Menu

Apabila Deklarasi Permatang Pauh dan gerakan Reformasi telah dilancarkan pada 12 September 1998, ia membawa harapan besar kepada rakyat Malaysia bahawa pada akhirnya Mahathir akan ditendang keluar dari pejabatnya. Menurut Malaysia Today, Mahathir bersendirian musnahkan ekonomi Malaysia , perhubungan kaum dan toleransi agama, yang mana akan mengambil masa tiga generasi untuk membaikikannya, itu pun jika boleh diperbaiki. Tetapi sekarang gerakan Reformasi itu sendiri memerlukan pembaharuan, dan yang lebih lucu, Mahathir kini memimpin gerakan Reformasi.
Berdasarkan kepada bahasa apa yang anda gunakan, autar mempunyai banyak makna. Ia mungkin bermakna ‘kuat dan lengkap’, ia mungkin bermakna, ‘penjelmaan Tuhan’, atau ia boleh bermakna ‘beralih’, seperti dalam melakukan u-turn, mengambil terjemahan dalam perkataan Hindi-Bahasa Inggeris. Bagaimanapun dalam bahasa Melayu, penggunaan perkataan autar bermaksud menipu – seperti ‘Mahathir autar kata Najib curi 42 billion duit satu-em-dee-bee’.

Dan saya gunakan autar dalam tajuk saya (Reformasi autar daripada pembangkang) dalam konteks yang sama seperti ‘Mahathir autar kata Najib curi 42 billion duit satu-em-dee-bee’ atau ‘Mahathir autar dengan mengatakan beliau melancarkan Deklarasi Rakyat untuk menyelamatkan Malaysia dari Umno.

Pada bulan September 1998, apabila gerakan Reformasi dilancarkan, ia adalah (1) untuk menghalang Anwar Ibrahim daripada dihantar ke penjara kerana meliwat, (2) untuk menyingkirkan Tun Dr Mahathir Mohamad supaya Anwar boleh mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Tidak ada rancangan lagi untuk membentuk sebuah parti baru pembangkang (Parti Keadilan) atau pakatan pembangkang (Barisan Alternatif) atau untuk menumbangkan Umno dan Barisan Nasional dan menggantikannya dengan kerajaan baru. Semuanya datang kemudian apabila Anwar sedar dia tidak boleh menyingkirkan Mahathir dari dalam Umno tapi sebaliknya akan cuba untuk berbuat demikian dari luar.

Dan inilah jalan yang sama Mahathir sedang lakukan untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Pertama cuba dari dalam Umno dan apabila gagal, menubuhkan parti dan pakatan baru pembangkang serta sebaliknya mencuba dari luar. Persamaan di antara apa yang Anwar lakukan pada 1998-1999 dan apa yang Mahathir lakukan sekarang pada 2015-2016 adalah luar biasa. Ia seperti Hitler mengulangi apa yang Napoleon lakukan dengan menyerang Rusia (dan kita semua tahu apa yang berlaku di sana).

Ramai daripada anda tidak tahu perkara ini kerana anda menyertai ‘gerakan’ 10 tahun kemudian pada tahun 2008 (atau pada November 2007 apabila kami mengadakan perarakan Bersih ke Istana Negara untuk menyampaikan Petisyen Pilihan Raya kami kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong).

Pada tahun 2008, gerakan Reformasi dan cabang politiknya, PKR, dan gabungan pembangkang, Barisan Alternatif, telah lalui pelbagai rintangan, dugaan dan perubahan. Dan ini adalah perkara biasa seperti Revolusi Perancis, Rusia dan Iran telah tunjukkan, hanya untuk namakan beberapa negara sahaja. Ia selalu bermula dengan satu kaedah tetapi berakhir dengan kaedah yang lain. Dan kadang-kadang revolusi yang dipanggil menghidupkan rakyatnya sendiri dan / atau memangsakan rakyat yang melahirkan revolusi itu.

Jadi berhati-hati tentang memainkan watak Dr Victor Frankenstein kerana anda boleh secara tidak sengaja boleh mewujudkan raksasa.Dan kebanyakan revolusi bertukar menjadi raksasa diakhirnya. Dan di dalam buku George Orwell, “Animal Farm” yang diterbitkan pada 1945, adalah sebuah satira berkenaan bagaimana malapetaka revolusi melahirkan kerajaan yang lebih teruk dari yang digantikan.

