.... Kit Siang Cuba Kawal Kerosakan Namun Mencipta Lebih Banyak Kerosakan | AAKJKit Siang panik dan bertindak balas terhadap pendedahan Najib mengenai agenda sebenar DAP semasa perhimpunan Umno hujung minggu lalu dengan menjemput Mahathir ke konvensyen DAP. Ini sepatutnya menjadi “damage control” Kit Siang tetapi sebaliknya ia mewujudkan lebih banyak kerosakan. Sekarang kedua-dua kaum, Melayu dan Cina marah dan DAP perlu membayar harga yang tinggi untuk ini. Najib sebenarnya meletakan perangkap dan Kit Siang terus berjalan ke dalamnya. Dan, secara tidak sengaja, Anwar juga menjadi mangsa dan telah menjadi tidak lagi relevan dalam politik Malaysia.
(Malaysiakini) – Walaupun bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menerima tepukan gemuruh untuk penampilan bersejarah beliau di konvensyen kebangsaan DAP, beberapa pemimpin parti bimbang ia boleh memberikan kesan sampingan, terutama bagi Cina Semenanjung dan masyarakat Kadazan. Ini telah dinyatakan oleh wakil rakyat DAP, Sim Tong Him dan Chan Foong Hin yang masing-masing berasal dari Melaka dan Sabah.

(The Sun Daily) – ahli DAP bebas untuk keluar parti jika mereka merasakan prinsip mereka dan prinsip parti itu tidak sama. Timbalan Ketua Menteri II P. Ramasamy berkata orang yang merasakan pendirian parti itu bercanggah dengan prinsip-prinsip mereka sendiri boleh tinggalkan parti. “Tiada siapa yang amat diperlukan, DAP akan terus bergerak untuk kebaikan negara ini,” katanya.Superman Hew: menggunakan Melayu untuk skru Melayu dan menggunakan Mahathir untuk membunuh Najib supaya Cina boleh mendapat manfaat.

Apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mainkan video ‘Superman’ Hew Kuan Yau ‘menggunakan Melayu untuk skru Melayu’ dan ‘Kit Siang menggunakan Mahathir untuk membunuh Najib’ sewaktu perhimpunan agung Umno minggu lalu ia adalah bersebab. Salah satu sebab adalah untuk menunjukkan kepada hampir 3,000 perwakilan Umno khususnya, dan Melayu di seluruh Malaysia secara umum, apa agenda politik DAP dan apa yang anda akan mendapat jika anda mengundi Pakatan Harapan. Sebab kedua adalah untuk memerangkap Lim Kit Siang supaya bertindak balas dengan mendesak beliau ke dalam pangkuan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada kedua-dua sebab itu Najib berjaya. Orang Melayu kini melihat apa yang mereka akan dapat apabila mereka mengundi Pakatan Harapan – pakatan pembangkang pimpinan DAP di mana DAP yang mengeluarkan semua arahan dan membuat semua keputusan tentang semua perkara. Tambahan pula, mereka akan memenuhi agenda politik DAP, untuk melantik proksi Perdana Menteri mereka yang akan menjadi terhutang budi kepada dan memenuhi semua kepentingan orang Cina. (LIHAT: If MCA and CTA want a Chinese PM they have to work with DAP).Najib memasang perangkap dan Kit Siang serta Mahathir berjalan masuk ke dalamnya

Najib tahu bahawa dua perkara akan berlaku di sini. Pertama akan bahawa ini akan menimbulkan kemarahan pengundi Melayu kerana ramai yang tidak pernah memaafkan DAP dan masih tidak mempercayai apa sahaja yang DAP katakan. DAP secara unilateral menutup Pakatan Rakyat dan membentuk Pakatan Harapan hanya supaya mereka boleh menyingkirkan PAS. Sudah tentu, alasan untuk melakukan ini adalah, menurut DAP, adalah kerana Pindaan Rang Undang-Undang Syariah atau RUU355, yang DAP nakal labelkannya sebagai ‘Hudud Bill’. DAP tahu bahawa dengan memanggil ia ‘Hudud Bill’ ini akan memburuk-burukkan PAS dan Presidennya, Abdul Hadi Awang.

Dan dengan video Superman Hew yang dimainkan semasa perhimpunan Umno hujung minggu lalu, Najib telah padamkan walaupun sedikit ‘benefit of doubt’ orang Melayu yang mungkin telah berikan kepada DAP. Sejak hari itu DAP, Kit Siang dan Hew membisu dan tidak mampu mengeluarkan kata-kata untuk menjawab apa yang sedang diperkatakan. Bagaimana hendak menjawab apabila bukti begitu jelas dan segalanya boleh dilihat? Malah yang bukan Cina rasis serta liberal pun kecewa dengan Hew dan DAP yang melakukan bukan sahaja perkara bodoh tetapi juga merbahaya. Rusuhan kaum boleh tercetus dengan perkara yang lebih kecil dari ini.

