.... Dua Bilion Alasan Kenapa Husni Serang Najib Semalam | AAKJHusni dengan marah berusaha sedaya upaya menyerang Perdana Menteri dan kerajaan kerana menolak projek lebuh raya RM2 bilion beliau. – RPK 


Drama semalam di Parlimen menampilkan bekas Menteri Kewangan Kedua, Ahmad Husni bin Mohamad Hanadzlah, sebagai pelakon utama adalah sebenarnya berkenaan dengan projek sambungan New Pantai Expressway (NPE) yang bernilai RM2 billion. Sudah tentu, Husni tidak akan mengaku, jadi dia menjelaskan kepada media bahawa beliau sebenarnya mengambil berat tentang Malaysia dan tentang masa depan negara ini.


New Pantai Expressway Sdn Bhd adalah anak syarikat IJM Corporation Berhad dan ini adalah apa yang Wikipedia katakan mengenai NPE:
Lebuhraya New Pantai Expressway (NPE) adalah lebuhraya utama di kawasan Lembah Klang di Malaysia. Jaraknya sepanjang 19.6 km (12.2 batu) lebuhraya tersebut menyediakan akses yang lebih mudah ke Kuala Lumpur dari Subang Jaya dan Bandar Sunway untuk mengelakkan kesesakan jalanraya di Lebuhraya Persekutuan Laluan ke 2 ketika waktu puncak. Ianya terdiri daripada Main Link dan Salak Link.
Lebuhraya NPE telah dibuka secara rasminya pada 30 April 2004 dan tujuh tahun kemudian, pada 1 April 2011, kerajaan Malaysia yang telah meluluskan pada dasarnya sambungan lebuh raya tersebut yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1 bilion atau lebih pada masa itu. Satu tahun kemudian, bagaimanapun, pada bulan Jun 2012, kerajaan melakukan ‘u-turn’ dan membatalkan rancangan sambungan tersebut. (Anda boleh membacanya di akhbar The Star bertarikh 29hb Jun 2012 seperti yang tertera di bawah)

New Pantai Expressway Sdn Bhd kemudian mengemukakan rayuan kepada kerajaan dan selepas menunggu selama empat tahun, semalam, pada pagi 24 Oktober 2016, kerajaan menolak rayuan itu dan mengekalkan keputusan untuk memansuhkan sambungan yang kini akan melibatkan kos kira-kira RM2 bilion.


Khalid anak Husni yang menjadi proksi bapanya di New Pantai Expressway Sdn Bhd.

Ini menimbulkan kemarahan Husni dan menghantar mesej sangat jahat ini kepada Menteri Kabinet berkenaan:

Tak apa kita serah pada Allah. Kita berdoa semoga Allah letakkan pemimpin2 yang ada digniti dan integriti demi kesejahteraan negara.

Dah jadi kelaziman…untuk mempertahankan diri..mereka akan reka pelbagai cerita.

Saya tak buka mulut lagi…baru 1% sahaja cerita yang keluar. Saya boleh keluarkan 5%, 10%, 30%, 50%, 75% dan 100%. Semua maklumat dalam tangan saya.
Jangan main foul…nanti terbongkar semua cerita.

Ini pada asasnya amaran Husni kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa beliau masih belum bermula lagi dan boleh mendedahkan banyak lagi yang boleh merosakkan kerajaan. Hakikatnya bahawa Menteri-menteri Kabinet mengangkat sumpah kerahsiaan dan sumpah itu nampaknya tidak sedikit pun menggerunkan Husni. Saya merasakan bahawa Husni mungkin beranggapan Najib tidak akan membenarkan polis menahannya di bawah Akta Rahsia Rasmi.

Saya boleh bayangkan Husni sangat kecewa betapa bagaimana lumayannya nilai ‘cash-cow’ lebuhraya NPE tersebut. Husni menyangka bahawa Najib akan meluluskan projek hanya untuk memastikan dia senyap dan menghalangnya daripada menyanyi seperti burung kenari. Husni tidak menyangka bahawa kerajaan akan menolak projet tersebut dan meletakkan risiko beliau akan ‘membuka mulut’ dan menyerang Najib.

