.... Mahathir Enggan Namakan Muhyiddin Sebagai Calon PM | AAKJApabila Mahathir melancarkan Kempen Anti-Najib beliau (ANC) pada Januari tahun lepas, beliau berkata pertama dia hanya mahu untuk menggulingkan Perdana Menteri dan adalah terlalu awal untuk bercakap mengenai penggantinya. Walaupun Muhyiddin menjadi nombor dua, Mahathir enggan menamakan beliau sebagai pengganti. Baru-baru ini Mahathir berkata Muhyiddin adalah pengganti – tetapi kemudian mengubah fikiran dan, sekali lagi, berkata ia adalah terlalu awal untuk menamakan pengganti. Sekarang Mahathir namakan Anwar sebagai pengganti.
Semalam, Joceline Tan mengulas mengenai satu kejutan yang tidak disangka apabila Mahathir mengeluarkan kenyataan tentang kedudukan Anwar di dalam artikelnya bertajuk ‘Pergolakan Politik Dalam Pakatan’, yang anda boleh bacanya di bawah. Apa yang paling mengejutkan ialah selepas menolak Anwar sebagai pengganti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk sekian lama, Mahathir tiba-tiba berkempen untuk pembebasan Anwar dari penjara.

Apa yang lebih menarik tentang sokongan Mahathir untuk membebaskan Anwar ialah beliau tidak menyatakan sama ada ini adalah kerana dia berpendapat bahawa Anwar tidak bersalah daripada jenayah liwat. Saya rasa selepas mengatakan selama 18 tahun bahawa Anwar adalah ‘peliwat’ (dia mungkin bermakna peliwat), adalah seorang yang tidak bermoral dan tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri, telah mengadakan hubungan seks dengan kanak-kanak lelaki, lelaki, pelacur dan isteri orang, Mahathir tidak boleh berpaling sekarang dan berkata beliau percaya Anwar tidak bersalah.

Mahathir juga tidak menjelaskan sama ada beliau berkempen untuk pembebasan Anwar kerana dia percaya bahawa mahkamah telah korup dan para hakim disogok untuk mensabitkan Anwar dan menjatuhkan hukuman penjara selama lima tahun. Jika mahkamah melakukan perkara yang betul dengan memenjarakan beliau maka tidak ada justifikasi untuk berkempen untuk pembebasan Anwar. Hanya jika mahkamah adalah salah dan hanya jika Anwar dizalimi telah disabitkan akan ada justifikasi untuk berkempen untuk pembebasannya.

Lagipun, pada tahun 1998 Mahathir pernah berkata bahawa Anwar bersalah dan dia tidak perlu mana-mana mahkamah untuk meyakinkan beliau mengenai kesalahan Anwar dan Anwar telah melakukan salah laku seksual untuk masa yang sangat lama dan enggan berhenti walaupun selepas itu Ketua Polis Negara ada menasihati beliau supaya berhenti sebelum bangkai gajah tidak mampu ditutup (yang ia lakukan pada tahun 1998).Tetapi Mahathir tahu bahawa adalah selamat untuk beliau berkempen ‘Free Anwar Now’ kerana ia tidak akan berlaku. Anwar tidak akan dikeluarkan sehingga beliau menjalani hukuman penuh lima tahun kerana mengikut seksyen undang-undang yang beliau didakwa, disabitkan dan dihukum tidak membenarkan secara automatik pengampunan satu pertiga dari hukuman tersebut.

Ini bermakna Anwar perlu menjalani hukuman sehingga 2020 dan akan dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun lagi sehingga 2025, yang bermakna dia hanya boleh bertanding dalam pilihan raya umum 2028 ketika beliau sudah pun berusia 81 tahun atau lebih.

Jadi, apa manfaat yang Mahathir dapat dari daripada kepura-puraan ini? Mudah, dia skor poin dengan Pakatan Harapan dan Anwarinas, yang mana Pakatan Harapan bagaikan dipenuhi dengan anai-anai yang merayap di kabin terbengkalai di dalam hutan. Ahli Pakatan Harapan atau Pakatuns terdiri dari manusia yang tidak realistik atau orang tiada otak. Mereka tidak mampu menjadi manusia rasional dan akan percaya apa sahaja yang anda beritahu mereka.

