.... Hina Raja : Mahathir Dalam Gelanggang Kemurkaan Agong | AAKJAgong sebelum ini menjemput Mahathir ke majlis pertabalannya tetapi Agong sekarang tidak menjemputnya. Dan tiada siapa yang tahu sehinggalah anak perempuan Mahathir mendedahkan surat pembatalan jemputan sehinggakan ianya menjadi viral di internet. Hakikatnya , Agong telah membuang Mahathir dari senarai nama protokol dan telah mengisytiharkan beliau pariah yang tidak layak untuk memegang gelaran Tun. Perkara yang paling baik untuk Mahathir lakukan sekarang ialah menyerahkan semula gelaran Tun untuk menunjukkan dia masih mempunyai prinsip, kebanggaan diri dan maruah dan tidak memalukan.(The Star) – Sultan Kelantan, DYMM Sultan Muhammad V, telah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada Persidangan Raja-Raja kali ke 243 yang diadakan di Istana Negara di sini pada hari Jumaat. Dalam satu kenyataan rasmi, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad, berkata pelantikan itu akan berkuat kuasa pada 13 Disember 2016, bagi tempoh lima tahun. (BACA LAGI DI SINI).

Sejak daripada itu terdapat perkembangan yang sangat menarik dari kebiasaan acara yang agak membosankan. Dan perkembangan yang menarik ialah bahawa seorang bekas Perdana Menteri dengan gelaran tertinggi ( gelaran Tun adalah bersamaan dengan Sir) telah dijemput dan kemudian dibatalkan undangan ke majlis Pertabalan Seri Paduka Baginda Agong minggu depan.

Ini sebenarnya bukan kali pertama Tun Dr Mahathir Mohamad ditolak oleh Raja. Sebelum ini, Mahathir tidak dijemput ke majlis pertabalan DYMM Sultan Johor dan untuk majlis perkahwinan Putera Mahkota Tunku Ismail Sultan Ibrahim (BACA DI SINI).

Hakikatnya bahawa Sultan Johor mengabaikan Mahathir adalah jelas apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi, juga merupakan bekas Perdana Menteri dengan mempunyai gelaran tertinggi, telah dijemput (dan duduk di meja utama dengan Agong Sultan lain, termasuk Sultan Brunei, dan para pembesar Johor dan puteri) manakala Mahathir tidak.

Mesej yang disampaikan oleh Sultan Johor kepada Mahathir dan seluruh Malaysia mungkin tidak berapa jelas. Tetapi dalam episod terbaru ini Mahathir bukan sahaja tidak dijemput, seperti dalam kes Johor. Mahathir sebenarnya dijemput oleh Agong sebelumnya (Kedah) dan kemudian dibatalkan undangan oleh Agong sekarang (Kelantan). Dan rakyat Malaysia tidak akan tahu mengenai hal ini jika anak Mahathir, Marina, tidak sebarkan ‘surat pembatalan jemputan’ di internet. Jadi kebocoran itu sebenarnya satu kerja dalaman, mungkin bertujuan untuk meraih simpati dan sokongan daripada rakyat Malaysia.

BACA DI SINI: “Mahathir “hantar” Marina untuk hina Istana?”

Malah, tidak ramai yang menyedari tentang pembatalan jemputan ini jika Marina tidak menyebarkannya. Dan hakikat bahawa Mahathir pada asalnya dijemput ke majlis pertabalan (oleh Agong sebelumnya) dan kemudian dibatalkan undangannya (oleh Agong terkini) bukan sahaja menjadikan ini kali pertama dalam sejarah untuk sesuatu seperti ini berlaku, tetapi juga adalah sebagai sebagai mengisytiharkan Mahathir seorang pariah yang tidak sesuai menjadi seorang negarawan atau yang bergelar Tun.

Perkara yang terbaik untuk Mahathir perlu lakukan sekarang adalah mengembalikan gelaran Tun kerana gelaran ini dianugerahkan oleh Agong.Itu akan menunjukkan beliau sebagai seorang yang berprinsip dan yang mempunyai kebanggaan diri dan seorang yang bermaruah atau perasaan malu.Mahathir telah merendahkan dirinya ke tahap barua DAP

Hakikatnya bahawa Mahathir tidak menjaga maruah gelaran Tun yang dipegangnya membuatkannya lebih kritikal jika beliau serahkan gelaran tersebut. Seorang Tun harus menjaga maruah beliau dengan gelaran tersebut dan tidak merendahkan dirinya ke tahap yang Mahathir telah lakukan. Apa yang Mahathir telah lakukan 24 bulan lepas, dan tahun ini 2016 khususnya, menjadikan dia tidak layak untuk seorang negarawan.

