Menu

Sebelum kita bercakap tentang bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad telah merancang untuk menggunakan Malakoff bagi melakukan penipuan “MV Agusta” dan memindahkan RM42 bilion wang kerajaan ke dalam poket kroni beliau merangkap pemegang amanah (termasuk membuat tambahan RM20 bilion pada penyenaraian aset), marilah kita terlebih dahulu memahami isu 25 tahun penjanaan kuasa atau perniagaan IPP di Malaysia,menurut RPK.

Dari tahun 1979 hingga 1989, Samy Vellu menjadi Menteri Kerja Raya. Salah satu ‘pencapaian’ utama beliau adalah menswastakan lebuh raya bertol utama di Malaysia kepada kroni Umno dan syarikat atas perintah Perdana Menteri, Mahathir ketika itu.

Lim Kit Siang pergi ke mahkamah cuba untuk mendapatkan injunksi bagi menyekat apa yang dipanggil “rompakan siang hari” tetapi gagal. Mahkamah menolak permohonan Kit Siang dan penswastaan lebuh raya bertol Malaysia itu berjalan tanpa sebarang halangan. Malah pengundi tidak risau dan memberi Mahathir kemenangan besar dalam pilihan raya umum.

Pada tahun 1989, Samy telah dipindahkan ke Kementerian Tenaga, Telekom dan Pos di mana beliau berkhidmat sebagai Menteri sehingga tahun 1995, selepas itu beliau telah dipindahkan ke Kementerian Kerja Raya di mana beliau berkhidmat sebagai Menteri sehingga tahun 2008. Ketika beliau menjadi Menteri Tenaga, Telekom dan Pos, penjanaan kuasa diswastakan kerajaan dan pengeluar tenaga bebas atau IPP dicipta.

Samy dikenali sebagai Menteri pelanunan. Selepas penswastaan (atau piratising) semua lebuh raya bertol, Mahathir menghantar beliau ke Kementerian Tenaga, Telekom dan Pos untuk menswastakan pengeluaran kuasa. Kemudian Mahathir memindahkan Samy kembali ke Kementerian Kerja Raya untuk menghabiskan kerja menswastakan pengeluaran air.

Selepas melantik Samy sebagai Menteri Tenaga, Telekom dan Pos pada tahun 1989, Mahathir melantik Ani Arope Ketua Pegawai Eksekutif baru TNB pada tahun 1990, dan pada tahun 1991 Anwar Ibrahim telah dilantik sebagai Menteri Kewangan yang baru. Tanpa diketahui oleh rakyat Malaysia, Ani Arope dan Anwar telah dilantik sebagai CEO TNB dan Menteri Kewangan masing-masing bagi tujuan yang sangat khusus (melakukan ‘reverse takeover’ TNB dengan menswastakan pengeluaran atau penjanaan elektrik).

Pada 29 September 1992 (semasa Samy menjadi Menteri Tenaga, Telekom dan Pos, Ani Arope sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TNB, dan Anwar sebagai Menteri Kewangan) Malaysia mengalami bekalan elektrik terputus dalam masa yang lama di seluruh negara, dimana kerajaan mendakwa ianya disebabkan oleh panahan kilat.

Menurut Ani Arope, bagaimanapun, kejadian itu sebenarnya dirancang dan dilaksanakan hanya untuk membuktikan bahawa Malaysia tidak mempunyai pilihan selain menswastakan pengeluaran kuasa kepada syarikat-syarikat IPP kerana ‘ketidakcekapan’ TNB dan ‘ketidakupayaan menguruskan perniagaan kuasa’.

Seorang rakan sekelas saya yang mengendalikan perkara ini memberitahu saya bahawa ia adalah satu tindakan sabotaj, jelas dan mudah, untuk mewajarkan penswastaan pengeluaran kuasa. Pada tahun 1993, IPP pertama dibina di Paka, Terengganu, membuktikan dakwaan Ani Arope dan rakan sekelas saya adalah betul.

