.... John Pang, Soros, Ku Li, Anwar - Ada Kaitan Dengan Guling Kerajaan? | AAKJPada awal tahun ini, John Pang telah menulis satu laporan bertajuk THE TPP DAN KRISIS RASUAH MALAYSIA (BACA DI SINI: MEMO on Malaysia.pdf).

Pada asasnya, kertas John Pang adalah untuk menyokong kempen melobi Amerika Syarikat untuk menjauhkan diri daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Maklumat lanjut cerita tersebut boleh dibaca dalam laporan berita Malaysiakini di bawah bertarikh 27 Okt 2016. Sidang media oleh Syarikat Jabatan Keadilan Amerika dan Peguam Negara Amerika Syarikat tiga bulan lalu mengenai 1MDB juga merupakan sebahagian daripada kempen anti-Najib ini.

Persoalan seterusnya yang ramai daripada anda akan bertanya ialah: Siapakah si celaka John Pang? Nah, ini adalah apa yang ditulis secara ‘rasmi’ mengenai beliau:Pang adalah juga felo kanan di Rajaratnam School of International Studies. Pengkhususannya adalah mengenai isu-isu strategik dan keselamatan serantau. Sebagai pengarah dalam kumpulan utama perbankan Asia Tenggara, beliau mengetuai urusan polisi dan mengasaskan sebuah institut penyelidikan bebas dan majlis pemimpin perniagaan serantau.

Beliau telah berkhidmat dengan berperanan sebagai penasihat langsung dengan pemimpin di Indonesia, Malaysia, dan Burma. Sebagai seorang perunding, Pang telah bertugas mengenai pembaharuan perusahaan milik negara dan pembangunan zon ekonomi khas dan telah membawa khidmat nasihat risiko politik di Asia Tenggara. Beliau adalah ahli dan bekas pengerusi Majlis Global Agenda bagi Asia Tenggara mengenai Forum Ekonomi Dunia.

https://www.opensocietyfoundations.org/people/john-pangSebenarnya, lebih daripada lima tahun yang lalu pada April 2011, saya telah menulis mengenai John Pang, yang anda boleh baca di sini:

NOW THAT THE SHIT HAS HIT THE FAN (READ HERE)

JOHN PANG YANG DISEBUT RPK ADALAH “CONMAN” (READ HERE)

Biar saya memberitahu anda bagaimana saya pertama kali bertemu John Pang dan bagaimana saya bekerjasama dengan beliau dalam plot untuk menggulingkan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dan menggantikannya dengan Tengku Razaleigh Hamzah.

Satu hari pada tahun 2007, saya menerima panggilan telefon daripada Dato’ Kamal Amir, salah seorang daripada orang Tengku Razaleigh (seperti rakannya Aspan Alias), yang meminta bertemu untuk makan malam di Taman Tun Dr Ismail. Kamal berkata, beliau mahu memperkenalkan saya kepada salah seorang ‘mastermind’ Tengku Razaleigh (yang saya tidak pernah berjumpa lagi) dan beberapa minit kemudian seorang berbangsa cina berjalan ke meja kami dan duduk. Beliau kemudiannya diperkenalkan kepada saya dan isteri saya sebagai John Pang.

Perbincangan adalah mengenai gerakan yang telah ditubuhkan untuk menjadikan Tengku Razaleigh Perdana Menteri apabila Abdullah digulingkan – dan sudah pasti Abdullah sedang “menuju ke arah itu”, kata mereka. John Pang ingin tahu sama ada saya akan menyertai pergerakan itu. Jadi saya menyertai pergerakan dan sejak hari itu saya adalah seorang aktivis ‘Ku Li untuk PM’.

Apabila saya siasat latar belakang John Pang saya diberitahu supaya berhati-hati terhadapnya. Beliau adalah salah seorang ‘Budak Tingkat empat’ Khairy Jamaluddin, mereka berkata, dan dia dihantar untuk menyusup masuk ke dalam kumpulan Tengku Razaleigh sebagai kuda Trojan. Kamal, bagaimanapun, memberitahu saya bahawa itu adalah sebelumnya dan kini dia tidak lagi dengan Khairy.

