Menu

Analogi saya mahu gunakan adalah seperti ceti yang setiap isi rumah dalam masyarakat berhutang wang. Pada asasnya, ceti sentiasa memainkan peranan bank tempatan atau bank masyarakat apabila bank-bank enggan memberi pinjaman kepada pelanggan yang berisiko tinggi. Ketika ini ceti muncul. Tidak ada cagaran (peminjam dianggap sebagai berisiko tinggi). Jadi, ia hanya berdasarkan kepercayaan dan “handshakes”.

Satu hari ceti telah didiagnosis penyakit yang membawa maut dan dia mungkin hanya dapat bertahan selama enam bulan. Ceti jadi panik. Enam bulan atau kurang adalah terlalu singkat untuk mengumpul semula semua hutang yang selama bertahun-tahun kekal statik kecuali bagi bayaran faedah bulanan. Ia akan mengambil masa untuk mendapatkan kembali semua wang, ceti sudah tidak ada masa. Masyarakat pula gembira mendengar ‘berita baik’ ini kerana dalam hanya beberapa bulan, mereka semua akan bebas dari hutang dan bebas daripada bayaran faedah bulanan sekali apabila ceti bertemu pencipta beliau.

Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai perasaan yang sama. Beliau mempunyai RM100 bilion di luar sana dan jika dia mahu mengutip RM100 bilion ini, dia tidak boleh memberi gambaran bahawa dia mati atau akan mati – tokoh bersuara, sudah tentu. Dia mesti memberi gambaran bahawa bukan sahaja dia masih “menyengat” malah dia boleh “menyengat” dengan kekuatan dan kuasa politik juga. Jika tidak RM100 bilion itu boleh dianggap sebagai hilang.

Itulah keadaan semasa Mahathir, yang mana ianya lebih penting daripada kerjaya politik anaknya dimana kemungkinan anaknya menjadi Perdana Menteri pada masa akan datang kini dianggap sebagai satu impian yang mustahil yang telah bertukar menjadi mimpi ngeri.

Dalam artikel sebelum ini kita menulis tentang persamaan kuasa dan kekayaan dalam politik Mahathir (BACA DI SINI). Untuk memahami apa yang dikatakan Mahathirisme, kita perlu terlebih dahulu menganalisis bahawa makhluk bernama Mahathir dan memahami apa yang mendorong beliau. Mahathir mempunyai doktrin sendiri, maka untuk memahami Mahathirisme anda perlu memahami doktrin Mahathirisme itu.

Doktrin Mahathir adalah kuasa politik tanpa kuasa ekonomi bukan kuasa sebenar. Mereka yang hanya mempunyai kuasa politik akan tunduk kepada tuan ekonomi. Untuk mendapatkan kuasa politik sebenar anda perlu juga mempunyai kuasa ekonomi dan menjadi tuan kedua-duanya.

Mahathir membuat kenyataan yang sangat jelas di dalam bukunya pada tahun 1970, ‘The Malay Dilemma’, dimana kerajaan mengharamkan pada masa itu. Itulah juga apa yang mendorong Mahathir untuk menyerang Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman. Mahathir menuduh Tunku memberi terlalu banyak muka kepada orang Cina dan tidak meletakkan orang Cina di tempat mereka. Mahathir kecewa bahawa walaupun orang Melayu mempunyai kuasa politik, kuasa ekonomi berada di tangan orang Cina.

Realiti keadaan pada masa itu adalah Umno mungkin mempunyai kuasa politik tetapi ia tidak mempunyai kuasa ekonomi. Umno bergantung kepada sumbangan ‘murah hati’ dan sumbangan daripada orang Cina untuk membiayai aktiviti politik dan membiayai pilihan raya. Ia adalah satu bentuk kerjasama antara orang Melayu dan Cina. Orang Melayu akan memegang kuasa politik manakala kaum Cina akan memegang kuasa ekonomi. Dan mereka akan bekerja bersama-sama dan membantu antara satu sama lain. Jika orang Cina perlu perkara-perkara tertentu (seperti permit atau lesen) orang Melayu akan memberikan kepada mereka dan jika orang Melayu memerlukan wang, orang Cina akan membalas dan memberikannya kepada mereka.

