.... Parti Mahathir: Bergabung Dengan PKR Atau Mati | AAKJTun Dr Mahathir Mohamad memberi ceramah di Universiti London pada 21 September 2016. Anda boleh melihat rakaman video ceramah yang berdurasi satu jam 20 minit di bawah.

Saya telah berkata sebelum ini dan saya akan ulangi lagi: anda mesti ambil perhatian bukan sahaja apa yang dikatakan Mahathir, tetapi apa yang beliau tidak katakan juga. Apa yang Mahathir tidak katakan adalah lebih berkesan daripada apa yang dikatakan. Dan anda perlu melihat “poker-face” Mahathir (orang Melayu panggil muka selamba) apabila dia mengatakan sesuatu (atau apabila dia mengatakan sesuatu yang lain dari yang diminta). Mahathir boleh memberitahu anda satu tuduhan dusta namun kelihatan seperti dia mengulangi “kata-kata Tuhan”.

Dua ribu tahun yang lalu Mahathir mungkin akan dipanggil nabi dan boleh menyebarkan agamanya sendiri dengan mempertimbangkan bagaimana dia boleh menyakinkan “conning the panties of a prude”dan menunjukkan sehelai kertas putih dan meyakinkan anda bahawa ianya adalah hitam. Mahathir telah menjadikan seluruh hidup beliau dengan menunjukkan muka selamba apabila dia menyindir dan memutar belit. Ramai rakyat Malaysia yang bodoh membuatkan dia boleh terlepas sehingga hari ini.

Ketika Mahathir mula-mula melancarkan (Kempen Anti-Najib) ANC, Lim Kit Siang dan seluruh pemimpin-pemimpin DAP sangat teruja. Mereka menyokong sepenuhnya Mahathir dan telah menghadiri semua majlis dan acara. Semangat Kit Siang dan DAP jadi dua kali ganda. Pertama, Mahathir berjanji untuk menyelamatkan Boboi Kit Siang, Lim Guan Eng, dari SPRM (yang bergerak untuk “membunuh”). Seterusnya, Mahathir berjanji bahawa apabila beliau melancarkan parti barunya, separuh daripada Umno dan ramai pemimpinnya akan meninggalkan Umno untuk menyertai parti baru.

Kedua-dua perkara tersebut tidak berlaku. SPRM mengambil tindakan terhadap Guan Eng dan tidak ada penghijrahan dari Umno apabila Pribumi atau PPBM dilancarkan. Malah, mereka berjuang untuk mendapatkan lebih 10,000 ahli sedangkan PAN, parti serpihan dari PAS, boleh mendapat kira-kira 20,000 ahli (walaupun dipimpin oleh seseorang seperti Mat Sabu).

DAP sentiasa menjadi lebih prihatin dengan pengundi Cina. Apabila DAP menyertai gabungan dengan PAS (PKN dan PRM) pada bulan November 1999 untuk membentuk Barisan Alternatif, orang Cina menghukum DAP (sebenarnya, Lim Kit Siang dan Karpal Singh kehilangan kerusi mereka – yang merupakan satu kejutan kepada DAP – semua kerana mereka bermain “footsie” dengan PAS). PAS memenangi 27 kerusi, DAP pula hanya memenangi sepuluh kerusi. Dan DAP hanya memperoleh kira-kira 800,000 undi berbanding hampir satu juta yang diperolehi PAS.

Tidak lama selepas itu, pada 21 September 2001, DAP meninggalkan Barisan Alternatif dan menghadapi pilihan raya umum 2004 secara solo, dengan harapan untuk mendapatkan semula sokongan orang Cina. Mereka hanya menang tambahan dua kerusi, tidak benar-benar berbaloi. Tetapi sekurang-kurangnya DAP memenangi kembali jawatan Ketua Pembangkang di Parlimen (yang mereka hilang pada tahun 1999 apabila Fadzil Mohd Noor, Presiden PAS, menjadi Ketua Pembangkang).Jadi DAP adalah sebuah parti yang sangat fokus, jika itu boleh dianggap sebagai pujian. Mereka memberi tumpuan hanya pada satu perkara: sokongan kaum Cina. Semua yang lain perkara kedua, walaupun kuasa persekutuan. Walaupun DAP hanya dapat memerintah Pulau Pinang tetapi mempunyai 90% sokongan Cina maka ianya cukup baik. DAP tahu bahawa seseorang dari DAP atau Cina tidak akan menjadi Perdana Menteri, walaupun Perlembagaan Persekutuan Malaysia tidak menyebut tentang bangsa, jantina dan agama Perdana Menteri.