Saya diberitahu sebenarnya ada satu sebab yang sangat serius mengapa nama Mahathir telah dipotong dari senarai protokol dan dihantar surat pembatalan jemputan. Malah, apa yang Mahathir lakukan sama seperti pengkhianatan dan dia boleh didakwa untuk jenayah ‘melancarkan perang terhadap Raja’, yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan. Kira-kira 15 tahun yang lalu, tiga rakyat Malaysia dijatuhi hukuman mati dan 16 telah diberi hukuman penjara seumur hidup kerana jenayah tertentu. Bagaimanapun, kita akan bercakap tentang ini kemudian dalam artikel yang lain apabila saya boleh mendapatkan maklumat lanjut dan pengesahan apa yang berlaku.

Apa yang Mahathir telah melakukan selama 24 bulan lalu sebenarnya membuatkan DYMM Sultan Kelantan murka. Dan ia tidak hanya Sultan Kelantan yang merasakannya. Mahathir cuba untuk memberi tekanan kepada Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong dengan Deklarasi Rakyat beliau dan kempen Selamatkan Malaysia. Apabila Agong enggan berjumpa dengannya, Dr Mahathir berkata baginda berada di bawah tahanan rumah. Untuk menghilangkan cakap-cakap bahawa baginda adalah di bawah tahanan rumah, Agong bertemu Mahathir dan orang tua itu hanya menyampaikan surat kepada baginda tanpa 1.3 juta tandatangan yang dia mendakwa dia ada. Apabila Agong tanya mengenai 1.3 juta tandatangan Mahathir mengelak dalam jawapannya.

Mahathir cuba untuk yakinkan Agong dan apabila Baginda tidak akan melayan orang tua yang karut itu, Mahathir cuba melalui Majlis Raja-Raja yang juga menolak petisyen Deklarasi Rakyat Mahathir yang didakwa mempunyai 1.3 juta tandatangan yang mana tidak pernah dihantar pun kepada Agong atau pemangku Raja Seri Paduka Baginda.

Mahathir telah tukarkan semua ini menjadi sarkas dan merendahkan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan Majlis Raja-Raja umpama badut sarkas. Dan ini adalah Mahathir sama yang 25 tahun lalu membuat Raja-Raja Malaysia menjadi bahan ketawa antarabangsa. Akhbar menjadikan dunia ketawa terhadap Raja-Raja Melayu kerana Mahathir mengheret imej Raja ke dalam lumpur.“Malaysia Prepares To Strip Sultans Of Their Immunity” (BACA DI SINI).

Sejak itu ramai orang bukan Melayu, yang biasa tunjukkan rasa begitu hormat kepada raja-raja Melayu, kini mengatakan perkara-perkara yang sangat buruk mengenai Raja-Raja, semuanya kerana Mahathir mengajar orang Cina, India dan lain-lain bagaimana untuk mengejek raja-raja Melayu. Jika perkara ini berlaku 100 tahun lalu dan walaupun hanya 25 tahun yang lalu, Mahathir boleh dihukum mati dan mayatnya digantung terbalik sehingga reput dibakar matahari seperti apa yang mereka lakukan kepada Tok Janggut.Mahathir terlepas takdir ini disebabkan Sultan tidak lagi boleh menjatuhkan hukuman bunuh ke atas kamu seperti 100 tahun yang lalu pada tahun 1915.

Kita tidak boleh lupa bahawa Mahathir yang mengisytiharkan perang ke atas Almarhum Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra, dan memanggilnya penyeludup. Sultan Ismail telah mengimport Lamborghini Diablo atas nama anaknya dan Mahathir merampas kereta apabila ia tiba di Lapangan Terbang Subang.

Sultan begitu murka dia meminta pegawainya untuk pergi ke pejabat Kastam di Subang dan mengambil kereta dengan paksaan. Pegawai Kastam hanya berdiri dan memerhatikan pegawai Sultan memandu kereta ke luar. Mahathir kemudian mengumumkan bahawa Sultan adalah penyeludup kerana dia tidak membayar apa-apa cukai ke atas kereta tersebut.

