Menu

Sebelum 1981, Malaysia tidak pernah mempunyai Wanita Pertama. Apa yang kita ada hanyalah isteri kepada Perdana Menteri. Malah, kebanyakan rakyat Malaysia tidak tahu siapa isteri kepada Perdana Menteri pertama, kedua dan ketiga. Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri, Kadir Jasin dan medianya mencipta istilah ‘Wanita Pertama’ tersebut. Ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia keempat, Tun Dr Siti Hasmah Ali pula menjadi ‘Wanita Pertama’ Malaysia yang pertama.

Dr Wan Azizah Wan Ismail sepatutnya menjadi Wanita Pertama Malaysia yang kedua ketika suaminya, Anwar Ibrahim, mengambil alih jawatan Perdana Menteri Malaysia yang kelima. Walau bagaimanapun, 18 tahun yang lalu, Anwar gagal menggulingkan Mahathir dan gagal untuk mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kelima. Sebaliknya, beliau telah dihantar ke penjara kerana meliwat dan masih dalam penjara sehingga hari ini untuk jenayah yang sama.

Hanya orang dungu akan tertangkap dua kali untuk jenayah yang sama jadi mungkin lebih baik Anwar tidak menjadi Perdana Menteri Malaysia yang kelima. Walaupun Anwar mungkin telah didakwa dan disabitkan dua kali untuk jenayah yang sama, sebenarnya ada lebih daripada sedozen kes liwat terhadap Anwar. Cuma kerajaan tidak mahu membuang masa mendakwa Anwar atas sepuluh jenayah liwat yang lain (dan dituduh menganiaya Anwar) sedangkan dia sudah dalam penjara.

Jika anda berfikir yang Anwar dungu kerana tertangkap dua kali (atau dua belas kali) untuk jenayah yang sama, Wan Azizah juga sama dungu untuk ditangkap kali kedua apabila percaya bahawa Mahathir akan membantu suaminya keluar dari penjara dan akan membantu beliau menjadi Perdana Menteri sebaik sahaja dia keluar dari penjara.Sekiranya anda terlepas artikel, dua minggu lalu pada 24 Oktober 2016, Malaysia Today mendedahkan ‘alignment’ baru antara Mahathir dan Anwar dengan menggunakan Siti Hasmah dan Wan Azizah sebagai perantara dalam artikel bertajuk ‘Mahathir’s new and secret deal with Anwar’. Dalam artikel berkenaan kami berkata:

Mereka yang mengamalkan “realpolitik” biasanya Machiavelli. Dan takrif Machiavelli adalah licik, tipu daya, dan yang tidak bertanggungjawab, terutama dalam politik. Sekarang, jangan mengkritik dulu hanya kerana cara Sun Tzu yang tersendiri. Bukankah Cina (dan juga bukan Cina seperti saya) amat menghormati Sun Tzu?

Jadi, sebagai Machiavelli yang bermain “realpolitik” biasanya apabila mereka sedang kalah maka mereka akan membuat pakatan baru dan juga menukar pihak jika perlu. Itulah yang Mahathir sedang lakukan. Beliau membuat perikatan baru dan telah mengubah pihak. Jadi sekarang dia telah menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri walaupun sebelum ini beliau berkata beliau mahu Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri dan kemudian berubah kepada ‘ia adalah terlalu awal untuk namakan siapa yang patut menjadi Perdana Menteri’.

Mahathir yang bijak, terlalu pintar untuk orang seperti Anwar Ibrahim atau Dr Wan Azizah Wan Ismail. Mahathir menggunakan strategi “deniability” dan “fallback”. Presiden Amerika Syarikat melakukan perkara yang sama. Presiden Amerika Syarikat sentiasa melindungi diri daripada apa-apa kesan sampingan. Jadi mereka memainkan “deniability” dan strategi “fallback” supaya mereka boleh menafikan penglibatan dalam perkara tersebut dan membiarkan orang lain mengalas kemusnahan tersebut. Dan ini “kambing hitam” tersebut akan jatuh dengan bibirnya tertutup rapat.

Mahathir juga bermain “game” ini. Apabila Mahathir pergi ke mahkamah pada 5 September 2016, kita sudah tahu bahawa sesuatu akan terjadi. Penampilan beliau di mahkamah, yang diatur oleh Azmin, adalah untuk “test the water” semata-mata. Ia adalah menunjukan kepada umum semata-mata sedangkan perjanjian sebenar akan dilakukan secara tertutup, tidak akan didedahkan kepada pandangan umum.