Kumpulan Pakatun percaya bahawa parti yang memenangi paling banyak undi popular menang pilihan raya walaupun parti yang menang itu mempunya jumlah kerusi yang sedikit. Mereka mempercayai bahawa 40,000 warga Bangladesh telah mengundi pada pilihan raya umum lalu kerana salah seorang Cina DAP menangkap seorang Bangladeshdi Kelang yang dalam perjalanan untuk bertemu dengan kekasihnya. Pakatun juga percaya bahawa terdapat gangguan bekalan elektrik di seluruh Malaysia semasa pengiraan undi walaupun mereka tidak boleh memberitahu kita dimakah lokasi yang terlibat. Mereka percaya bahawa Anwar adalah mangsa pembohongan walaupun Mahathir begitu bersungguh bersumpah banyak kali bahawa Anwar bersalah dan begitu ramai saksi tampil secara peribadi mengaku kepada Mahathir.

Namun, apabila Mahathir mula melancarkan kempen untuk menggulingkan Najib beliau enggan menamakan pengganti sekiranya Perdana Menteri berjaya digulingkan. Secara logiknya, kerana Muhyiddin Yassin adalah nombor dua, dia perlu mengambil alih jika Perdana Menteri meninggal dunia, meletakkan jawatan atau ditendang keluar. Itulah apa yang sentiasa berlaku sejajar dengan konvensyen.

Apabila Mahathir enggan menamakan Muhyiddin sebagai pengganti Najib, ia menjadi jelas bahawa orang tua itu mempunyai calon lain di fikirannya. Apabila Mahathir ditanya sama ada Ahmad Zahid Hamidi adalah sebagai pengganti, orang tua itu menolak idea tersebut atas alasan Zahid terlalu rapat dengan Anwar. Ini bermakna Anwar atau sesiapa sahaja dilihat sebagai rapat dengan beliau juga tidak diterima oleh Mahathir.

Jadi ia bukannya Muhyiddin dan ia juga bukan Anwar atau sesiapa sahaja rapat dengan Anwar, seperti Zahid. Siapakah yang akan gantikan Najib sekiranya beliau digulingkan? Pilihan Mahathir sebagai pengganti adalah anaknya, Mukhriz. Dan apabila Umno mendapat tahu bahawa Mukhriz akan menggantikan Najib, mereka tidak menyokong rancangan Mahathir untuk menggulingkan Najib. Walaupun ramai Bloggers Umno yang telah berkhidmat dengan Mahathir sejak 2006 (apabila dia membuat langkah untuk menggulingkan Tun Abdullah Ahmad Badawi) memutuskan untuk tidak lagi menyokong orang tua itu dalam usahanya untuk menggulingkan Najib.

Pada mulanya, pada tahun 2015, Mahathir mahu menggulingkan Najib dari dalam, yang bermaksud untuk menggunakan Umno bagi menendang dia keluar. Walaupun pada Disember 2015 Mahathir masih berharap bahawa Umno akan menendang Najib keluar (semasa perhimpunan parti) selepas gagal dalam plot usul undi tidak percaya pada sesi Oktober Parlimen. Tetapi apabila Umno tidak bersetuju dengan perancangannya (kerana Mahathir mahu Mukhriz sebagai Perdana Menteri baru), Mahathir tidak mempunyai pilihan tetapi untuk beralih kepada pembangkang dan cuba untuk menggulingkan Najib dari luar.

Tetapi Mahathir tidak boleh meminta pembangkang untuk membantu beliau menggulingkan seorang Perdana Menteri Umno dan menggantikannya dengan satu lagi Perdana Menteri Umno. Dan itulah sebabnya Mahathir terpaksa menukar mantra 2015 dari ‘menggulingkan Najib untuk menyelamatkan Umno’ kepada ‘menggulingkan Najib untuk menyelamatkan Malaysia’ pada 2016.

Dan jika anda mahu untuk ‘menggulingkan Najib untuk menyelamatkan Malaysia dari Umno, ini bermakna Mukhriz tidak boleh menjadi Perdana Menteri Umno tetapi sebaliknya mesti menjadi Perdana Menteri pembangkang. Jika tidak, anda tetap juga berkempen pada platform ‘Selamatkan Umno’ dan tidak platform ‘Selamatkan Malaysia’. Dan ini adalah apa yang pengikut pembangkang yang bodoh tidak dapat melihat (jika mereka cukup bijak untuk melihat ini mereka akan tinggalkan Pakatan Harapan sejak lama dahulu).