Pada tahun yang sama, iaitu 1993, sebaik sahaja IPP pertama telah dicipta, Malakoff melupuskan aset perladangannya dan beralih aktivitinya kepada sektor kuasa. Pada masa ini, Malakoff adalah IPP yang terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara dari segi kapasiti penjanaan. Ia mempunyai portfolio yang agak besar dari segi aset penjanaan kuasa di Malaysia, MENA (Middle East and North Africa) region dan Australia menurut Frost & Sullivan.

Mahathir bukan sahaja mahu Malakoff menjadi IPP terbesar yang mengawal 50% daripada pengeluaran kuasa, malahan dia juga mahu syarikat itu memonopoli industri dengan memiliki TNB melalui pintu belakang atau secara ‘reverse takeover’.

Tahun lepas, menurut penganalisis, Malakoff memberi peluang yang baik kepada pelabur yang mahu melabur dalam IPP. Mereka berkata ketidaktentuan penyenaraian unit tenaga 1Malaysia Development Bhd(1MDB), Edra Tenaga Global Bhd, yang telah ditangguhkan beberapa kali, juga menjadikan Malakoff calon yang lebih kuat berbanding 1MDB.

Dalam erti kata lain, memandangkan 1MDB tidak mampu meneruskan rancangannya untuk IPO, ia menjadikan Malakoff uno numero pengeluaran kuasa di Malaysia. Oleh itu sabotaj 1MDB atau ‘kegagalan’nya adalah satu kelebihan yang besar kepada sesiapa yang memiliki Malakoff. (Anda boleh membaca seterusnya mengenai ini di bawah pada 21 Mac 2015 laporan oleh The Star: Malakoff set to make a comeback).

Sabotaj 1MDB bukan sahaja tentang memastikan Malakoff tetap unggul dalam pengeluaran kuasa. Ia juga untuk mewujudkan penanda aras bagi nilai 1MDB. Mahathir terus mengatakan bahawa RM42 bilion wang 1MDB telah hilang begitu sahaja. Ini bermakna 1MDB adalah satu lagi MV Agusta – bermakna ia adalah sebuah syarikat yang telah kehilangan RM42 bilion, tidak bernilai apa-apa, dan harus dijual dengan murah.

Ramai daripada anda mungkin tidak tahu tentang apa yang berlaku kepada MV Agusta dan bagaimana RM400 juta telah “flushed down the toilet”. Pada Disember 2004, Proton membeli kepentingan 57.75% dalam MV Agusta sebanyak 70 juta euro (RM367.6 juta). Penasihat Proton ketika itu adalah Mahathir.

Mereka kemudian mengumumkan bahawa MV Agusta “dying company”. “Sekiranya MV Agusta bankrap, Proton akan tertakluk kepada liabiliti luar jangka bagi jumlah sehingga RM923.1 juta,” kata Proton.

Tidak lama selepas itu, MV Agusta dijual pada harga 1 euro (RM4.00), selepas itu orang yang membelinya menjual syarikat itu kepada Harley Davidson dengan harga US $ 109 juta (RM450 juta). Jadi, Proton kerugian hampir RM370 juta dan kemudian ‘rugi’ lagi RM450 juta apabila ia boleh mendapatkan RM80 juta.

Mahathir merancang untuk melakukan perkara tersebut dengan 1MDB. Tetapi dia tidak boleh berbuat demikian melainkan jika Najib mendengar arahannya atau Mahathir singkirkan Najib dan menggantikan beliau. Mahathir mahu kerajaan mengumumkan bahawa 1MDB berada dalam keadaan teruk dan ia perlu dijual dengan murah seperti yang mereka lakukan kepada MV Agusta. Kemudian Malakoff akan memainkan peranan sebagai ‘white knight’ dan membantu ‘selamatkan’ 1MDB.

