.... Lim Kit Siang Dalam Keadaan Panik | AAKJ
Minggu lalu DAP mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput hadir ke Konvensyen DAP hari ini. Walau bagaimanapun, selepas perhimpunan Umno semalam, Kit Siang panik dan merayu Mahathir untuk menghadiri Konvensyen DAP. Kit Siang sedar bahawa mereka perlu melakukan beberapa ‘damage control’ yang amat serius jika mereka tidak mahu pilihan raya umum akan datang untuk berakhir sebagai satu lagi tragedi 13 Mei – dan semuanya kerana isu perkauman yang DAP sedang mainkan.
Semalam, kita bercakap tentang bagaimana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mendedahkan agenda politik sebenar DAP: iaitu untuk memecahbelahkan orang Melayu dan menghancurkan Umno dan dalam proses yang sama merobohkan penguasaan politik Melayu dan menggantikan Barisan Nasional yang diterajui Umno dengan pimpinan DAP Pakatan Harapan .

BACA DI SINI: 
 

Dalam ucapan penutup Najib video ‘Superman’ Hew Kuan Yau telah ditunjukkan untuk menyokong pendedahan mengenai agenda politik DAP. Ia juga mendedahkan bahawa DAP sebenarnya mengetuai gabungan pembangkang, atau bahawa Pakatan Harapan merupakan satu perikatan pimpinan DAP dan Lim Kit Sang adalah Pemimpin ‘de facto’ Pembangkang.

Rancangan DAP adalah untuk memenangi 45-46 kerusi parlimen manakala PKR, PAN dan Pribumi akan mengambil 70 kerusi lagi untuk membolehkan pembangkang mendapat majoriti mudah di Parlimen. PKR akan diberikan tugas mengambil 30 kerusi atau lebih manakala PAN dan Pribumi boleh cuba untuk mengambil satu lagi 20 kerusi setiap satu. Dan itu bermakna DAP dengan 45-46 kerusi akan menjadi majoriti dalam Pakatan Harapan dan memimpin pembangkang.

Semalam, Lim Kit Siang panik. Pertama sekali, pendedahan Najib mengenai agenda politik DAP untuk memecahbelahkan orang Melayu kepada banyak puak mempunyai kesan untuk menyatukan orang Melayu. Masalahnya bukan hanya bahawa ia adalah menyatupadukan orang Melayu dalam Umno tetapi juga menyatupadukan orang Melayu di semua sempadan politik. Ini bermakna ia mungkin tidak lagi mengenai perkara parti politik milik orang Melayu. Mereka akan mengenepikan parti politik dan bersatu di bawah satu matlamat yang sama iaitu demi kepentingan orang Melayu dan Islam.

Kesan kedua terjejas akibat pendedahan Najib menunjukkan kepada orang Melayu bagaimana DAP sedang bermain pecah dan perintah dan permainan anti-Melayu. ‘Superman’ Hew dengan bodoh mendedahkan bahawa DAP telah menggunakan orang Melayu untuk melawan orang Melayu manakala Kit Siang telah menggunakan Mahathir untuk melawan Najib. Hakikat bahawa ‘Superman’ Hew bercakap Cina dan bukan bahasa Malaysia adalah kerana pengakuannya adalah untuk hanya penonton Cina dan bukan penonton Melayu. Ia adalah satu rahsia beliau berkongsi dengan orang Cina tentang bagaimana DAP akan merobohkan dominasi politik Melayu.Pada asasnya, ‘Superman’ Hew telah menyemarakkan sentimen perkauman dan menghasut kebencian terhadap orang Melayu dan apa-apa saja berkenaan dengan Melayu. Dan ia begitu jelas bahawa ia tidak lagi boleh dinafikan, yang adalah perkara yang kedua membuatkan Kit Siang panik kerana ini boleh menjadikan permulaan kepada api kemarahan di luar kawalan seperti berlaku pada Mei 1969.

Perkara ketiga yang membuatkan Kit Siang panik ialah perhimpunan bersama Umno dan PAS diadakan hari ini berhubung isu Rohingya di Myanmar. Walaupun DAP telah berusaha keras untuk menggunakan PAN dan Mahathir untuk memecahbelahkan orang Melayu, namun perkara lain sebaliknya berlaku. Umno dan PAS mendapati beberapa isu membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama demi kepentingan Melayu dan perpaduan umat Islam. Dan ini adalah menakutkan Kit Siang. Ditambah dengan pendedahan bahawa DAP cuba untuk memecahbelahkan orang Melayu dan menyatukan kaum Cina untuk melawan orang Melayu, kerjasama antara Umno dan PAS di mana-mana peringkat adalah berita yang sangat buruk bagi DAP dan agenda Cina.


Untuk mengatasi masalah ini, Kit Siang dengan cepat menghantar seorang wakil untuk bercakap dengan Mahathir untuk menjemput beliau bagi menghadiri konvensyen DAP hari ini. Minggu lalu DAP mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput kepada Konvensyen, yang masuk akal memandangkan Pribumi bukan ahli Pakatan Harapan. Tetapi dengan apa yang berlaku semalam pada perhimpunan berkenaan, dan dengan Umno-PAS bersama-perhimpunan hari ini, Kit Siang telah terpaksa menukar strategi beliau.

