.... MAD (Mahathir Accedes Defeat) : Singkatan Untuk “Mahathir Terima Kekalahan” | AAKJApabila Tun Dr Mahathir Mohamad menulis dalam blognya, Propaganda, pada 28 September 2016, anda dapat melihat bahawa beliau benar-benar marah. Orang tua itu tidak dapat menahan kemarahan dan membidas dengan cepat. (BACA DI SINI)

Dalam artikel itu, Mahathir bercakap mengenai “Goebbels”, lalu mengelar Salleh Said Keruak, Tengku Adnan Tengku Mansor, Abdul Rahman Dahlan, dan Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad, ditambah blogger ‘Big Dog’ (Zakir Mohamad) dan ‘Rocky Bru’ (Ahirudin Attan) , sebagai ‘Goebbels’ kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak .

Mungkin Mahathir maksudkan sebagai satu penghinaan. Walau bagaimanapun, untuk makluman, anda tidak boleh dipanggil Goebbels melainkan anda sangat bijak (Joseph Goebbels Doktor Falsafah yang diperoleh dari Heidelberg University, yang pada hari ini berada di kedudukan nombor satu di peringkat kebangsaan dan ke-46 di dunia.

Maksud saya, jika Mahathir memanggil saya “Goebbels” maka saya akan membingkaikan kenyataan itu dan menggantungnya di dinding. Saya akan menganggap ia sebagai satu penghormatan besar. Malangnya, saya bukan salah seorang daripada mereka, iaitu blogger yang bersama Rocky Bru dan Big Dog – sebab apa saya tidak tahu kerana saya adalah blogger nombor satu paling dibenci di Malaysia, dan saya bangga dengan perkara itu.

Mahathir juga tidak menamakan ‘Goebbels’ sebenar dalam pasukan Najib, walaupun dia menamakan empat orang yang lain. Orang ini adalah ketua penasihat, yang Mahathir tahu secara peribadi dan tahu dia adalah kepala serang balas propaganda. Ya, orang ini yang Mahathir tidak akan menamakan telah berjaya mengatasi Mahathir dan membalas semua propaganda Mahathir dengan berkesan.

Beliau membalas propaganda bukan seperti lembu jantan dalam strategi kedai china. Kadang-kadang beliau menjawab. Kadang-kadang beliau memesong. Kadang-kadang dia mengalihkan perhatian. Kadang-kadang dia membalas. Kadang-kadang dia tetap tenang dan tidak berbuat apa-apa manakala Mahathir terus mara dan kemudian melanggar dinding kosong di hadapannya yang dia tidak pernah menjangkakan. Ia seperti anda hanya berundur selepas lembu menyondol kerana anda tahu lebih awal yang dihadapan itu ialah tebing, dimana lembu jantan akan jatuh jika ia terus menyondol.

Strategi memerangi propaganda perlu dimainkan dengan baik. Anda tidak sentiasa menumbuk setiap pukulan. Anda juga tidak sentiasa menghalang pukulan. Kadang-kadang anda “duck”. Kadang-kadang anda belok ke belakang. Kadang-kadang anda membalas tendangan. Terdapat begitu banyak bentuk tindak balas apabila anda diserang. kadangkala berundur daripada musuh anda juga adalah satu lagi bentuk tindakan balas.

Masalahnya ialah pasukan propaganda Mahathir adalah sekumpulan orang bodoh. Sebagai contoh, mengambil blogger bernama Syed Akbar Ali yang menulis sebagai OutSyed the Box dan gemar memanggil semua orang dungu. Hari ini beliau menerbitkan artikel lain bertajuk “The Bugis Is Becoming More Infamous” – Berikut adalah “Diplomat” (BACA DI SINI).Sekarang, artikel tersebut ditulis oleh Luke Hunt, seorang penulis pro-pembangkang. Beliau sama seperti Sarawak Report Clare Rewcastle Brown, Asia Sentinel John Berthelsen, dan banyak lagi. Dikatakan pembangkang membiayai orang-orang ini (ditambah mereka membiayai wartawan Mat Salleh di Amerika Syarikat, UK dan Australia) seperti Malaysiakini dibiayai untuk menyerang Najib dengan menggunakan isu 1MDB.