Bagaimanapun, pada satu ketika, saya juga membawa Rafizi Ramli dan beberapa aktivis pembangkang yang lain seperti Malik Imtiaz dan lain-lain untuk menghadiri salah satu perjumpaan di rumah Tengku Razaleigh, pada dasarnya untuk membincangkan bagaimana untuk membuat Tengku Razaleigh Perdana Menteri. Jadi dalam erti kata bahawa kita bukan sebenarnya satu kumpulan pro-Umno dan boleh dikatakan kumpulan pembangkang yang tegar.

Oleh itu, kami melakukan semua jenis perkara untuk melemahkan Abdullah dalam percubaaan untuk dia digulingkan. Salah satu perkara yang kami lakukan adalah kita menyokong gerakan anti-Pak Lah yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir Mohamad (yang telah dilancarkan pada awal Jun 2006). Kami juga merancang Bersih pada November 2007 untuk berarak ke Istana Yang di Pertuan Agong, Istana Negara.

Sedikit sebanyak itu akan menganggu Abdullah, meletakkan tekanan sebanyak mungkin kepadanya, pecahbelahkan Umno, mewujudkan perbezaan pendapat dan rasa tidak puas hati, mencetuskan huru-hara di jalanan (seperti Bersih dan Hindraf) dan apabila Abdullah digulingkan maka Tengku Razaleigh akan mengambil alih.

Tidak lama selepas pilihan raya umum Mac 2008, Tengku Razaleigh memanggil kami untuk bertemu bagi memberitahu kami bahawa Abdullah pasti ‘akan pergi’, tidak ada pilihan lain mengenainya. Walau bagaimanapun, sebaliknya Najib (dan bukan Tengku Razaleigh) yang akan mengambil alih. Oleh itu, kita perlu memikirkan bagaimana untuk menyekat Najib daripada mengambil alih.

Dan itulah ketikanya rancangan untuk membuat Akuan Berkanun Jun 2008 telah diilhamkan.

Saya telah menulis tentang perkara ini banyak kali bahawa sebahagian daripada anda mungkin sudah tahu isi cerita ini. Jadi, tanpa mengulanginya biarlah saya hanya meringkaskan dengan mengatakan bahawa kami perlu menggagalkan Najib dan cara kami adalah bagaimana untuk kaitkan Rosmah Mansor di dalam pembunuhan Altantuya Shaaribuu. Maka itulah sebabnya wujud SD pada Jun 2008.

Pada tahun 2010, Cawangan Khas PDRM Malaysia menghubungi saya dan berkata mereka mahu bercakap dengan saya. Pada masa itu Haris Ibrahim turut dikenali sebagai Sam berada di Manchester (dia tinggal di rumah saya) jadi Sam boleh memberi keterangan bahawa saya hilang seluruh petang untuk bertemu dengan Cawangan Khas.

Cawangan Khas ingin tahu cerita keseluruhannya tentang SD Jun 2008 – mengapa saya menandatanganinya, apa plan tindakan itu, siapa di belakangnya dan lain-lain Jadi saya memberitahu Cawangan Khas mengenai peranan Tengku Razaleigh, Anwar Ibrahim, John Pang, Nik Azmi Nik Daud aka Bul, blogger Din Merican dan sebagainya, yang berkait berhubung SD tersebut. Kenyataan saya telah dicatatkan oleh pihak polis yang saya kemudian ditandatanganinya.Jadi, berdasarkan pendedahan terbaru, ia kelihatan seperti John Pang masih lagi terlibat dalam plot untuk menggulingkan Najib dengan Soros di belakangnya. Sepuluh tahun yang lalu, John Pang telah cuba untuk menggulingkan Najib dan menjadikan Tengku Razaleigh Perdana Menteri. Apa pandangan orang apabila perkara yang sama dilakukan berulang kali dengan mengharapkan keputusan yang berbeza?Soros anti-Najib lobi di Washington didedahkan dalam Wikileaks 

(Malaysiakini, 27 October 2016) – Wikileaks Dedah Lobi Anti-Najib Soros Di Washington. 

E-mel terkini yang diselongkar oleh Wikileaks mendedahkan terdapat usaha untuk melobi pentadbiran Amerika Syarikat supaya menjauhkan diri mereka daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak. 

