.... Taktik Bodoh Bersih 5.0 | AAKJBersih 5.0 semalam adalah satu malapetaka. Mereka tidak sepatutnya menganjurkan perhimpunan melainkan mereka pasti akan kehadiran ramai orang kerana ini akan menjadi perhimpunan terakhir sebelum pilihan raya umum akan datang. Mereka hanya mempunyai satu peluang dan tidak ada peluang kedua. Dan mereka melakukan kesilapan yang besar apabila mereka gagal untuk mendapatkan kehadiran yang ramai seperti kehendak mereka, sekali gus membuktikan bahawa pembangkang benar-benar tidak mempunyai sokongan yang besar seperti mereka fikirkan mereka ada.


Bersih 5.0 adalah semata-mata agenda Mahathir anti Najib dan bukan mengenai reformasi pilihan raya atau pilihan raya yang bebas dan adil.

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM atau Pribumi) mendakwa ia mempunyai 50,000 ahli berdaftar – walaupun ia masih belum menyerahkan senarai keahlian ini kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS). Sumber dalaman saya memberitahu bahawa keahlian Pribumi sampai pun 10,000 orang lagi – kurang separuh daripada PAN yang mempunyai 20,000 ahli (10% daripada sasaran 200,000 ahli: yang sepatutnya menjadi 20% daripada satu juta ahli PAS yang mereka sepatutnya curi).

Sasarannya adalah mudah. PAN mempunyai 20% penyokong, jadi sekurang-kurangnya 200,000 daripada satu juta ahli PAS yang sepatutnya meninggalkan PAS dan menyertai PAN. Pribumi mempunyai 50% penyokong jadi sekurang-kurangnya 1.75 juta daripada 3.5 juta ahli Umno yang sepatutnya meninggalkan Umno dan menyertai Pribumi.

Kemudian PKR dan DAP mempunyai satu juta lagi penyokong digabungkan, walaupun mereka bukan ahli berdaftar (atau seperti pengakuan mereka). Ini bermakna pembangkang telah dalam jumlah, tiga juta ahli dan / atau penyokong (dan Pakatan Harapan berharap untuk meraih sekurang-kurangnya lima juta undi pada pilihan raya umum akan datang yang bermaksud Barisan Nasional akan menang pilihan raya akan datang).

Bagaimanapun, dengan mengambil kira tiga juta ini ke dalam pertimbangan, dan juga mengambil kira 1.3 juta rakyat Malaysia yang sepatutnya telah menandatangani Deklarasi Rakyat enam bulan yang lalu – sepertimana Anwar Ibrahim telah memberi komen , (BACA DI BAWAH) – sekurang-kurangnya 400,000 sepatutnya keluar semalam. Tetapi hanya kira-kira 15,000 hingga 40,000 (bergantung kepada siapa yang membuat anggaran itu) keluar. Dan ianya memberi kesan buruk kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan ANC beliau (Kempen Anti-Najib) dan badut beliau dalam Pakatan Harapan pimpinan DAP.

MALAYSIAKINI: Anwar’s ‘letter’: Citizens’ Declaration a flawed Mahathir document (BACA DI SINI).

Dan inilah masalah yang timbul apabila anda bermain dengan permainan angka dan cuba untuk menunjukkan kekuatan berdasarkan satu permainan angka. Anda perlu pastikan anda mampu capai sasaran ]atau jika tidak, ia akan memakan diri. Apabila anda laungkan bahawa jumlah angka anda membuktikan asas sokongan kepada anda, ia juga seperti laungan juga jika anda tidak mempunyai angka yang menunjukkan anda kekurangan sokongan. Dan itu adalah mesej bahawa Mahathir, ANC dan Pakatan Harapan pimpinan DAP hantar semalam – bahawa mereka tidak mempunyai sokongan.