Mahathir tidak gembira dengan perjanjian ini dan itulah sebabnya Ia memberontak kepada Tunku dan Umno, dan dipecat daripada parti. Jika Umno benar-benar mahu kuasa ia perlu menjadi kaya dan tidak bergantung kepada orang Cina untuk pembiayaan. Dan apabila beliau mengambil alih pada tahun 1981, Mahathir menunjukkan kepada Umno apa yang dimaksudkan.

Sebaik sahaja dia mengambil alih jawatan Perdana Menteri, perkara pertama yang Mahathir lakukan adalah untuk menghidupkan Umno menjadi sebuah entiti korporat. Sebelum itu, 70-80% daripada pemimpin Umno di peringkat cawangan dan bahagian adalah guru-guru dan kakitangan kerajaan. Mahathir ‘mengharamkan’ orang-orang ini daripada memegang jawatan dalam Umno dan vakum yang dicipta telah dipenuhi oleh ahli perniagaan, profesional dan ahli korporat.

Dalam masa yang singkat Umno telah bertukar menjadi parti taukeh, sama seperti rakan kongsinya, MCA. Akhirnya, lebih banyak masa telah digunakan untuk membuat wang daripada hal politik. Umno menjadi parti ‘money talks and bullshit walks’. Itu adalah ‘pencapaian’ Mahathir dalam Umno. Kini dia mengadu bahawa segala-galanya dalam Umno adalah tentang wang. Tetapi adakah ini bukan disebabkan oleh Mahathir – supaya Umno boleh membiayai sendiri dan tidak lagi perlu tauke Cina?

Kemudian Mahathir melancarkan banyak projek-projek mega yang sama ada diberikan kepada syarikat milik Umno, kroni Umno, atau Umno mempunyai kepentingan dalam projek itu. Saya telah menulis tentang perkara ini banyak kali dan banyak buku telah ditulis mengenai perkara ini jadi saya tidak akan mengulangi apa yang saya telah sebelum ini diperkatakan. Cukup untuk mengatakan bahawa Umno menjadi syarikat perniagaan yang terbesar di Malaysia, semuanya terima kasih kepada Mahathir.

Apabila Mahathir hampir hilang kawalan Umno pada tahun 1987, dia sedar bahaya meletakkan semua kekayaan itu atas nama Umno. Mahathir akan mempunyai akses kepada kekayaan hanya selama ia masih mengawal Umno. Jika dia hilang kawalan terhadap Umno maka dia juga akan kehilangan kawalan kekayaan itu. Oleh itu, Mahathir mengambil keputusan untuk memindahkan kekayaan Umno berbilion ringgit keluar dari parti dan meletakkan ia di bawah proksi, penama dan pemegang amanah. Kemudian, jika dia kehilangan kawalan terhadap Umno maka dia tidak hilang kawalan terhadap wang Umno.

Kebanyakan rakyat Malaysia kenal siapa proksi, penama dan pemegang amanah ini. Nama-nama mereka telah muncul dalam berita dengan kerap dan banyak buku telah ditulis mengenai perkara ini, mengenal pasti orang-orang ini dan menamakan mereka. Dan jika anda tidak tahu nama-nama ini maka tidak mungkin anda rakyat Malaysia.

Sudah tentu, bukan sahaja Mahathir mempunyai proksi yang ‘stabil’, penama dan pemegang amanah. Tun Daim Zainuddin dan Anwar Ibrahim juga melakukannya. Kadang-kadang Mahathir dan Daim atau Daim dan Anwar ‘berkongsi’ proksi, penama dan pemegang amanah. Akhirnya ia menjadi mustahil untuk mengenal pasti apa yang mereka memiliki. Satu-satunya cara mendapatkan jumlah semuanya adalah dengan mengatakan bahawa Mahathir, Daim dan Anwar, serta keluarga mereka jika digabungkan, memiliki RM200 bilion, separuh daripada dimiliki oleh Mahathir, menurut Raja Petra.

Apabila Mahathir menyerahkan tampuk kuasa kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 1 November 2003, beliau hanya menyerahkan kuasa politik kepada Perdana Menteri tetapi tidak memberinya akses kepada wang. Dan jika Abdullah memerlukan wang dia perlu bergegas mendapatkan Mahathir.

Mahathir memberikan RM1.5 bilion kepada Abdullah yang dia perlukan untuk pilihan raya umum Mac 2004 tetapi untuk mendapatkan lebih banyak wang, Abdullah perlu mendengar apa yang dikatakan Mahathir dan melakukan apa yang Mahathir mahu. Abdullah mendapati ianya menyesakkan tetapi jika dia mahu berpisah daripada Mahathir , mula-mula dia perlu menyelesaikan masalah kewangannya.