Perkara kedua yang Najib tahu akan berlaku ialah ramai orang Cina akan menjadi sangat kecewa bahawa Kit Siang dan DAP kini bermain ‘footsie’ dengan Mahathir. Ramai orang Cina tidak lupa bahawa Mahathir telah membawa hubungan kaum di Malaysia ke tahap yang lebih teruk daripada antara 1968-1969 dan satu-satunya alasan bahawa darah setakat ini tidak mengalir di jalan-jalan adalah kerana polis bertegas terhadap mereka yang mengancam keselamatan dan keamanan dan kestabilan negara.Bahasa tubuh berkata ini adalah hanya tentang ‘skru’ dan bukannya tentang cinta.

Ramai dalam DAP, dan ramai orang China secara amnya, kecewa dengan konvensyen DAP hujung minggu lalu di mana Mahathir telah dilayan seperti seorang pemimpin kanan DAP. Dan ini adalah selepas sebelum ini diumumkan bahawa Mahathir tidak akan dijemput untuk menghadiri konvensyen tersebut. Hanya beberapa jam sebelum Kit Siang yang melakukan u-turn dan merayu agar Mahathir menghadiri konvensyen dengan menjanjikan bahawa dia akan diberi status VVIP dan akan duduk di atas pentas di meja utama.

Respon DAP untuk ahli-ahli DAP sangat tidak berpuas hati adalah mereka boleh meninggalkan parti itu jika mereka tidak berpuas hati dengan prinsip parti yang lemah, kredibiliti dan akhlak. Namun ini adalah politik dan di dalam politik, prinsip-prinsip, kredibiliti dan akhlak tidak mempunyai tempat. Apa yang penting adalah untuk menang dengan apa juga kos, sama ada dengan cara yang adil atau jahat.

Masalah dengan perkara ini, walaupun DAP bukan parti berasaskan keahlian. Ia tidak mempunyai keahlian yang besar seperti Umno dan PAS. DAP adalah sebuah parti yang berasaskan sokongan. Malah, ia juga bergantung pada Cina daripada Barisan Nasional untuk mengundi mereka. Dan, jika seperti yang dinyatakan oleh DAP, 90% pengundi Cina mengundi mereka, yang bermakna mereka mendapat undi bukan sahaja dari ahli-ahli mereka sendiri tetapi daripada orang Barisan Nasional juga. Jika tidak bagaimana parti yang mempunyai hanya segelintir ahli berdaftar boleh meraih dua juta undi? Jika hanya ahli DAP mengundi parti itu maka mereka mungkin akan meraih kurang daripada 5% daripada dua juta undi.Ramasamy: memberitahu bukan ahli DAP bahawa mereka boleh meletak jawatan daripada parti jika mereka bencikan Mahathir.

Ini bermakna semua percakapan tentang ahli DAP yang tidak suka apa yang DAP lakukan maka mereka boleh tinggalkan parti adalah karut semata-mata. DAP tidak mempunyai ahli yang cukup. Bagaimana bukan ahli melepaskan keahlian parti? Jadi sekarang DAP boleh membuat kenyataan bahawa tiada ahli yang keluar parti, yang membawa makna ahli menyokong apa yang DAP lakukan. Ianya seperti SPRM mengumumkan bahawa Malaysia adalah sifar rasuah kerana tiada seorang pun disabitkan dengan kesalahan rasuah.

Sebab mengapa DAP tidak mahu meningkatkan jumlah keahliannya adalah kerana jika lebih ramai ahli parti maka parti akan mempunyai lebih banyak berhadapan dengan masalah. Lebih baik anda mempunyai bilangan ahli yang sangat kecil supaya anda boleh memastikan parti itu sebagai sebuah kelab eksklusif. Kemudian hanya orang anda mengisi jawatankuasa pusat dan tiada orang luar boleh masuk. Ia adalah seperti menjaga perniagaan milik keluarga sebagai sebuah perniagaan keluarga kerana sekali anda buka kepada awam anda perlu membuka AGM untuk orang ramai dan kemudian perlu menjawab pelbagai soalan yang memalukan mengenai akaun dan prestasi syarikat.

