Menu

Artikel ini merupakan bahagian keempat untuk siri seterusnya, bahagian satu yang menyentuh mengenai penglibatan Albert Arnold Al Gore, bekas Amerika Syarikat (AS) Naib Presiden, dan George Soros, jutawan hartawan Hungary-Amerika untuk menyusun semula ekonomi Asia Timur dan landskap politik. Dalam artikel itu, kita belajar bagaimana penglibatan Tony Blair dalam konspirasi dan memberi petunjuk tentang bagaimana pentingnya bekas perdana menteri Britain dalam skim perkara tersebut.

Dalam artikel seterusnya, kami menyentuh lebih dalam pertalian persatuan yang menghubungkan individu utama, pertubuhan, institusi dan agensi, bersubahat dengan golongan elit global untuk melaksanakan perubahan rejim di Malaysia dan Indonesia. Ia adalah kali pertama dalam siri ini yang mana Clare Rewcastle Brown telah terlibat mendapat maklumat rahsia berkaitan dengan 1MDB daripada pegawai Bank Negara (BNM).

Kemudian, di dalam bahagian ketiga, saya menceritakan kisah lampau untuk menjelaskan mengapa rantau Asia Tenggara menjadi kepentingan kepada golongan elit global tertentu. Seperti yang kita tahu, kita belajar daripada agenda global Khazarian yang berpusat di luar China kepada usaha cari gali minyak dan gas. Soros mahu menghalang China dari mencurah kekayaan mereka ke Asia Tenggara dan sebaliknya mahu mereka untuk melabur wang mereka ke dalam dana beliau.

Dalam bahagian ketiga, juga, kita melihat bagaimana Dr. Mahathir Mohammad menawarkan perdamaian kepada Soros dengan mengisytiharkan sokongan untuk John Kerry pada pilihan raya presiden Amerika Syarikat tahun 2003. Ketika itu, Rothschilds adalah tokoh penting dalam konspirasi global untuk mencetuskan perubahan rejim di Malaysia dan Indonesia. Tetapi di pertengahan tahun 2014, semua itu telah berubah.

Hari ini, kita akan melihat bagaimana perubahan tersebut membawa kepada penglibatan pelbagai rupa dan lapisan yang melibatkan Clare Rewcastle Brown, Tony Blair dan Dr. Mahathir Mohamad untuk mensabotaj 1MDB dan untuk mencetuskan kejatuhan Perdana Menteri Dato ‘Seri Najib Tun Razak. Dalam satu artikel untuk diikuti, kami akan menyelidiki lebih mendalam berhubung sedikit perkara dikenali sebagai kejatuhan politik yang berlaku di antara George Soros dan Rothschilds yang mengubah agenda hartawan super jutawan global selama-lamanya.Penglibatan pelbagai rupa Blair-Rewcastle untuk memusnahkan 1MDB

Pada 11 Januari 2010, Perdana Menteri Dato ‘Seri Najib Tun Razak membuat pengumuman berhubung inisiatif usaha sama bernilai berbilion dolar antara 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Khazanah Malaysia Bhd dan pengendali grid kuasa terkemuka China, State Grid Corporation of China (SGCC). Berita itu tidak baik kepada Andrew Brown, saudara bekas Perdana Menteri Britain Gordon Brown, yang memutuskan untuk cuba menghalang orang China dari berterusan dengan cita-cita tenaga mereka di Malaysia.

Hanya untuk itu, Andrew datang dengan idea mendedikasikan sebuah portal berita untuk menjalankan konspirasi ‘gamut’ terhadap Ketua Menteri Sarawak ketika itu, Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib bin Mahmud. Beliau menugaskan isterinya, Clare Rewcastle Brown, untuk tampil dengan editorial yang akan mendedahkan dakwaan perbuatan salah laku jenayah dan moral pihak bekas Ketua Menteri berkait dengan Cahaya Mata Sarawak Berhad (CMS), Empayar Perniagaan utama Taib .

