.... Adakah Anda Masih Tidak Yakin Bahawa Mahathir Membenci Cina? | AAKJMahathir tidak pernah berubah pandangan beliau mengenai Cina dan dia masih berpendapat orang Melayu bodoh kerana tidak bersatu menentang Cina. Tetapi Mahathir sendiri kini pecahkan orang Melayu daripada tiga kumpulan ke lima dan menggunakan orang Cina untuk cuba menggulingkan Najib selepas menggunakan mereka untuk menggulingkan Abdullah pada tahun 2008. Tetapi kini mereka perlu menimbang semula kedudukan Mahathir dalam pakatan pembangkang kerana ramai tidak lagi bersedia untuk bermain permainan DAP menggunakan Mahathir yang memecahbelahkan orang Melayu dalam usaha untuk memusnahkan Umno. Mereka juga sedar bahawa apa yang Mahathir lakukan sebenarnya membuat Umno kuat dan bukannya membuat ia lemah.Melayu bodoh, itulah sebabnya mereka perlu tunduk kepada Cina, kata Mahathir – Malaysia Today

Saya sentiasa berkata kita tidak seharusnya hanya memberi tumpuan kepada tindakan individu yang menyumbang kepada kesan keseluruhan. Kita harus melihat keseluruhan permaidani kerana seluruh permaidani memberikan kita gambaran penuh. tindakan individu yang menyumbang kepada kesan keseluruhan tidak mendedahkan apa-apa dan anda tidak akan tahu apa yang sedang anda cari. Dan ini adalah yang sama apabila anda ingin mendapatkan gambaran yang jelas tentang Tun Dr Mahathir Mohamad. Anda perlu melihat keseluruhan 50 atau 60 tahun kerjaya politiknya dan tidak hanya melihat ‘satu hari dalam kehidupan Mahathir’.

Ada yang mengatakan Mahathir tahun 1966 dan Mahathir tahun 2016 adalah dua haiwan yang berbeza. Sejak tahun 1966, iaitu 50 tahun yang lalu, Mahathir telah santai, matang, berubah dan ‘what·not’. Jika anda percaya itu maka anda boleh percaya bahawa pada malam 24 Disember Santa akan merangkak ke bawah cerobong anda untuk menyampaikan hadiah Krismas untuk anda.

Mahathir masa dahulu masih Mahathir pada hari ini. Pendapat beliau tidak pernah berubah. Taktik beliau tidak pernah berubah. Hawa nafsunya tidak pernah berubah. Prasangkanya tidak pernah berubah. Kebenciannya tidak pernah berubah. Malah, kerana dia tidak mempunyai masa seperti 50 tahun yang dahulu Mahathir hari ini adalah haiwan yang lebih terdesak daripada Mahathir ketika itu.

Baca apa yang Mahathir katakan sebelum pilihan raya umum sebelum ini, seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini pada 8 Julai 2012, yang anda boleh baca di bawah (pilihan raya umum sebelum ini telah diadakan sepuluh bulan kemudian pada 5 Mei 2013). Beberapa perkara yang perlu diambil perhatian adalah:

Kebodohan Melayu telah menyebabkan kumpulan etnik utama (Melayu) terpaksa tunduk dengan tuntutan kumpulan minoriti (Cina, India dan ‘lain-lain’).

Melayu telah gagal untuk mengeksploitasi majoriti sejak kemerdekaan untuk mengukuhkan kuasa.

Kerajaan kini terpaksa menerima diploma dari dari seluruh TARC kerana mereka perlu undi Cina dan ini berlaku kerana kebodohan orang Melayu.

Kerana orang Melayu kini berpecah kepada tiga kumpulan, kerajaan perlu tunduk kepada tuntutan kaum lain untuk dapat memenangi undi.

Ia telah dipersetujui semasa kemerdekaan bahawa orang Melayu akan menjadi majoriti supaya mereka akan terus berkuasa. Tetapi sekarang orang Melayu telah memusnahkan majoriti mereka dengan berpecah kepada tiga kumpulan dan perlu bergantung kepada kaum lain untuk terus berkuasa.

Jika permintaan bukan Melayu begitu banyak dan mahu keistimewaan Melayu dihapuskan, maka mereka harus berhenti menggunakan bahasa ibunda mereka dan sekolah-sekolah vernakular perlu ditutup.Cina perlu untuk diletakkan di tempat mereka dan Umno mesti ditegur kerana tunduk kepada Cina

Itu dan banyak lagi apa yang Mahathir katakan sepuluh bulan sebelum pilihan raya umum sebelum ini. Dan kemudian, tidak lama selepas pilihan raya umum ke-5 pada Mei 2013, Mahathir sekali lagi memebelasah Najib dan menuduhnya terlalu banyak menurut kemahuan orang Cina apabila dia sepatutnya memeberi fokus kepada orang Melayu.