Saya sedar ini sejak lama dahulu, pada bulan Februari 2015, apabila saya telah dijemput untuk menyertai Kempen Anti-Najib (ANC). Seorang Cina berpangkat Datuk yang menguruskan perjumpaan saya dengan Mahathir di London memberitahu saya bahawa saya terlibat dalam ‘Kempen Guling Badawi Abdullah’ pada 2006-2008 jadi mereka rasa saya boleh, sekali lagi, memainkan peranan dalam ANC.

Tetapi ada satu isu yang timbulyang tidak menyenangkan saya. Dan isu itu adalah: Jika dan apabila kita gulingkan Najib, siapa yang akan ambil alih? Pada tahun 2006-2008 perkara ini tidak dijelaskan dan ramai diantara kita menyokong tindakan Mahathir di dalam “Kempen Guling Abdullah Ahmad Badawi”. Tetapi perbezaan individu di dalam kumpulan tersebut menyebabkan wujudnya perbezaan pendapat tentang siapa menjadi bakal pengganti.

Sebagai contoh, Aspan Alias, John Pang, dan lain-lain, dan kumpulan menyangka bahawa Tengku Razaleigh Hamzah akan mengambil alih. Orang Muhyiddin menyangka Muhyiddin akan mengambil alih dan hakikatnya mereka menyatakan kepada pengikut Tengku Razaleigh bahawa putera raja dari Kelantan itu akan menjadi orang nombor dua Muhyiddin Yassin. Kemudian, sudah tentu, pegawai penasihat Najib tahu selama ini bahawa Najib akan mengambil alih dan Mahathir hanya menggunakan Muhyiddin dan Tengku Razaleigh untuk menggulingkan Abdullah Badawi.Jadi Mahathir sebenarnya menyokong tiga “kuda” tetapi hanya satu adalah kuda sebenar manakala dua yang lain adalah “helang merah”. Kita semua tertipu. Jadi, pada Februari tahun lalu, saya mahu soalan yang sangat penting dijawab: yang akan mengambil alih sekiranya Najib digulingkan?

Saya tidak mendapat jawapan kepada soalan yang sangat penting itu. Selama 50 tahun saya menunggang motosikal, telah mengajar saya satu peraturan yang sangat penting dalam memastikan anda terus hidup (dengan 13 kemalangan dalam tempoh 50 tahun dan masih hidup bermakna saya belajar perkara tersebut dengan baik). Peraturan penting yang anda perlu ingat untuk terus hidup adalah ‘apabila ragu-ragu, jangan’.

Saya gagal mematuhi peraturan yang sangat penting ini pada bulan Jun 2008 dan jatuh ke dalam perangkap yang Nik Azmi Nik Daud dan John Pang buat. Saya menandatangani Akuan Berkanun berdasarkan janji bukti yang tidak pernah dilihat. Kemudian mereka memberitahu saya bahawa bukti telah dimusnahkan dan saya tahu bahawa saya telah ditipu.

Perkara yang sama berlaku pada tahun 2006-2008 apabila kita menyokong penyingkiran Abdullah Badawi berdasarkan janji bahawa kita menggulingkan Perdana Menteri dahulu dan kemudian menyelesaikan masalah pengganti kemudian. Kini, sekali lagi, kita sedang diminta untuk menggulingkan Najib dahulu dan kemudian menyelesaikan isu penggantinya kemudian.

Kita tidak akan terperangkap kali kedua. Hanya Pakatuns terperangkap lagi dan lagi dan masih tidak belajar. Pakatan Harapan percaya bahawa jika anda melakukan perkara yang sama sekali lagi dan lagi sambil mengharapkan hasil yang berbeza adalah tidak gila.

Satu perkara lagi ialah, dalam plot untuk menggulingkan Najib, Mahathir menggunakan strategi yang sama yang digunakannya pada Abdullah Badawi. Apa yang Mahathir lakukan untuk menggulingkan Abdullah Badawi mungkin berhasil pada masa itu (10 tahun yang lalu). Tetapi penasihat Najib sudah tahu helah Mahathir ketika mengusir Abdullah Badawi maka beliau tidak boleh menggunakan helah yang sama buat kali kedua.

