.... Perjanjian Sulit Baharu Antara Mahathir Dengan Anwar | AAKJPada hari Sabtu, kita menulis berkenaan ‘Mahathir Persembahkan Adengan Ahli Parlimen Pembangkang Keluar Dewan’ (BACA DI SINI). Sejak dari itu pihak lain juga memperkatakan perkara yang sama, seperti yang dilaporkan oleh akhbar arus perdana (Malay Mail Online dan New Straits Times).

“Jangan main-main dengan saya. Mogok, Saya tahu ia hanya menunggu masa, ia sudah dirancang, “kata Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Tun Dr Mahathir Mohamad ada campur tangan dalam mogok yang dilakukan oleh Ahli Parlimen pembangkang pada pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Menurut Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman ini kerana Dr Mahathir telah bekerjasama dengan pihak pembangkang untuk menggulingkan Najib.

“Kita tidak perlu Raja Petra untuk memberitahu kita tentang perkara tersebut. Saya boleh beritahu yang beliau terlibat secara langsung atau tidak langsung kerana beliau sudah pun bekerjasama dengan pembangkang. Bagaimana mereka (Ahli Parlimen) menafikan fakta bahawa protes tersebut bukannya protest terhadap bajet tetapi protes terhadap Najib.Bagaimana pun, ketika Pandikar dan Tajuddin, ditambah lagi dengan mungkin puluhan ribu orang lain tahu hakikatnya bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad di sebalik keluar dewan Parlimen dan demonstrasi Jumaat lalu, tidak ramai yang tahu apa di sebalik tabir kejadian yang membawa kepada protes Jumaat .

Seperti yang saya katakan berulang kali, Malaysia Today hanya keluarkan kisah yang tidak pernah diceritakan (untold story), bukan cerita-cerita yang Rafizi Ramli dan Tony Pua dan orang-orang seperti mereka ulang lagi dan lagi.Lagipun bukankah Rafizi mengatakan bahawa “Langkah Kajang” bukan bertujuan menyingkirkan Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim dan bukankah Tony pernah katakan bahawa Khalid adalah yang terbaik, yang kuat bekerja. yang bersih, yang paling jujur, dalam sejarah Selangor Menteri Besar yang paling menyinar dan mereka bukannya menyingkirkan beliau tidak lama selepas itu dan menggelarkannya sebagai ‘crook’ yang paling teruk dalam sejarah Selangor.

Jadi biarlah saya memberitahu anda kisah yang tidak diceritakan disebalik tindakan keluar Dewan Rakyat pada Jumaat lepas dan demonstrasi di luar Parlimen. Kita semua tahu bahawa ia bukan berkenaan bajet kerana Ahli Parlimen Pakatan Harapan keluar ketika bajet baru dibentangkan separuh sahaja (atau membahaskan bahagian bajet yang mereka mungkin tidak suka).

Sebenarnya, walaupun anda mahu untuk tidak bersetuju dengan bajet anda perlu mengakui bahawa beberapa bahagian bajet tersebut cukup baik. Jadi ia adalah bodoh menentang keseluruhan bajet memandangkan bukan keseluruhan bajet tidak baik (jika anda mahu anggap ia buruk semata-mata untuk tidak bersetuju dengan kerajaan).

Fitch unit lauds Budget 2017 sebagai ‘seimbang’ (BACA DISINI).

Amat jelas walaupun kepada penyokong pembangkang bahawa tindakan keluar Dewan Rakyat dan demonstrasi Jumaat lepas adalah protes anti-Najib dan bukan protes anti-Belanjawan 2017. Pihak Pakatuns telah menentang kerajaan sejak parti mereka mula-mula ditubuhkan dan telah mengatakan bahawa Malaysia akan bankrap sejak tahun 1960-an.

Jika anda mendengar kata-kata orang-orang seperti Lim Kit Siang, beliau telah mengatakan bahawa Malaysia akan bankrap sejak sebelum ramai daripada anda dilahirkan. Dia seperti Chicken Little yang percaya dunia akan berakhir dan lari keliling menjerit yang langit akan runtuh.Kembali kepada kisah yang tidak pernah diceritakan. Apakah ia mengenai tindakan keluar dewan dan demonstrasi Jumaat lepas yang tidak diberitahu lagi (selain ia telah dirancang dan Mahathir dalangnya)? Inilah sebab mengapa anda perlu Malaysia Today kerana kita mempunyai sumber yang melaporkan kembali perbualan dan plot antara dua orang (seperti titah Seri Paduka Baginda Agong kepada Mahathir bulan lepas di Alor Setar).