Apabila seorang ahli politik berkata, beliau hanya mengambil berat tentang negara ini dan bimbang tentang masa depan Malaysia dan berkorban demi Untuk bangsa, negara dan agama,tanya mereka “berapa billion ringgit” yang mereka sedang cakapkan ini. Khalid Ahmad Husni,seorang taikun yang sangat muda


IJM akan merayu untuk semakan semula bagi projek penyambungan lebuh raya

(The Star, 29 Jun 2012) – IJM Corp Bhd berkata kerajaan telah membatalkan cadangan rancangan untuk menyambung Pantai Baru Elevated Highway. Walau bagaimanapun, syarikat itu berhasrat merayu untuk dipertimbangkan semula cadangan itu dengan penjajaran yang disemak semula.

IJM telah dimaklumkan mengenai penolakan cadangan itu oleh Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri, melalui anak syarikat milik penuh tidak langsungnya, New Pantai Expressway Sdn Bhd (NPE).

Walau bagaimanapun, dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia hari ini, IJM tidak menyatakan sebab-sebab Kerajaan menolak cadangan sambungan lebuh raya yang dianggarkan bernilai RM989 juta . Penganalisis Affin Investment Bank percaya ada isu-isu yang berkaitan penjajaran, yang rumit dan rundingan antara IJM dan Kerajaan berpanjangan.

Pada 1 April, 2011, IJM telah mengumumkan bahawa ia telah menerima surat dari unit, meluluskan lanjutan pembinaan lebuh raya tersebut pada dasarnya. Projek ini adalah sebahagian daripada program Perkongsian Awam Swasta (PPP) Kerajaan yang diumumkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 lalu.

Laluan NPE yang sedia ada adalah sekitar 19.6 km panjang, bermula dari barat-akhir Subang Jaya dan berakhir di utara-Bangsar. Sambungan ini adalah untuk menambah lagi 10 kilometer ke lebuh raya, bermula dari Bangsar melalui laluan yang sedia ada sehingga berakhir ke kawasan Dang Wangi, menyambungkannya ke lebuh raya bertingkat Ampang.

Sambungan itu dikatakan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur. Laporan sebelum ini menyebut bahawa perjanjian tambahan telah ditandatangani pada bulan Oktober 2011 untuk menyempurnakan syarat-syarat perjanjian itu.

Perlu diingat bahawa Kerajaan pernah meminta IJM untuk mengubah jajaran sambungan, kerana ia adalah terlalu dekat dengan Masjid Negara.

Penganalisis OSK Research Kong Heng Siong berkata: “Pengumuman itu adalah satu kejutan negatif memandangkan pengurusan IJM sebelum ini telah menegaskan bahawa jajaran yang dicadangkan untuk sambungan NPE itu telah dimuktamadkan dan dijangka secara rasmi dianugerahkan menjelang separuh kedua tahun ini. Walaupun pengurusan telah menyatakan hasrat untuk merayu bagi cadangan untuk dipertimbangkan semula dengan semakan keselarasannya, kami percaya perkembangan yang negatif ini mungkin mencetuskan penjualan atas saham IJM. “

Bagaimanapun, beliau berkata, OSK Research akan mengekalkan “belian dagangan” buat masa ini, sementara menunggu lebih banyak penjelasan mengenai perkara itu daripada pihak pengurusan IJM.

Penganalisis RHB Research Institute Joshua Ng berkata dalam satu laporan sambungan NPE itu akan menjana RM1 bilion hingga RM2 bilion kerja pembinaan dalaman untuk IJM. Dan IJM juga memberi petunjuk pembinaan tambahan berfungsi dari Lebuhraya Pantai Barat (WCE). Kedua-dua projek bernilai kira-kira RM4 bilion, akan bernilai dua kali ganda kontrak pembinaan tertunggak sedia ada syarikat dari RM4.3bil kepada RM8.3bil.

“Kami menjangka pasaran akan memberi reaksi negatif terhadap perkembangan terkini,” katanya.

Sementara itu, penganalisis Kenanga Research neutral dalam perkembangan terbaru ini memandangkan projek sambungan lebuh raya tidak “factored” pendapatan dan penilaian ramalan. Mereka mengharapkan IJM sibuk jika ia mendapat projek pembinaan WCE.

Penganalisis AmResearch Hoy Ken Mak berkata walaupun berita itu sedikit negatif dari segi aliran berita, “ia tidak datang sebagai satu kejutan kepada kami. Tambahan pula, IJM telah berkata ia akan merayu terhadap keputusan itu dengan penjajaran yang disemak semula. “ 


Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top