.... "Aksi Akhir" Husni | AAKJ
Husni tahu bahawa segalanya bakal berakhir sudah hampir tiba maka dia telah meminta isterinya untuk campurtangan ke dalam kemelut dan menyelamatkannya. Husni kini menghadapi keadaan yang sama seperti Anwar, jadi isterinya perlu memainkan peranan yang sama seperti Wan Azizah terpaksa lakukan sejak 18 tahun yang lalu. Namun, seperti Wan Azizah, isteri Husni tidak mempunyai pilihan jika dia mahu menyelamatkan reputasi suaminya dan maruah keluarga.

Bekas Menteri Kewangan Kedua Ahmad Husni Hanadzlah tahu bahawa keadaannya sudah tiba waktu senja dan umpama malam yang kelam mula merangkak serta bakal menguburkan beliau selamanya. Orang Melayu kata Maghrib sudah tiba dan Isyak menjelang (begitu pendek jarak masa antara Maghrib dan Isyak) atau dunia kata pergi, kubur kata mari.

Tetapi, sebagaimana yang diperkatakan, orang yang lemas akan mencapai walaupun jerami demi harapan untuk terus hidup. Jadi kita tidak boleh salahkan Husni untuk berpaut kepada apa saja bantuan walaupun sedikit sahaja yang dapat dalam percaturan harapan ini. Lagipun, ini sebenarnya tentang Pakatan Harapan pimpinan DAP: Pakatan yang hanya berasaskan Harapan. Sebagaimana yang dikatakan terkandung dalam undang-undang, semua yang anda perlu lakukan adalah untuk menimbulkan keraguan. Anda tidak perlu untuk membuktikan dia tidak bersalah anda. Pihak Pendakwa (atau pendakwa) perlu membuktikan kesalahan anda. Dan Husni berharap bahawa ini akan memberikan dia lanjutan masa ke atas dunia politiknya dan bahawa dia tidak perlu ‘bungkus awal’.

Jadi ini adalah permainan yang Husni mainkan. Beliau menimbulkan keraguan dengan harapan bahawa orang ramai akan memberikan kepadanya “benefit of the doubt”. Lagipun, jika Bill Clinton boleh selamat dengan skandal Monica Lewinsky maka sesungguhnya dia pun boleh selamat dengan skandal ini juga. Dan cara dia mencipta keraguan adalah sama dengan cara sepertimana Dr Wan Azizah Wan Ismail mencipta keraguan mengenai tuduhan-tuduhan terhadap Anwar Ibrahim. Dr Wan Azizah melindungi Anwar walaupun dia tahubetapa Anwar terang-terang bersalah. Isteri Husni juga melakukan perkara yang sama untuk suaminya.Husni dan isteri ketika masa-masa bahagia sebelum dia terjebak umpama bangkai gajah yang tidak mampu ditutup lagi.


Satu lagi komen biasa yang didengar antara Anwar dan Husni ialah kedua-dua bersembunyi di sebalik topeng kononnya bermuka warak. Sehingga hari ini, 18 tahun yang lalu, masih terdapat ramai orang yang tidak percaya bahawa Anwar melakukan semua jenayah yang didakwa dilakukannya – dan bagi mereka semua itu adalah fitnah. Ia adalah hampir seperti mengatakan bahawa Ibu Teresa adalah gay dan mempunyai beberapa rakan-rakan gay. Tiada siapa pun yang akan mempercayainya.

Husni berharap dia boleh menimbulkan keraguan ini. Tetapi itu hanya boleh berlaku jika, seperti dalam kes Anwar, isterinya keluar secara terbuka berkempen dan bersuara untuk beliau. Pada mulanya, apabila Husni mencadangkan ini kepada isterinya, beliau marah. Beliau tidak pernah menjadi tokoh masyarakat dalam kehidupan politik suaminya. Akhirnya, bagaimanapun, Husni berjaya menyakinkan isterinya bahawa dia tidak hanya menyelamatkan Husni tetapi akan menyelamatkan dirinya juga dan seluruh ahli keluarganya dalam proses yang sama.