Pendek kata, tiada seorang pun daripada orang-orang ini merupakan wartawan dan penulis blog bebas, seperti dakwaan mereka. Semua dibiayai (dan ada juga yang disogok) untuk menulis cerita-cerita negatif tentang Najib. Menurut mereka, jika anda menulis apa-apa menentang Najib maka anda hanya pencari kebenaran, manakala jika anda menulis apa-apa menentang Pakatan Harapan atau Mahathir maka anda pemakan dedak (pemakan makanan ayam).Satu perkara penting yang perlu diperhatikan adalah, kisah-kisah mereka hanya berkenaan satu isu iaitu 1MDB. Mereka terus mengitar semula cerita ini dan terus memberikan ia dari sudut yang baru dan berbeza seolah-olah ia adalah satu isu yang baru dan bukannya satu isu lama. Walau bagaimanapun, selain daripada 1MDB, mereka tidak ada apa-apa untuk diperkatakan.

Ini cara bagaimana Mahathir bermain permainan propaganda. Dia masih bercakap mengenai 1MDB tetapi dia terus bercakap mengenainya dari sudut yang berbeza setiap kali seolah-olah ia adalah satu cerita baru. Mahathir tahu yang dia tidak boleh menjaringkan sebarang gol setakat ini maka dia terus bergerak ke gawang gol.

Pada suatu ketika ia berkenaan RM42 bilion hilang. Kemudian ia berkenaan RM50 bilion dan mungkin lebih. Selepas itu ia berkenaan RM12 bilion. Kemudian RM2.6 bilion dipindahkan ke akaun bank peribadi Najib. Kemudian ia berubah kepada RM4 bilion yang dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi. Dan sebagainya.

Apabila kamu bertemu dengan Mahathir bertanya soalan dan meminta beliau untuk mengesahkan fakta-fakta, dia akan mengelak dari menjawab secara langsung. Apabila anda bertanya kepadanya sama ada dia benar-benar pasti mengenai apa yang dipanggil ‘fakta-fakta’ beliau berhubung perkara 1MDB, beliau menjawab bahawa itu adalah apa yang ramai orang datang menemuinya untuk mengadu tentang perkara tersebut. Apabila Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong bertanya kepadanya tentang apa yang diketahui sebagai 1.3 juta tandatangan pada Deklarasi Rakyat, beliau menjawab bahawa itu adalah apa yang mereka telah berikan kepadanya.

Ia adalah sama seperti Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa apa yang dia tahu tentang 1MDB adalah apa yang dia baca dalam The Edge dan The Malaysian Insider, walaupun 1MDB telah dibincangkan semasa mesyuarat mingguan Kabinet, yang beliau hadiri, dan satu mesyuarat yang dia sebenarnya dipengerusikan sendiri di mana mereka membincangkan isu 1MDB.

Propaganda Mahathir sebenarnya sangat mudah. Dia menimbulkan keraguan dan soalan dan kemudian mengatakan bahawa Najib perlu bertindak balas dan membuktikan dia tidak bersalah dan melainkan jika dan sehingga dia berbuat demikian maka dia dianggap bersalah berdasarkan semua syak wasangka dan tuduhan. Pendek kata, anda bersalah sehingga dibuktikan tidak bersalah.

Jika anda untuk menggunakan kembali hujah yang sama terhadap beliau, Mahathir akan menjawab bahawa tiada apa yang pernah terbukti, beliau tidak pernah ditahan dan didakwa, dan walaupun terdapat kerugian (Barry Wain anggarkan kerugian ini sebanyak RM100 bilion – tidak termasuk RM100 bilion diletakkan di bawah pemegang amanah, proksi, calon-calon dan kroni) ini adalah hanya kerugian di bawah urusan ‘normal’ perniagaan.Pada 10 Januari 2004, Lim Kit Siang berkata, “Pekerjaan pertama Mohamed adalah untuk mengeluarkan Kertas Putih untuk” menghalau hantu “daripada RM30 bilion Bank Negara yang kerugian forex sedekad yang lalu untuk mewujudkan kesesuaian sebagai Menteri Kewangan Kedua – selain daripada profesionalisme, komitmen penuh kepada akauntabiliti, ketelusan dan tadbir urus demokrasi yang baik “(BACA DI SINI).