Ini akan membolehkan Malakoff memonopoli perniagaan pengeluaran kuasa dan secara tidak langsung mereka akan memiliki TNB dengan ‘reverse takeover’.

Sama seperti dalam industri air, mengedarkan kuasa adalah perniagaan yang melecehkan. Pengeluaran kuasa adalah lebih baik, terutamanya apabila anda menjual semua yang anda menghasilkan secara pukal kepada TNB atas pembelian yang dijamin dan pada harga yang ditetapkan dalam tempoh beberapa dekad, yang TNB perlu membayar sama ada mereka berjaya menjual elektrik atau tidak.

Pada asasnya, ia adalah perniagaan percetakan wang. TNB mesti membeli semua elektrik yang anda menghasilkan pada harga tertentu. Petronas, seterusnya, mesti menjual gas kepada IPP ini pada yang lebih rendah daripada harga pasaran. IPP membuat wang sedangkan TNB uruskan kerja yang runcit elektrik ini. Sama ada TNB untung atau rugi bukan masalah IPP.

Pada tahun 1996 Ani Arope meletakkan TNB. Dia tidak lagi boleh bertolak ansur dengan cara TNB dirosakkan untuk membantu IPP membuat wang, sehingga RM20 bilion setahun mengikut Ani Arope. Apa yang membuat Ani Arope lebih meluat adalah, jika dia memberikan masalah kepada mana-mana IPP , dalam beberapa minit sahaja dia akan menerima panggilan telefon dari pejabat Perdana Menteri.

Pendek kata, Ani Arope tidak mahu menjadi tali barut mereka. Beliau meninggalkan TNB. Hari ini, talibarut mereka dalam TNB ialah Ketua Pegawai Eksekutif, Azman Mohd, yang mengambil alih daripada satu lagi tali barut mereka, Che Khalib Mohamad Noh. Jadi, sejak tahun 1990, Mahathir dan kroni beliau mempunyai kawalan mutlak TNB, menurut RPK lagi.

Ini adalah sesuatu yang Mahathir telah rancang sejak 1989 sebelum memindahkan Samy Vellu ke Kementerian Tenaga, Telekom dan Pos dan dia melantik Ani Arope CEO TNB pada tahun 1990 dan Anwar Menteri Kewangan pada tahun 1991. Kemudian, pada tahun 1992, mereka ‘merancang’ untuk memutuskan sejumlah bekalan elektrik di seluruh negara dan pada tahun 1993 mereka dianugerahkan konsesi IPP yang pertama.

Hari ini, semua IPP dalam tangan pemegang amanah, proksi, penama-penama dan kroni Mahathir. Apabila 1MDB boleh dijual, pemilik baru 1MDB bukan sahaja mengawal sepenuhnya perniagaan kuasa di Malaysia, malah mereka juga mengawal TNB, mereka juga akan membuat RM42 bilion 1MDB lagi memandangkan 1MDB bukan negatif RM42 bilion seperti kata Mahathir, tetapi mempunyai aset melebihi liabiliti sebanyak RM9 bilion.

Jadi rancangan itu adalah sangat mudah. Pertama mereka mensabotaj IPO 1MDB untuk menjadikan syarikat itu rugi. Kemudian Mahathir mengumumkan bahawa 1MDB telah hilang (Rugi, seperti dalam kehilangan keuntungan) RM42 bilion dan RM42 bilion telah hilang begitu sahaja – padahal 1MDB hanya mempunyai hutang sebanyak RM42 bilion tetapi aset RM9 bilion melebihi hutang.

Kemudian, apabila 1MDB tidak dapat diselamatkan, Malakoff bertindak ‘menyelamatkan’nya dengan membeli ia pada hanya RM9 bilion, iaitu RM51 bilion aset tolak RM42 bilion ‘hilang’. Malakoff kemudian boleh menyenaraikan 1MDB dan membuat untung tambahan RM20 bilion pada senarai selain RM42 bilion “undervalued” 1MDB, memberi Malakoff keuntungan sebanyak RM62 bilion dan monopoli industri penjanaan kuasa.

