Menu

Rafizi memberitahu kita bahawa Anwar masih boleh menjadi PM jika Pakatan menang pilihan raya umum akan datang. Dan dia mempunyai ‘kebijaksanaan’ untuk menjelaskan bagaimana ianya boleh berlaku. Bagaimanapun, rancangan itu kedengaran sangat mengelirukan dan benar-benar tidak selaras dengan prosedur yang betul dan protokol. Tetapi itulah apa yang dikatakan tentang psywar : untuk membuat anda memberi tumpuan kepada sesuatu yang bodoh atau remeh untuk mengalih perhatian anda daripada sesuatu yang lain yang lebih penting.


Rafizi mempunyai perancangan yang bijaksana tentang bagaimana untuk menjadikan Anwar jadi PM

Pembangkang sangat pandai bermain psywar (perang saraf) atau permainan minda. Ini adalah apa yang saya panggil WMD (Senjata Pemusnah Yang Ampuh – Weapon of Mass Distraction) – anda mainkan satu isu untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada yang lain dan malah dari isu yang lebih penting.

Rafizi Ramli berkata bahawa dia mempunyai idea atau strategi bagaimana Anwar Ibrahim boleh menjadi Perdana Menteri. Jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang, mereka akan mengarahkan Ketua Setiausaha Negara, Ali Hamsa, untuk memohon pengampunan daripada Seri Paduka Baginda Agong bagi pihak Anwar Ibrahim.

Ini boleh dilakukan dengan segera dan dalam masa 48 jam Anwar boleh menjadi seorang yang bebas, kata Rafizi. Dan Ali, sebagai Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Kerajaan Sementara, mempunyai kuasa untuk berbuat demikian, jelas Rafizi.

Dalam masa dua minggu pengampunan Anwar dan dibebaskan dari penjara, salah seorang Ahli Parlimen PKR boleh meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat (seperti yang berlaku di ‘Langkah Kajang’) dan satu pilihan raya kecil boleh diadakan, katakanlah dalam tempoh dua bulan (atau kira-kira 70-75 hari selepas pilihan raya umum). Anwar kemudian akan bertanding pilihan raya kecil ini dan selepas memenangi kerusi tersebut maka beliau boleh untuk menjadi Perdana Menteri yang baru.

Sementara itu, dalam tempoh dua atau tiga bulan sementara semua ini berlaku, Ali Hamsa akan mentadbir negara sebagai Pemangku Perdana Menteri. Walau bagaimanapun, kerana tidak ada Perdana Menteri lagi, Kabinet akan tidak perlu dibentuk sehingga Anwar mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri di hadapan Seri Paduka Baginda Agong – selepas itu Anwar kemudiannya akan membentuk Kabinet.

Tambahan pula, kerana tidak ada kerajaan rasmi mengangkat sumpah lagi, sesi Parlimen tidak perlu diadakan kerana tanpa seorang Perdana Menteri dan Kabinet maka tidak ada perkara untuk dibahaskan/ atau diluluskan di Parlimen.

Biasanya, Anwar sendiri yang perlu memohon pengampunan dan permohonan itu perlu dikaji semula oleh Lembaga Pengampunan. Jika Lembaga Pengampunan menganggap permohonan tersebut mempunyai merit maka ia akan mengemukakan cadangannya kepada Agong. Dalam kes Anwar, bagaimanapun, Ketua Setiausaha akan memintas Lembaga Pengampunan dan berurusan secara langsung dengan Agong – sementara Anwar tidak perlu secara peribadi memohon pengampunan beliau kerana Ketua Setiausaha akan melakukannya bagi pihaknya.Ketua ‘Caretaker’ kerajaan orang Rafizi sementara menunggu Anwar untuk mengambil alih jawatan PM.

Bunyinya yang sangat mengelirukan, bukankah? Justeru, saya merumuskan untuk anda pelan Rafizi dengan cara yang lebih mudah.

Anwar tidak perlu memohon pengampunan. Jika dia yang memohon maka dia akan mengakui dia bersalah kerana meliwat sebab hanya orang yang bersalah akan meminta pengampunan. Ketua Setiausaha akan melakukannya bagi pihak Anwar.

Permohonan untuk pengampunan tidak perlu melalui Lembaga Pengampunan. Ketua Setiausaha boleh memintas Lembaga Pengampunan dan berurusan secara langsung dengan Agong.

Perdana Menteri tidak perlu mengangkat sumpah sehingga Anwar layak menjadi PM. Dalam pada itu, sementara tidak ada Perdana Menteri, Ketua Setiausaha boleh mentadbir negara sebagai ketua Kerajaan Sementara.

Kabinet tidak perlu dilantik lagi kerana Malaysia tidak lagi mempunyai seorang Perdana Menteri. Kerajaan boleh berfungsi untuk dua atau tiga bulan tanpa mana-mana Menteri Kabinet dan tanpa Parlimen memutuskan apa yang perlu dilakukan.