Lim Kit Siang menulis berita berkenaan kira-kira sepuluh tahun selepas ia pertama kali membangkitkan perkara yang sama di Parlimen ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Anwar Ibrahim Menteri Kewangan – dimana ia tidak pernah menjawab dalam sepuluh tahun yang lalu. Pada 12 Disember 2011, Laporan WTF lagi membangkitkan perkara itu (BACA DI SINI).

Pada tahun 2004, Anwar telah pun menyertai pembangkang, sudah tentu, Lim Kit Siang tidak lagi mahu menyalahkan Anwar tentang kerugian RM30 bilion, yang mana nilainya pada masakini adalah bersamaan RM55 bilion. Tetapi dia masih lagi mahu untuk menyalahkan Mahathir berhubung kerugian tersebut. Hari ini, sejak Mahathir juga telah menyertai pembangkang, Lim Kit Siang menganggap isu tersebut ditutup dan tidak lagi mahu membicarakannya.

Tetapi Mahathir (atau Anwar) tidak pernah menjelaskan tindakan mereka yang menyebabkan kerugian RM55 bilion dalam nilai wang hari ini. Dan ini adalah hanya sebahagian daripadanya. Menurut Barry Wain, jumlah kerugian tersebut menghampiri kepada jumlah RM200 bilion dalam nilai wang hari ini.

Sama ada ia adalah RM200 bilion dalam nilai wang hari ini atau hanya sama nilainya dengan RM100 bilion ketika wang tersebut mula-mula “hilang” bukannya suatu yang penting. Apa yang penting ialah bahawa Mahathir tidak pernah menjawab mana-mana dakwaan dan berpura-pura seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Dan yang lebih penting adalah faktanya bahawa Lim Kit Siang terus menerus menjerit tanpa henti sejak 1983, kini tidak lagi berkata apa-apa kerana semua musuh-musuhnya kini menjadi rakan-rakannya dan itulah yang lebih penting daripada RM200-300 bilion wang pembayar cukai.

Jadi anda boleh lihat, pasukan propaganda Mahathir sebenarnya bukannya cerdik. Mereka semua tidak pernah mampu mencari jawapan kepada semua tuduhan tersebut. Dan kerana mereka tidak pernah menjawab semua dakwaan maka tuduhan tersebut masih wujud. Dan dengan menggunakan kayu pengukur serta ‘standard Mahathir’, soleh kerana Mahathir tidak pernah menjawab dakwaan itu, kita mesti menganggap bahawa Mahathir bersalah dan akan kekal bersalah sehingga dan melainkan jika dia dapat membuktikan beliau tidak bersalah.

Bila fakta yang berbangkit tidak dapat dinafikan dan sepatutnya mereka bertindak balas dengan menjelaskan, tetapi sebaliknya mereka mengambil jalan keluar dengan mencipta “gelaran nama panggilan”. Makan dedak. “Rent-seeker”. Pengkhianat. Belot. Penjilat Bontot. Melayu bodoh. Raja Putar. Senarai nama-nama yang dicipta hanyalah bertujuan menghina orang-orang yang mereka tidak mampu untuk membuat kejutan balas. Tetapi hanya itu sahaja yang mereka mampu lakukan, memburuk-burukkan dan memanggil anda dengan nama gelaran. Dan percayakah anda bahawa itulah yang terbaik mampu mereka lakukan.

Pada dasarnya itu adalah strategi politik yang digunakan oleh pembangkang – mengamalkan politik kebencian . Dan itu adalah permainan yang sama Mahathir amalkan juga. Dia cuba untuk memenangi anda dengan membuat anda membenci Umno, membenci Barisan Nasional, membenci Perdana Menteri, dan lain-lain. Malah mereka juga cuba untuk membuat anda membenci Malaysia, itulah sebabnya Mahathir pergi sehingga ke London untuk bercakap buruk tentang Malaysia. Jika anda boleh membenci Malaysia dan segala-galanya tentang Malaysia maka anda boleh mengundi pembangkang.