Najib tahu tentang perkara ini. Beliau juga tahu bahawa ini adalah sebab utama mengapa Mahathir telah menyerang 1MDB sejak Disember 2014. Ia bukan mengenai ‘Selamatkan Malaysia’, seperti yang didakwa Mahathir. Ia berkenaan merobek Malaysia dan membuat berbilion-bilion seperti apa Laporan Star di bawah.

Najib tahu bahawa sejak 1990, matlamat Mahathir adalah untuk mengawal industri tenaga, yang akan memberikan IPP RM20 bilion setahun, menurut Ani Arope. Pada masa Najib menjadi Perdana Menteri, industri kuasa di tangan pemegang amanah, proksi, penama-penama dan kroni Mahathir dan TNB juga sepenuhnya di bawah kawalan Mahathir.

Kami telah menulis di awal lagi berhubung perkara ini, kami jelaskan:

Che Khalid Mohamad Noh telah menjawat jawatan Pengarah Urusan Kumpulan kepada MMC Corporation Bhd sejak daripada 1hb Julai 2013.

Che Khalib berkhidmat sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Malakoff Corporation Berhad (Malakoff) sejak dari 1hb Julai 2013 sehingg 8hb Disember 2014 dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Operasi Di jabatan Kewangan dan Perancangan di DRB-HICOM Berhad sejak 16hb Julai 2012.

Che Khalib berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad dari 1hb Julai hingga 30hb Jun 2012 dan berkhidmat sebagai Presiden TNB sehingga 30 Jun 2012.

Mahathir’s new battleground: TNB (http://www.malaysia-today.net/mahathirs-new-battleground-tnb/)

Pada April 2015, beberapa orang ahli perniagaan cina pergi bertemu dengan Leo Moggie, Pengerusi TNB. Ahli perniagaan cina tersebut membuat satu kesilapan, menyebut nama Perdana Menteri Najib Tun Razak – namun ianya bukan satu isu yang kritikal.

Leo Moggie dengan segera ‘menutup mulut’ ahli perniagaan cina tersebut dan memberi amaran kepadanya tentang penggunaan nama “Najib”. “Najib” merupakan “perkataan jijik” di TNB jelas Leo Moggie. Mahathir berkuasa di TNB dan beliau yang ‘menentukan keadaan’ di sini. Sekiranya kamu dilihat sebagai berpihak kepada Najib maka nasib kamu akan menjadi mayat hidup.

Jadi tidak ada satu pun perubahan selama 26 tahun walaupun Mahathir telah bersara 13 tahun yang lalu. Mahathir kekal mendominasi TNB serta kekal menjadi “cash cow” beliau.

Mahathir’s unseen hands in TNB (http://www.malaysia-today.net/mahathirs-unseen-hands-in-tnb/)

Apa yang telah diswastakan Najib tidak dapat kembalikannya menjadi “syarikat kerajaan”. Jika kerajaan mahu kembali mengawal apa yang dianggap sebagai industri strategik dan kritikal, yang boleh digunakan untuk menjatuhkan negara ini jika ianya berada di tangan yang salah, maka kerajaan akan hendaklah menanganinya dengan kaedah komersial iaitu dengan membeli kembali IPP melalui syarikat milik kerajaan, GLC.

Dan itulah kenapa 1MDB diwujudkan, iaitu untuk mengawal-selia kembali perniagaan tenaga dan bebaskan TNB daripada kawalan Mahathir. Menyedari akan hal tersebutlah maka Najib merancang yang mana sekiranya berjaya maka keputusannya menyebabkan Mahathir akan hilang kuasa di dalam industri tenaga, beliau telah mensabotaj 1MDB – dengan langkah pertama mensabotaj IPO dan menyebarkan berita bahawa 1MDB telah “hilang” RM42 billion yang mana hakikatnya adalah nilai aset melebihi liabiliti dengan jumlah RM9 billion dan angka RM42 billion tersebut sebenarnya bukan hilang tetapi jumlai pinjaman.

