.... "Seluar Dalam Bendera Malaysia": Penasihat Menteri Australia Antara Ditahan | AAKJPenasihat kepada seorang menteri kabinet Australia adalah salah seorang daripada sembilan warga Australia yang ditahan kerana memakai seluar dalam dengan corak bendera Malaysia, dedah media tempatan Australia hari ini.

Jack Walker, penasihat kepada menteri Christopher Pyne dilihat dalam kumpulan lelaki itu bagi meraikan kemenangan pelumba Australia, Daniel Ricciardo dalam Grand Prix Malaysia di Sepang, Ahad lalu.

Jurucakap Pyne berkata perkara itu sedang dikendalikan oleh Pesuruhjaya Tinggi Australia hari ini.

"Sehingga kita mempunyai gambaran yang lebih jelas mengenai proses ia tidak bijak untuk mengulas lanjut," Australian Associated Press memetik jurucakap itu sebagai berkata.

Polis Malaysia berkata, lelaki berkenaan mabuk ketika kejadian itu berlaku dan sedang disiasat kerana perbuatan tidak senonoh di tempat awam dan tidak menghormati bendera Malaysia.

"Ini menunjukkan kekurangan rasa hormat kepada kami sebagai rakyat Malaysia, ini adalah tingkah laku bodoh daripada orang asing yang tidak memahami sensitiviti budaya dan rasa hormat," kata Ketua Litar Antarabangsa Sepang Razlan Razali kepada New Straits Times.

"Ia juga memalukan negara mereka sendiri - ia memberi Australia nama yang buruk," katanya, lapor dpa.

Australia menyediakan bantuan konsular kepada mereka. Anggota perbendaharaan Scott Morrison berkata tangkapan itu adalah satu peringatan bagi orang muda untuk menghormati undang-undang negara yang mereka lawati.

"Mereka ada alasan mereka, jadi anda perlu berbuat demikian," katanya kepada stesen radio Australia 2GB hari ini.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top