.... Anwar Hancurkan Bersih | AAKJPada 19 November 2016 bulan depan, mereka akan menganjurkan perhimpunan Bersih 5.0. Sebab mereka memanggil ianya Bersih 5.0 adalah kerana ini sepatutnya menjadi perhimpunan kelima sejak perhimpunan Bersih asal yang telah diadakan sembilan tahun lalu pada 10 November 2007. Oleh itu, mereka mencadangkan bahawa 10 Nov 2007 itu dianggap perhimpunan itu Bersih 1.0 walaupun ianya bukan.

Perhimpunan Bersih pada 10 November 2007 adalah satu acara tersendiri dan bukan Bersih 1.0 atau perhimpunan yang pertama dalam siri lima perhimpunan Bersih, seperti apa yang mereka gambarkan. Perhimpunan pada 10 Nov, 2007 tidak pernah bertujuan untuk menjadi Bersih 1.0 dan tidak pernah bermaksud untuk menjadi yang pertama dalam siri perhimpunan akan datang.

Anwar Ibrahim sebenarnya tidak menyokong atau terlibat dalam perancangan perhimpunan Bersih 2007 (turut dikenali sebagai ‘Bersih 1.0’). Semuanya telah dirancang oleh hanya segelintir daripada kita – ahli politik daripada kedua-dua belah jurang fahaman politik serta aktivis. Kadang-kadang kita bertemu di rumah seorang ahli Umno dan kadang-kadang di rumah ahli DAP.

Apabila Mukhriz Mahathir menjalankan kempen derma darah di Masjid Kampung Baru, sekumpulan DAP Cina yang diketuai oleh Ronnie Liu hadir untuk menderma darah walaupun ia adalah program Pemuda Umno. Tujuannya adalah untuk menunjukkan perpaduan dan meningkatkan hubungan antara kedua-dua kumpulan.

Apabila saya membuat ‘rumah terbuka’ di rumah saya, orang-orang Umno dan DAP datang. Orang DAP datang bawa bir dan orang-orang Umno tolong minum. Bagi membina hubungan yang baik dengan berkongsi bir anda. Orang Umno tidak minum bir hanya untuk menggembirakan orang-orang DAP tetapi kerana mereka benar-benar mahu minum bir.

Presiden Nixon memulakan ‘diplomasi ping pong’ antara Amerika Syarikat dan China dan saya mula diplomasi bir di antara Umno dan DAP. Ia adalah sesuatu yang lambat dan sukar untuk dapat ‘menyatukan’ kedua-dua belah jurang politik supaya akhirnya kita dapat bersama-sama menganjurkan perhimpunan Bersih pada 10 November 2007.

Pihak Umno, yang mempunyai lebih banyak dana daripada kita, mencetak topi dan kemeja-T, yang saya edarkan secara percuma dalam sebuah kereta yang penuh muatan. Barangan tersebut berkualiti baik (topi adalah seperti topi laksamana tentera laut dengan tocang emas dan sebagainya).

Ia adalah penting untuk kita menunjukkan bahawa Bersih bukan satu acara pembangkang tetapi program rakyat. Dan hakikat bahawa orang-orang Umno turut terlibat dalam Bersih adalah bukti bahawa ia bukan satu acara pembangkang. Jika tidak Umno tidak akan terlibat.

Perkara ini penting kerana kita mahu Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong bersetuju untuk menerima petisyen kami untuk pembaharuan pilihan raya. Kami mahu berarak ke istana Agung, Istana Negara, dan melainkan jika baginda memberikan persetujuannya polis tidak akan membiarkan kita sampai ke sana. Tetapi oleh kerana Umno juga terlibat dalam Bersih, kami diberi kebenaran untuk berarak ke istana.

Perhimpunan Bersih pada 10 November, 2007 telah mendapat sambutan hangat, ia mengejutkan semua orang, termasuk Anwar – yang kemudian dengan cepat hadir untuk merampas petisyen itu dan secara peribadi menyerahkannya kepada Agong. Anwar tiba-tiba muncul dan mengambil alih dan menjadikan ia kelihatan seperti dia berada di belakang gerakan Bersih.

Itulah kisah perhimpunan Bersih pada 10 November 2007.

Tetapi apa yang saya tidak pernah mendedahkan setakat ini, sehingga hari ini, adalah bahawa orang-orang Umno yang terlibat dalam Bersih adalah sebenarnya “budak-budak” Tun Dr Mahathir Mohamad. Selain daripada mesyuarat ‘jawatankuasa’ antara kedua-dua belah jurang politik, kita mengadakan pertemuan peribadi dengan hanya orang-orang Mahathir.

