaan politik pada masa yang sama. CTA telah merasai kuasa dan ia suka rasa tersebut. Ia kini boleh mengawal kedua-dua MCA dan DAP pada masa yang sama.DAP mempunyai pintu belakang ke dalam kerajaan melalui MCA

Lim Kit Siang cepat menyedari potensi CTA. Jika DAP boleh menembusi CTA kemudian melalui CTA mereka boleh memberitahu MCA apa yang perlu dilakukan. Sebagai contoh, apabila ia telah diputuskan bahawa Lim Kit Siang akan bertanding di Parlimen Gelang Patah pada pilihan raya umum sebelum ini, DAP memberitahu CTA untuk mengarahkan MCA untuk tidak meletakkan Chua Soi Lek di sana. Sebaliknya Abdul Ghani Othman dari UMNO yang bertanding kerusi tersebut melawan Kit Siang. Soi Lek adalah calon yang lebih kukuh untuk Ghani melihat bahawa 55% adalah pengundi Cina dan undi Cina akan berpecah. Dengan calon Melayu ia adalah praktikal kemenangan percuma untuk Kit Siang.

Soi Lek juga berkata jika MCA kalah teruk pada pilihan raya umum 2013 mereka tidak mahu apa-apa jawatan dalam kabinet. MCA kalah teruk tetapi CTA merasakan ia tidak akan memberi manfaat sekiranya MCA meninggalkan kerajaan. Ini bermakna MCA akan menjadi berguna kepada CTA. CTA kemudian mendesak Soi Lek digantikan dengan Liow Tiong Lai yang mengambil alih dan membawa MCA kembali ke dalam kerajaan.

Soi Lek benar-benar tidak peduli sama ada MCA berada dalam kerajaan atau tidak lagi pun dia telah meletakkan jawatan disebabkan skandal seksnya ditambah pula dia tidak bertanding dalam pilihan raya. Jadi untuk semata-mata sebab kepentingan diri sendiri ia masuk akal bahawa tidak ada orang lain menyertai kerajaan dan ini boleh digunakan sebagai alasan untuk menghukum Cina kerana tidak mengundi MCA. Jika orang Cina mahu wakil dalam kerajaan maka mereka perlu mengundi MCA pada masa akan datang.

CTA kini menyedari bahawa ia mempunyai yang terbaik daripada kedua-dua pihak. Ia kini merupakan kuasa-broker dan kingmaker ditambah ia adalah jambatan antara kedua-dua parti politik Cina. Dan itulah sebabnya CTA dan DAP tidak mahu MCA dalam Pakatan Harapan. Jika MCA di dalam pembangkang maka mereka tidak akan mempunyai proksi kerajaan. Dengan cara ini CTA mengawal Pulau Pinang dan Selangor ditambah ia mempunyai suara dalam kerajaan persekutuan.

CTA telah merasai kuasa politik jadi sekarang mereka mahu dapat lebih lagi. Sebelum ini ia hanya untuk perniagaan tetapi kini ia adalah politik juga dan mereka boleh menggunakan kuasa politik ini untuk mengembangkan kepentingan perniagaan mereka. CTA bersedia untuk membiayai bukan sahaja DAP tetapi PKR dan PAN juga. Dan MCA juga akan bekerja untuk mereka.

CTA mahu MCA untuk bersama dengan Barisan Nasional sehingga saat-saat terakhir. Dalam pada itu, CTA dan DAP menjadi sekutu yang rapat dan bekerja seiring untuk mencapai matlamat politik yang lebih besar. Dan Presiden serta kepimpinan tertinggi MCA tidak akan menentang kehendak CTA kerana CTA yang akan memutuskan siapa yang menjadi pemimpin MCA.Kepimpinan MCA diputuskan oleh CTA

Akhbar The Star juga mengambil arahan daripada CTA. Sejak CTA adalah sekutu kepada DAP, The Star tidak akan menyerang DAP. CTA adalah pihak yang boleh membuat keputusan pengiklanan dalam The Star, yang merupakan sumber utama pendapatan bagi akhbar itu. CTA adalah seperti oligarki, tetapi dalam kes ini ianya mewakili kepentingan Cina. Dan yang menariknya, para pemimpin CTA tidak pergi untuk bertemu dengan Menteri tetapi Menteri yang datang untuk bertemu pemimpin CTA. Dan itu adalah untuk menunjukkan siapa yang berkuasa dan siapa yang jadi hamba.