Satu perkara yang membawa kepada yang lain sebelum pasukan Rewcastle (terdiri daripada Andrew, Cik Rewcastle dan beberapa syarikat-syarikat bersekutu Andrew) turun untuk mendaftarkan sarawakreport.org dengan Cloudfire, web hosting dan firma keselamatan internet yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS). Nama domain tidak lama kemudian dikenali sebagai Sarawak Report, sebuah portal berita palsu yang bermula dengan editorial menuduh CMS menerima banyak kontrak dari kerajaan, terlibat dalam tawaran perniagaan yang berunsur tidak jujur dan mendapat manfaat secara tidak sah dari wang pembayar cukai.

Dalam editorial yang diterbitkan pada 16 Februari 2010, Ms. Rewcastle mendakwa bahawa ahli-ahli keluarga Taib telah menerima “berpuluh-puluh juta dolar Amerika dalam sogokan haram oleh syarikat perkapalan Jepun yang mengeksport kayu balak dari Sarawak.” Ini, menurut Sarawak Report, ditambah dengan berjuta-juta ringgit yang disalurkan oleh sub-kontrak CMS “projek-projek kerajaan yang besar kepada syarikat-syarikat lain untuk jumlah nilai yang jauh lebih rendah. “

Serangan tersebut tidak pernah berhenti. Pada April 2011, Sarawak Report halakan serangan kepada China Sinohydro Corporation dengan menuduh syarikat milik negara China itu menggunakan kaedah yang salah apabila membina kemudahan hidroelektrik Bakun di Sarawak. Setahun kemudian, pada 16 Februari 2012, Ms Rewcastle menunjuk carta hubungan yang begitu komplek yang menukarkan CMS menjadi pemilik mutlak SALCO, syarikat yang dilesenkan untuk membina sebuah kilang besar peleburan aluminium yang menggunakan kuasa elektrik murah dari kemudahan hidroelektrik Bakun.

Semua tuduhan tersebut, semua laporan – Ms Rewcastle memberi gambaran bahawa ia gusar dengan unsur rasuah yang berkait dengan penting Empayar Perniagaan Taib dan tawaran rundingan antara ahli-ahli keluarga Taib dan kerajaan Malaysia. Tetapi itu adalah jauh dari kebenaran.Sebenarnya, kedua-dua, Ms Rewcastle dan suaminya, Andrew, terutamanya dalam keadaan risau – cemas adalah perkataan lebih tepat- dengan komitmen yang telah ditunjukkan oleh SGCC kepada Sarawak Corridor yang kemudiannya baru ditubuhkan Sarawak Corridor of Renewable Energy (SCORE), sebuah wilayah pembangunan di Malaysia Timur yang dilancarkan oleh bekas perdana Menteri, Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi pada Februari 2008. pada 14 Disember 2009, SGCC mengumumkan rancangan untuk melabur sebanyak USD 8 bilion ke dalam projek usaha sama dengan 1MDB yang termasuk rancangan untuk mendirikan kilang peleburan aluminium dan tiga empangan hidro elektrik di Sarawak.

Kebanyakan, jika tidak semua projek yang telah dijadualkan untuk dilancarkan dalam koridor pembangunan Sarawak melalui inisiatif usaha sama yang diterajui oleh 1MDB. Andrew tahu bahawa CMS bagaimana pun akan berusaha untuk masuk ke dalam kebanyakan projek-projek tersebut, ahli-ahli keluarga Taib diketahui telah membina pertalian dengan syarikat-syarikat dalam kawasan pembangunan. Kedua-dua Andrew dan Cik Rewcastle melihat ini sebagai satu masalah besar.