Tidak syak lagi pembangkang terlibat dalam Bersih untuk mendapatkan pembaharuan pilihan raya. Orang-orang Mahathir, bagaimanapun, terlibat dalam Bersih untuk menyakiti Umno dan Barisan Nasional supaya Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi boleh diturunkan.

Langkah untuk menggulingkan Abdullah dimulakan setahun sebelum itu pada Jun 2006. Tetapi tidak mudah menggulingkan Abdullah kecuali Umno dan Barisan Nasional menunjukkan prestasi teruk dalam pilihan raya umum pada tahun 2008. Jika Umno dan Barisan Nasional lakukan juga pada tahun 2008 seperti yang mereka lakukan pada tahun 2004 (prestasi terbaik dalam sejarah), maka Abdullah akan terus memegang jawatan itu untuk masa yang lama dan Khairy Jamaluddin akan menjadi Perdana Menteri dan bukannya Mukhriz Mahathir.

Dan ia berjaya. Prestasi Umno dan Barisan Nasional cukup teruk pada pilihan raya umum Mac 2008, yang mengakibatkan Abdullah meletak jawatan setahun kemudian pada April 2009. Ia tidak berpunca sepenuhnya dari perhimpunan Bersih pada 10 Nov 2007 tetapi perhimpunan itu adalah salah satu faktor yang turut menyumbang.

Ketika pembangkang dalam Bersih rali untuk reformasi pilihan raya, orang-orang Umno (bermaksud orang-orang Mahathir) dalam Bersih rali untuk menggulingkan Abdullah. Dan rancangan mereka adalah jika polis menghalang daripada berarak ke istana Agong, mereka akan menukar Bersih menjadi ‘Malaysian Spring’.

(Terdapat beberapa perkara tentang apa yang berlaku di sebalik tabir itu, atas sebab-sebab keselamatan, saya tidak boleh mendedahkan. Cukup untuk mengatakan bahawa kita turut disokong oleh senjata api berat. Tetapi mereka tersembunyi dan hanya akan muncul sekiranya berlaku ‘Malaysian Spring’. Anwar pun tidak tahu perkara ini).

Perdana Menteri Abdullah, bagaimanapun, tahu perkara ini. Sebab itu katanya kepada Ketua Polis Negara agar tidak menghalang jalan kami. Apa yang sebenarnya yang memeranjatkan kami adalah polis, bukannya menyekat kami, mereka menghentikan lalu lintas supaya kami boleh mengunakan keseluruhan jalan. Malahan isteri saya, Marina, berkata yang seseorang di sana sedang menjaga kita.

Selebihnya, sebagaimana yang mereka katakan, adalah didokumenkan. Selepas Bersih kita mempunyai perhimpunan Hindraf pada bulan yang sama dimana DAP di belakangnya. Dan saya tahu kerana saya bercakap dengan dalang DAP yang merancang Hindraf dengan strategi untuk menerima pakai – seperti untuk ‘occupy’ Batu Caves, yang hanya segelintir orang tahu mengenai sehingga tengah malam pada malam acara tersebut.

(Ia tidak boleh menjadi spontan, seperti kebanyakan orang fikirkan, jika media dan jurukamera telah pun menunggu di Batu Caves pada 03:00 pagi sebelum perarakan tiba di 5:00).

Kemudian, selepas semua ini, sejarah pilihan raya umum Mac 2008, mengundang gelombang kejutan melalui kerajaan. Abdullah, Umno dan Barisan Nasional tidak tahu apa yang melanda mereka. Apabila kita mengumumkan pada minggu-minggu sebelum pilihan raya umum bahawa pembangkang akan menang lima negeri dan 80-90 kerusi parlimen kita tahu apa yang kita perkatakan.

Adakah anda masih ingat Tun Daim Zainuddin juga mengumumkan perkara yang sama? Sebenarnya beliau mengumumkan selepas kita umumkan (dan tidak sebelum kita) dan beliau mengumumkan ia kerana Mahathir memberitahu beliau untuk berbuat demikian. Mahathir tahu Pulau Pinang akan jatuh kerana dia bercakap dengan orang Cina dan memberitahu mereka untuk memastikan bahawa Pulau Pinang jatuh. Pulau Pinang adalah kampung Abdullah maka mereka memerlukan Pulau Pinang jatuh untuk menjatuhkan Abdullah.