Bagi kebanyakan daripada anda yang baru berjinak-jinak dan bagi mereka yang menjerit pelbagai slogan tanpa mengetahui apa yang sedang berlaku, kelahiran gerakan Reformasi bermula dengan pelancaran Deklarasi Permatang Pauh pada 12 September 1998.Janji Anwar Ibrahim yang dibuat kepada rakyat semasa pelancaran Deklarasi Permatang Pauh dan gerakan Reformasi pada 12 September 1998, lapan hari sebelum beliau ditangkap oleh Mahathir.


BACA DI SINI: Permatang Pauh Declaration

Ia bukannya berlaku sehingga 16 September 1998, bagaimanapun, sebulan kemudian, DAP sahkan Deklarasi Permatang Pauh (BACA DI SINI).

Pertama DAP mahu memastikan mereka boleh mendapat keuntungan politik dengan selaraskan diri mereka dengan Anwar sebelum membuat keputusan untuk bersama, Kes liwat Anwar kacau bilau kerana Karpal Singh. Karpal bertanggungjawab mendedahkan salah laku seks Anwar di Parlimen dan selepas itu apabila najis mula bertaburan. Hakikatnya Karpal tidak berfikir panjang tentang Anwar seperti yang dipaparkan di dalam video di bawah. Dan Karpal tahu Anwar bersalah di atas dakwaan terhadapnya.

Karpal Singh mengutuk Anwar Ibrahim sebagai seorang yang tiada moral yang perlu untuk perbaiki dirinya terlebih dahulu.

Saya tahu ramai daripada anda, khususnya penyokong cina DAP, akan berkata, “Siapa yang peduli tentang masa lepas? Kita hanya mengambil berat tentang masa depan”. Dan kemudian anda akan terus memainkan isu masa lalu seperti Perjanjian Malaysia atau MA63. Bukankah MA63 sudah begitu lama berlalu? Mengapa terus bercakap mengenainya jika anda tidak mengambil berat tentang masa lalu, seperti apa yang anda terus mengatakannya?

Bolehkah anda melihat betapa hipokritnya mereka yang gelarkan diri mereka reformis dan Pakatuns? Mereka memberitahu anda mereka tidak berminat untuk bercakap mengenai masa lalu, tetapi kemudian mereka terus bercakap tentang masa lampau. Apa yang mereka benar-benar maksudkan adalah mereka hanya mahu bercakap mengenai subjek pilihan mereka dan apa-apa subjek yang tidak mereka pilih mereka akan abaikan sebagai tidak relevan.

Ini adalah orang yang melaungkan mengenai kebebasan bersuara dan pada masa yang sama menyumpah dan memarahi orang lain (termasuk saya) apabila anda melakukan kebebasan untuk bersuara. Dan mereka berbohong dengan muka yang tidak tahu malu. Mereka akan memutarbelitkan kebenaran, dan memberi gambaran dengan fakta yang salah dan akan berkata kecuali dan sehingga anda boleh menyangkal apa yang mereka katakan kerana apa yang mereka katakan adalah dari Injil.

Mereka menuduh orang lain lakukan segala macam jenayah (seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mencuri RM42 bilion wang 1MDB) dan kemudian meminta Najib untuk membuktikan bahawa dia tidak mencuri apa-apa wang tersebut. Dan kemudian mereka berkata Maria Chin tidak sepatutnya ditahan kerana dia tidak melakukan apa-apa jenayah dan jika dia melakukan melakukan jenayah maka polis mesti menunjukkan bukti.

Prinsip yang digunakan oleh reformis palsu ialah: anda bersalah sehingga dan melainkan jika anda boleh membuktikan anda tidak bersalah tetapi saya tidak bersalah sehingga dan melainkan jika anda boleh membuktikan saya bersalah. Itulah yang sebenarnya tentang perjuangan untuk reform ini, untuk melaksanakan ‘double standard’, satu untuk anda dan satu lagi untuk saya. Dan piawaian untuk saya adalah rendah manakala untuk anda adalah tinggi. Saya boleh lulus pada hanya 10% manakala anda perlu 100% untuk lulus. Dan itupun tetap kita beri 100% anda pada nisbah 50:50 yang menunjukkan kemungkinan menjadi benar manakala 10% saya adalah 100% benar sehingga dan melainkan jika anda boleh membuktikan sebaliknya.