Mahathir sebenarnya berasa terhina, ia telah mengumumkan beliau tidak akan dijemput untuk menghadiri Konvensyen DAP. Jadi DAP terpaksa pujuk orang tua itu dengan menjanjikan dia status VVIP hari ini. Biasanya VIP dan VVIP diletakkan di tempat duduk VIP / VVIP menghadap pentas utama. Dalam kes Mahathir mereka bersetuju untuk meletakkan dia di atas pentas duduk bersebelahan dengan Kit Siang, yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Ini adalah Konvensyen parti, sepatutnya hanya pemimpin parti dapat duduk di atas pentas atau di meja utama. Tetamu duduk di kerusi yang diperuntukkan untuk tetamu, juga tetamu VVIP.

Mahathir, adakah beliau tetamu atau pemimpin DAP?

Begitulah terdesaknya DAP untuk memastikan bahawa Mahathir bersetuju untuk menghadiri Konvensyen parti mereka. Mereka meletakkan Mahathir di sebelah Kit Siang untuk memastikan dia menerima jemputan mereka. Dan selepas mengumumkan beberapa hari lalu bahawa Mahathir tidak dijemput ke Konvensyen, kehadiran beliau hari ini dan di mana dia duduk adalah terlalu jelas.

Bagaimanapun, hakikatnya bahawa Kit Siang telah membuat keputusan unilateral untuk menutup Pakatan Rakyat dan menubuhkan Pakatan Harapan dan tidak termasuk PAS dari pakatan pembangkang baru tanpa sebarang rujukan kepada atau kelulusan ahli-ahli gabungan lain sudah menunjukkan bahawa DAP yang membuat keputusan dan lain-lain tidak mempunyai suara dalam perkara itu. Dan ternyata bahawa Kit Siang juga membuat keputusan unilateral untuk menjemput Mahathir hari ini dan ramai pemimpin DAP lain tidak berpuas hati dengan itu.

Shamsher Singh Thind: DAP Berkubur bersama Karpal pada 17 April, 2014

Shamsher Singh Thind begitu kecewa dengan beliau meletak jawatan daripada parti (BACA DI SINI) manakala Sangeet Kaur Deo, anak perempuan mendiang Karpal Singh, berkata, “Saya menggesa pemimpin-pemimpin kita untuk berhati-hati apabila memilih sekutu kita. Kita mesti memastikan prinsip-prinsip mereka adalah selaras dengan kita (BACA LAGI DI SINI). “Shamsher juga berkata, walaupun tidak ada kawan yang kekal atau musuh yang kekal dalam politik sekurang-kurangnya perlu ada prinsip yang kekal.


Sangeet Kaur Deo: ia adalah menarik untuk melihat Mahathir kini berjuang terhadap penahanan Maria Chin apabila dia sendiri menggunakan ISA semasa beliau menjadi Perdana Menteri.

“Karpal sekali pernah menegur Kit Siang dan Guan Eng di hadapan umum kerana menyokong rancangan Anwar untuk menjemput ahli parlimen Barisan Nasional untuk melompat parti. Sekarang Karpal sudah tidak ada, maka tidak ada lagi pemimpin yang boleh menegur secara efektif ‘check and balance’. Maka dengan itu saya tiada pilihan lain selain dari meletakkan jawatan. Saya tidak kecewa untuk meninggalkan parti itu lebih awal daripada yang dijangkakan, kerana bagi saya, DAP meninggal dunia dengan Karpal pada Apr 17, 2014, “kata Shamser.Kit Siang tidak mengesyaki bahawa akan ada tindak balas kepada keputusan unilateral untuk menjemput Mahathir menghadiri Konvensyen parti, dan lebih teruk lagi, untuk meletakkan Mahathir di atas pentas seolah-olah dia adalah seorang pemimpin atasan DAP. Kit Siang dilihat menguruskan DAP seperti kepunyaan mereka anak beranak tetapi kini dia melihat beberapa perselisihan dalam barisan kepimpinan. Dan itu adalah satu lagi kejutan hari ini selepas kejutan semalam. Beberapa hari yang lalu adalah hari yang gagal bagi Kit Siang.

Khairul Azwan Harun dalam satu kenyataan akhbarnya di bawah menunjukkan cauvinis DAP dengan agenda politik perkauman. Langkah pertama DAP adalah dengan memecahbelahkan orang Melayu ke dalam banyak kumpulan. Itulah sebabnya DAP mencipta PAN untuk menyaingi PAS dan kini menyokong Pribumi Mahathir untuk menyaingi Umno. DAP juga cuba untuk memecahkan PKR kepada kumpulan pro-Azmin Ali dan anti-Azmin Ali.

Langkah seterusnya adalah untuk kipas dan mengapi-apikan sentimen perkauman dan membuat Cina membenci Melayu. ABU bagi Cina (apa sahaja tetapi bukan Umno) laungan sebenarnya ‘anything but Malay’ dan mereka sentiasa bercakap mengenai kerajaan Melayu Malaysia yang dibandingkan dengan kerajaan China Singapura – itulah sebabnya, Singapura adalah sebuah negara yang lebih baik daripada Malaysia, kerana Cina yang mentadbir Singapura manakala Melayu mentadbir Malaysia. 

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top