.... Kit Siang Lebih Suka Boboi Sebagai PM Berbanding Anwar | AAKJMahathir dan Kit Siang bersetuju Boboi sebagai PM pilihan Pakatan tetapi seluruh pembangkang masih tidak lagi bersetuju dengan perkara ini. Ramai dari Pribumi mahu Muhyiddin manakala PKR dan DAP masih mahu Anwar. Malah ramai dalam PKR dan DAP tidak gembira Kit Siang bermain ‘footsie’ dengan Mahathir. Tetapi “bangkai” dah terdedah mengenai rancangan mereka untuk menghapuskan sistem beraja dan menjadikan Malaysia sebuah republik.
Ia adalah ironis bagaimana nasib datang dan pergi dan bagaimana kebanyakannya nasib hilang kerana perbuatan anda sendiri. Ambil nasib Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai satu contoh. Pada Disember 2014 ia kelihatan seperti bermulanya pengakhiran untuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak apabila Mahathir meminta Khairuddin Abu Hassan membuat laporan polis terhadap 1MDB. Lebih enam bulan serangan berterusan dengan bantuan media arus perdana dan penulis blog, dalam dan luar negara (dari UK dan Amerika Syarikat khususnya).

Menjelang pertengahan 2015 ramai orang yakin bahawa Najib berkemungkinan akan jatuh dan bahawa tidak ada cara dia boleh pertahankan kuasanya. Kemudian Najib bangkit menyerang dan dengan sekali sapu, kesemua pengkomplot tersungkur dan berkubur. Yang hati kecil cepat-cepat membuat “U-Turn” dan menyerang ke arah pengkomplot utama. Maka berakhirnya rampasan kuasa yang dirancang oleh Mahathir sejak awal tahun 2013 selepas Boboi kalah di pertandingan merebut jawatan Naib Presiden UMNO.

Tetapi Mahathir ini terkenal sangat degil jadi beliau enggan menerima kekalahannya pada Julai 2015. Dia masih cuba untuk undi tidak percaya di Parlimen pada bulan Oktober dan satu lagi undi tidak percaya dalam perhimpunan Umno pada bulan Disember, kedua-duanya yang gagal. Pada awal 2016, Najib menyerang lagi dan Mukhriz telah dibuang sebagai Menteri Besar Kedah.

Ia sebenarnya tidak penting sama ada Mukhriz kekal sebagai Menteri Besar atau tidak. Tetapi Najib tahu bahawa jika barangan bernilainya Boboi dipecat akan menjadi gangguan besar kepada Mahathir dan dia akan merajuk serta keluar daripada Umno. Itulah bagaimana ramalan terhadap Mahathir dan seperti yang dijangka, Mahathir sememangnya merajuk dan keluar parti.Mahathir dan Kit Siang bersetuju bahawa Mukhriz dan bukannya Anwar atau Muhyiddin sebagai PM.

Najib boleh pecat Mahathir tetapiitu akan membuatkannya menjadi hero. Walau bagaimanapun, jika Mahathir kekal dalam Umno, maka Lim Kit Siang dan DAP tidak akan menyentuh dia dengan tiang sepuluh kaki. Jadi Mahathir diperlukan untuk meninggalkan Umno sebelum Kit Siang akan bersetuju untuk membuat perjanjian dengannya. Dan Najib merancang sememangnya untuk Mahathir akan meninggalkan parti dan bukannya terus dipecat mana dia akan dengan mudah berjalan ke dalam genggaman Kit Siang yang sedang menunggu. Dan rancangan tersebut itu berjalan dengan lancar.

Dua puluh empat bulan pada Disember 2014 dan anda boleh melihat bahawa segala-galanya tersungkur gagal – bukan sahaja untuk Mahathir tetapi bagi keseluruhan Pakatan Harapan juga. Pakatan Harapan kini dalam keadaan kucar-kacir keseluruhannya. Walaupun DAP, yang sepatutnya menjadi rakan kongsi yang paling kuat dan paling stabil dalam Pakatan Harapan – sebenarnya, DAP sepatutnya menjadi pemimpin pakatan pembangkang manakala PKR, PAN dan Pribumi adalah hanya tali barut DAP – juga menghadapi masalah.Mahathir dan Kit Siang membuat perjanjian mewakili keseluruhan pembangkang.