Sebenarnya Sultan dan Putera Mahkota dibenarkan sebilangan kereta bebas dari cukai. Dan Kerajaan Negeri dan bukan Kerajaan Persekutuan yang memutuskan ini. Mahathir tidak jelaskan kepada rakyat tentang perkara ini. Sebaliknya beliau memberitahu rakyat bahawa Almarhum ayahanda Sultan Kelantan kini dan Agong adalah penyeludup.BACA DI SINI: Kerajaan Kelantan digugat dengan isu Lamboghini (1992)

Tambahan (lagi kepada melancarkan perang khianat terhadap jenayah raja yang saya nyatakan di atas – yang saya akan tunjukkan secara terperinci kemudian), adalah penampilan Mahathir pada konvensyen DAP hujung minggu lalu dan perjanjian dengan Lim Kit Siang serta Mahathir terlibat dalam Bersih dan kuning yang sedang digunakan sebagai identiti Bersih.

Kuning adalah warna diraja dan sebab kenapa Bersih menggunakan warna kuning pada tahun 2007 adalah untuk menunjukkan kesetiaan kepada Agong ketika itu (DYMM Sultan Terengganu). Pada tahun 2007, Bersih adalah sebuah gerakan untuk menyerahkan Petisyen Pilihan Raya kepada Agong dan kemudian terpulang kepada baginda untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan mengenainya. Hari ini, Bersih adalah mengenai untuk menewaskan Najib, Umno dan Barisan Nasional dan untuk memadam dominasi politik Melayu dan menggantikannya dengan Pakatan Harapan pimpinan DAP.

Sebab DAP membubarkan Pakatan Rakyat dan menubuhkan Pakatan Harapan adalah supaya mereka boleh menendang PAS keluar dari gabungan itu. Dan sebab yang mereka lakukan ini adalah untuk menentang RUU355, yang melibatkan pindaan Syariah bagi Negeri Kelantan.Anda tidak mahu mengundang masalah dengan Sultan ini: DAULAT TUANKU!

Sultan Kelantan adalah ketua agama Islam di negeri itu. Mengapa DAP, parti yang dikawal oleh orang-orang Kristian Evangelist, memberitahu Kelantan apa yang boleh dan tidak boleh lakukan mengenai undang-undang syariah di negeri ini? Kit Siang dan DAP telah melancarkan perang salib terhadap syariah sementara itu, mereka mengabaikan peranan dan kuasa Sultan Kelantan dalam perkara ini. Dan Mahathir telah menjadi Barua DAP, parti yang menganggap Islam sebagai musuh dan memberitahu Kelantan apa yang boleh dan tidak boleh buat.

Sebab itu sahaja sudah cukup untuk membuatkan Sultan Kelantan Murka. Ditambah lagi dengan perkara-perkara lain dan Mahathir bernasib baik memandangkan hukuman mati tidak dikenakan kepadanya. Kita akan bercakap tentang punca utama kepada semua sebab-sebab mengenai mengapa Mahathir dibatalkan jemputan ke majlis pertabalan Agong selepas menerima jemputan sebelum itu.

ADDENDUM:Kerabat DiRaja Kelantan

Pada tahun 1975, Majlis Raja-Raja melantik Sultan Yahya Petra sebagai Yang Dipertuan Agong Malaysia mengantikan Sultan Abdul Halim Muazzam Shah Kedah yang menamatkan tempoh perkhidmatan beliau sebagai Agong. Malangnya, Sultan Yahya tidak melengkapkan tempoh beliau memegang jawatan sebagai Yang Dipertuan Agong. Beliau mangkat di Kuala Lumpur pada 29 Mac 1979. Beliau telah digantikan oleh anaknya – Tengku Ismail Petra yang kemudian memerintah sebagai Sultan Ismail Petra – kadang-kadang dikenali sebagai Sultan Ismail II Kelantan.

Sultan Ismail Petra berkahwin dengan Tengku Anis – anak perempuan Tengku Abdul Hamid dari Pattani dan Tengku Azizah (anak perempuan Tengku Seri Maharaja Muhammad Hamzah yang dinyatakan sebelum ini). Sultan Ismail Petra memerintah Kelantan dari tahun 1979 hingga 2010. Pada tahun 2009, beliau dimasukkan ke hospital dan terlantar di katil. Pada tahun 2010, Majlis Raja-Raja di Kelantan menyingkirkan Sultan Ismail Petra dari takhta dengan memihak kepada anak sulungnya – Tengku Muhammad Faris Petra yang kemudiannya memutuskan untuk memerintah sebagai Sultan Muhammad V Kelantan. (Orang Dua Belas)Malaysia Today

Artikel Terkini


  Post a Comment Blogger

  1. Tok Janggut tu dikira pemberontak ke?

   ReplyDelete
  2. Sultan Ismail Petra masih hidup hingga hari ini kenapa sebut ALMARHUM ?

   ReplyDelete

  Note: only a member of this blog may post a comment.

   
  Top