.... Yang Pasti Mahathir Bukanlah Lee Kuan Yew | AAKJSaya menyediakan perbandingan (di bawah) di antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Lee Kuan Yew – dan juga antara Mukhriz Mahathir dan Goh Chok Tong / General Lee Hsien Loong – supaya anda dapat memahami apa yang akan saya katakan.

Anda boleh mulakan dengan melihat latar belakang akademik General Lee dan 13 tahun kerjaya beliau dalam tentera sebelum beliau menyertai politik pada tahun 1984 pada usia 32 tahun.

General Lee telah dipersiapkan selama 33 tahun, termasuk 14 tahun sebagai Timbalan Perdana Menteri, sebelum beliau menjadi Perdana Menteri Singapura. Dan mentor yang ditugaskan mempersiapkan beliau adalah Goh Chok Tong yang telah dipilih sendiri oleh Lee Kuan Yew daripada sektor swasta dengan teliti selama 13 tahun 1977-1990 sebelum beliau menjadi Perdana Menteri Singapura selama 14 tahun.

Lee Kuan Yew memastikan bahawa latihan anaknya untuk mengambil alih kepimpinan Singapura bermula awal, selepas 13 tahun latihan tentera. Pada masa Hsien Loong berumur 32 tahun dia sudah dalam kerajaan dan pada usia 38 tahun, beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri Singapura dan Perdana Menteri ketiga Singapura pada masa dia berumur 52tahun.

Semua memberitahu, Hsien Loong menjalani 33 tahun latihan sebelum dia akhirnya mengambil alih kepimpinan Singapura. Dia mempunyai guru-guru yang baik dan mentor yang membentuknya dengan cara pemimpin harus dibentuk, sesuatu yang jarang berlaku seperti “a three-legged chicken” di Malaysia.

Mukhriz Mahathir, bagaimanapun, hanya mempunyai lima tahun pengalaman sebagai Timbalan Menteri semata-mata (tidak banyak yang boleh dibanggakan selain memanaskan kerusinya sahaja). Kemudian pada tahun 2013 Mahathir cuba memaksa beliau menjadi Perdana Menteri – sebab mengapa Mukhriz bertanding jawatan Naib Presiden Umno pada tahun 2013, sebagai langkah pertama kepada jawatan Timbalan Presiden Umno (yang sepatutnya berlaku sekarang) dan kemudian Presiden merangkap Perdana Menteri pada tahun 2020, selepas pilihan raya umum 2018.
Pada tahun 1984, apabila Lee Kuan Yew mula melatih anaknya bagi mengambil alih kepimpinan Singapura, Lee Kanan hanya berumur 61 tahun dan telah menjadi Perdana Menteri selama 25 tahun manakala Jeneral Lee hanyaberumur 32 tahun dan mempunyai pengalaman 13 tahun dalam tentera.

Apabila Mahathir mula merancang kerjaya anaknya pada tahun 2013, dia sudah berumur 88 tahun dan telah bersara dari jawatan Perdana Menteri selama sepuluh tahun. Mukhriz pula berumur 49 tahun dan hanya ada lima tahun pengalaman sebagai timbalan menteri sahaja.

Lebih mengecewakan Mahathir, Mukhriz gagal mencontohi Jeneral Lee. Mahathir fikir dia akan mengambil jalan yang sama seperti Kuan Yew (dan Mukhriz laluan yang sama dengan Hsien Loong) tetapi ia tidak berjalan dengan cara yang sama kerana terdapat banyak perbezaan, yang membuatkan Mahathir gagal.

Lee Kuan Yew memastikan anaknya melalui latihan yang betul untuk menjadi pemimpin – termasuk latihan tentera – dan menugaskan mentor yang baik, Goh Chok Tong, untuk membentuk beliau. Mahathir, bagaimanapun, mahu mempercepatkan proses anaknya, Mukhriz, tanpa latihan yang betul dan tanpa persediaan.

Kuan Yew tidak percaya pada jalan pintas. Dia memastikan apabila anaknya mengambil alih jawatan Perdana Menteri, beliau telah dilengkapi dengan baik untuk tugas tersebut. Kuan Yew tahu, selepas menanam pokok, anda perlu memberikan masa berakar dan menguatkan dirinya dalam tanah.

Berlainan pula dengan Mahathir, beliau mahu anaknya ke trek pantas dan melompat barisan. Seolah-olah Mahathir baru menyedari yang dia telah ketinggalan terlalu lama dan cuba untuk mengejar masa yang sudah hilang. Dia berfikir anda boleh memindahkan pokok besar dan ia akan berdiri kukuh dengan sendiri di dalam tanah dan terus kekal dalam sebarang ribut.