Kemudian kita mendapati Tun Dr Siti Hasmah Ali telah bertemu dengan Wan Azizah. Jadi perjanjian sebenar akan dibuat. Walaupun kita tahu tentang perkara ini beberapa minggu yang lalu, kami tidak mahu “let the cat out of the bag” agar tidak menakutkan mangsa. Dan mangsa di sini adalah Wan Azizah, sudah tentu.

Apa yang Mahathir mahu pada dasarnya agar Wan Azizah meyakinkan ahli-ahli parlimen pembangkang, jika boleh mereka dari PAS juga, untuk sama-sama menandatangani petisyen kepada Majlis Raja-Raja untuk meminta Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja campur tangan dan memaksa Najib untuk meletak jawatan. Oleh itu, Mahathir menghantar Siti Hasmah bercakap dengan Wan Azizah tentang perkara ini.

(BACA SETERUSNYA DI SINI)Sudah tentu, seperti biasa, kita mempunyai “Doubting Thomases pooh-pooh” apa yang kita menulis dan menuduh Malaysia Today berbohong dan memutarbelitkan fakta . Jadi sekarang apa yang orang-orang ini akan katakan? Saya tahu apa yang saya akan katakan dan apa yang saya akan katakan adalah, “Saya dah beritahu kamu!”

Banyak juga “pooh-poohed” cerita kami mengenai PKR dibiayai oleh George Soros dan mereka yang menentang kerajaan. Malah Mahathir berkata demikian. Beliau telah menyatakan bahawa Soros membiayai kumpulan pembangkang dan Malaysiakini. Hari ini, apa yang kita mendedahkan satu dekad dahulu telah terbukti betul. Ramai kini mengakui bahawa mereka menerima wang daripada Soros. Tetapi sekarang Mahathir berkata, lupakan tentang Soros dan menumpukan kepada menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (BACA DI SINI).

Mahathir menyalahkan Soros kerana menyerang ekonomi Malaysia pada tahun 1997 (jika tidak maka Mahathir perlu dipersalahkan) dan kini Mahathir mahu Soros memusnahkan Umno dan Barisan Nasional dan menamatkan dominasi politik Melayu dan menyerahkan negara kepada parti pimpinan DAP . Apa yang Mahathir pernah berkata, Melayu mudah lupa?

Mahathir mahu Najib disingkirkan dan dia juga akan mencium dan memeluk Soros jika perlu untuk melihat perkara tersebut berlaku. Mahathir tahu bahawa masa tidak menyebelahi beliau maka beliau perlu bergerak pantas semasa beliau masih bernafas kerana beliau mungkin “kick the bucket at short notice”. Itu bermakna beliau perlu mengambil jalan pintas dan juga menjual jiwa kepada “syaitan” jika itu adalah apa yang diperlukan.

Soros dan Anwar mungkin syaitan menurut Mahathir (dia pernah berkata demikian pada tahun 1997 dan 1998 apabila dia mengutuk Soros dan Anwar). Tetapi ada kalanya anda perlu bekerja dengan syaitan apabila semua jalan lain gagal. Jadi kini Mahathir mahu mengambil Anwar sebagai sekutu dalam hasrat beliau untuk menjatuhkan Najib.

Tetapi untuk berbuat demikian Najib perlu disingkirkan melalui undi tidak percaya di Parlimen, melainkan jika dia boleh digulingkan melalui demonstrasi jalanan seperti Bersih dalam dua minggu lagi (atau melalui Umno atau melalui satu rampasan kuasa tentera, dan lain-lain). Sejak Disember 2014 Mahathir telah mencuba pelbagai kaedah untuk menggulingkan Najib tetapi tidak berjaya. Petisyen ‘Deklarasi Rakyat terbarunya ‘ kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja, mogok di Parlimen ketika pembentangan Bajet 2017, dan lain-lain, juga gagal dengan teruk.

Mahathir telah cuba banyak perkara dan semuanya tidak berjaya. Jadi dia perlu kembali ke Parlimen (seperti yang beliau lakukan pada bulan Oktober 2015) dan cuba lagi undi tidak percaya terhadap Najib (kerana Raja-Raja telah menolak untuk menggulingkan Najib seperti apa yang Mahathir mahukan). Untuk berjaya dia memerlukan sekurang-kurangnya 112 Ahli Parlimen. Tetapi untuk mendapatkan 112 Ahli Parlimen dia perlu untuk mendapatkan mereka dari kedua-dua belah parti politik.