Ketika itu menantunya, Khairy Jamaluddin, anaknya, Kamal, Kalimullah Hassan, Patrick Lim, dan lain-lain, terpaksa melakukan rundingan untuk menggemukkan tabung Umno dan membina “war chest” untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang pada tahun 2008 . Mahathir amat marah dan dia memanggil Abdullah dan keluarganya sebagai pencuri – dan dia memanggil Kalimullah ‘Hindu God Muslim Priest’ dan dia memanggil Patrick Lim ‘Patrick Badawi’.

Mahathir tahu yang Abdullah cuba menjadi ‘bebas dari segi kewangan’ supaya dia tidak perlu berlari kepada Mahathir untuk pembiayaan. Jika Abdullah menjadi ‘bebas dari segi kewangan’, Mahathir tidak akan mampu untuk mengawal dia dan beritahu dia apa yang perlu dilakukan – itulah tujuannya.

Jika Abdullah mahu menjadi ‘bebas dari segi kewangan’ dan tidak lagi mendengar cakap Mahathir maka dia terpaksa disingkirkan. Dan pada tahun 2006 Mahathir melancarkan kempen menggulingkan Abdullah.

Kemudian Najib mengambil alih pada 3 April 2009 dan Mahathir memastikan bahawa kali ini ia tidak akan ‘kehilangan’ Najib seperti yang dia lakukan terhadap Abdullah. Tetapi Najib tahu jika dia bergantung kepada Mahathir untuk pembiayaian, orang tua itu akan menjadi de facto Perdana Menteri manakala dia akan menjadi Perdana Menteri proksi Mahathir. Beliau terpaksa mencari sumber sendiri untuk pembiayaian untuk bebas daripada Mahathir. Ketika itu derma RM4 bilion datang, separuh untuk membiayai pilihan raya umum 2013 dan bakinya untuk membiayai aktiviti politik Barisan Nasional, menurut Raja Petra lagi.

Mahathir mempunyai banyak tali barut dan mata-mata dalam Umno (masih lagi ada) jadi RM4 bilion tidak boleh masuk ke dalam tabung Umno. Jika tidak Mahathir akan tahu dengan serta-merta dan ini akan memberi kelebihan kepada orang tua itu bahawa Najib telah cuba untuk menjadi bebas. Setelah berbincang perkara ini dengan Bank Negara, Najib telah dinasihatkan untuk membuat pembayaran wang ke dalam akaun bank peribadinya supaya wang itu akan bebas daripada sebarang bebanan.

Sudah tentu, Mahathir mendapat tahu tentang wang itu kemudian tetapi pada masa itu ia sudah terlambat untuk berbuat apa-apa. Mahathir hanya boleh lakukan cuma menjerit dan menjerit bahawa Najib mencuri wang itu dari 1MDB dan tiada orang Arab yang cukup bermurah hati untuk menderma wang sebanyak itu (sedangkan Mahathir sendiri mendapat berbilion ringgit dari orang-orang Arab untuk membiayai banyak perkara, UIA menjadi salah satu daripadanya) .

Kami telah menulis tentang seluruh peristiwa 2014-2016 dengan terperinci dalam tempoh dua tahun lalu, jadi kita tidak perlu mengulangi semua itu. Cukup untuk mengatakan bahawa Najib perlu disingkirkan dan kegagalan anaknya Mukhriz, yang tewas dalam pertandingan Ketua Pemuda Umno pada tahun 2009, dan tawaran untuk jawatan Naib Presiden Umno pada tahun 2013, dimana Mahathir menyalahkan Najib, bermakna Perdana Menteri mesti disingkirkan dengan apa juga cara.

Hari ini, Muhyiddin Yassin dan Mukhriz kedua-duanya “selesai”. Tidak ada lagi sebarang kemungkinan untuk Mukhriz menjadi Perdana Menteri. Jika anda boleh menjadi Perdana Menteri di luar Umno dan sebagai ketua pembangkang maka ia akan berlaku pada tahun 2008 atau 2013. Mukhriz perlu berada dalam Umno untuk menjadi Perdana Menteri dan Mukhriz tidak lagi dalam Umno.