Jadi isterinya telah memulakan ‘Kempen Selamatkan Husni’ dan telah menghubungi beberapa orang untuk ‘menjual’ bahawa suaminya tidak bersalah. Mereka berharap bahawa orang ramai akan fikir jika Husni bersalah maka sesungguhnya isteri akan mengamuk (bahaya amukan seorang isteri yang memuncak kemarahannya) menjadikan orang yang pertama untuk menggantung beliau – dan kerana isteri berada di belakang suaminya maka dia pasti tidak bersalah.Wan Azizah menasihati isteri Husni: bertenang, jangan panik, guna kipas Jepun

Isteri Husni mesti telah menelefon Dr Wan Azizah untuk mengetahui bagaimana untuk melakukannya dan mempelajari rahsia bagaimana dia boleh melakukannya selama 18 tahun manakala Anwar meliwat “jambu muda” satu demi satu, menurut Raja Petra. Lagipun tidak mudah untuk mengambarkan wajah yang soleh, dengan janggut dan segalanya namun pada masa yang sama hidup seperti syaitan (muka warak, perangai setan), menurut Raja Petra lagi.

Husni telah mengambil peranan daripada Anwar. Dia menjerit adanya konspirasi politik dan memberitahu semua orang dia adalah mangsa fitnah. Kononnya beliau sedang difitnah kerana beliau mendedahkan salah laku Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tetapi bukankah Husni yang pada tahun lepas mempertahankan Najib dan berkata bahawa tuduhan terhadap PM adalah fitnah? Bukankah Husni yang memberikan penjelasan panjang lebar tentang mengapa beliau berkata Najib tidak bersalah? Bukankah Husni juga, yang menghadiri semua mesyuarat Kabinet dan memberitahu Kabinet bahawa dakwaan terhadap 1MDB telah dipalsukan?

Malah, bukankah Husni yang meminta Najib untuk menaikan pangkat beliau kepada Menteri Kewangan? Apabila Najib tidak bersetuju dan sebaliknya mahu memindahkan beliau ke kementerian lain sebagai menteri penuh, bukankah Husni yang memberitahu Najib bahawa beliau mahu meletak jawatan melainkan jika dia boleh menjadi Menteri Kewangan?

Bukankah Husni yang memberitahu Ahmad Nazri Abdul Aziz bahawa jika dia tidak mendapat projek sambungan Baru Pantai (NPE) bernilai RM2 bilion (lihat: Two billion reasons why Husni attacked Najib yesterday) dia akan bertanding di kerusi Parlimen Tambun pada pilihan raya umum akan datang bagi memecahkan undi dan memastikan bahawa pembangkang menang kerusi itu?Husni beritahu Nazri yang beliau akan bertanding di kerusi Tambun pada PRU14 jika beliau tidak mendapat projek penyambungan lebuhraya bernilai RM2 billion

Isteri Husni tahu bahawa suaminya bersalah kerana dia juga telah menerima aduan dan ia bukan satu tetapi banyak aduan terhadap suaminya, menurut Malaysia Today. Kalau seorang isteri menimbulkan soalan kepada suaminya mengenai dakwaan tertentu, dan apabila suami itu menipu, isteri sentiasa tahu bahawa suaminya sedang berbohong. Ia adalah sia-sia untuk seorang suami berbohong kepada isterinya. Jadi biasanya mereka sentiasa berterus terang dan mengaku apabila terperangkap. “Sayang, ia tidak seperti apa yang dilihat, biar saya jelaskan” ayat yang tidak memberi kesan pada isteri.

Saya kira, seperti dalam kes Anwar, isteri Husni tidak mempunyai pilihan selain “cover” suaminya walaupun dia bersalah. Lagipun, ini bukan tentang cuba untuk menyelamatkan suami beliau tetapi tentang cuba untuk menyelamatkan diri dan keluarga juga. Jadi isteri Husni menghantar teks dan mesej WhatsApp kepada semua untuk melaungkan suaminya tidak bersalah dan bersumpah bahawa dia adalah mangsa fitnah dan konspirasi politik – lagu hit lama selama 18 tahun yang dipopularkan oleh Dr Wan Azizah pada tahun 1998.

Husni kelihatan terlalu bimbang sejak kebelakangan ini. Adakah terdapat sesuatu yang dia tahu yang orang lain tidak tahu? Semua bekas kakitangan menentang beliau. Anwar ada ‘Mr N’ (S. Nallakaruppan) sebagai bapa ayam, “runner” dan “bagman”, manakala Husni ada ‘Mr F’ (dan saya akan rahsiakan identiti ‘Mr F’ sehingga diberitahu kelak), menurut Malaysia Today.Anwar ada ‘Mr N’, Husni ada ‘Mr F’Terjemahan – Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top