Mahathir kini begitu terdesak sehingga beliau bersedia untuk menerima Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri sementara yang akan mengambil alih dari Najib sehingga Anwar dibebaskan dari penjara. Tetapi ada satu masalah dengan langkah ini. Pertama, Wan Azizah boleh menjadi Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang. Jika Najib digulingkan sekarang maka pemimpin Umno lain akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Jadi mereka perlu menggulingkan Barisan Nasional, bukan sahaja Najib.

Seterusnya, jika Barisan Nasional digulingkan dan Wan Azizah menjadi Perdana Menteri, dia akan menjadi Perdana Menteri untuk tempoh selama lebih dari sepuluh tahun sehingga Anwar layak menjadi Ahli Parlimen pada 2028 atau lebih. Jadi itu bermakna dia bukan seorang Perdana Menteri sementara jika dia akan menjadi Perdana Menteri selama lebih dari sepuluh tahun. Dan itu juga bermakna perlu ada orang lain selepas Wan Azizah dan sebelum Anwar. Pendek kata, Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri pada usia 81 tahun.

Satu perkara yang sangat penting adalah orang-orang Pakatan Harapan terlalu bodoh untuk melihat bahawa Muhyiddin sedang bermain “footsie” dengan PAS manakala Mahathir sedang bermain footsie dengan DAP. Mereka tahu bahawa PAS dan DAP tidak boleh tidur di atas katil yang sama maka Muhyiddin sedang tidur di atas katil PAS manakala Mahathir sedang tidur di atas katil DAP. Kemudian Muhyiddin dan Mahathir tidur di katil yang sama.

Ia seperti Muhyiddin berkahwin dengan Mahathir tetapi pada masa yang sama Muhyiddin menyimpan PAS sebagai perempuan simpanan manakala Mahathir pula menyimpan DAP sebagai perempuan simpanan. Semua perkara akan baik sahaja selagi kedua-dua perempuan-perempuan simpanan tidak bertembung antara satu sama lain.

Hebat perancangan tersebut! Pakatuns merasakan bahawa ini adalah hebat kerana itu bermakna pilihan raya umum akan datang akan menjadi satu lawan satu dan kerana itu Barisan Nasional akan ditendang keluar. Saya akan bertaruh yang Barisan Nasional tidak hanya akan terus berkuasa tetapi mereka juga akan melakukan yang lebih baik daripada pilihan raya umum sebelum ini. Mahu membuat taruhan?“Tetapi konvensyen itu penting untuk menunjukkan kepada penyokong Pakatan bahawa bekas Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri kini berada di pihak mereka. Tidak ramai yang menyangka mereka akan hidup untuk mendengar Dr Mahathir mengisytiharkan sokongan beliau terhadap Reformasi tetapi dia melakukannya pada akhir ucaptamanya, mengundang tepukan yang gemuruh. Dia juga memakai butang “Free Anwar Now” pada baju merah beliau, “kata Joceline Tan dalam artikel beliau ‘Political undercurrents in Pakatan’.Seterusnya menurut Joceline:
“Ia agak lucu untuk menonton beliau (Muhyiddin) memegang pelekat ” Bebas Anwar ” dimana penonton terpaksa pegang di atas kepala mereka apabila pengacara memberi isyarat. Selain itu, Muhyiddin terpaksa bertahan apabila semua pemimpin Pakatan mengisytiharkan bahawa, “Datuk Seri Anwar Ibrahim masih menjadi pilihan kami sebagai Perdana Menteri”. Ia adalah seperti memberitahu Muhyiddin bahawa dia bukan pilihan mereka. ”
“Difahamkan bahawa keengganan Muhyiddin untuk meneruskan perjanjian kerjasama itu adalah kerana dia masih berbincang dengan PAS. Menurut pemahamannya, dia masih tidak dapat mencapai tahap keselesaan dengan DAP. Partinya akan bertanding kerusi Melayu dan bersama DAP sebagai sekutu beliau boleh memakan diri. Muhyiddin dikatakan sedang meneliti idea menubuhkan pakatan pembangkang yang berasingan yang terdiri daripada Parti Pribumi, PKR dan PAS. Ini akan menjadi gabungan yang besar yang telah difikirkan oleh beberapa pemimpin. Pakatan, sudah tentu, menentang idea tersebut. “

(BACA SETERUSNYA DI SINI)Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top