Sebagai contoh, hanya 31% daripada perwakilan yang layak menghadiri konvensyen DAP hujung minggu lalu. Ia adalah sama pada 6 November 2016 apabila hanya 328 daripada 1,027 perwakilan menghadiri konvensyen di Hotel Vistana – dan selepas makan tengah hari angka itu menurun kepada hanya 50. Kit Siang dan DAP sangat bimbang bahawa nampaknya kepentingan terhadap parti semakin berkurang dan ramai orang Cina kini merasakan bahawa DAP tidak lagi sebagai sebuah parti seperti dahulu.

Menurut Malaysia Today pembangkang cuba untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada masalah-masalah yang dihadapi dengan memulakan kempen palsu. Semalam mereka diedarkan dokumen palsu mengatakan bahawa Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi telah meminta Najib meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Najib menafikan itu dan hari ini mereka mengedarkan dokumen palsu mengatakan bahawa Najib sebaliknya telah meminta Zahid meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Tambah Malaysia Today mereka pernah melakukannya pada tahun 2015 apabila mereka edarkan dokumen palsu mengatakan bahawa Najib akan ditangkap dan bahawa Najib telah mencuri RM42 bilion wang 1MDB dan sebagainya – semua yang telah terbukti palsu dan pembuatan blogger dan wartawan Mat Salleh tertentu yang telah dibayar berjuta-juta untuk melakukannya. Pada asasnya mereka berharap untuk mencetuskan huru-hara dengan bercakap bahawa Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri cuba untuk membunuh antara satu sama lain seperti yang berlaku pada pertengahan 1998 apabila Anwar Ibrahim cuba membunuh Mahathir dan sebaliknya dibunuh.

Agenda utama Mahathir adalah untuk menjadikan Boboi Perdana Menteri berikutnya dan menyelamatkan Rm100 bilion yang beliau letakkan di bawah pemegang amanah, penama, proksi dan kroni. Dan dia akan melakukan apa sahaja untuk mencapai impiannya walaupun terpaksa menghancurkan negara dan melihat ribuan mati di jalan raya. Lagipun, dia yang menyebabkan beratus-ratus kematian akibat taun hanya untuk menghukum rakyat Kelantan kerana mengundi PAS-Semangat 46 pada tahun 1990. Jadi apalah sangat dengan kematian beberapa ratus rakyat Malaysia dalam permainan perebutan kuasa ini? – Malaysia Today.Di mana anda duduk menunjukkan siapa anda dalam perkara skim yang lebih besar.

Apabila Kit Siang menelefonnya pada Sabtu merayu padanya untuk menghadiri konvensyen DAP, Mahathir melihat ini sebagai satu peluang. Kit Siang perlukan Mahathir lebih daripada Mahathir perlukan Kit Siang kerana Najib baru sahaja melakukan satu pukulan maut kepada DAP awal hari itu. DAP sebelum ini mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput ke konvensyen DAP jadi jika mereka mahukan beliau menghadirinya maka mereka kenamembayar dengan sebuah harga yang mahal untuk Mahathir bersetuju hadir.

Mahathir katakan kepada Kit Siang beliau akan hadir dengan syarat keduanya bersetuju untuk Boboi bukannya Anwar sebagai Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan pimpinan DAP menang pilihan raya umum akan datang.Lagi pun Kit Siang adalah pemimpin sebenar pembangkang dan di dalam kuasanya untuk mengatakan ya atau tidak. PKR dan PAN tidak mempunyai pilihan tetapiterpaksa menurut segalanya atau akan dihapuskan sama sekali dalam pilihan raya umum akan datang.

Kit Siang berfikir tentang hal itu untuk sejenak dan melihat potensi dalam Boboi berbanding dengan Anwar sebagai Perdana Menteri. Anwar adalah sangat licik dan berbahaya jika diberikan kuasa. Dia sentiasa licik dan cuba untuk mendapatkan yang lebih baik daripada kamu dan akan mengatakan sesuatu yang bertentangan dengan yang dilakukan. Anwar boleh katakan satu perkara kepada umat Islam di Timur Tengah dan sebaliknya kepada orang Yahudi di Amerika. Pada hakikatnya beliau mempunyai ‘banyak muka’dan anda tidak tahu yang mana satukah mukanya yang sebenar.Muhyiddin bukan lagi pilihan Pakatan pimpinan DAP sebagai Perdana Menteri.

Boboi, bagaimanapun, sedikit kurang cerdik. Kekuatan Boboi hanyalah dia anak Mahathir. Mahathir mungkin masih ada sehingga pilihan raya umum akan datang dalam 2017-2018 tetapi yang pasti dia tidak akan wujud ketika pilihan raya umum 2022-2023. Apabila Mahathir mati Boboi bukan lagi entiti. Jadi ia adalah lebih baik Boboi yang membosankan bukannya Anwar yang licik sebagai Perdana Menteri. Kit Siang boleh makan Boboi manakala Anwar sebaliknya boleh makan Kit Siang.