Najib membuang masa dengan orang Cina, kata Dr Mahathir, namun mereka masih tidak mengundi Barisan Nasional. Selepas memberi begitu banyak kepada orang Cina mereka masih mengundi pembangkang, keluh Mahathir. Najib sepatutnya bukan hanya memberi tumpuan kepada orang Melayu, yang merupakan asas sokongan utama bagi Umno.

Mahathir menggunakan strategi yang sama 50 tahun lalu apabila dia mahu menggulingkan Tunku Abdul Rahman. Beliau menuduh Tunku tunduk kepada Cina dan menjadi seorang ‘pencinta Cina. Ia berjaya pada tahun 1969 dan kerana tekanan dari Umno itu Tunku meletakkan jawatan pada tahun 1970. Pelan Mahathir adalah untuk sekali lagi menggunakan platform anti-Cina ini untuk menggunakan Umno bagi menggulingkan Najib daripada jawatan dengan mendakwa dia memberikan Cina terlalu banyak muka.

Tetapi itu adalah zaman keemasan Mahathir. Selama 50 tahun dia telah lakukan ini: memainkan isu perkauman dan slogan anti-Cina sebagai senjata politik. Malah, apabila Mahathir mula-mula mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada tahun 1981, orang Cina takut kerana mereka melihat Mahathir sebagai super-perkauman. Kemudian, sudah tentu, dia membuktikan bahawa dia adalah seorang super-kapitalis dan bukannya membunuh orang Cina dia menggunakan mereka sebagai pemegang amanah, penama dan proksi untuk membuat timbunan wang.

Hari ini, orang Cina, khususnya Cina DAP, melihat Mahathir sebagai ketua pembangkang baru mereka dan orang yang akan menyelamatkan Malaysia. Akar umbi DAP, bagaimanapun, tidak lupa dan tidak terpedaya dengan apa yang dikenali sebagai Mahathir ‘baru’. Mereka masih melihat Mahathir sebagai bapa ayam dan ular, seperti yang anda lihat dalam video di bawah.

Mahathir adalah bapa ayam dan DAP adalah pelacur beliau

Sebenarnya, ia bukannya DAP telah lupa atau memaafkan Mahathir. Mereka tahu bahawa Mahathir hari ini adalah tidak berbeza daripada Mahathir era 13 Mei. Cuma DAP melihat Mahathir sebagai senjata yang baik untuk digunakan untuk memecahkan Umno. Hanya jika Umno berpecah maka maka akan peluang untuk menewaskan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.

Pada asasnya DAP mengaplikasikan strategi ‘gunakan pencuri untuk menangkap pencuri’ strategi atau, seperti ‘Superman’ Hew Kuan Yau berkata, gunakan Melayu untuk lawan Melayu. DAP tidak suka Mahathir. DAP tidak meletakkan harapan yang tinggi kepada Mahathir. DAP tidak berfikir Mahathir akan berubah. Malah, Mahathir hari ini lebih buruk dari pada Mahathir sebelum kerana Mahathir hari ini adalah haiwan yang lebih terdesak daripada Mahathir sebelum ini. Tetapi jika Mahathir boleh memecahbelahkan orang Melayu dan memusnahkan Umno maka mengapa tidak bekerjasama dengan Mahathir untuk berbuat demikian?Kami sama-sama perlu untuk menyelamatkan anak-anak kita jadi mari kita bekerja bersama-sama

Walau bagaimanapun, DAP menyedari bahawa mereka hanya boleh pergi setakat ini sahaja dengan Mahathir jadi mereka tidak akan menjemput beliau untuk konvensyen parti mereka. Jika mereka berbuat demikian maka Mahathir akan diberikan status VIP dan DAP masih belum membuat keputusan sama ada Pribumi atau PPBM akan dijemput untuk menyertai Pakatan Harapan.

DAP menyedari bahawa dengan membenarkan Pribumi untuk menyertai Pakatan Harapan ia sebenarnya boleh memakan diri dan boleh menyebabkan ramai orang akan meninggalkan Pakatan Harapan dalam keadaan jijik. Tidak syak lagi DAP hanya mahu menggunakan Mahathir untuk pecahkan Umno dan memusnahkan kuasa politik Melayu tetapi terdapat banyak penyokong yang tidak bersedia untuk membuang prinsip mereka dan untuk merendahkan diri mereka kepada pelacur politik hanya demi untuk menang pilihan raya.