Hakikatnya, Andrew menaruh harapan untuk menjadi ketua tenaga pelobi di United Kingdom (UK) untuk China. Kebanyakan tawaran China telah berunding dengan kerajaan Malaysia dan 1MDB adalah tujuan tawaran Andrew untuk melobi Cina. Menyedari bahawa Empayar Taib dan 1MDB sama-sama memiliki pengaruh kewangan untuk menjamin komitmen projek tenaga China terhadap SCORE, Andrew menyaksikan impiannya beransur-ansur hilang.

Jadi ia telah diputuskan- Taib akan menjadi titik serangan. Ms Rewcastle perlu cepat bertindak membina teori konspirasi tentang Taib dan CMS, dengan harapan untuk mengalihkan SGCC dari Sarawak dengan lukisan betapa suramnya budaya politik dan pentadbiran di Malaysia. Namun, menjelang pertengahan 2014, rancangan mula berubah.

Sedikit kegagalan antara jutawan hartawan George Soros dan Rothschilds awal 2014 bagaimana pun telah membawa individu tersebut yang berkait dengan kem Blair ke ‘pintu’ Ms Rewcastle. Individu-individu ini bermatian inginkan agar hubungan 1MDB dengan PetroSaudi International terputus, sebuah syarikat perkhidmatan minyak terkemuka yang diasaskan oleh lelaki bernama Tarek Obaid bersama-sama dengan rakan kongsinya, Putera Turki bin Abdullah, anak kepada mendiang Raja Abdullah dari Arab Saudi.

Tanpa diketahui oleh kerajaan Malaysia, PetroSaudi ada melantik Blair pada November 2010 bagi membantu tawaran syarikat broker dengan pegawai-pegawai yang mempunyai hubungan di China bekas perdana menteri British dikatakan hampir berlaku. Sebagai ganjaran, Blair yang dijanjikan komisen 2 peratus bagi setiap urusan yang beliau taja, yang mana sebanyak 41,000 pound bayaran bulanan dia dikenakan kepada PetroSaudi untuk khidmatnya.

Blair berharap pelantikan beliau dengan PetroSaudi dengan perundingan perkongsian strategik antara PetroSaudi dan kerajaan China melalui organisasi berkaitan dengan beliau, Tony Blair Associates (TBA). Tetapi setiap kali dia berfikir tentang perjanjian yang ada potensi menguntungkan, beliau mendapati bahawa 1MDB ‘telah berada di sana’ dan telah lakukannya. Dan itu adalah masalah kedua beliau.Perkara pertama yang mesti lakukan dengan Mubadala Development Company PJSC, syarikat pelaburan milik penuh kerajaan Abu Dhabi. Pada 8hb Oktober 2010, tidak sampai sebulan sebelum pelantikan Blair dengan PetroSaudi, Mubadala menandatangani dua perjanjian kerjasama bernilai USD7 bilion dengan 1MDB yang mempunyai potensi untuk merangsang pelaburan asing langsung (FDI) di Malaysia. Pada majlis tandatangan, tiada siapa dalam kerajaan Malaysia telah dimaklumkan tentang pelantikan Blair sebagai penasihat utama Mubadala tahun sebelumnya, walaupun pelantikan itu dibuat oleh orang yang meluluskan perjanjian kerjasama dengan 1MDB.Orang itu tidak lain adalah Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Ketua Perbendaharaan Negara. Kedua-dua Zayed dan adiknya, Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, berkongsi hubungan yang sangat rapat dengan Blair dan berharap bekas perdana menteri British akan membuka lorong melalui birokrasi Cina dan ke dalam lingkaran pegawai China. Tetapi seperti kes PetroSaudi, 1MDB seolah-olah datang antara Blair dan tawaran yang beliau rancang untuk berunding bagi pihak Mubadala dengan orang China.

Melalui hubungan Blair dengan dua sheikh dan bekas pegawai-pegawai daripada JP Morgan dan Goldman Sachs (yang saya akan tulis tentangnya dalam artikel akan datang), Blair dan pasukannya mampu mendapatkan akses kepada maklumat di dalam sesuatu yang milik kepada 1MDB dan semua urusannya dengan pelbagai pihak di Abu Dhabi dan Arab Saudi. Menjelang Mac 2014, bekas Perdana Menteri British telah merangka syarat – dia mahukan 1MDBdikeluarkan dari kesemuanya.