Itulah penyakit yang sentiasa dihadapi oleh pembangkang. Mereka laungkan mengenai sokongan yang mereka dapat di Sanggang dan kalah di pilihan raya kecil itu. Mereka menjerit mengenai sokongan mereka di Indera Kayangan dan kalah pilihan raya kecil itu. Mereka laungkan mengenai sokongan mereka di Pendang dan kalah pilihan raya kecil itu. Mereka menjerit mengenai sokongan mereka di Telok Kemang dan kalah di pilihan raya kecil tersebut. Mereka melaungkan mengenai sokongan mereka di Hulu Selangor dan kalah pilihan raya kecil itu. Mereka menjerit mengenai sokongan mereka di Kuala Kangsar dan kalah di pilihan raya kecil itu. Mereka laungkan mengenai sokongan mereka di Sabak Bernam dan kalah di pilihan raya kecil itu.

Pembangkang tidak pernah belajar bahawa jika jumlah peserta adalah sepuluh kali ganda atau lebih, besar bukan bermakna mereka akan menang pilihanraya. Di pilihanraya kecil Indera Kayangan pada bulan Januari 2002, ceramah pembangkang pada malam pilihan raya kecil itu menarik 50,000 orang manakala terdapat kurang daripada 100 orang di rumah Shahidan Kassim. Tetapi Barisan Nasional masih menang pilihan raya kecil itu pada hari berikutnya.

Walaupun 400,000 orang keluar semalam saya masih tidak meletakkan wang saya pada Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang. Terdapat kira-kira 18 juta pengundi yang layak di Malaysia dengan 14 juta atau lebih berdaftar untuk mengundi. Biasanya kira-kira 80-85% atau kira-kira 11-12 juta pengundi akan keluar mengundi. Ini bermakna, walaupun 400,000 orang keluar semalam, 11 juta atau lebih orang tidak keluar. Jadi keputusan undi boleh berlaku sebaliknya.

Dan semalam hanya 15,000-40,000 dan bukannya 400,000 orang keluar. Berapa banyak undi yang anda fikir yang mereka mewakili? Dan 15,000-40,000 pengundi tidak pun mewakili satu kerusi Dewan Undangan Negeri (dan mereka tidak semua tertumpu pada satu kerusi tetapi kepada keseluruhan kerusi di seluruh negara). Dan kita mempunyai 800 kerusi yang akan ditandingi di peringkat parlimen dan negeri pada pilihan raya umum akan datang.

DAP dan Pakatan Harapan menjangkakan PAN untuk mencuri 20% daripada satu juta ahli PAS dan untuk Pribumi untuk mencuri 50% daripada 3.5 juta ahli Umno. Ini bermakna kira-kira dua juta orang Melayu akan meninggalkan Umno dan PAS, kedua-dua parti politik Melayu paling menonjol. Walau bagaimanapun, kurang daripada 5,000 orang Melayu keluar semalam. Dan untuk menambah penghinaan kepada kekecewaan, seluruh ahli jawatankuasa Pribumi dan pemimpin mereka tidak muncul, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.Seluruh kepimpinan Pribumi dan ahli keluar semalam, satu dozen daripada jumlah keseluruhan mereka.

Di manakah semua pemimpin Pribumi dan ‘peserta’ 1.7 juta bekas ahli Umno yang berpaling tadah dan 1.3 juta rakyat Malaysia yang menandatangani Deklarasi Rakyat enam bulan yang lalu? Di manakah 20% daripada satu juta DAP dan penyokong PKR yang dijangka turun semalam?

Biarlah ini menjadi pengajaran kepada pengikut pembangkang: jangan cuba bermain ‘permainan angka’ kecuali anda yakin anda akan menang. Dan Mahathir serta ANC beliau adalah orang baru pada permainan ini. Mereka boleh, sudah tentu, kena dapat 200,000 peserta dari PAS yang menyokong Bersih 5.0. Tetapi PAS dengan segera mengisytiharkan ia tidak menyokong Bersih 5.0 mereka tahu mereka akankalah dalam ‘game’ ini sebelum ianya bermula. Dan PAS tidak menyokong Bersih 5.0 kerana ia tidak mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan DAP dan dengan agenda anti-Islam dan Kristian Evangelist.