Jadi Kit Siang bersetuju bahawa sekiranya Pakatan Harapan pimpinan DAP menang pilihan raya umum akan datang Mukhriz dan tidak Anwar akan menjadi Perdana Menteri. Bagaimanapun, anda perlu menjadi Ahli Parlimen sebelum anda boleh menjadi Perdana Menteri dan Anwar tidak akan dapat bertanding dalam pilihan raya umum sehingga 2028, iaitu 12 tahun dari sekarang. Dan harapan tipis Kebawah Duli Yang Maha Mulia Agong akan memberikan Anwar pengampunan memandangkan Anwar yang mengarahkan Jabatan Kastam merampas Lamborghini Diablo ayahandanya atas dakwaan DYMM Sultan adalah penyeludup.Beberapa tahun lepas, tidak ada rakyat Malaysia akan mengatakan yang kita akan menyaksikan perkara ini.

Ganjaran untuk bersetuju bahawa Boboi dijadikan Perdana Menteri, Mahathir bersetuju Kit Siang akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, yang akan menjadikan dia lebih berkuasa daripada Perdana Menteri. Anwar juga telah bersetuju bahawa jika dia menjadi Perdana Menteri, Kit Siang akan menjadi Timbalan Menteri Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Jadi situasi tetap tidak berubah, samada Anwar atau Mukhriz yang menjadi Perdana Menteri. Kit Siang masih menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Jadi kedua-dua cara, Kit Siang tetap menang. Oleh itu, Anwar, Mukhriz dan Muhyiddin Yassin boleh terus berebut siapa yang patut menjadi Perdana Menteri. Sesiapa antara mereka yang menang jawatan tersebut, Kit Siang tetap sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Ini benar-benar berfungsi dengan baik bagi Persatuan Perdagangan Cina (CTA) dan komuniti perniagaan Cina. Ia telah lama sejak zaman Tan Siew Sin bahawa orang Cina mempunyai kuasa sebenar dalam kerajaan. Selama lebih daripada 40 tahun, Cina telah memainkan peranan sokongan semata-mata dan sejak tahun 2008 orang Cina beralih sokongan kepada DAP. Jika orang Cina mahu kembali kuasa ini berlaku maka ia harus melalui DAP dan Pakatan Harapan pimpinan DAP.

MCA kehilangan plot sedikit masa lalu. Mereka fikir adalah lebih baik mereka tidak mengganggu pengundi Cina dengan menyerang DAP. Orang Cina, bagaimanapun, melihat kekurangan tindakan MCA sebagai tanda ia tidak mempunyai keberanian. Jadi lebih baik Cina meninggalkan MCA dan sebaliknya beralih sokongan kepada DAP yang berani dan lantang bersuara. Ia adalah salah perhitungan yang sangat buruk dan MCA terpaksa membayar yang mahal.

Mahathir fikir dia menyatukan Pakatan Harapan dan pada masa yang sama menggugat kestabilan Umno sedangkan kebenaran sebaliknya. Umno kini lebih bersatu manakala Pakatan Harapan sedang mengalami kerosakan besar. PKR tidak bersetuju Boboi sebagai Perdana Menteri. Mereka masih mahu Anwar. Ramai penyokong dalam parti Pribumi berfikir bahawa Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri dengan Mukhriz sebagai nombor dua. Mereka tidak pernah terfikir Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri dengan Kit Siang sebagai orang nombor dua dan Menteri Kewangan.

Malah, ramai dalam PKR dan DAP yang tidak bersetuju Kit Siang membuat perjanjian dengan Mahathir. “Letupan” sebenar tidak berlaku lagi. Apa yang anda lihat hanya “menggelegak” meluap-luap. Mahathir dan Kit Siang telah bersetuju bersama Boboi sebagai Perdana Menteri tetapi ini adalah hanya persetujuan antara dua orang dan bukan seluruh Pakatan Harapan. Dan ramai dari Pribumi, PKR dan PAN tidak akan bersetuju dengan pelan Mahathir dan Kit Siang untuk memansuhkan sistem Beraja dan menjadikan Malaysia sebuah republik. Anwar dan Dr Wan Azizah Wan Ismail setakat ini tidak berkata sepatah pun tentang perkara ini. Mereka tahu apabila mereka membuka mulut mereka dan tidak bersetuju, maka bahang akan melanda secara besar-besaran.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top