Malah Lim Kit Siang, yang menghabiskan masa hanya selama dua tahun di bawah Lee Kuan Yew, lebih bijak. Kit Siang tahu jika dia mahu anaknya mewarisi takhta, Lim Guan Eng perlu melalui proses tertentu dan ia tidak boleh dilakukan dalam sekelip mata.

Lee dan Lim memastikan anak-anak mereka mendapat pendedahan yang betul dan memperoleh pengalaman yang diperlukan dan tidak boleh diberikan kerja ketika “still wet behind the ears and a greenhorn to boot.”

Malah Najib mengambil masa 27 tahun untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri dan 33 tahun untuk menjadi Perdana Menteri (sama seperti 33 tahun Hsien Loong) setelah melalui pelbagai kementerian serta berkhidmat sebagai Menteri Besar Pahang. Mahathir mahu ia berlaku dalam masa kurang daripada sepuluh tahun dan tanpa latihan yang betul (dan tiada apa-apa pencapaian Mukhriz sebagai timbalan menteri dan Menteri Besar).

Sekarang Mahathir menyedari bahawa pintu untuk anaknya menjadi Perdana Menteri melalui Umno atau Barisan Nasional telah tertutup. Jadi dia menubuhkan parti baru sebagai platform untuk Mukhriz menjadi Perdana Menteri.

Tetapi itu tidak boleh berlaku jika PPBM atau Pribumi kekal sebagai parti pinggiran atau nyamuk. Semangat 46, jauh popular daripada PPBM namun tidak mampu menjadikan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Perdana Menteri dan dia akhirnya terpaksa menutup parti itu dan menyertai semula Umno.

Malah PKR juga tidak boleh menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. Tengku Razaleigh dan Anwar tahu bahawa laluan ke Putrajaya adalah melalui Umno dan Barisan Nasional, bukan melalui klon Umno atau parti saya.

Jadi Mahathir mahu PPBM atau Pribumi mengambil alih kepimpinan Pakatan Harapan dari DAP. Mungkin melalui parti nyamuk seperti PPBM tidak akan ada harapan untuk Mukhriz menjadi Perdana Menteri. Tetapi sebagai pemimpin sebuah parti nyamuk yang juga pemimpin Pakatan Harapan, Mukhriz akan mempunyai peluang yang lebih baik.

Oleh sebab itu Mahathir mengumumkan di London minggu lalu bahawa Muhyiddin Yassin akan menjadi Perdana Menteri jika dan apabila Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang. Muhyiddin sepatutnya menjadi Goh Chok Tong Mahathir. Muhyiddin kemudian akan melatih Mukhriz untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri seperti apa Goh Chok Tong lakukan dengan Jeneral Lee (tetapi tidak dalam masa dua atau tiga tahun, seperti apa yang Mahathir mahu).

Mahathir masih berharap dia dapat mengikut jadual tahun 2020 dimana Mukhriz sepatutnya menjadi Perdana Menteri. Pada masa itu Mahathir akan berumur 95 tahun jika dia masih hidup. Tetapi itu bermakna Pakatan Harapan mesti memenangi pilihan raya umum 2018. Jika tidak, mereka perlu menunggu sehingga pilihan raya umum 2023 dan mungkin sehingga 2025 untuk Mukhriz menjadi Perdana Menteri (jika Pakatan Harapan masih wujud pada 2023 dan mereka memenangi pilihan raya umum tahun itu).

Ketika itu Mahathir akan berusia 100 tahun. Adakah anda fikir dia masih mampu dan jika ya adakah beliau masih mempunyai semua mental yang kuat? Mengambil kira semua faktor-faktor yang tersebut ianya bukanlah menyebabkan gugurnya rambut saya (lagi pun saya bukannya mempunyai rambut yang lebat).

Jadi, bukan, 2023-2025 tidak akan berjaya. Ia perlu pada tahun 2018-2020. Dan yang hanya boleh berlaku jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang dan jika PPBM atau Pribumi adalah mengetuai Pakatan Harapan – terlalu banyak “jika” untuk menyedapkan hati. Jika tidak Pakatan Harapan akan memilih Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri – dan bukannya orang seperti Muhyiddin yang terkapai-kapai dengan skandal hubungan sulit dengan isteri orang.