Jadi, fokus Mahathir tidak lagi tentang menjadikan Mukhriz sebagai Perdana Menteri. Ia kini tentang mendapatkan kembali bahawa RM100 bilion kekayaan Umno yang diletakkan di bawah proksi, penama dan pemegang amanah. Mahathir akan gembira untuk menerima walaupun hanya RM20 bilion dan melepaskan yang lain. Tetapi ini perlu dilakukan sementara dia masih mempunyai kuasa untuk melakukannya. Sebaik sahaja dia kehilangan kuasa maka RM100 bilion tersebut boleh dianggap sebagai hilang. Tiada siapa yang akan membayar kembali pada orang mati seperti cerita ceti yang hampir mati.

Oleh itu, Mahathir mencipta Pribumi. Jika Mahathir tidak ada parti maka tidak ada siapa yang akan percaya dia mempunyai kekuatan untuk menggulingkan Najib. Dan jika Mahathir tidak boleh menggulingkan Najib itu bermakna Najib adalah kuat manakala Mahathir adalah lemah. Pribumi bertujuan untuk memberi persepsi bahawa Mahathir masih kuat dan dia masih dalam “game” dan sedang menguasai bola.

Pribumi tidak boleh dilihat sebagai hanya parti biasa. Ia patut dilihat sebagai parti utama. Pakatan Harapan tidak boleh lagi menjadi Pakatan Harapan pimpinan DAP. Ia mesti menjadi Pakatan Harapan pimpinan Pribumi. Ia mesti muncul sebagai pemimpin pakatan.

Tetapi perkara tersebut lebih mudah diucap daripada dilakukan. Pertama sekali, Pribumi sedang ‘dipasarkan’ sebagai pengganti kepada Umno atau alternatif kepada Umno. Bagi orang-orang yang percayakan ini, Pribumi perlu bertanding 120 kerusi parlimen. Mungkin mereka boleh bertanding hanya 80 kerusi Parlimen tanpa kehilangan kredibiliti tetapi ia tidak boleh kurang daripada itu.

Persoalannya ialah di manakah 120 atau 80 kerusi tersebut? PKR dan PAN berkata mereka bersedia untuk ‘menderma’ beberapa kerusi kepada Pribumi. PAN tidak memiliki apa-apa kerusi yang mereka boleh dermakan kepada Pribumi manakala PKR memiliki 99 kerusi (‘sendiri’ di sini bermakna kerusi yang dipertandingkan pada pilihan raya umum 2013 dan memenangi termasuk yang hilang).

PKR berkata mereka bersedia untuk memberi semua kerusi yang kalah kepada Pribumi. Ianya kurang daripada 70 kerusi. PAS tidak akan menyerahkan sebarang kerusi kepada Pribumi (dan PAN tidak memiliki apa-apa). Jadi baki perlu datang dari DAP. Berapa banyak kerusi yang DAP bersedia untuk dikorbankan? DAP memiliki hanya 51 kerusi. Mereka tidak boleh menderma 40 kerusi kepada Pribumi! Dan PKR bersedia untuk bertanding hanya 30 kerusi, itu adalah apa yang akan berlaku jika mereka menyerahkan kerusi yang mereka kalah kepada Pribumi?

Jika PKR menyerahkan 70 kerusi kepada Pribumi dan jika ia bertanding hanya 30 kerusi, akan ada pemberontakan dan peletakan jawatan besar-besaran daripada parti. Dijangkakan pemimpin PKR yang meletak jawatan dari parti atau melompat ke Umno sebagai protes. Ini adalah sesuatu yang Azmin Ali tidak boleh lakukan dan yang Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak akan membenarkan berlaku.

Pada mulanya, Pakatan Harapan menyangka bahawa Pribumi akan mengambil kerusi dari Umno. Kini ia kelihatan seperti Pribumi akan mengambil kerusi dari Pakatan Harapan pulak. Dan, lebih buruk lagi, Pribumi akan mengambil kerusi Cina atau campuran, bukan kerusi Melayu. Ini bermakna Umno akan mengekalkan kerusi ‘tradisional’ manakala Pribumi akan ‘mencuri’ kerusi dari PKR dan DAP.

Bukan ini yang mereka fikirkan pada mulanya. Pribumi sepatutnya untuk menggantikan Umno, bukan menggantikan PKR dan DAP. Jadi Pakatan Harapan tidak begitu gung ho mengenai Pribumi selepas semua. Pribumi tidak akan menangkap ikan di dalam kolam Umno. Mereka akan memancing ikan di kolam Pakatan Harapan. Dalam kes ini, mengapa pula mereka perlukan Pribumi?