Ini adalah permulaan yang sangat mengelirukan melainkan anda adalah penyokong yang Pakatan Harapan yang tiada otak ataupun dikenali sebagai Pakatun. kalau anda pakatun maka doktrin yang sia-sia itu masuk akal. Anda juga akan percaya bahawa Anwar Ibrahim, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng semua boleh berjalan di atas air. Mungkin anda juga percaya bahawa Najib menjual Malaysia kepada China. Dalam kee ini kenapa Cina DAP begitu marah? Bukankah British juga menjual Malaya kepada orang Cina pada tahun 1850-an ke 1920-an? Atau adakah sekolah Cina anda tidak mengajar anda sejarah?

Reformasi, Konon! Ia adalah lebih seperti Reformasi autar! Mereka menipu, mereka berbohong, mereka melanggar undang-undang, mereka sama sekali tidak mengambil kira kesopanan apabila mereka menyerang orang lain, mereka biadap dan kurang ajar, dan mereka berkata apa yang mereka lakukan mungkin salah atau tidak sah tetapi yang mereka lakukan adalah untuk tujuan yang baik maka ianya akan menjadi betul walaupun ianya mungkin salah.

BACA ‘Hey! What happened to the Pematang Pauh Declaration?’ by Dr Farish A Noor yang diterbitkan oleh Malaysiakini pada 29th January 2008 (BACA DI SINI)Nurul Izzah Anwar bercakap tentang Reformasi dan kemudian dia berbohong tentang saingan politik beliau, Raja Nong Chik Zainal Abidin. Dia telah didakwa dengan pembohongan itu dan kemudian memohon maaf kepada Raja Nong Chik.

BACA DI SINI: Nong Chik drops libel suit after Nurul Izzah apologises for ‘error’Saifuddin yang mendedahkan seluruh pembohongan dan hari ini telah dihadiahkan dengan jawatan Setiausaha Agong parti.

Saifuddin Nasution melakukan perkara yang sama. Beliau bukan sahaja berbohong mengenai bekas Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim tetapi dia juga menghasilkan naskah tebal kononnya salah laku dan perbuatan rasuah Khalid, yang diedarkan di seluruh Malaysia. Khalid menyaman beliau kerana pembohongan itu dan Saifuddin juga terpaksa meminta maaf kepada Khalid.

BACA DI SINI: Saifuddin apologises to Khalid

Tetapi kerosakan kepada kedua-duanya Raja Nong Chik dan Khalid telah berlaku. Nurul dan Saifuddin telah memohon maaf tetapi gagal untuk memulihkan kerosakan tersebut. Raja Nong Chik kalah dalam pilihan raya manakala Khalid digulingkan sebagai Menteri Besar. Jadi permohonan maaf mereka tidak bernilai walaupun satu sen. Dan itu adalah modus operandi pembangkang atau SOP. Pertama menuduh dan memohon maaf kemudiannya selepas kerosakan telah pun berlaku dan permohonan maaf tersebut tidak mampu untuk memperbaiki kerosakan tersebut.

Rafizi telah membuat banyak dakwaan palsu sehinggakan kita tidak lagi mampu untuk mengesan semua pembohongan beliau. Cerita ‘lembu di dalam kondo’, GST dan Tabung Haji merupakan dakwaan yang lebih menonjol daripada kebanyak penipuan dan semua telah terbukti palsu. Rafizi telah menjadi begitu besar liabiliti kepada parti dan hari ini beliau telah diarah untuk meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Agong parti.Rafizi digantikan dengan anti-Azmin Saifuddin sebagai baru Setiausaha Agong PKR: langkah pertama untuk ‘checkmate’ Azmin.

Rafizi adalah sama seperti Muhyiddin Yassin untuk Pribumi – liabiliti besar dengan begitu banyak masalah dan skandal. Dan, sama seperti Muhyiddin, Anwar, Mat Sabu, Kit Siang, Guan Eng, Nurul Izzah, Ahmad Husni Hanadzlah, dan banyak lagi pemimpin pembangkang, Rafizi juga mempunyai cerita mengenai skandal seks beliau (mengikut apa yang orang Menteri Besar Selangor, Azmin Ali katakan- dan adakah Azmin akan berbohong)?.

Reformis dan Pakatuns ini berceramah tentang kerajaan yang bersih dan gaya hidup bersih sedangkan tangan mereka sendiri bergelumang dengan kotoran dan lendir. Mereka menyalak seperti anjing yang bertaring sambil berpura-pura menjadi kucing peliharaan. Kucing tidak menyalak. Dan anjing menyalak ada sebabnya dan buka sekadar untuk menarik perhatian pengundi dengan menunjukkan kepada mereka bagaimana anda lebih baik, bersih dan berani daripada rakyat Barisan Nasional. Dan menariknya tentang semua ini adalah pengundi dungu menerima kepura-puraan ini dan bersetuju bahawa “mooing cow” sebenarnya adalah sebagai hadiah perlumbaan kuda.