Lim Kit Siang tahu bahawa jika Pribumi dibenarkan untuk menyertai Pakatan Harapan maka sejarah akan berulang. Ia akan kembali ke masa lalu – 1999 sekali lagi apabila DAP dihukum dan pemimpin tertinggi mereka kehilangan kerusi. Jadi ia seperti membunuh diri bagi DAP dengan membenarkan Pribumi untuk menyertai Pakatan Harapan (tidak apabila Pribumi mendakwa ia adalah Umno baru atau parti pengganti kepada Umno).

Jika Pribumi bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan dan ia memilih untuk bergerak solo maka ia akan mati. Dengan tiada ahli ia tidak boleh hidup. Malah, Mahathir telah melakukan kerja asas dan intel beliau memberitahu bahawa Muhyiddin Yassin pun tidak akan menang di Pagoh pada pilihan raya akan datang. Apa masa depan yang ada untuk parti tersebut sedangkan Presiden pun bakal kehilangan kerusinya yang telah dimenangi pada pilihan raya yang lalu? Itu akan menjadi hukuman mati kepada Pribumi, dan seterusnya Mahathir dan anaknya, Mukhriz, juga.

Mahathir kini menyedari dia membuat dua kesilapan utama (sebenarnya dia membuat berpuluh-puluh kesilapan besar tetapi mari kita memberi tumpuan kepada hanya dua buat masa ini). Mahathir jadikan Muhyiddin Presiden Pribumi dan beliau mengumumkan di London pada bulan September bahawa Muhyiddin adalah pilihan beliau sebagai Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang.

Pada mulanya apabila Mahathir mengumumkan bahawa Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang, dia bercakap bagi pihak Pribumi atau bagi pihak Pakatan Harapan? Pribumi bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan dan Mahathir tidak diberi kuasa untuk bercakap bagi pihak Pakatan Harapan. Ianya segera mencetuskan penggera dalam Pakatan Harapan bahawa Mahathir sudah cuba mengawal dan membuat keputusan berkenaan apa yang Pakatan Harapan patut dan tidak patut dilakukan.

Dan Lim Kit Siang akan sentiasa mahu menjadi orang yang membuat keputusan apa yang Pakatan Harapan boleh dan tidak membenarkan orang lain untuk mengambil alih manakala DAP hanya berdiam diri dan menurut apa yang orang lain putuskan. Keegoan melampau Kit Siang tidak akan hanya membenarkan dirinya jadi orang kedua kepada sesiapa, terutama sekali kepada Mahathir.

Mahathir juga telah memberitahu dalam pengumuman beliau di London yang Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya akan datang telah menyebabkan kerosakan teruk kepada Pribumi. Sama ada Mahathir terlupa mengenai skandal Muhyiddin iaitu hubungan sulit dengan isteri orang atau dia fikir ia tidak begitu serius saya benar-benar tidak tahu. Tetapi ada dua perkara yang orang Melayu tidak boleh memaafkan dan dilihat sebagai jenayah yang sangat serius – liwat dan hubungan sulit dengan isteri orang.


Jadi Muhyiddin adalah barang yang rosak teruk. Mahathir membuat dua kesilapan – pertama dengan menjadikan Muhyiddin Presiden Pribumi dan kedua dengan menamakan beliau sebagai Perdana Menteri. Jadi sekarang Pakatan Harapan tidak mahu Pribumi manakala ramai orang Melayu menolak untuk menyertai parti itu. Maksud saya walaupun seseorang yang berintelek rendah seperti Khairuddin Abu Hassan dapat melihat bahawa Pribumi dibawah Muhyiddin tidak mempunyai masa depan, manakala askar yang paling setia Mahathir, Ibrahim Ali, juga enggan menyentuh Pribumi dengan “ten-foot pole”. Jadi adakah tahap keyakinan bagi Pribumi dalam kes ini kekurangan?

