.... Berebut Jawatan PM-TPM: Kit Siang Diarah Tutup Mulut | AAKJPakatan Harapan tidak boleh membuat keputusan siapa yang patut menjadi PM dan TPM jika mereka memenangi pilihan raya umum akan datang. Pandangan antara mereka berbeza mengenai hal ini dan ianya mengelirukan rakyat Malaysia. Pakatan begitu asyik mengenai isu PM-DPM sehingga mereka terlupa untuk memaklumkan kepada pengundi tentang apa yang mereka akan lakukan dan bagaimana mereka akan mentadbir negara sekiranya mereka dapat membentuk kerajaan.Pada 3 Disember 2016, Mahathir dan Kit Siang bersetuju bahawa Boboi akan menjadi PM dengan Lim Kit Siang sebagai TPM


‘Anwarina’ Kamaruddin Md Nor, yang juga seorang pemimpin PPBM atau Pribumi, mahu Lim Kit Siang untuk berhenti bercakap tentang siapa yang akan menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri jika berlaku Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang. (BACA BERITA ITEM DI BAWAH).

Sebenarnya Kamaruddin adalah betul. Sejak beberapa bulan lalu, begitu banyak pengumuman yang bercanggah telah dibuat, yang mengelirukan rakyat Malaysia. Semasa program di UK, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Muhyiddin Yassin akan menjadi PM manakala dia tidak menyebut siapa yang akan menjadi TPM. Kemudian beliau kembali ke Malaysia dan melakukan u-turn dan berkata ia adalah terlalu awal untuk menamakan PM seterusnya.

PKR, sebaliknya, mengumumkan bahawa Anwar Ibrahim akan menjadi PM. Rafizi Ramli kemudian menjelaskan bagaimana ini akan berlaku. Ketua Setiausaha Negara, Ali Hamsa, akan diarahkan untuk memohon pengampunan untuk Anwar daripada Seri Paduka Baginda Agong. Dalam masa dua hari Anwar akan dibebaskan dari penjara dan dalam masa dua minggu salah seorang daripada Ahli Parlimen PKR akan meletakkan jawatan beliau untuk memberi laluan kepada pilihan raya kecil.

Pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh dua bulan atau kira-kira 75-85 hari selepas pilihan raya umum. Sebaik sahaja Anwar menang beliau akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri baru. Sementara itu, menurut Lim Kit Siang, Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menjadi PM sementara dengan Muhyiddin sebagai Timbalan interim beliau.

Jika Anwar tidak mendapat pengampunan atau tidak menang pilihan raya kecil itu kita tidak tahu apa yang berlaku kerana Kit Siang tidak pernah berkata apa-apa tentang itu. Walau bagaimanapun, pada 3 Disember 2016, Mahathir dan Kit Siang bersetuju bahawa Mukhriz akan menjadi PM dengan Kit Siang sebagai timbalannya. Gabungan Boboi-Lim Kit Siang lebih kurang telah dipersetujui.

Tetapi Anwar dan Kit Siang juga bersetuju bahawa Anwar akan menjadi PM manakala Kit Siang akan menjadi timbalannya. Muhyiddin bukan sebahagian daripada rancangan itu, seperti dalam perjanjian antara Mahathir dan Kit Siang di mana Muhyiddin juga telah dikecualikan.
Jadi siapa sebenarnya PM dan TPM Pakatan akhirnya?

Mahathir sedar dia telah membuat kesilapan di UK dengan mengumumkan bahawa Muhyiddin akan menjadi PM. Jadi beliau cuba untuk melakukan ‘damage control’ dengan membuat u-turn serta berkata ia adalah terlalu awal untuk namakannya. Kit Siang juga sedar dia telah membuat kesilapan pada 3 Disember dengan bersetuju untuk Boboi sebagai PM dengan beliau sebagai TPM. Jadi dia juga cuba untuk melakukan ‘damage control’ dengan mengumumkan bahawa Wan Azizah akan menjadi PM interim serta Muhyiddin sebagai TPM interim.

Semua tindakan ‘damage control’ hanya menyebabkan lebih banyak kerosakan, yang kini tidak ada satu pun “damage control” kawalan yang boleh diselesaikan. Dan itulah sebabnya Kamaruddin mahu Kit Siang perlu diam dan tidak lakukan lebih banyak kerosakan. Tambahan pula, Kamaruddin tidak gembira kerana tawaran mereka bersetuju padanya adalah bahawa Muhyiddin akan menjadi PM. Tetapi Mahathir tahu bahawa Muhyiddin sedang berdepan dengan masalah yang serius dengan Mahkamah Syariah mengenai hubungan sulitnya dengan Nika Gee. Dan skandal ini akan benar-benar memusnahkan Muhyiddin sama sekali, yang bermakna mereka perlu membuang Muhyiddin sekarang sebelum dia mengheret mereka semua berkubur bersamanya.Wan Azizah akan menjadi PM interim sementara menunggu Anwar untuk mengambil alih.