But the hate politics is not working and Mahathir knows this. The Sarawak state election and two by-elections in Sungai Besar and Kuala Kangsar proved it. The more he attacks Najib the stronger Najib gets. And this is what Mahathir cannot seem to understand. And he cannot understand this because he has a bunch of nincompoops working for him, compared to Najib’s team who even Mahathir reluctantly admits are of the standard of Goebbels.

Tetapi politik kebencian tidak berjaya dan Mahathir tahu tentang perkara ini. Pilihan raya negeri Sarawak dan dua pilihan raya kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar telah membuktikannya. Semakin kuat dia menyerang Najib, ianya menjadikan Najib semakin kuat. Dan ini seolah-olah Mahathir tidak mampu untuk memahami. Dan beliau tidak akan faham kerana beliau mempunyai sekelompok “budak bodoh” yang bekerja dengannya, berbanding dengan pasukan Najib yang mana Mahathir sendiri berat untuk memperakui bahawa mereka menyamai taraf “Goebbles” – orang yang hebat, luar biasa dan perlu diberi perhatian.

Mari analisa pergerakan Mahathir sejak dua tahun bermula tahun 2014.

Penasihat Najib sebenarnya tahu sejak pertengahan tahun 2013 bahawa Mahathir telah merancang sesuatu. Dan ini juga bertepatan dengan Langkah Kajang PKR, yang telah dirancang pada masa yang sama. Bolehkah anda ingat Rafizi Ramli berkata bahawa Langkah Kajang adalah perlu untuk menyelamatkan Selangor dalam sekiranya Mahathir berjaya menyingkirkan Najib?

Jadi, pada pertengahan tahun 2013 PKR sudah tahu bahawa Mahathir telah merancang untuk menggulingkan Najib. Dan itu kerana Mahathir dan Azmin Ali sudah bercakap mengenainya. Dan jika PKR dan walaupun seseorang begitu junior seperti Rafizi tahu bahawa Mahathir telah merancang untuk menggulingkan Najib, adakah anda fikir penasihat Najib tidak tahu juga?

Sudah tentu mereka tahu. Malah budak kecil atau “young Chico”, seperti Rafizi tahu. Tetapi apa yang pasukan Najib lakukan? Tidak buat apa-apa. Ya, betul, mereka tidak melakukan apa-apa. Mereka melakukan apa yang setiap pakar strategi akan lakukan. Mereka memerhati dan mereka merancang. Mereka bukan sahaja memantau setiap langkah musuh, mereka perincikan semua langkah-langkah tersebut untuk mencari jalan apa langkah terakhir yang perlu dibuat dan di manakan musuh akan tuju.

Hasrat Mahathir untuk menggulingkan Najib sudah jelas. Dia hanya perlu menunggu terlebih dahulu dan melihat sama ada anaknya, Mukhriz, akan menang kerusi Naib Presiden Umno sebelum bertindak. Bagaimana dia bertindak akan bergantung kepada sama ada anaknya menang atau kalah dalam pemilihan parti.

Pada bulan Oktober 2013, Mukhriz kalah dalam pemilihan parti. Dan ini bermakna Najib perlu disingkirkan. Mahathir kemudian mengaktifkan jentera Kempen Anti-Najib (ANC) dan mencari penyebab atau alasan untuk menyerang Perdana Menteri dan menuntut beliau meletakkan jawatan. Dan ketika itulah bagaimana 1MDB muncul dan sekiranya beliau tidak menggunakan alasan 1MDB maka beliau tidak mempunyai apa-apa alasan untuk digunakan bagi menentang Najib.

“Perang Cladenstine” (seperti mana empat tahun “perang rahsia” di mana Amerika berperang di Kemboja pada tahun 1969) menjadi peperangan terbuka pada bulan Disember 2014 dengan Khairuddin Abu Hassan telah membuat laporan polis terhadap 1MDB. Jadi 18 bulan “perang rahsia” tidak lagi menjadi rahsia. Pada Disember 2014, perang telah diisytiharkan dan ia kini menjadi peperangan terbuka.