Jadi ia bukannya mudah untuk mendapatkan 112 Ahli Parlimen untuk menyokong Mahathir dalam usul undi tidak percaya terhadap Najib (atau untuk menyokong Petisyen Mahathir ke Majlis Raja-Raja). Mahathir membuat kesalahan dengan mengatakan bahawa Anwar adalah seorang yang tidak bermoral dan tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri. Bulan lalu, Mahathir juga berkata pilihan beliau sebagai pengganti selepas Najib adalah Muhyiddin Yassin. Tetapi Muhyiddin telah terbukti untuk sama-sama tidak bermoral dan kepada orang Melayu, main bini orang dan main buntut adalah sama buruknya dan tidak mempunyai perbezaan dalam dosa.

Jika Mahathir tidak mahu Anwar yang ‘tidak bermoral’ sebagai Perdana Menteri dan jika Muhyiddin adalah sama saja macam Anwar, siapa yang tinggal? Mahathir tidak boleh mengatakan dia mahu Mukhriz sebagai Perdana Menteri kerana anaknya bukannya Ahli Parlimen. Pertama Mukhriz perlu bertanding kerusi Parlimen pada pilihan raya umum akan datang (dan perlu memenanginya: yang bermaksud beliau perlu bertanding di kerusi yang selamat dan tanpa tiga penjuru untuk ‘Pecah undi’).

Jadi Mukhriz tidak bersedia untuk menjadi Perdana Menteri. Mahathir perlu merancang untuk 2020 atau sekitarnya untuk Mukhriz untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Dan ini bermakna Mahathir memerlukan Goh Chok Tong untuk menjadi interim atau Perdana Menteri sementara dan ‘memanaskan’ kerusi untuk Mukhriz.

Goh Chok Tong itu pada mulanya sepatutnya Muhyiddin. Tetapi dengan skandal Nika Gee yang menyebabkan Muhyiddin mati tercekik, Mahathir kini terpaksa melupakan beliau. Yang lebih penting adalah 112 undi di Parlimen (yang Mahathir belum mempunyainya lagi). Jadi, mahu tidak mahu, Mahathir kini memaafkan dan ‘memulihkan’ Anwar dan membawanya kembali ke dalam ‘kumpulan’ dan ‘menabalkan’ beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia akan datang dan pengganti kepada Najib.(BACA : Anwar sudah ‘bersih’, boleh kerjasama lawan Najib, kata bekas pemimpin TIBAI

Ya, itu adalah apa yang diucapkan Muhammad Zahid Md Arip (orang yang mendedahkan bahawa Wan Azizah telah menerima berjuta-juta dari Soros dan yang juga mendedahkan bahawa Ezam Mohd Nor telah / sedang mempunyai hubungan sulit dengan Nurul Izzah Anwar dan yang juga mendedahkan bahawa Anwar mempunyai nafsu terhadap lelaki muda yang jambu).

Dan itu adalah tujuan Siti Hasmah melawat Wan Azizah. Ia adalah untuk memberitahu bahawa Mahathir telah mengampuni Anwar dan kini tidak lagi menganggap Anwar sebagai terlalu tidak bermoral untuk menjadi Perdana Menteri dan bersedia untuk menerima Anwar sebagai Perdana Menteri jika Wan Azizah boleh melobi 112 Ahli-ahli Parlimen untuk meluluskan undi tidak percaya terhadap Najib dan / atau menandatangani Petisyen itu kepada Majlis Raja-Raja meminta Duli yang Maha Mulia untuk memecat Najib.

Tetapi ada beberapa masalah dengan perkara ini. Pertama adalah ketika Wan Azizah mahu suaminya untuk menjadi Perdana Menteri, Mahathir sebaliknya mahu Mukhriz untuk menjadi Perdana Menteri. Jadi kedua-duanya mempunyai motif dan agenda yang bertentangan. Dan adakah anda fikir Anwar bersedia untuk menjadi Perdana Menteri hanya untuk dua atau tiga tahun dan kemudian menyerahkan negara ini untuk Mukhriz?

Anwar telah menunggu selama 18 tahun untuk menjadi Perdana Menteri. Beliau telah merengkok dua kali di dalam penjara dan telah menderita banyak perkara. Semua penantian, penderitaan dan pengorbanan tidak bernilai hanya dua atau tiga tahun sebagai Perdana Menteri. Anwar tidak akan menerima kurang daripada sepuluh tahun. Dan itu bermakna Mahathir akan telah lama mati dan dikebumikan pada masa itu. Ini bermakna Mukhriz tidak akan menjadi Perdana Menteri.