Jadi sekarang kita ada banyak senario:

1. Boboi-Muhyiddin.

2. Boboi-Kit Siang.

3. Anwar-Muhyiddin.

4. Wan Azizah-Muhyiddin

5. Anwar-Kit Siang.

6. Muhyiddin-Boboi.

Bergantung kepada siapa yang bercakap dan ketika waktu mana pada hari tersebut, gabungan untuk PM-DPM sentiasa berubah. Dan selepas semua itu, kita ironinya mungkin berakhir dengan Najib Tun Razak dan Ahmad Zahid Hamidi sebagai PM-DPM selepas pilihan raya umum akan datang.

Entah bagaimana Pakatan mempunyai tanggapan bahawa semua pengundi mahu tahu siapa yang akan menjadi PM dan TPM jika mereka menang pilihan raya dan bahawa maklumat ini adalah cukup baik untuk membuat pengundi mengundi anda. Adakah ini yang pengundi semua ingin tahu?

Bagaimana pula dengan rancangan mereka untuk Malaysia jika berlakunya Pakatan Harapan membentuk kerajaan akan datang? Akan lebih banyak sekolah Cina diwujudkan? Adakah syariah dimansuhkan? Apakah Perlembagaan Persekutuan Malaysia dipinda untuk menghapuskan Islam sebagai agama rasmi bagi Persekutuan? Adakah Perlembagaan Persekutuan Malaysia dipinda untuk menyatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular? Adakah Raja-Raja dibuang sebagai ketua agama Islam di setiap negeri masing-masing? Apakah DEB secara rasmi berakhir dan satu pengumuman terhadap kesan tersebut akan dibuat?

Bagaimana pula dengan kadar tol lebuh raya? Adakah semua lebuh raya di Malaysia menjadi bebas tol seperti di UK (selain daripada hanya satu: Birmingham by-pass). Berapa banyak pampasan kerajaan perlu bayar kepada syarikat-syarikat konsesi lebuh raya untuk memansuhkan bayaran tol? Adakah BR1M akan berakhir? Adakah GST dimansuhkan? Adakah perkhidmatan kesihatan di semua hospital 100% percuma untuk seluruh rakyat Malaysia? Adakah gaji minimum ditetapkan pada RM2,000 sebulan. Adakah semua orang yang berpendapatan RM2,000 dan ke bawah diberikan rumah percuma?

Ya, itu adalah isu-isu yang pembangkang mengatakan kerajaan tidak menanganinya. Jadi adakah Pakatan Harapan menangani semua isu-isu ini apabila mereka membentuk kerajaan? Jika tidak maka apa perbezaan antara Pakatan Harapan kepada Barisan Nasional? Atau adakah Pakatan Harapan hanya berkisar siapa yang akan menjadi Menteri Perdana Menteri dan Timbalan Perdana akan datang?

Jangan berbincang PM interim, DPM di khalayak ramai, pemimpin PPBM memberitahu Kit Siang


(MMO) – Perbincangan mengenai strategi pilihan raya seperti penamaan calon yang berpotensi sebagai Perdana Menteri interim dan Timbalan Perdana Menteri hendaklah dibuat dalam mesyuarat tertutup, kata seorang pemimpin kanan Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM).

Selepas Lim Kit Siang dari DAP menamakan presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri interim, Datuk Kamaruddin Md Nor berkata, pihaknya tidak bersetuju dengan membincangkan perkara-perkara tersebut secara terbuka.

“Jika ia adalah satu perkara daripada strategi untuk memenangi pilihan raya maka ia perlu dibentangkan pada mesyuarat yang teratur, tidak membincangkan secara terbuka dengan orang ramai.”

“Oleh itu, kita tidak akan terima ianya dibincangan di publik,” kata Ketua Penerangan PPBM kepada Malay Mail Online selepas ditanya mengenai cadangan Lim.

Kamaruddin berkata tumpuan parti dan sekutunya dalam Pakatan Harapan pertamanya harus memenangi pilihan raya umum akan datang sebelum Ogos 2018.

“Kita perlu menang pilihanraya terlebih dahulu. Bentuk kerajaan akan jadi perkara kedua,” katanya.

“Mana-mana cadangan mengenai barisan kabinet bayangan adalah terlalu awal (dan)ia umpama meletakkan kereta kuda selepas kuda.”

Adakah Pribumi sebenarnya tidak mahu Wan Azizah sebagai PM interim?

Seorang lagi pemimpin tertinggi PPBM yang juga ahli majlis tertinggi, Abu Bakar Yahya, juga menolak cadangan tersebut dan bersetuju dengan pandangan Kamaruddin mengenai fokus parti.

“Tumpuan kami sekarang adalah untuk mendapatkan seberapa ramai ahli yang mungkin, supaya kita boleh mengalahkan Barisan Nasional dalam pilihan raya akan datang,” kata bekas Ketua Perkasa Selangor.

Pada malam Jumaat, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang mencadangkan supaya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik masing-masing sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri interim, jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang.

Pada acara di Pulau Pinang, Ahli Parlimen Gelang Patah itu menegaskan bahawa sokongan Pakatan Harapan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri-tetap kekal tidak berubah, walaupun Mahkamah Persekutuan menolak tawaran Ketua Umum PKR untuk mengkaji semula sabitan liwatnya dan hukuman penjara.

Lim berkata kedua-dua Presiden PKR dan Presiden PPBM akan menjadi calon yang sesuai untuk jawatan sementara itu, memandangkan ianya adalah perjanjian baharu antara Pakatan Harapan dan PPBM.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top