Sudah tentu, laluan seterusnya Mahathir boleh memilih akan melalui Umno dan Barisan Nasional, yang akan menjadi lebih berjaya daripada melalui pembangkang. Tetapi itu bermakna Mukhriz perlu dibenarkan kembali ke dalam Umno dan diberikan satu kerusi parlimen untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang pada 2018.

Dan bagi memastikan bahawa Mukhriz tidak dilihat sebagai ancaman kepada Najib atau timbalannya, Ahmad Zahid Hamidi, Mukhriz boleh diletakkan sebagai Menteri Kewangan. Ingat, Mahathir pernah berkata bahawa Perdana Menteri tidak perlu menjadi Menteri Kewangan (BACA DI SINI)? Jadi Mukhriz boleh menjadi Menteri Kewangan baru umpama menerima hadiah sagu hati atau ‘pingat gangsa.

Sudah tentu, apabila anda memegang jawatan Menteri Kewangan kemudian anda boleh mendaki satu langkah yang lebih tinggi iaitu untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri – seperti Anwar Ibrahim, Goh Chok Tong dan Jeneral Lee Hsien Loong lakukan (dan itulah sebabnya mengapa Mahathir memecat Tengku Razaleigh sebagai Menteri Kewangan apabila dia mula menjadi ancaman).

Masalahnya ialah Mahathir tidak mempunyai masa yang berharga seperti Kuan Yew lakukan. Jadi Mahathir tidak mempunyai kelebihan membuat pilihan untuk “bermain-main” dengannya. Dia perlu membuat keputusan yang mana laluan dia perlu ambil dan berusaha ke arah itu dalam tempoh tiga tahun akan datang. Jika tidak, Mukhriz tidak akan menjadi Perdana Menteri.

Semua orang tahu bahawa PPBM adalah “kenderaan” untuk Boboi. Tetapi rakyat tidak mahu Boboi menjadi Perdana Menteri. Anda jangan minta Boboi untuk melakukan kerja “seorang lelaki”. Dan Najib telah memberitahu rakan-rakannya, demi Malaysia, dia tidak boleh bersetuju untuk Mukhriz menjadi Timbalan Perdana Menteri supaya dia boleh mengambil alih sebagai Perdana Menteri apabila Najib bersara nanti. Walaupun sebagai Menteri Kewangan adalah tidak demi kepentingan Malaysia.

Apabila 2013 Najib tidak bersetuju untuk menjadi mentor kepada Mukhriz atau “Goh Chok Tong” kepada Mahathir, maka orang tua itu mula menyerang Perdana Menteri, menggunakan 1MDB sebagai pemangkin. Ianya umpama membantu kala jengking untuk menyeberangi sungai dengan meletakkannya di belakang anda. Ia adalah sifat kala jengking menyengat, waima kepada mereka yang membantunya. Dan tidakkah Anwar berkata dalam surat dari penjara untuk berhati-hati dengan ular itu?

Jadi sekarang, kerana masa tidak menyebelahinya, Mahathir perlu bekerjasama dengan musuh-musuhnya untuk cuba menjadikan anaknya Perdana Menteri. Bolehkah anda bayangkan Kuan Yew meminta musuh-musuhnya untuk menjadikan Hsien Loong sebagai Perdana Menteri di Singapura? Maksud saya, anda tidak meletakkan nasib dan masa depan anak anda di tangan musuh-musuh anda. Itu adalah hilang kewarasan. Mahathir mesti sudah gila.

Dan Najib sedang menonton drama ini dengan megah. Jika anda mampu untuk memaksa musuh anda supaya “sujud” dan menjadi hina bersama dengan musuh yang lain, maka anda tahu anda telah memenangi pertempuran. Apabila dua orang yang membenci antara satu sama lain ‘bersatu’, manakala membenci sesama mereka setiap minit, anda boleh tidur nyenyak di atas katil anda.

Seperti Shakespeare pernah berkata:

“Alam semulajadi mengajar binatang mengenal rakan-rakan mereka.” (Akta II, Adegan I: Coriolanus).

“Adakah anda fikir saya begitu mudah untuk dimainkan dengan menggunakan ‘paip’?” (Akta III, Adegan II: Hamlet).

“Dunia ini pentas, dan semua lelaki dan wanita pelakon semata-mata . Mereka mempunyai pintu keluar dan pintu masuk mereka; dan seorang lelaki pada ketika itu memainkan banyak watak-wataknya “(Akta II, Adegan VII: Seperti yang anda suka).

Lebih baik daripada membaca Sun Tzu, adakah anda fikir begitu?Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top