Demonstrasi Jumaat lalu adalah hasil daripada perjanjian baru dan rahsia yang Mahathir buat dengan Anwar Ibrahim. Memandangkan dia buntu, Mahathir perlu apa yang sesetengah orang akan panggil pragmatik dan bermain permainan politik yang sebenarnya. Daripada apa yang saya pelajari semasa Oxford kursus falsafah politik saya, politik sebenar adalah satu sistem politik atau prinsip-prinsip berdasarkan pertimbangan praktikal bukannya moral atau ideologi.

Mereka yang mengamalkan politik sebenar biasanya Machiavelli. Dan takrif Machiavelli adalah licik, tipu daya, dan yang tidak bertanggungjawab, terutama dalam politik. Dengan cara tersendiri Sun Tzu pun demikian juga. Sudah tentu orang Cina (dan juga bukan Cina seperti saya) sangat menghormati Sun Tzu?

Jadi, sebagai Machiavelli yang bermain politik sebenar biasanya akan lakukan apabila dia sedang berjuang dalam keadaan kalah, anda membuat pakatan baru dan juga menukar pihak jika perlu. Dan itulah yang Mahathir lakukan. Beliau membuat perikatan baru dan telah mengubah sokongan. Jadi sekarang dia telah menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri walaupun sebelum ini beliau berkata beliau mahu Muhyiddin Yassin jadi Perdana Menteri dan kemudian berubah kepada ‘ia adalah terlalu awal untuk namakan siapa yang patut menjadi Perdana Menteri.

Tetapi Mahathir bijak dan terlalu pintar untuk orang seperti Anwar Ibrahim atau Dr Wan Azizah Wan Ismail. Mahathir menggunakan strategi deniability dan strategi fallback. Yang biasanya digunakan oleh Presiden Amerika Syarikat. Presiden Amerika Syarikat sentiasa melindungi diri daripada apa-apa kesan sampingan. Jadi mereka memainkan strategi “deniability” dan strategi “fallback” supaya kemudian mereka boleh menafikan penglibatan dalam segala-galanya dan membiarkan orang lain menanggung akibatnya. Dan ini lelaki jatuh dengan bibirnya tertutup rapat.

Ini adalah permainan Mahathir juga. Apabila Mahathir pergi ke mahkamah pada 5 September 2016 kita sudah tahu bahawa sesuatu akan terjadi. Penampilan mahkamah yang diatur oleh Azmin, adalah percubaan semata-mata. Ia adalah untuk tatapan umum tetapi perjanjian sebenar akan dilakukan secara tertutup, tidak pada pandangan mata rakyat.

Kemudian kami mendapati Tun Dr Siti Hasmah Ali telah pergi bertemu dengan Wan Azizah. Jadi perjanjian sebenar akan dibuat. Walaupun kita tahu tentang perkara ini beberapa minggu yang lalu, kami tidak mahu “let the cat out of the bag lest we frighten the prey”. Mangsa di sini adalah Wan Azizah.

Apa yang Mahathir mahu pada dasarnya untuk Wan Azizah meyakinkan ahli-ahli parlimen pembangkang, jika boleh mereka dari PAS juga, untuk sama-sama menandatangani petisyen kepada Majlis Raja-Raja untuk meminta Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja campur tangan dan memaksa Najib untuk meletak jawatan. Dan Mahathir menghantar Siti Hasmah bercakap dengan Wan Azizah tentang perkara ini.Untuk mendapatkan sokongan dan kerjasama Wan Azizah, Mahathir kini bersetuju bahawa Anwar akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang. Lagipun, sebagai pemimpin sebuah parti nyamuk seperti Pribumi yang bukan ahli pakatan pembangkang, Muhyiddin dan Mukhriz tidak mempunyai harapan untuk menjadi Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri pun. Jadi lebih baik menyokong Anwar menjadi Perdana Menteri apabila beliau akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan dapat ke Putrajaya.

Wan Azizah teruja, begitu juga dengan anak-anaknya, dengan perkembangan baru dan sangat positif ini. Akhirnya Mahathir menyokong Anwar untuk Perdana Menteri selepas hampir 20 tahun mengatakan bahawa Anwar adalah seorang yang tidak bermoral yang tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri. Keluarga Anwar melihat ini sebagai gerakan Mahathir yang ‘if you cannot beat them then join them’. Ini bermakna, Mahathir telah menerima kekalahan dan menyedari bahawa masa depannya, dan anak-anaknya, terletak dengan Anwar.