Tiga bulan kemudian, pada 28 Jun 2008, Mohammad Saiful Bukhari Azlan membuat laporan polis mendakwa Anuar meliwatnya secara paksaan.

Pada 29 Jun, Anwar berlindung di Kedutaan Turki di Kuala Lumpur, dan meninggalkannya pada hari berikutnya selepas polis memberi jaminan keselamatan padanya.

Pada 16 Julai, Anwar telah ditahan dan didakwa kerana meliwat (Liwat turut dikenali sebagai Sodomy 2).

Anwar kemudiannya melancarkan kempen ’16 September’ beliau berharap Abdullah akan panik dan akan mengarahkan polis untuk menggugurkan pertuduhan liwat. Kempen ’16 September’ sepatutnya menjadi hari kejatuhan Barisan Nasional disebabkan oleh 30 ahli Parlimen BN melompat menyertai Pakatan Rakyat – di mana Anwar akan “masuk” ke Putrajaya dan mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Pada masa itu saya sudah pun di dalam tahanan di Kamunting dan isteri saya, Marina, ingin tahu sama ada untuk menunggu 16 September 2008 – di mana Perdana Menteri yang baru akan melepaskan saya daripada tahanan – atau sama ada untuk melihat pilihan lain.

Jadi Marina bercakap dengan salah seorang daripada orang dalam Anwar dan beliau memberitahunya bahawa ’16 September’ hanyalah satu muslihat dan tidak akan berlaku. Anwar hanya mahu menggertak Abdullah supaya dia gugurkan pertuduhan liwat itu.

Marina datang ke Kamunting untuk bertemu dengan saya dan beritahu saya mengenai perbualan beliau dengan Datuk ini. ’16 September’ tidak akan berlaku, jadi jika saya mahu keluar dari Kamunting dia perlu membawa kes ini ke mahkamah Shah Alam. Dia lakukannya dan mahkamah memutuskan bahawa penahanan saya tidak sah dan mengarahkan pembebasan saya.

Tidak lama selepas saya tinggalkan negara ini – berdasarkan nasihat dari orang dalam bahawa mereka datang untuk saya lagi, dan kali ini saya akan “berada di dalam” sekurang-kurangnya lapan tahun – sama seperti Yazid Sufaat (yang saya kenal secara peribadi) dan Nik Mohamad Abduh (anak Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan).

Saya bertolak pada tengah malam Sabtu dengan bot, tiba di Thailand pada hari Ahad, dan pada Isnin Februari 23, 2009, mereka datang ke rumah untuk menahan saya dan mendapati rumah tersebut kosong. Mereka “berkhemah” selama tiga hari di luar rumah saya dan menyoal kesemua jiran-jiran saya tetapi tiada siapa yang boleh memberitahu mereka apa-apa. Selepas tiga bulan peristiwa tersebut barulah mereka mengetahui di mana saya berada tetapi mereka sudah tidak dapat “menyentuh” saya.

(Sehingga hari ini Bukit Aman masih tidak tahu bagaimana saya mendapat tahu mereka akan datang untuk tangkap saya dan bagaimana saya berjaya keluar sebelum 32 jam mereka datang untuk menahan saya).

Sementara itu, Anwar sedang bergelut dengan pertuduhan liwat ke atas beliau dan satu-satunya pembelaan yang dia ada adalah alibi untuk menunjukkan beliau tidak berada di tempat kejadian jenayah pada masa dan tarikh dia didakwa meliwat Saiful. Anwar akan memanggil 12 saksi untuk menyokong alibi, isterinya, Dr Wan Azizah Wan Ismail, dan pemilik kondo, di kalangan mereka.

Jadi kenyataan Saiful akan berlawan dengan penjelasan 12 orang saksi.

Kemudian polis memberitahu pasukan pembelaan Anwar bahawa mereka mempunyai rakaman CCTV dari kamera keselamatan di mana garis masa menunjukkan kedua-duanya, Anwar dan Saiful memasuki kondo dan kemudiannya meninggalkan kondo tersebut satu jam atau lebih.

Jadi, seperti kata orang Melayu: Kantoi. Habis! 12 saksi tidak lagi dapat memberi keterangan dan menyokong alibi Anwar. Pada pertengahan 2010, saya bercakap dengan Datuk tersebut (yang memberitahu Marina mengenai muslihat ’16 September’) apabila kami bertemu di London dan saya bertanya kepadanya samaada Anwar akan melarikan diri dari penjara. Dia memberitahu sayatidak mungkin Anwar akan melarikan diri. Dia terbukti bersalah dan akan “ke dalam”.