Hanya untuk menyimpang sedikit, Muhyiddin berkata, apa yang saya katakan tidak benar. Bahagian manakah tentang apa yang saya katakan tidak benar? Saya telah berkata banyak perkara, beribu-ribu perkara. Jadi dengan tepat apakah yang saya katakan tidak benar?

Adakah Muhyiddin berkata bahawa tidak ada Akuan Berkanun menamakan beliau sebagai pihak ketiga dalam kes perceraian Nika Gee? Adakah dia berkata dia tidak berkahwin secara rahsia dengan Nika Gee? Yang mana satu tidak benar? Jangan hanya membuat kenyataan umum dan menyeluruh. Sebut dengan jelas apakah yang tidak benar. Beliau secara terbuka perlu mengisytiharkan bahawa beliau akan mempertahankan kerusi Pagoh pada pilihan raya umum akan datang. Atau adakah Muhyiddin akan lari ke kerusi yang selamat mengetahui bahawa dia akan kalah di Pagoh?

Setakat ini Muhyiddin tidak pernah menafikan sebarang dakwaan. Dan, lebih ketara, begitu juga Mahathir. Sekurang-kurangnya dalam kes Anwar Ibrahim pada tahun 1998, di hadapan orang ramai orang di Pulau Pinang, Dr Mahathir berkata semua tuduhan terhadap Anwar adalah dusta. Dan kemudian, pada hari berikutnya, Mahathir memecat Anwar dan berkata bahawa dia (Anwar) telah meliwat ramai lelaki dan lelaki muda dan bahawa dia (Mahathir) telah mengetahui tentang perkara tersebut selama bertahun-tahun. Dalam kes Muhyiddin, bagaimanapun, Mahathir berdiam diri – yang bermakna Mahathir tahu Muhyiddin bersalah.

Mahathir memilih untuk tidak berkata apa-apa kerana dia tahu kerosakan yang serius dan kekal. Jadi apa lagi yang dia boleh katakan agar tidak akan mencipta lebih banyak kerosakan? Mahathir juga tidak boleh menyingkirkan Muhyiddin pada peringkat ini kerana itu akan menjadi pengakuan bahawa dia telah membuat kesilapan dalam meletakkan Muhyiddin sebagai Presiden Pribumi. Dan Mahathir tidak mahu mengakui dia telah membuat kesilapan besar atau dilihat melakukan u-turn.Jadi Pribumi seperti bayi baru dilahirkan mati manakala tiada siapa yang mahu menyentuh parti dengan “ten-foot pole”. Mahathir tidak boleh memecat Muhyiddin dan menggantikannya dengan seorang Presiden baru dan dia tidak boleh menutup parti (anda tidak mengubah kuda pada pertengahan). Suka atau tidak, Mahathir terperangkap dengan Pribumi dan dia perlu tunjukkan dia bergerak ke hadapan dan tidak ke belakang. Apa-apa sahaja kekurangan yang akan menjadikannya Harakiri. Dan Mahathir benar-benar tidak mempunyai kemewahan masa untuk menukar kuda pada pertengahan. Sama ada dia menjadikannya sekarang atau dia hanya berbaring dan menunggu mati. Berbaring dan mati bukan satu pilihan jika dia mahu menyelamatkan RM100 bilion dan membina dinasti politiknya.

Jadi, apa yang Mahathir lakukan? Pakatan Harapan tidak mahu Pribumi. Dia tidak boleh menutup parti. Dia tidak boleh menggantikan Muhyiddin. Satu-satunya jalan keluar tanpa kehilangan maruah adalah dengan melalui pintu belakang ke dalam Pakatan Harapan. Itulah satu-satunya cara terbaik mengawal kerosakan yang dia boleh fikirkan. Pintu belakang akan melalui PKR. Pribumi perlu bergabung dengan PKR dan lebih kurang cara Pribumi, yang kini bergabung dengan PKR, adalah ahli Pakatan Harapan.