Keluarga Anwar menganggap ini sebagai kemenangan moral selepas hampir 20 tahun berjuang dan tidak kemana-mana. Sekarang Mahathir telah datang merangkak dan telah memaafkan Anwar dan telah menyokong beliau untuk menjadi Perdana Menteri. Tetapi berhati-hati dengan hadiah Trojans. Apabila musuh datang ke depan pintu anda dan meletakan hadiah di hadapan pintu anda, ini juga bermakna mereka jugan”about to nail you good and proper”.

Dalam keghairahan beliau, Wan Azizah tidak berfikir untuk bertanya satu soalan yang sangat penting. Mengapa Mahathir menghantar Siti Hasmah untuk bercakap dengan dia? Mengapa Mahathir tidak bercakap dengan Wan Azizah sendiri? Itulah yang saya katakan sebelum ini tentang strategi deniability dan strategi fallback yang Mahathir guna.

Mahathir telah melindungi dirinya dari apa-apa kesan sampingan. Dia tidak pernah bertemu Wan Azizah dan dia tidak pernah membuat sebarang perjanjian mengenai sokongan Anwar terhadap Perdana Menteri. Siti Hasmah yang melakukannya. Jadi, jika ada masalah atau kesilapan atau ia tidak berlaku kemudian hari, tangan Mahathir bersih. Dan boleh Wan Azizah membuktikan bahawa Siti Hasmah yang membuat janji ini?

Itu adalah perkara yang kedua yang Wan Azizah terlepas pandang. Siti Hasmah memberitahunya bahawa perjanjian ini mesti dirahsiakan dan jangan memberitahu sesiapa pun. Jika sesiapa tahu, mereka mungkin cuba untuk mensabotaj tawaran dan menafikan Anwar jawatan Perdana Menteri. Oleh itu, ia adalah penting bagi Wan Azizah tidak memberitahu sesiapa.

Okay, jadi Wan Azizah menyimpan rahsia ini. Apa yang berlaku jika dengan izin Tuhan Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang dan Anwar tidak menjadi Perdana Menteri? Apa yang Wan Azizah akan lakukan? Adakah dia akan mendedahkan bahawa satu atau dua tahun sebelum ini dia telah membuat perjanjian rahsia dengan Mahathir bahawa Anwar akan menjadi Perdana Menteri tetapi dia telah bersumpah untuk menyimpan rahsia dan tidak boleh memberitahu sesiapa?

Apa bukti yang Wan Azizah ada? Mengapa dia mengatakan ini hanya selepas Pakatan Harapan menang pilihan raya? Mengapa tidak menyatakan itu lebih awal sebelum Pakatan Harapan menuju ke Putrajaya? Kini Mahathir kata dia tidak tahu apa-apa tentang perjanjian dengan Anwar dan dia tidak pernah bertemu dengan Wan Azizah dan membuat apa-apa janji. Dia juga tidak tahu tentang mesyuarat diantara Siti Hasmah dengan Wan Azizah atau apa yang mereka bincangkan jika mereka lakukan ketika bertemu.

Ya, ini adalah seperti seorang lelaki menjanjikan gadis yang dia akan berkahwin jika dia buka seluar dalam dan selepas bergelut di atas katil dia berubah dan berkata buktikannya! Berapa ramai perempuan telah terpedaya dengan silap mata begini, kini silap mata yang sama dimainkan pada Wan Azizah, dan yang dia seolah-olah telah terpedaya?Jadi Wan Azizah akan melindungi perjanjian rahsia ini dengan nyawanya dan tidak akan mendedahkan kepada sesiapa. Sementera itu beliau akan tunaikan janjinya bermula dengan tindakan keluar Dewan Rakyat dan demonstrasi di Parlimen pada Jumaat yang lalu seterusnya diikuti dengan tandatangan Ahli Parlimen Pakatan Harapan terhadap petisyen kepada Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja meminta mereka untuk memecat Najib.