Jika anda melihat barisan Pribumi, anda boleh melihat bahawa kebanyakan pemimpin-pemimpin mereka tidak mempunyai moral dan prinsip. Ia seperti sebuah band lanun. Dan Pakatan Harapan dilihat tamak kuasa apabila mereka bekerjasama dengan pelacur dan lanun hanya untuk mendapatkan kuasa? Ini adalah apa yang akar umbi rasakan. Pakatan Harapan kini bersedia untuk bermain politik kotor dalam mengejar kuasa dengan mengangkat Mahathir sebagai pemimpin baru ‘Reformasi’ mereka.

Mahathir Menyalahkan Melayu Atas Pengiktirafan Sijil TAR College

(Malaysiakini, 8 Julai 2012) – “Kebodohan” Melayu telah menyebabkan kumpulan etnik utama sujud kepada tuntutan kumpulan minoriti, yang termasuk pengiktirafan kerajaan pada sijil Tunku Abdul Rahman College (TARC), kata bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad.

Dalam temu bual yang disiarkan di Mingguan Malaysia, versi Utusan Malaysia hari ahad, Mahathir membincangkan apa yang dia istilahkan sebagai dilema Melayu masa kini dan mendakwa masyarakat gagal mengeksploitasi majoriti sejak kemerdekaan untuk mengukuhkan kuasa.

“Jika dahulu, kita hanya boleh mendapat kerja kerajaan dengan mempunyai diploma dari universiti awam, sekarang kita perlu menerima diploma (sijil) dari TARC. Ini semua kerana undi. Semua ini berlaku kerana kebodohan orang Melayu. “

“Kami telah bersetuju semasa Kemerdekaan bahawa Melayu akan menjadi majoriti, supaya mereka akan terus berkuasa. Tetapi sekarang mereka melakukan perkara yang bertentangan, memusnahkan majoriti mereka sendiri dengan membahagikan Melayu ke pada lebih daripada tiga kumpulan. Oleh itu (dalam keadaan tersebut), mereka memerlukan undi daripada kumpulan etnik yang lain, “katanya.

Penghinaan Mahathir terhadap pengiktirafan sijil KTAR mungkin satu lain “backhanded” pada Perdana Menteri Najib Abdul Razak yang mengumumkan langkah itu pada 27 Jun dengan meriahnya. Langkah itu dipuji sebagai satu pencapaian yang besar oleh MCA, yang mengasaskan TARC pada tahun 1969.

Mahathir “pouring of cold water ” pada pengiktirafan KTAR selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mengadakan lawatan ke kolej “Chinese-based” baru-baru ini, di mana beliau mengumumkan bahawa pentadbirannya retrospektif akan mengiktiraf lebih 70 program institusi itu berkuatkuasa serta merta. Berikutan itu, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menggesa graduan KTAR untuk mendaftar perkhidmatan awam.

Sementara itu, Mahathir juga menyamakan hubungan antara pembaharuan yang dijanjikan oleh Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim kepada raja-raja Melayu purba yang telah meninggalkan tanah dan identiti mereka untuk kepentingan peribadi. “Sekarang (orang Melayu dipecahbelahkan), kita perlu memenuhi tuntutan mereka kerana undi, oleh itu semua orang membuat janji-janji untuk semua kaum. Malah (pembangkang) mahu keluar dari negara ini dan akhirnya ia akan menjadi seperti Singapura. “

“Ini adalah adat lama Melayu, di mana apabila seseorang ditawarkan wang tunai, mereka dijual Singapura dan Pulau Pinang. Jadi sejarah seperti itu berulang lagi. Hanya kerana seseorang berhasrat untuk menjadi Perdana Menteri, beliau sanggup membiarkan bangsa Melayu dihapuskan, “kata bekas perdana menteri.

Mengulas mengenai permintaan yang semakin meningkat daripada kumpulan etnik yang kecil, Dr Mahathir berkata mereka telah menikmati lebih daripada apa yang rakan-rakan mereka boleh dapat di Amerika Syarikat, dan oleh itu, mereka perlu menghormati kedudukan bahasa Melayu dan agama Islam seperti yang termaktub dalam perlembagaan.

“Jika kita pergi ke AS, bahasa kebangsaan adalah bahasa Inggeris tetapi di sini kita perlu menggunakan beberapa perkataan bahasa kumpulan etnik kecil dalam mesyuarat dan ceramah. Jadi di mana kedudukan bahasa kebangsaan kita? “Soal beliau.

Beliau juga berkata sekiranya permintaan etnik yang lain di luar apa yang termaktub dalam perlembagaan, Melayu perlu melakukan perkara yang sama. “Jika mereka mahu keistimewaan Melayu dihapuskan, maka mereka harus berhenti menggunakan bahasa mereka dan menutup sekolah-sekolah jenis kebangsaan,” katanya.

Malaysia Today


Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top