Ini didedahkan dalam pertukaran e-mel antara jurucakap Soros Fund Management (SFM) Michael Vachon dan pengerusi kempen calon presiden 2016, Hillary Clinton iaitu John Podesta. 

Perbualan antara Podesta dan Vachon berkisar pada memo yang ditulis oleh felo Open Society Global, John Pang, yang antara lain menggesa pentadbiran Amerika untuk “menjarakkan diri” daripada Najib. 

Dalam e-mel 6 Mac dengan tajuk “Memo John Pang”, Vachon memberitahu Podesta: “Dan saya fikir George akan mahu bercakap tentang perkara ini, antara lain”. 

Adalah dipercayai bahawa beliau merujuk kepada jutawan dan penderma kempen Clinton, George Soros. 

Vachon dikatakan berhubungan dengan Podesta untuk mengaturkan sebuah mesyuarat, yang juga akan dihadiri oleh anak Soros iaitu Alex. 

Podesta kemudian menghantar e-mel 6 Mac itu kepada seorang kakitangan pejabat Clinton iaitu Milia Fisher pada hari yang sama. 

E-mel berkenaan diterbitkan oleh Wikileaks Ahad lalu. 

Malaysiakini telah menghubungi Vachon dan Pang untuk mendapatkan ulasan mereka. 

Memo Pang tang bertajuk “The TPP and Malaysia’s Corruption Crisis” menggesa pentadbiran presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama supaya menjauhkan diri daripada Najib. 

“Kerajaan perlu mempertimbangkan sebuah rancangan untuk menjauhkan diri daripada Najib. 

“Skandal terbuka yang menyelubungi Najib kini di luar kawalan dan kedudukannya tidak dapat dipertahankan lagi,” petik memo itu. 

“Pentadbiran (AS) perlu memahami ke mana tujuan “bas” Najib dan mencari tempat untuk turun dengan segera.” 

Pang juga merupakan fellow kanan di Sekolah Pengajian Antarabangsa Rajaratnam, di mana dia bekerja dalam isu-isu strategik dan keselamatan serantau. 

Memo itu juga menggesa Amerika Syarikat mendesak pembebasan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, yang berada di penjara kerana meliwat. 

“Pada mesyuarat tertutup dengan Najib di Kuala Lumpur pada bulan November 2015, presiden tegas meminta pembebasan Anwar, atas alasan kesihatan, untuk mendapatkan rawatan perubatan di Washington. 

“Najib tidak mematuhinya. Perkara ini diketahui ramai di Malaysia tetapi tidak dipatuhi menyebabkan jatuh air muka Presiden Obama. 

“Permintaan itu perlu didesak dengan lebih tegas,” katanya. 

Pang berkata kehadiran Anwar di Amerika Syarikat akan menjadi strategi “leverage” terhadap langkah-langkah Najib yang menindas terhadap rakyat Malaysia jika dia kekal sebagai PM. 

Walau bagaimanapun, jika Najib dipaksa meletakkan jawatan melalui proses huru-hara yang berpotensi ganas maka Anwar boleh memainkan peranan dalam mengembalikan keamanan kepada Malaysia. 

“Anwar juga boleh memainkan peranan penting dalam membentuk kerajaan baru. Ia adalah penting bahawa nilai-nilai liberal dan plural yang beliau lindungi, “tulis beliau. 

Beliau berkata Malaysia berada dalam “uncharted waters”. 

“Tidak ada keputusan yang akan membawa balik status quo terlebih dahulu,” katanya. 

Memo itu juga menggesa Trafficking In Persons (TIP) laporan pemerdagangan manusia mengenai niat AS mahu Malaysia menyertai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik. 

Beliau berkata dengan menjadikan TPPA satu keutamaan dalam keputusan dasar luar di Malaysia, Amerika Syarikat telah “membuat kompromi pada prinsip yang telah ditetapkan peralihan yang sukar Malaysia untuk demokrasi”. 

Malaysia telah upgrade dalam Laporan TIP dari Tahap 3 ketahap 2 Senarai Pemerhatian yang dilihat sebagai satu langkah untuk memuji pentadbiran dengan TPPA. 


Terjemahan – Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top