Dan apabila Bank Negara menghalang semua pinjaman 1MDB ianya sedikit sebanyak memastikan Malakoff bersedia untuk mengambil alih.

Once this has all come to pass, which is what Mahathir is pushing for, Malakoff would be worth a great sum of money and it will all belong to Mahathir but in the name of his trustee, proxy, nominee and crony. The government will be made to take a haircut and absorb a loss of RM42 billion and that, together with the listing of 1MDB, will give Malakoff a profit of RM62 billion.

Apabila ini semua berlaku, yang mana Mahathir berusaha ke arah itu, Malakoff menjadi syarikat yang mempunyai nilai yang tinggi dan semuanya menjadi milik Mahathir tetapi atas nama pemegang amanah beliau, proksi, penama dan kroni. Kerajaan akan terima dan menanggung kerugian sebanyak RM42 bilion dan dalam masa yang sama sekiranya 1MDB disenaraikan, Malakoff akan mendapat keuntungan sebanyak RM62 billion.

Akibat dari IPO 1MDB disabotaj kerajaan dinafikan keuntungan sebanyak RM20 billion. Jika tidak 1MDB akan menjadi syarikat yang bernilai lebih daripada RM70 billion dengan kadar hutang hanya sebanyak RM42 billion. Dan aktiviti IPO tersebut akan membolehkan 1MDB melangsaikan hutangnya dan bernilai lebih dari apa yang ada sekarang.

Menurut akhbar The Star

Malakoff set to make a comeback


(The Star, 21 March 2015) – The country’s largest independent power producer (IPP) Malakoff Corp Bhd is back to delight investors, at least for some who have been waiting for its return. After all, Malakoff will likely be the largest initial public offering (IPO) in Malaysia this year.

Sources say Malakoff has priced its IPO slightly lower than its full value.

According to a circular to shareholders of MMC Corp Bhd, Malakoff’s parent company, the latter is being floated at an indicative price of RM1.80 per share, valuing the company at RM9 billion.

However, insiders say that if market conditions were better, the issuer might have been able to push for a higher value of close to RM10 billion.

“In light of market conditions and the performance of IPOs here and the region, the issuer has opted to leave something on the table for investors,” says a source.

Malakoff is offering a dividend payout ratio of at least 70% of profits and also has a growth story to attract investors.Based on the indicative offer price, Malakoff should be raising some RM3.5bil from its IPO. Its prospectus will be issued in mid-April.

The indicative offer price of RM1.80 works out to financial year 2016 (FY16) enterprise value-to-earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation (EV/EBITDA) of 8.5 times, based on an EV of about RM24bil for Malakoff, bankers say.

Affin Hwang Capital Research says the indicative IPO price of RM1.80 per share is similar to the research house’s own initial IPO price estimate of RM1.89, which in turn was based on Malakoff’s draft prospectus released earlier.

“At RM1.80, this translates to a 21.4 times 2015 estimated price-earnings (PE) premised on our forecast of 8.4 sen in 2015 earnings per share (2015 estimated net profit forecast is RM419mil while the enlarged share capital is estimated to be 5 billion shares),” Affin Hwang says in its report.

This suggests that Malakoff’s IPO valuation is an 84% premium to Tenaga Nasional Bhd’s (TNB) 11.6 times 2015 estimated PE, it adds.

In its report, Affin Hwang says unless its earnings estimate for Malakoff is too conservative, this suggests that MMC may be using gas-related companies such as Petronas Gas Bhd (23.6 times 2015 estimated PE) for valuation benchmarking instead of TNB.

One fund manager has put down a market value of RM10 billion for Malakoff, after taking into account the earnings from the soon-to-be commissioned Tanjung Bin 4 power plant in Johor.


Baca seterusnya di siniTerjemahan – Malaysia Today


 
Top