Sekiranya berlaku masalah keselamatan negara, ancaman sama ada dalaman atau luaran (seperti rusuhan kaum, serangan pengganas, atau serangan oleh kuasa asing), Ketua Setiausaha boleh memutuskan apa yang perlu dilakukan dan mengarahkan pihak polis atau tentera sewajarnya. Jika kecemasan perlu diisytiharkan kemudian Ketua Setiausaha juga akan membincangkan perkara itu dengan Agong dan Seri Paduka Baginda boleh mengisytiharkan darurat jika Ketua Setiausaha berpendapat bahawa ini adalah perlu.

Sepanjang tempoh darurat tersebut, kakitangan awam akan digantung (yang bermaksud Parlimen tidak perlu dipanggil untuk bersidang) dan tentera, bekerjasama erat dengan Ketua Setiausaha Negara, akan menjadi sepenuhnya dan satu-satunya yang bertanggungjawab bagi negara ini.

Inilah perancangan atau strategi Rafizi sekiranya Pakatan Harapan menang pilihanraya umum akan datang.Parlimen akan digantung sementara menunggu Anwar mengambil alih menjadi Perdana Menteri.

Sebenarnya semua ini adalah angan-angan karut . Satu-satunya sebab mereka membangkitkan isu ini Anwar menjadi PM yang akan datang jika Pakatan menang pilihan raya umum adalah untuk mengalihkan perhatian kita dari isu sebenar dan menjadikan kita membincangkan sesuatu yang tidak boleh berlaku.

Rafizi mahu menjadikan ia kelihatan seperti Anwar masih boleh menjadi PM jika Pakatan menang pilihan raya. Maka kita akan memberi tumpuan kepada membincangkan cara atau teknikal mengenai cara yang ianya boleh berlaku. Jika tidak, kita semua akan membincangkan perkara siapa selepas ini yang akan jadi PM sekiranya Anwar tidak boleh menjadi PM. Dan perbincangan itulah yang mereka tidak mahu kita lakukan, atas sebab-sebab yang jelas, kerana mereka tidak boleh bersetuju dengan perkara tersebut.Syed mendakwa bahawa Justo menghadapi risiko dibunuh.

Sementara itu Syed Akbar Ali, ‘doktor spin’ Tun Dr Mahathir Mohamad, membuat posting dalam blognya hari ini mengatakan bahawa:

Tiada siapa di Thailand mempunyai apa-apa sebab untuk melihat Xavier Justo mati.
Tiada siapa di Thailand mempunyai sebarang sebab untuk melihat Altantuya mati.
Tiada siapa di Thailand mempunyai sebarang sebab untuk melihat Najadi mati.
Tiada siapa di Thailand mempunyai sebarang sebab untuk melihat PI Bala mati.
Tiada siapa di Thailand mempunyai sebarang sebab untuk melihat Kevin Morais mati.

Ini sebenarnya adalah satu cara yang sangat bijak untuk menyindir bahawa satu orang bertanggungjawab terhadap semua kematian yang dinyatakan di atas. Ia juga menunjukkan bahawa semua kematian ini berkaitan dengan kes yang sama, yang mana mengapa seorang bertanggungjawab untuk semua kematian.

Ia juga menunjukkan bahawa PI Bala tidak mati atas sebab semula jadi atau serangan jantung tetapi telah dibunuh dan ianya dibuat untuk kelihatan seperti serangan jantung. Ini bermakna doktor mesti telah disogok untuk menandatangani sijil kematian palsu untuk menutup pembunuhan PI Bala.

Saya tidak mempunyai maklumat sama ada bedah siasat telah dilakukan atau sama ada isteri Bala menghalang bedah siasat daripada dilakukan (yang bermakna dia mungkin terlibat dalam pembunuhan Bala) dan jika bedah siasat telah dilakukan siapa doktor yang terlibat (yang bermaksud doktor yang terlibat mungkin telah disogok dalam menyediakan laporan bedah siasat palsu).

Apa yang saya tahu, bagaimanapun, adalah bahawa Mahathir bimbang Justo boleh datang ke Malaysia selepas beliau dibebaskan dari penjara dan jika dia berbuat maka kebenaran mungkin timbul mengenai laporan palsu 1MDB. Ia seolah-olah laporan yang The Edge dan The Malaysian Insider yang siarkan adalah palsu dan Justo akan dapat mendedahkannya.

Jadi apa Syed yang lakukan adalah dia cuba untuk menakutkan Justo daripada datang ke Malaysia dengan mencanangkan bahawa seseorang telah membunuh ramai orang dan Justo akan menjadi satu lagi mangsa pembunuhan. Saya percaya Sarawak Report juga membuat liputan cerita tentang isteri Justo takut tentang keselamatan suaminya, yang kelihatannya seperti Syed dan Sarawak Report bekerjasama.

Sebenarnya Rafizi dan Syed agak pandai dalam permainan psywar jika tidak kerana hakikatnya bahawa saya lebih pandai daripada gabungan kedua-dua mereka dan mengesan apakah permainan mereka.Syed telah berkata: Justo boleh dibunuh jika dia tidak berhati-hati

– Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman portal Malaysia Today dengan tajuk asal “Why Rafizi wants Anwar to become PM“. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis portal berkenaan dan azmykelanajaya.com hanya terjemahan semata-mata. Terima kasih.⁠⁠⁠⁠


 
Top