Namun Najib masih berdiam diri dan tidak membuat apa-apa gerakan. Ini menjadikan Mahathir menjadi lebih berani kerana dia menafsirkan bahawa Najib sudah menjadi takut. Mahathir juga mula menghidu kemenangan dan beliau merancang ‘pembunuhan’ atau rampasan kuasa pada 29 Julai 2015. Yang bakal menjadi hari kematian Najib. Jadi semua telah bergerak ke arah langkah terakhir, bagaikan buah catur telah disusun di tempat yang sepatutnya bagi mencapai objektif tersebut.

Orang lain akan panik ketika itu dan akan sama ada lari berselindung atau akan membuat serangan awal yang pra-matang. Namun Najib dan penasihatnya bagaimanapun kekal tenang. Mereka tidak panik. Mereka tahu apabila mereka membuat langkah mereka, ia pasti akan menjadi langkah yang kejam dan langkah penghabisan. Ia mesti menjadi satu langkah yang bukan sahaja menangkap mereka dengan seluar mereka terlondeh tetapi ianya merupakan satu langkah yang tidak mampu mereka pertahankan.

Mahathir was stunned when Najib launch his counter-coup just two days before the 29th July 2015 coup. Mahathir was down but not quite out yet. He then planned his October vote of no confidence move in Parliament. That failed. He then planned his December vote of no confidence move in the Umno general assembly. That, too, failed. Both times Najib outwitted and outplayed Mahathir’s hand.

Mahathir terkejut apabila Najib menyerang balas terhadap rampasan kuasa hanya dua hari sebelum tarikh rampasan kuasa tersebut, 29 Jul 2015. Mahathir kecewa tetapi tidak meluahkannya lagi. Beliau kemudiannya merancang undi tidak percaya di parlimen pada bulan Oktober. Namun gagal. Beliau kemudiannya merancang undi tidak percaya di perhimpunan Agong UMNO pada bulan Disember. Itupun gagal juga. Najib menewaskan Mahathir di kedua-dua waktu tersebut.

Bagaimanapun, kami telah menulis mengenai semua ini dalam ruang yang sama, koridor kuasa, dengan terperinci dalam tempoh dua tahun yang lalu (BACA LAGI DI SINI).

Setakat ini, selama 30 bulan dari pertengahan 2013 hingga akhir 2015, Mahathir telah membuat semua gerakan. Najib sama ada hanya diam atau dia bertindak balas dalam bentuk seumpamanya, tetapi tidak lebih daripada apa yang Mahathir lakukan kepadanya.Kini adalah masanya Najib melakukan tindakbalas dan membiarkan Mahathir pula bertindak balas. Dan Najib tahu sekiranya beliau melakukan kejutan terhadap Mahathir, orang tua itu akan lakukan langkah yang bodoh dan akan memerangkap diri sendiri di satu sudut.

Pada 3 Februari 2016, Mukhriz dipecat sebagai Menteri Besar Kedah. Pada 29 Februari 2016, Mahathir merajuk dan keluar daripada Umno. Ia adalah satu langkah yang Najib tahu Mahathir akan membuat. Dan ianya juga adalah satu langkah yang Najib mahu orang tua itu lakukan. Ia adalah satu langkah “checkmate” untuk Mahathir dan memaksa beliau untuk melompat kepada pembangkang di mana ia tidak lagi menjadi Mahathir melawan Najib tetapi Mahathir berlawan dengan Umno.

Dan itu bermaksud “game over” kepada Mahathir, 32 bulan selepas rancangan gulingkan Najib dirangka.

Dan itulah sebabnya Mahathir gelarkan orang-orang Najib sebagai ‘Goebbels’. Goebbels bermakna terbaik. Goebbels bermakna genius. Goebbels bermakna “Triple-A rating”. Goebbels bermaksud tidak bodoh. Goebbels bermakna mereka menyerang balas jauh lebih baik daripada propaganda anda. Huh!… kenapa Mahathir tidak menyebut nama saya dalam posting blognya? Kalau dia panggil saya ‘Little Goebbels’ pun sudah cukup.
Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top