Menu

Pada mulanya saya bertolak ansur (perhatikan perkataan ‘bertolak ansur’) dengan pembangkang dan sebab utamanya kerana ketiadaan pihak yang boleh menawarkan “checks and balances”. Mempunyai sistem satu parti tidak bagus untuk negara (seperti di China atau Korea Utara) jadi kita perlu beberapa bentuk ‘counter-weight’ kepada kerajaan atau kepada pihak yang berkuasa.

Bak kata orang Cina, untuk kekal sihat kita perlu keseimbangan antara ying dan yang manakala kerajaan yang berkenaan ying (atau yang), perlu diimbangi dengan ying atau yang.

Adakah pembangkang merupakan pengimbang yang ideal atau “counter-weight” kepada kerajaan? Tidak semestinya tetapi oleh kerana itu sahaja yang kita ada (kita tidak mempunyai Kuasa Ketiga) maka kita tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menyokong atau bekerjasama dengan pembangkang yang tidak sempurna. Jika tidak maka kita akan menjadi sistem satu parti, perkara yang kita mahu elakkan.

Saya masih ingat semasa kempen pilihan raya umum 2008 apabila saya berkata (yang anda boleh lihat di YouTube) bahawa matlamat saya bukan untuk menukar kerajaan tetapi untuk mengurangkan kuasa parti pemerintah dengan memberi pembangkang sedikit suara di Parlimen dan dalam beberapa Dewan Undangan Negeri.

Dalam erti kata lain, parti pemerintah tidak boleh dibenarkan mengawal 91% Parlimen (seperti yang berlaku pada pilihan raya umum 2004). Mereka perlu diberi kawalan kurang daripada 66% daripada Parlimen (katakan 55% ) supaya bukan sahaja mereka tidak mempunyai majoriti dua pertiga tetapi akan menghadapi tentangan yang sangat kuat juga. Beberapa negeri perlu berada di bawah kawalan pembangkang (pada masa itu saya telah mengumumkan lima negeri, dan itu berlaku pada tahun 2008 walaupun ramai tidak percaya ia boleh berlaku).

Seperti yang saya katakan dalam kenyataan pembukaan saya di atas: Pada mulanya saya bertolak ansur dengan pembangkang. Kemudian, tidak lama selepas pilihan raya umum 2008, saya mula kecewa dengan pembangkang. Sejak 2010 saya mula tidak suka kepada parti pembangkang dan hari ini sebenarnya saya boleh mengaku bahawa saya benar-benar membenci mereka.

Pagi ini saya menerima mesej yang panjang dari Peter John Jaban, Sarawak Report berkenaan sambutan Hari Merdeka. Mereka telah melakukan perkara ini setiap tahun pada 31 Ogos. Mereka memecahbelahkan rakyat Malaysia dan tergamak menyalahkan Umno pula.

Jadi, apa yang mereka mahu? Mereka mahu Republik Sabah dan Republik Sarawak mengisytiharkan kemerdekaan daripada Malaysia? Mengapa tidak negeri-negeri Selat iaitu Pulau Pinang dan Melaka mengikuti negeri-negeri Selat yang lain di Singapura dan meninggalkan Malaysia juga? Dan jika Malaysia tidak membenarkan mereka untuk meninggalkan (seperti apabila South mahu meninggalkan Amerika Syarikat) maka mereka harus melancarkan perang saudara seperti Perang Saudara Amerika, menurut Raja Petra.

Penyokong pembangkang adalah sekumpulan manusia bodoh dan saya mula jijik dengan telatah tidak matang mereka. Apabila kita menyerang mereka, mereka berpaling dan mengatakan bahawa kita adalah pro-kerajaan atau pro-Barisan Nasional.

Ya, bak kata Presiden Bush: sama ada anda bersama kami atau kamu menentang kami. Jadi hanya untuk menunjukkan kita tidak anti-Amerika kita menyokong serangan ke atas Iraq. Kini keseluruhan Timur Tengah dalam keadaan kucar-kacir dan kini baru kita katakan ia adalah satu kesilapan besar.

Sudah terlambat untuk menyesalinya.

Tidak, hanya kerana saya tidak lagi menyokong pembangkang itu tidak bermakna saya pro-kerajaan atau pro-Barisan Nasional. Ia hanya bermakna saya bukan pro-Pakatan Harapan kerana Pakatan Harapan telah bertukar menjadi bahan jenaka dan tidak berhak mendapat sokongan saya.

Adakah kamu tahu rasa hormat tidak boleh dituntut dan ianya perlu diperolehi? Sama juga dengan sokongan. Ia tidak boleh dituntut. Ia perlu diperolehi. Kamu tidak memperolehi rasa hormat atau pun sokongan saya.