Atas sebab tersebut Mahathir pergi ke mahkamah pada hari Isnin lepas untuk memberi penghormatan kepada Anwar. Ia kelihatan seperti Pakatan Harapan beralih sejuk pada Pribumi, oleh itu, Mahathir perlu memberi mereka sebab untuk menjadi panas semula. Kunjungan hormat dan berjabat tangan di antara Mahathir dan Anwar sepatutnya ‘meningkatkan’ hubungan antara Pribumi dan Pakatan Harapan. Ia sepatutnya menjadi seperti ‘ping pong diplomasi’ antara China dan Amerika dalam tahun 1970-an.

Walaupun ‘ping pong diplomasi’ antara China dan Amerika mendapat sambutan hangat pada tahun 1970, lawatan Mahathir ke mahkamah untuk berjabat tangan Anwar tidak memberi kesan yang sama. Azmin Ali mendedahkan, ia adalah perjumpaan yang ‘diatur’. Dan orang yang menguruskan mesyuarat itu adalah, sudah tentu, Azmin. Wan Azizah dan Nurul Izzah, bagaimanapun, tidak menyokong perjumpaan itu. Jadi mereka tidak pergi ke mahkamah. DAP juga tidak menyokong perjumpaan itu maka semua pemimpin DAP juga tidak pergi ke mahkamah, khususnya Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng.

Malah, DAP ragu-ragu terhadap Pribumi. Mereka teruja dan bersemangat pada mulanya apabila Pribumi sepatutnya menjadi alternatif kepada Umno. Pilihan raya kecil berkembar di Sungai Besar dan Kuala Kangsar membuktikan bahawa ini tidak berlaku.

Sebaliknya, Pribumi perlu bergantung kepada undi Cina dan bukannya undi Melayu untuk terus hidup. Malah Muhyiddin dan Mukhriz akan melarikan diri ke kerusi Cina jika mahu menang kerana mereka akan kalah di kerusi tradisional Melayu. Ini bermakna Pribumi sebenarnya adalah pesaing kepada DAP dan bukan pesaing kepada Umno.

Keputusan pilihan raya kecil berkembar di Sungai Besar dan Kuala Kangsar dan pilihan raya negeri Sarawak telah membuktikan bahawa ‘faktor wow’ Mahathir telah hilang. Mahathir tidak boleh tarik undi Melayu daripada Umno dan sebaliknya dia akan menyebabkan DAP kehilangan undi Cina. Jadi apa yang dikenali sebagai ‘nilai aset’ Mahathir sebenarnya liabiliti besar. kebimbangan DAP hanya mengenai undi Cina dan mereka bimbang orang Cina akan menghukum DAP seperti yang mereka lakukan pada tahun 1999 jika mereka membentuk satu pakatan dengan Mahathir dan Pribumi.

Tambahan pula, apabila Lim Kit Siang pertama menyokong kempen Selamatkan Malaysia Mahathir dan Deklarasi Citizens ‘, ia adalah kerana Mahathir telah pergi untuk menyelesaikan isu undang-undang Lim Guan Eng dengan SPRM. Mahathir gagal untuk melaksanakan perkara itu juga. Jadi atas semua tuduhan tersebut, Mahathir telah gagal untuk menyempurnakannya. Dan akar umbi DAP juga mula merungut dan terdapat ketakutan bahawa jika DAP bekerjasama dengan Mahathir mereka mungkin menghadapi pemberontakan dikalangan mereka. Hanya Kit Siang dan Guan Eng gung ho mengenai Pribumi. DAP yang lain tidak.

Sudah ada tanda yang sangat jelas bahawa ‘ping pong diplomasi’ telah gagal. Wan Azizah dan Nurul Izzah tidak akan menyokong langkah Azmin mengetahui bahawa Mahathir mahukan beliau untuk menggulingkan Wan Azizah dan mengawal PKR. Persoalannya, sama ada Anwar tahu atau dia terkejut seperti orang lain melihat Mahathir di mahkamah bersalaman dengan beliau. Lagipun, Anwar telah memanggil Mahathir ular dan memberi amaran kepada PKR untuk berhati-hati terhadap ular itu hanya beberapa minggu lalu. Bolehkah Anwar melakukan u-turn dengan begitu pantas?