Biar saya jelaskan dari sudut yang lain. Mukhriz adalah terlalu bodoh untuk menjadi apa pun, bukan sekadar menjadi Perdana Menteri semata-mata. Umno tidak akan menerima beliau. Satu-satunya cara dia boleh menjadi Perdana Menteri adalah bila DAP berkehendakkan demikian kerana DAP suka mempunyai orang-orang bodoh yang mereka boleh mengawal dan memanipulasi duduk di atas takhta. Orang yang pandai tidak menjadi kepentingan DAP.

Jadi, jika Mukhriz tidak mampu menjadi Perdana Menteri UMNO atau Barisan Nasional walaupun sejuta tahun sekali pun, beliau perlu menjadi Perdana Menteri Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP. Untuk ituUMNO dan Barisan Nasional perlu dihancurkan dan Pakatan Harapan yang dipimpin DAP bakal mengambil alih pemerintahan negara.Pendek kata, dominasi politik Melayu perlu dihapuskan dan ditanam jauh ke dalam tanah. Kemudian Pakatan Harapan pimpinan DAP perlu ‘berjalan’ ke Putrajaya. Hanya selepas itu Mukhriz boleh menjadi Perdana Menteri. Dan sebelum itu seseorang perlu untuk memanaskan kerusi dan menjadi Perdana Menteri sementara ala Goh Chok Tong Malaysia.

Jadi di sini kita mempunyai seorang isteri dan ibu kepada yang mempunyai niat dan motif yang berlawanan cuba untuk membuat perjanjian bagi pihak suami. Mahathir dan Siti Hasmah lebih nyanyuk daripada apa yang kita fikirkan manakala Anwar dan Wan Azizah perlu menjadi super-bodoh jika mereka fikir ini mampu berjaya. Atas alasan apa perjanjian ini yang mampu terlaksana?

Paling penting adalah hakikat bahawa untuk pelan ini berjaya maka dominasi politik Melayu mesti dimusnahkan. Sudah tentu, DAP okay kerana ini adalah apa yang mereka mahukan sejak 1969. Malah, DAP berharap PAN (Amanah) akan menembusi kubu kuat PAS dengan mengambil undi PAS manakala PPBM (Pribumi) akan menembusi kubu kuat Umno dan merampas undi Umno.

Dengan itu Pakatan Harapan pimpinan DAP akan dapat membentuk kerajaan persekutuan akan datang dan penguasaan politik Melayu akan dihapuskan selama-lamanya.

DAP merasakan ia telah berjaya memecahbelahkan orang Melayu supaya rancangan mereka berjaya. PAS telah berpecah dan lahirlah PAN manakala Umno telah berpecah dengan wujudnya PKR dan kini Pribumi pula baru muncul. Jadi orang Melayu kini berpecah kepada lima dengan DAP yang mempunyai hampir monopoli undi Cina. Pada pandangan DAP, “pisau Cina kini di tekak orang Melayu”.

Sama ada Siti Hasmah atau Wan Azizah sedar atau tidak, mereka akan dikenang oleh sejarah sebagai telah memainkan peranan penting dalam “mengetuk beberapa paku terakhir pada keranda orang Melayu dan membantu menamatkan dominasi politik Melayu”. Kedua-dua nenek sepatutnya berasa malu dengan diri mereka sendiri.

Apabila Mahathir mula-mula membawa Anwar ke dalam Umno pada tahun 1982 ia adalah untuk berkhidmat terhadap agenda peribadi dengan menggunakannya untuk mengseimbangkan kedudukan PAS. Hari ini, Mahathir masih menggunakan Anwar untuk agenda peribadinya. Anwar terlalu bodoh untuk menyedari ketika tahun 1982 dan beliau masih terlalu bodoh untuk melihatnya pada hari ini. Dan ini menjadikan beliau seorang yang super-dungu sama seperti isterinya dengan kipas Jepun.

Najib tahu bahawa bencana sedang menanti Pakatan Harapan. Siti Hasmah-Wan Azizah berjabat tangan, sama seperti Mahathir berjabat tangan Anwar di mahkamah pada bulan lalu, adalah ciuman beracun. Lim Kit Siang merestuinya kerana dengan apa cara sekali pun DAP akan mendapat manfaat dan penguasaan politik Melayu akan menjadi semakin lemah walaupun ia tidak musnah keseluruhannya.

Seperti Superman Hew DAP berkata, DAP menggunakan orang Melayu untuk memusnahkan orang Melayu. Dan itulah yang sedang berlaku dan apa yang pakatan baharu Mahathir-Anwar dan tentang pertemuan antara dua isteri: Melayu tolong Cina bunuh Politik Melayu.

Malaysia Today


 
Top