Bersih 5.0 adalah satu kesilapan besar, satu kesilapan taktikal. Anda perlu membuatkan orang meneka dan tidak boleh mendedahkan kelemahan anda. Namun, semalam, Mahathir, Pribumi dan Pakatan Harapan pimpinan DAP, mendedahkan apa yang mereka sepatutnya sembunyikan, yang mereka benar-benar tidak mempunyai sokongan. Dan sekarang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tahu dia boleh mengadakan pilihan raya umum akan datang bila-bila masa yang dia mahu dan bila dikehendakinya. Barisan Nasional boleh dikatakan menguasai pilihan raya umum akan datang.

Mahathir dan rakan-rakannya dalam pembangkang perlu kembali ke “papan hitam”, seperti yang saya telah meramalkan dalam artikel-artikel saya sebelum ini – baca SINI dan SINI. Pembangkang perlu menang 60% undi untuk membentuk kerajaan baru. Barisan Nasional boleh memenangi hanya dengan 45% undi dan masih boleh dapat untuk membentuk kerajaan. Ini adalah sama seperti di UK. Sebabnya ialah parti pemerintah telah mendapat sokongan akar umbi di seluruh negara manakala penyokong pembangkang hanya tertumpu kepada warga kota (seperti juga di UK)

Dan bukan sahaja semalam merupakan acara yang didominasi oleh Cina, ianya juga adalah didominasi oleh Cina Kristian Evangelist, dua tamparan hebat kepada pembangkang. Dan itulah yang menyebabkan orang Melayu lebih berhati-hati dengan Bersih. Dan ketika ini tidak mendapat perhatian. Di kalangan orang Melayu, sama ada secara sah atau tidak, bercakap mengenai agenda Kristian dalam Bersih. Dan ini adalah satu halangan lagi untuk apa yang bermula sebagai gerakan non-partisan dan gerakan anti perkauman pada tahun 2007.

Kita telah melihat gambar-gambar (doktrin untuk menunjukkan kehadiran orang ramai yang jauh lebih besar) Bersih di Kuala Lumpur. Apa yang berlaku di wilayah DAP Pulau Pinang? Mengapa DAP tidak dapat menggerakkan orang ramai dalam kubu mereka sendiri? Mereka tahu bahawa Pulau Pinang tidak mampu untuk dapatkan kehadiran peserta yang ramai jadi DAP tidak mahu melakukannya di Pulau Pinang kerana tidak ramai yang akan keluar. Sekurang-kurangnya apabila PAS melakukan acara di Kota Bharu mereka mampu menarik kehadiran orang ramai secara besar-besaran, seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah.Dalam artikel kami sebelum ini (BACA DI SINI) saya menulis tentang asal-usul Bersih ketika pertama kali dilancarkan pada tahun 2007 dan apa yang kita berharap untuk capai dengan perarakan ke Istana Negara pada November 10, 2007 . Wikipedia juga telah menulis mengenai ini, yang anda boleh baca DI SINI.

Bagaimanapun, seperti apa yang kami menulis dalam artikel pada Jumaat lepas (BACA DI SINI), Bersih 5.0 bukanlah perhimpunan kelima dalam siri lima perhimpunan kerana matlamat kami pada 10 November 2007 dan objektif semalam pada 19 November 2016, adalah dua perkara berbeza. Pada 10 November 2007 ia adalah berkenaan reformasi pilihan raya manakala semalam adalah berkenaan menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malah Nurul Izzah Anwar bersetuju dengan ini apabila, hari ini, beliau menulis dalam blog beliau, “Beribu-ribu penunjuk perasaan anti kerajaan berarak di ibu negara Malaysia pada Sabtu menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri, Najib Razak, yang didakwa terlibat dalam skandal penyelewengan berbilion dolar. “

Jadi, Bersih pada 10hb November 2007 untuk mencari reformasi pilihan raya manakala Bersih pada 19 November 2016 adalah Kempen Anti-Najib. Punca kami terpaksa berarak ke Istana Negara pada 10 November 2007 dan menyerahkan Petisyen untuk pembaharuan pilihan raya kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong adalah kerana kami gagal mendapatkan SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia: Suruhanjaya Pilihan Raya) mendengar rintihan kami.Abdul Rashid Abdul Rahman: Pengerusi SPR dan musuh nombor satu demokrasi dan penghalang kepada pilihan raya yang bebas dan adil, kini Naib Presiden Pribumi.