Untuk lihat bagaimana hipokrit dan pembohongan pembangkang, Baca ‘Kenapa tiba-tiba pembangkang diam mengenai kroni IPP dan isu kehilangan beratus bilion?’ (BACA DI SINI).

Ada yang mengatakan: Beramal bermula dari rumah. Begitu juga dengan reformasi. Anda perlu untuk berubah sebelum anda minta orang lain untuk berubah. Tetapi bagi Reformis dan Pakatuns, hanya kerajaan yang perlu berubah. Pembangkang tidak perlu berubah.

DAP laungkan mengenai Bersih dan pilihanraya yang bersih manakala pemilihan parti mereka sendiri pada bulan Disember 2012 adalah penipuan dan ‘mengganggu keputusan’. Apabila ROS menolak keputusan pemilihan parti mereka membuat satu lagi pada bulan September 2013 yang mana kekal sama iaitu penipuan dan ‘mengganggu keputusan’. Apabila ada bahaya bahawa DAP tidak akan dibenarkan untuk bertanding dalam pilihan raya umum Mei 2013, sepatutnya mereka tangani masalah, mereka umumkan sekiranya DAP dihalang dari bertanding maka kesemua calon mereka akan bertanding atas tiket PAS.

Lihatlah Tony Pua sebagai contoh yang lain. Beliau mengumumkan bahawa Khalid adalah yang terbaik, paling bersih, paling rajin dan paling jujur sebagai Menteri Besar dalam sejarah Selangor. Dan beberapa bulan kemudian beliau mengumumkan bahawa Khalid adalah penjahat. Beliau kemudian berkata, jika Guan Eng disabitkan dengan sebarang perbuatan rasuah beliau akan menjadi yang pertama untuk meletakkan jawatan. Guan Eng didakwa dan kemudian Tony Pua enggan meletak jawatan.

Anwar Ibrahim berkata kes Liwat 1 beliau adalah penipuan dan bukti telah direka. Beliau juga mengatakan bahawa hakim itu adalah di bawah arahan untuk mensabitkan beliau dan bahawa arahan datang dari Mahathir sendiri. Hari ini, Mahathir adalah orang yang akan ‘menyelamatkan Malaysia’ dan akan memimpin pembangkang untuk kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang.

Anwar kemudiannya didakwa kali kedua di bawah kes Liwat 2. Untuk memastikan tidak ada yang menuduh Liwat 2 juga menjadi perbicaraan yang menipu berdasarkan bukti rekaan, Anwar diberikan segala kelonggaran untuk membela diri. Perkara terakhir yang kerajaan mahu adalah untuk, sekali lagi, dituduh menghantar orang yang tidak bersalah ke penjara.

Anwar bagaimanapun enggan memberi keterangan dan 12 saksi beliau sepatutnya panggil untuk memberi keterangan bagi menyokong alibi beliau (bahawa dia tidak berada di tempat kejadian pada kejadian pada masa dan tarikh itu) tidak dipanggil langsung (isterinya sendiri menjadi salah seorang saksi alibi).Mohamad Ezam Mohd Nor berkata, Mahathir adalah Perdana Menteri yang paling korup di dunia dan bahawa dia mempunyai enam kotak bukti untuk membuktikannya. Hari ini, Ezam menyertai parti Mahathir, Pribumi, dan mengatakan bahawa Mahathir adalah satu-satunya lelaki di dunia yang mampu menyelamatkan Malaysia.

Sigh … Saya rasa saya perlu berhenti di sini. Daripada membincangkan apa yang mereka telah lakukan atau apa yang mereka sedang lakukan mungkin lebih mudah dan senarai yang lebih pendek untuk membincangkan apa yang mereka tidak pernah atau tidak lakukan. Reformasi, Konon! Lebih umpama Reformasi autar. Sekurang-kurangnya orang Barisan Nasional tidak berpura-pura menjadi malaikat seperti apa yang puak yang bergelar reformis lakukan. Dan adakah anda pernah dengar ungkapan bahawa adalah lebih baik untuk berurusan dengan syaitan yang anda tahu?

Malaysia Today 
Top