Jika apa yang saya katakan adalah benar, pegawai Blair menjalin hubungan dengan Ms Rewcastle sekitar Mei 2014 untuk menawarkan beliau bayangan maklumat tersebut. Mereka berjanji untuk menempah Andrew tempat duduk bersama Blair dan dapat hubungkan mereka dengan pegawai-pegawai China yang betul supaya dapat melanjutkan cita-cita terhadap projek tenaga tersebut. Sebagai balasan, semua Cik Rewcastle perlu lakukan adalah untuk mencari cara-cara untuk mensabotaj 1MDB, termasuk bertemu dengan bekas Perdana Menteri Malaysia Dr. Mahathir Mohammad yang mana ejen perisikan di UK tahu bahawa Mahathir sememangnya ingin jatuhkan Najib.Selanjutnya, Ms Rewcastle difahamkan bahawa supaya misi tersebut berjaya, beliau perlukan akses kepada maklumat sulit daripada Bank Negara (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti untuk memudahkan pembikinan keseluruhan cerita 1MDB, syarikat usaha sama dengan PetroSaudi dan semua kebimbangan tersebut, termasuk yang berkaitan dengan Mubadala. Tidak lama selepas itu, dia merancang untuk bertemu sekutu Mahathir di London dan mendedahkan kewujudan maklumat sulit yang mempunyai potensi untuk memusnahkan Najib jika terdedah.

Mahathir suka dengan apa yang didengarnya. Satu-satunya perkara yang dalam fikirannya adalah untuk memaksa peletakan jawatan Najib. Begitu juga, satu-satunya perkara dalam pemikiran Ms Rewcastle ialah menghalang China daripada teruskan usahasama dengan kerajaan Malaysia. Bagi Blair, satu-satunya perkara yang ada dalam fikirannya ialah untuk memutuskan hubungan antara 1MDB dengan PetroSaudi dan Mubadala.

Pada awal bulan Julai 2014, sekutu Mahathir bertemu kembali kepada Ms Rewcastle dan mengesahkan komitmen bekas perdana menteri itu untuk bekerjasama dengan beliau. Walau bagaimanapun, Mahathir mempunyai satu syarat – Sarawak Report kena ‘kurangkan perhatian’ terhadap Taib dan menumpukan perhatian hanya kepada 1MDB sahaja. Ms Rewcastle berjanji untuk menghadkan liputan beliau terhadap Taib dan kemudiannya Business Empire. Dalam masa beberapa hari, pasukan Mahathir dan pasukan Rewcastle komited untuk satu skim yang akan menyaksikan Ms Rewcastle menerajui kempen media antarabangsa terhadap 1MDB dan apa-apa saja kaitannya terhadap Najib atau keluarganya.Itu asas ringkasnya bagaimana Sarawak Report mendapat peluang masuk ke dalam konspirasi oleh Dr Mahathir Mohammad dan orang kanannya, Matthias Chang, ialah untuk mencetuskan kempen media global terhadap Dato ‘Seri Najib Tun Razak. Dalam satu artikel yang akan datang, kita akan meneroka secara lebih terperinci yang membawa kepada kejatuhan Soros dengan Rothschilds dan bagaimana Blair terdorong untuk bekerjasama dengan pasukan Rewcastle dalam mensabotaj 1MDB.

Bersambung…

Part 1: http://www.malaysia-today.net/how-anwar-helped-soros-cripple-the-asian-economy/

Part 2: http://www.malaysia-today.net/the-soros-rewcastle-mahathir-nexus-and-links-to-the-us-department-of-justice/

Part 3: http://www.malaysia-today.net/mahathir-mukhriz-soros-and-the-khazarian-conspiracy/Malaysia Today


 
Top