Kemudian pada tahun yang sama (penghujung 2010), saya bertemu dengan Anwar di London. Apabila saya memberitahunya perkara-perkara tertentu yang mana beliau tidak suka untuk mendengarnya (Jangan tanya saya perkara itu, tetapi satu hari nanti saya akan tulis mengenainya), beliau amat kecewa dengan saya. Itulah masanya saya dan Anwar berpisah – atau mungkin beliau kecewa dengan saya serta tidak ingin ada apa-apa kaitan dengan saya.

Anwar enggan menerima kenyataan bahawa dia akan kalah di dalam kes ini dan akan ke penjara. Dan sekiranya anda memberitahu beliau akan hal ini maka beliau akan mengamuk. Maksud saya, sekiranya doktor membuat diagnos kepada anda dan mendapati ianya kanser tahap bahaya maka jangan tumbuk muka doktor dan gelarkan dia bodoh sebaliknya terimalah hakikat anda akan mati dan persiapkan diri ke arah itu.

Jadi, tidak, saya tidak berpaling daripada Anwar pada tahun 2010, seperti ramai yang percaya. Dia berpaling dari saya. Dan dia juga berpaling dari ramai orang lain, seperti Datuk yang saya sebutkan di atas ditambah pula beberapa orang Datuk memberitahu saya perkara yang sama, hanya selepas sebulan kami bertemu.

Anwar tidak dapat menerima kenyataan. Dia hanya mahu mendengar apa sahaja yang beliau suka untuk mendengarnya, walaupun ia adalah satu pembohongan. Dan orang-orang seperti ini tidak boleh memimpin negara. Negara ini akan hancur.

Apabila Anwar akhirnya menerima kenyataan bahawa dia akan kalah dalam kes ini dan akan berakhir di dalam penjara, pada 9 Julai 2011 Anwar menganjurkan Bersih 2.0. Jika sekiranya Julai 2011 adalah Bersih 2.0, ini bermakna November 2007 adalah Bersih 1.0.

Tetapi ini tidak berlaku. Bersih November 2007 adalah satu acara yang “berdiri sendiri” dan ianya hanya tentang satu perkara, pembaharuan sistem pilihanraya. Bersih 2.0 ‘adalah satu percubaan yang terdesak oleh Anwar untuk memberi tekanan kepada Perdana Menteri samada beliau dibebaskan atau pun menghadapi ‘Malaysian Spring’. Bersih 2.0 bertujuan untuk menakutkan Najib dan menyelamatkan Anwar dari merengkok di dalam penjara.

Pada 9 Januari 2012, hampir dua tahun selepas perbicaraan bermula, hakim mendapati Anwar tidak bersalah. Jadi Bersih 2.0 menjadi, atau itu yang Anwar fikir. Walau bagaimanapun, pada 20 Januari 2012, pihak pendakwaan memfailkan rayuan terhadap pembebasan Anwar. Jadi Anwar kini kembali di mahkamah dan akhirnya beliau tidak dapat bersenang lenang di rumah selepas itu.

Pada 28 April 2012, Anwar anjurkan Bersih 3.0.

Bolehkah anda melihat coraknya di sini dan anda boleh melihat apa sebenarnya tentang Bersih ini? Kalau anda fikir ianya adalah untuk pembaharuan sistem pilihanraya maka anda lebih bodoh dari apa yang anda bayangkan. Ia hanya untuk membebaskan Anwar dari penjara, tidak lebih dan tidak kurang.

Tetapi sekarang Bersih mempunyai pesaing, kumpulan Baju Merah. Adakah Umno di belakang baju merah? Menurut Rafizi Ramli, beliau berkata, “Dia (Jamal) adalah badut terbesar dalam Umno dan setiap hari, pemimpin-pemimpin Umno mendapat sakit kepala memikirkan bagaimana untuk menguruskan badut ini, yang menjadi semakin menjengkelkan.”

Ya, Rafizi berkata Umno pun “sakit kepala” mengenai bagaimana untuk menguruskan kumpulan Baju Merah. Jadi, menurut Rafizi, Umno tidak terlalu gembira dengan mereka. Kalau tidak gembira, jadi bagaimana Umno boleh berada di belakang mereka? Jadi mari kita lihat siapa yang akan menang pada 19 November 2016 – baju kuning Kempen Bebaskan Anwar atau baju merah?Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top