Apabila Pengerusi SPR yang baru, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, mengambil alih pada November 2000 (setahun selepas pilihan raya umum November 1999), beberapa pemimpin dari Barisan Alternatif menemui beliau untuk membincangkan reformasi pilihan raya. Saya juga dalam delegasi itu. Ketika kami membangkitkan beberapa isu yang kami rasa perlu ditangani, dia menjawab bahawa jika dia bersetuju dengan permintaan kami maka tidak seorang pun menteri akan dapat mengekalkan kerusi masing-masing.

Kami terkejut dengan reaksi beliau yang sombong dan kasar ini. Kami kemudian bertanya kepada Rashid, bukankah tugas SPR dan beliau sebagai Pengerusi SPR untuk memastikan bahawa Malaysia mempunyai pilihan raya yang bebas dan adil? Rashid kemudian menjawab bahawa tugas SPR adalah untuk memastikan orang Melayu tidak kehilangan kuasa politik. Dengan reaksi tersebut maka kami memutuskan untuk mengakhiri mesyuarat itu. Ia sama sekali tidak berguna untuk meneruskan perbincangan jika itu adalah sikap Pengerusi SPR.

Setakat yang kita tahu, Rashid adalah penghalang kepada pilihan raya yang bebas dan adil dan merupakan musuh nombor satu demokrasi. Pada tahun 2004, pembangkang hampir dihapuskan dan kita tahu bahawa pada pilihan raya umum 2008 ia akan drastik juga jika kita tidak melakukan sesuatu. Oleh itu, kita berarak ke Istana Negara pada 10 November 2007, hanya empat bulan sebelum pilihan raya umum ke-8 pada Mac 2008 ke-8, untuk membuat aduan kepada Agong.

Hari ini, musuh nombor satu demokrasi yang sama, Rashid Abdul Rahman, bekas Pengerusi SPR yang berkata tugas SPR bukan untuk menguruskan pilihan raya yang bebas dan adil tetapi untuk memastikan bahawa orang Melayu tidak kehilangan kuasa politik, orang itu yang enggan untuk membincangkan reformasi pilihan raya pada tahun 2000 dan memaksa kita untuk membentuk Bersih dan berarak ke Istana Negara untuk menyampaikan petisyen kepada Seri Paduka Baginda yang Dipertuan Agong pada tahun 2007, kini beliau merupakan Naib Presiden parti Tun Dr Mahathir Mohamad, parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM atau Pribumi) .

Bolehkah anda melihat ironinya? Bersih tidak akan wujud pada tahun 2007 jika bukan kerana orang-orang seperti Rashid Abdul Rahman, Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin dan sebagainya. Oleh kerana mereka menutup pintu kepada mana-mana dialog maka kami terpaksa melancarkan Bersih pada 2007 dengan berarak ke Istana Negara untuk menyampaikan Petisyen kami kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Semalam , mereka ini yang berarak untuk Bersih sedangkan jika mereka tidak begitu sombong pada tahun 2000 kita tidak akan memerlukan Bersih pada tahun 2007.

Malah yang lebih menarik lagi melihat dalam video di bawah apa yang Mahathir lakukan kepada kita apabila kita berarak atau berdemonstrasi dijalanan ketika beliau menjadi Perdana Menteri.

Ini adalah apa yang Mahathir lakukan kepada orang-orang yang keluar untuk perhimpunan dan berdemonstrasi pada 1998-2000.

Sekarang bandingkan apa yang polis lakukan semalam dalam gambar di bawah.Inilah matlamat sebenar Bersih 5.0, iaitu untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan bukannya bagi mendapatkan pembaharuan dalam pilihan raya.


Malaysia TodayArtikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top