Apabila orang ramai menyedari bahawa sekarang Wan Azizah adalah ‘ejen rahsia’ Mahathir, ramai yang akan menjadi sangat marah dan akan mempertimbangkan bahawa beliau tidak lagi sesuai untuk terus memimpin PKR dan / atau Pakatan Harapan. Akan ada gerakan untuk memecatnya dan inilah yang sebenarnya apa yang dimahukan oleh Mahathir dan Azmin. Apabila Wan Azizah digulingkan Azmin akan ambil alih sebagai Presiden yang baharu. Dan inilah perancangan selama ini, untuk menggantikan Wan Azizah dengan Azmin.

Poin ketiga adalah Wan Azizah seolah-olah terlepas pandang adalah Mahathir telah memaafkan Anwar di atas dosa-dosanya. Seseorang hanya dimaafkan di atas satu dosanya sahaja sekiranya seseorang itu berdosa. Jadi adakah Wan Azizah mengatakan bahawa Anwar bersalah di dalam kes liwat dan terlibat dalam plot untuk gulingkan Mahathir selama ini? Apakah sepatutnya Anwar memaafkan Mahathir sekiranya Anwar tidak bersalah sepertimana mereka tegaskan selama hampir 20 tahun?

Ingat Anwar memberitahu kita bahawa dia enggan memohon pengampunan daripada Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong kerana dia tidak bersalah? Hanya orang yang bersalah memohon pengampunan, kata Anwar. Jadi, jika dia memohon pengampunan, maka dia mengakui dia bersalah. Dan itulah sebabnya Anwar lebih suka duduk di penjara selama lima tahun daripada memohon pengampunan. Ia adalah untuk ‘membuktikan’ dia tidak bersalah
di dalam kes liwat.

Jadi sekarang Mahathir mengampunkan atau memaafkan Anwar. Dan keluarganya teruja menerima pengampunan atau kemaafan dari Mahathir. Jadi Anwar didapati bersalah meliwat dan terlibat di dalam plot menjatuhkan Mahathir atau Anwar tidak bersalah?

Yang jelas adalah Mahathir tahu bahawa Pakatan Harapan TIDAK akan memenangi pilihan raya umum akan datang. Malah, PAS juga tahu perkara ini, maka inilah sebabnya PAS tidak ingin membuang masa bersama Pakatan Harapan selain memberi fokus kepada Pindaan Rang Undang-Undang Syariah.Malah PAS tidak menyertai mogok dan demostrasi pada Jumaat lalu sebab mereka tahu ianya bukan berkenaan dengan Bajet 2017, bagi PAS itu lebih penting.

DAP berbangga bahawa ia mempunyai lebih daripada 90% sokongan kaum Cina. Itu mungkin benar pada tahun 2013 tetapi sokongan yang kini telah menurun kepada kurang daripada 50%. Mahathir tahu bahawa 59% daripada pengundi Cina kini menyokong Barisan Nasional. Jadi Pakatan Harapan dan Mahathir Pribumi sudah gagal. Najib boleh memanggil untuk pilihan raya bulan depan dan Barisan Nasional mungkin mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen.

Itulah realitinya dan Mahathir tahu tentang ini. Dan realiti yang kedua (yang Mahathir telah jelaskan sejak ia pertama kali menyertai politik dan yang Anwar memberitahu pengikutnya pada tahun 1982 ketika beliau memberitahu akan menyertai Umno) adalah bahawa laluan ke jawatan Perdana Menteri adalah melalui Umno. Dan kerana kebenaran inilah mengapa Tengku Razaleigh Hamzah menutup Semangat 46 dan menyertai Umno semula.

Jadi ada anda telah tahu. Kisah (dan mungkin panjang sedikit, seperti biasa) yang tidak pernah diceritakan tentang perjanjian sulit Mahathir dengan Anwar yang Siti Hasmah dan Wan Azizah bincangkan dan dipersetujui.Wan Azizah telah bersumpah untuk menyimpan rahsia dan tidak boleh bercakap mengenainya jadi Malaysia Today akan memberitahu anda mengenainya. Tetapi apa yang Wan Azizah gagal untuk melihat bahawa dia telah diperbodohkan oleh Mahathir. Dan kini dia sedang bekerja untuk Mahathir berdasarkan janji rahsia yang tidak tertunai dan tidak akan mampu untuk tunaikannya.

Jadi, seperti P. T. Barnum dilaporkan telah berkata, walaupun ada yang mengatakan bahawa tidak dapat dibuktikan, “Ada seorang yang bodoh dilahirkan setiap minit.”

– Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top