Jadi semuanya berakhir dengan cara yang telah dirancang oleh Najib. Kit Siang berlari-lari kepada Mahathir yang merajuk dan berjanji kepadanya bulan dan langit dan sekarang apa yang Najib mahukan telah pun berlaku: Mahathir kini merupakan ‘pemimpin tertinggi’ Pakatan Harapan dan partinya ‘alternatif kepada Umno’ sah adalah ahli pakatan pembangkang .

Ini adalah perkara paling buruk yang Kit Siang dan DAP telah lakukan. Apa sahaja kelebihan yang Mahathir mungkin ada kini telah dinafikan oleh kelemahan yang Kit Siang bawa dan sebaliknya. Orang Melayu yang membenci DAP sekarang bencikan Mahathir juga, manakala kaum Cina yang membenci Mahathir membenci DAP juga. Ia seperti mencampurkan air suling ke dalam kumbahan. Satu mencemarkan yang lain atau yang buruk menjejaskan perkara yang baik yang meninggalkan tiada satu pun yang baik.

Pada dasarnya, Kit Siang telah cuba mengawal kerosakan – untuk membaiki kerosakan yang Najib lakukan kepada DAP semasa perhimpunan Umno. Sebaliknya, Kit Siang melakukan lebih lagi kerosakan, dan kali ini tidak ada jumlah ‘damage control’ yang boleh diperbaiki.

Pendek kata, Najib hampir hancurkan Kit Siang dan DAP pada hujung minggu lalu. Kit Siang, bagaimanapun mengharapkan faktor Mahathir itu akan meneutralkan apa yang Najib lakukan. Sebaliknya, ia menyebabkan keadaan bertambah buruk dan kini DAP tidak mungkin untuk mendapatkan 45-46 kerusi Parlimen seperti yang mereka harapkan. Jika DAP tidak berhati-hati kerusi yang mereka menang akan jatuh kepada hanya sepuluh seperti pada tahun 1999 apabila pengundi Cina menghukum mereka kerana ikatan dengan PAS dalam pakatan pembangkang yang dikenali sebagai Barisan Alternatif. ‘U-turn’ Cina walaupun mungkin memberi kesan kepada Pulau Pinang dan Selangor jika keadaan benar-benar buruk bagi DAP.

Kit Siang telah jelas keliru dan pendedahan Najib membuatkan beliau tersentap teruk,di mana kenapa beliau tidak terfikir dengan hati-hati sebelum menjemput Mahathir datang ke konvensyen DAP. Samada mempunyai tujuan atau sebaliknya, dalam proses yang sama inilah Kit Siang membunuh Anwar yang tiba-tiba tidak lagi relevan dalam dunia politik Malaysia. Perkara ini telah dijelaskan di dalam artikel semalam ‘How Najib sent Mahathir to kill DAP and commit hara-kiri’ (BACA DI SINI).

Mahathir telah menolak supaya Menteri Besar Selangor Azmin Ali untuk mengambil alih dari Dr Wan Azizah Wan Ismail tetapi Anwar telah memberi amaran bahawakepada beliau sekiranya beliau lakukan maka beliau akan dipecat sebagai Menteri Besar. Sekarang Mahathir dengan berkesan menuetralkan Anwar dan telah menjadikan dia seorang tidak berentiti lagi. Jadi kini tidak terdapat apa-apa lagi untuk menghalang Azmin dari mengambil alih sebagai Presiden baru PKR kerana Anwar tidak lagi sebagai ancaman.Mahathir menyesal meletakkan Istana Negara di bawah Jabatan Perdana Menteri

Bagaimanapun, bagi menutup artikel ini, Mahathir mengeluh bahawa Istana Negara dimiliki oleh Najib dan Barisan Nasional. Sebenarnya, apabila Mahathir menjadi Perdana Menteri, beliau meletakkan Istana Negara di bawah Jabatan Perdana Menteri supaya tiada siapa yang boleh mendapat akses kepada Seri Paduka Baginda Agong dan Agong tidak boleh membuat apa-apa kenyataan melainkan pertama perlu mendapatkan kelulusan dan semakan dari Jabatan Perdana Menteri.

Perkara ini telah dilaksanakan pada tahun 1999 apabila Mahathir terbangkan Agong ketika itu ke Langkawi dan enggan membenarkan sesiapa sahaja, walaupun ahli keluarga dan anak-Agong, untuk menemui Baginda sehingga selepas pilihan raya umum November 1999. Pada asasnya Mahathir meletakkan Agong di bawah tahanan rumah. Pendek kata, Mahathir marah apabila senjata ciptaan beliau sendiri untuk mengukuhkan pemerintahan diktator beliau kini digunakan terhadapnya.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top