Tetapi entiti PKR-Pribumi baru tidak boleh mempunyai dua presiden (seperti apabila PKN bergabung dengan PRM untuk mewujudkan PKR pada tahun 2002, Presiden PRM terpaksa meletak jawatan). Jadi, apabila Pribumi dan PKR menjadi satu entiti, Muhyiddin akan bersara dan Presiden PKR menjadi pemimpin entiti gabungan baru.

Dan itulah sebabnya Mahathir telah cuba untuk membetulkan kesalahan dan membina jambatan dengan Anwar dan keluarganya. Mahathir pergi berjumpa Anwar di mahkamah dan berkata beliau telah pun berdamai dan sebagainya. Malah Mahathir melakukan u-turn berkenaan menamakan Muhyiddin sebagai bakal Perdana Menteri dan kini berkata ia adalah terlalu awal untuk menamakan Perdana Menteri. Tidak sampai sebulan ia telah berubah daripada Muhyiddin untuk Perdana Menteri kepada tidak perlu lagi namakan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri.Pada asasnya, jika Pribumi gagal (dan pada masa ini ia sedang gagal) ianya bermakna Mahathir gagal juga. Dan jika Mahathir gagal maka legasinya, RM100 bilion diletakkan di bawah pemegang amanah, proksi, calon-calon dan kroni, dan masa depan anak-anaknya, semua akan hancur. Pribumi sepatutnya menakutkan Najib, Umno dan Barisan Nasional agar menurut kehendak Mahathir. Kini ia bukan lagi ancaman pun kepada Najib, Umno atau Barisan Nasional.

Adalah penting untuk Pribumi dan PKR bergabung. Pribumi masih dalam “game” dan akan dilihat sebagai ancaman serius kepada Najib, Umno dan Barisan Nasional. Jika tidak maka Pribumi akan menjadi seperti PAN , udara panas tanpa gigitan. Dan kini, apabila Mahathir bercakap, dia bercakap bagi pihak Mahathir dan bukan bagi pihak keseluruhan pembangkang.

Jadi Mahathir membuat satu gerakan dengan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali. Mereka mencari satu penyelesaian menang-menang di mana kedua-dua Mahathir dan Azmin akan mendapat manfaat. Tetapi, sebagaimana yang mereka katakan, kemenangan seorang lelaki akan mendatangkan kerugian kepada orang lain. Oleh itu, apabila Mahathir dan Azmin akan menang, siapa yang akan mengalami kerugian? Nah, itu adalah cerita lain untuk masa yang lain – jadi nantikan. Hanya yakin dengan satu perkara, walaupun, kita tidak pernah mendengar kata-kata terakhir dari Mahathir dan selagi dia masih bernafas dia masih akan terus menendang.

Harapan Mahathir ialah apabila ia mengumumkan bahawa Pribumi akan bergabung dengan PKR, Najib akan panik dan akan memanggil Mahathir untuk berunding. Mahathir akan berjanji bahawa dia akan berhenti menyerang Najib dan akan berhenti mendesaknya meletak jawatan tetapi Mukhriz perlu dijadikan Menteri Kewangan. Menteri Kewangan adalah lebih berkuasa daripada Timbalan Perdana Menteri dan secara teknikal meletakkan Mukhriz sebagai orang nombor dua bukannya nombor tiga. Dan Mahathir tahu bahawa jika Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri ia perlu melalui Umno dan bukan melalui “lame duck” Pribumi.

Kemudian, Mukhriz boleh bersedia untuk mengambil alih dari Najib sebagai Perdana Menteri. Dan pada masa yang sama pemegang amanah Mahathir, proksi, calon-calon dan kroni tidak akan main-main dengan RM100 bilion yang mereka pegang, mengetahui bahawa mereka kini berhadapan dengan bapa Perdana Menteri Malaysia seterusnya.

Muhyiddin tahu bahawa Mahathir akan mencampakan dia “under the bus”, itulah sebabnya dia telah membuat beberapa kenyataan sejak kebelakangan ini. Tetapi Mahathir telah membuang begitu ramai orang lain “under the bus” yang tidak lagi berguna – Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Ghafar Baba, Anwar Ibrahim, hanya menamakan beberapa orang sahaja. Jadi siapa Muhyiddin? Barang rosak yang merupakan helang laut di leher Mahathir.

Malaysia TodayArtikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top