Tidak syak lagi beberapa pihak menganggap adengan berjabat tangan Isnin lepas sebagai peristiwa penting dalam politik Malaysia, permulaan era baru, pencetus yang akan memulakan Tsunami politik, dan sebagainya. Sebenarnya ia merupakan satu bencana dan ia hanya mengukuhkan kepercayaan bahawa Pribumi adalah ‘dead duck’ dan ia tidak akan menjadi sepertimana yang mereka fikirkan.

Orang yang memutuskan kerusi adalah Azmin. Bagaimanapun, Azmin perlu menjalankannya dengan Anwar dan Wan Azizah. Pada pilihan raya umum sebelum ini Anwar memberi Azmin kerusi percuma walaupun Wan Azizah membantah. Dengan itu banyak calon pilihan Wan Azizah tidak diberi sebarang kerusi dan apabila mereka pergi mengadu kepada Anwar katanya kepada mereka keputusan itu perlu diserahkan kepada Azmin. Dalam erti kata lain, kata-kata Azmin adalah muktamad dan Wan Azizah tidak boleh menyanggahnya.

Azmin percaya bahawa dalam pilihan raya umum akan datang beliau juga akan mempunyai kuasa penuh untuk membuat keputusan mengenai kerusi jadi dia akan bebas untuk memberi lebih banyak kerusi kepada Pribumi. Walau bagaimanapun, pada tahun 2013, Azmin tidak berkomplot untuk menggulingkan Wan Azizah dan mengambil alih parti itu. Kali ini jika dia masih membenarkan perkara tersebut maka Wan Azizah seperti memotong lehernya sendiri kerana perancangan tersebut adalah untuk menyingkirkan semua orang Wan Azizah di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri dan masukkan orang-orang Azmin dalam parti itu.

Dan Mahathir tahu bahawa sama ada Azmin atau Wan Azizah akan membuat keputusan mengenai kerusi dengan bergantung kepada Anwar. Jadi Mahathir ke mahkamah berjumpa Anwar dan ini adalah sebab beliau bertemu dengan Anwar pada hari Isnin lepas untuk berjabat tangan.

Proksi, penama dan pemegang amanah Mahathir sedang memantau keadaan dengan penuh minat. Adakah Mahathir masih dalam ‘game’ atau adakah ia ‘game over’? Sama ada Pribumi dibenarkan untuk menyertai Pakatan Harapan dan yang lebih penting, dapat mengetuai Pakatan Harapan, akan menentukan sama ada Mahathir masih dalam ‘game’ atau adakah ia ‘game over’.

Najib juga tahu bahawa Mahathir mahu mendapatkan RM100 bilion tersebut. Dan Najib akan memastikan bahawa ianya tidak berlaku. Lagipun, wang itu adalah milik Umno dan bukannya Mahathir. Beliau hanya menggunakan nama Umno untuk membuat wang dan proksi, penama dan pemegang amanah bukan milik Mahathir tetapi ianya milik Umno.

Jadi sekarang proksi, penama dan pemegang amanah perlu membuat keputusan sama ada untuk mendengar kata Mahathir atau Najib. Ia akan bergantung kepada pihak yang mempunyai kuasa politik yang sebenar. Jika Pribumi muncul mengetuai pembangkang baru dan Pakatan Harapan menjadi Pakatan Harapan yang diterajui Pribumi yang akan mengambil alih Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang, maka proksi, penama dan pemegang amanah akan kekal dengan Mahathir. Jika tidak mereka akan meninggalkan Mahathir dan mendengar kata Najib. Dan Barisan Nasional dan bukannya Pakatan Harapan akan mendapatkan wang itu untuk membiayai pilihan raya umum akan datang – Najib akan memastikan ini.

Tetapi jika Mahathir mendapat wang tersebut, atau sekurang-kurangnya sebahagian daripada wang itu, adakah dia akan menggunakannya untuk membiayai Pribumi dan Pakatan Harapan atau dia akan membawa pulang wang itu? Saya akan bertaruh bahawa Mahathir tidak akan membuang wang pada sesuatu yang sia-sia seperti Pribumi dan Pakatan Harapan tetapi sebaliknya akan menyimpan semua wang untuk dirinya sendiri. Ada yang sanggup bertaruh dengan saya?Malaysia Today


 
Top