Lagi pun, untuk memahami budaya politik MCA, anda perlu melihat ke belakang sedikit dan mengkaji sejarah di sebalik penubuhan parti itu. MCA pada asalnya adalah suatu persatuan terutamanya Cina Peranakan, mereka yang bertutur dalam bahasa Melayu, mengamalkan budaya dan tradisi Melayu, tetapi mengamalkan cara tradisional Cina. Cina Peranakan pada masa itu lebih Melayu daripada Melayu dan ramai yang tidak tahu bertutur dalam bahasa Cina.

Apabila MCA mula-mula ditubuhkan pada bulan Februari 1949, Persekutuan Tanah Melayu baru sahaja dibentuk. Banyak pergerakan dan persatuan Melayu telah bersatu di bawah satu payung dipanggil Umno jadi orang Cina juga perlu melakukan perkara yang sama. MCA, bagaimanapun, adalah satu kumpulan Cina yang telah berada di Malaya lama sebelum zaman British manakala Cina ‘baru’ tahun 1850 dan seterusnya menyokong pelbagai pihak sosialis atau komunis.

Anda sebenarnya boleh simpulkan dengan mengatakan bahawa MCA adalah kumpulan yang berduit manakala kaum Cina kelas pekerja berkumpul di bawah parti-parti politik ‘anti-establishment’. Dan itulah sebabnya dari MCA awal-awal lagi dilihat sebagai sebuah parti tauke dan parti budak suruhan kerajaan sementara Cina yang lain dilihat sebagai anti-kerajaan dan dalam semangat yang sama anti-Melayu.

Itu adalah imej yang mengambil masa yang lama untuk dipadamkan sehinggalah selepas 1969 apabila MCA mula lakukan strategi menonjol ke depan dengan parti DAP dan sebagainya. kehilangan MCA kalah di Pulau Pinang kepada Gerakan, pada masa itu sebuah parti pembangkang, MCA sedar bahawa mereka tidak akan dapat bertahan hanya dengan gaya ‘parti tokey’ tapi harus juga berjuang untuk masyarakat Cina yang lain seperti isu sekolah Cina, bahasa Cina dan pendidikan Cina (Isu yang mana Lee Kuan Yew Singapura tidak akan bertolak ansur).Ahli komuniti perniagaan Cina adalah ahli seumur hidup MCA dan sekarang penyokong DAP

Oleh itu, adalah tidak dapat dinafikan bahawa pemimpin ahli perniagaan Cina, jutawan dan pemimpin Persatuan Perdagangan Cina (CTA) adalah semua ahli MCA. Ramai sebenarnya adalah ahli seumur hidup MCA. Dan orang-orang ini kekal ahli MCA yang tegar sejak tahun 1950-an hingga sekarang dan berkhidmat kepada masyarakat Cina dengan mendapatkan sumbangan berjuta-juta dari kerajaan untuk pelbagai kegunaankaum Cina.

Lesen akhbar dan permit untuk kolej dan universiti beserta dengan pembiayaan diperolehi oleh tauke Cina melalui MCA. MCA adalah satu platform yang baik untuk ahli perniagaan untuk mendekati kerajaan dan mendapatkan kelulusan daripada kerajaan. Kumpulan bukan ahli-MCA sebaliknya akan memainkan peranan sebagai kumpulan pendesak, yang selalunya membantu MCA dalam mendapatkan lebih banyak konsesi daripada kerajaan.

Ramai orang Melayu percaya bahawa MCA bukanlah benar-benar kuat. Tetapi parti berasaskan kaum Cina yang lain membantu menjadikan MCA kuat kerana MCA dapat menggunakan ancaman daripada pihak-pihak Cina yang lain untuk kepentingan mereka sendiri. Jadi dalam keadaan itu parti DAP akan belasah kerajaan manakala MCA mendapat keuntungan daripadanya. MCA dapat memberitahu orang Cina jika mereka tidak menyokong MCA maka wang itu akan berhenti mengalir kerana DAP tidak akan mampu untuk mendapatkan apa-apa bantuan kewangan daripada kerajaan.

Pada tahun 2008 Mahathir pusingkan ini. Mahathir jadikan DAP kuat dan MCA kini terpaksa bergantung kepada sokongan kaum Cina melalui DAP. Dan satu-satunya cara MCA boleh mendekati DAP adalah melalui CTA. Oleh itu Mahathir mencipta kuasa politik Cina yang kuat dalam bentuk CTA di mana DAP menggunakannya untuk mengawal MCA, suara kaum Cina dalam kerajaan. Secara bersendirian, Mahathir memusnahkan kuasa politik Melayu dan akan terus memusnahkan ia lebih jauh lagi dengan memecah belahkan orang Melayu kepada lima kumpulan politik yang berbeza.

Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top