Pada tahun 2010, apabila Anwar Ibrahim, Tian Chua dan Tunku Abdul Aziz Ibrahim (ketika beliau masih dalam DAP) melawat London, saya telah menyampaikan ucapan dan memberi amaran kepada mereka untuk tidak mengambil kesempatan ke atas kita. Anda menjanjikan kami banyak perkara dan kami menyokong anda dan berkempen untuk anda pada tahun 2008.

Walau bagaimanapun, jika anda gagal untuk menunaikan janji anda, kami mungkin tidak menyokong anda dalam pilihan raya umum akan datang pada tahun 2013, kata saya. Jadi jangan mengambil kesempatan dan jangan menganggap anda secara automatik akan mendapat sokongan kami. Anda perlu untuk mendapatkan sokongan itu dan kita boleh menarik balik sokongan semudah yang telah kami berikan kepada anda.

Ya, itu adalah apa yang saya katakan pada tahun 2010 di London 30 bulan selepas pilihan raya umum 2008. Walau bagaimanapun, tanpa pembaharuan dan pelaksanaan, mereka menjawab dengan mengatakan bahawa mereka tidak perlu mendengar kata kami. Ini adalah apa yang Anwar secara terbuka umumkan di Australia, yang anda juga boleh melihat di YouTube.

Saya tidak mengatakan anda MESTI mendengar kata kami. Ia tidak mandatori. Anda boleh memberitahu saya untuk pergi melompat di dalam tasik jika anda mahu. Itu adalah hak anda. Tetapi saya juga tidak perlu menyokong anda. Tiada kemestian mengenainya. Saya juga boleh memilih untuk tidak menyokong anda.

Tetapi apabila saya tidak menyokong anda, anda marah. Anda menganggap ia sebagai hak anda yang diberi Tuhan agar saya mesti menyokong anda. Siapa anda? Bukankah kita rakyat yang memberikan anda kuasa? Bukankah rakyat adalah bos? Adakah anda tidak perlu melakukan apa yang kita katakan dan kita pula perlu melakukan apa yang anda katakan?

Bercakap tentang “the tail being asked to wag the dog”. Pihak pembangkang benar-benar bodoh. Bodoh tahap pertama. Jika itu adalah jenis pembangkang maka anda tidak cukup baik untuk mendapat sokongan saya. Saya terlalu baik untuk anda. Kapish?

Well, sekurang-kurangnya ada beberapa berita baik dari mesyuarat 2010 di London. Tunku Abdul Aziz menyedari bahawa pembangkang penuh dengan kekarutan dan dia akhirnya meninggalkan DAP. Bayangkan jika dia berada dalam DAP dan mensia-siakan sepanjang hayat dengan semua yang karut pembangkang. Hidup ini terlalu singkat untuk disia-siakan pada perkara karut, terutamanya bagi orang-orang seperti Tunku Abdul Aziz dan saya pada usia emas kami.

Pembangkang bercakap tentang demokrasi. Mereka juga bercakap mengenai sistem demokrasi berParlimen. Tetapi mereka tidak tahu sedikit punmaksudnya. Kemudian mereka memberitahu rakyat Malaysia bahawa Najib Tun Razak adalah Perdana Menteri tidak sah dan Barisan Nasional adalah kerajaan yang tidak sah kerana mereka tidak memenangi lebih daripada 50% undi popular.

Dan adakah anda tahu apa yang menjadikan ia lebih teruk? Ramai rakyat Malaysia sebenarnya percayakan ini. Bolehkah anda bayangkan beberapa juta rakyat Malaysia percaya semua yang karut dari pembangkang? Dalam demokrasi, peraturan majoriti dan majoriti di sini bermaksud paling banyak kerusi di Parlimen. Jadi apa yang Perdana Menteri tidak sah dan kerajaan tidak sah yang mereka cakapkan?

Pembangkang menuduh kerajaan tidak menghormati demokrasi sedangkan mereka adalah orang-orang tidak menghormati demokrasi. Para pengundi telah membuat keputusan. Pengundi memilih kerajaan mereka. Dan kerajaan itu dipilih berdasarkan kepada kerusi majoriti di Parlimen, sistem Malaysia yang diterima pakai. Mengapa pembangkang tidak boleh menghormati itu dan menghormati pilihan rakyat?

Jika anda ingin menukar kerajaan maka lakukannya pada pilihan raya umum akan datang. Dan pastikan bahawa kali ini anda menang paling banyak kerusi supaya anda boleh membentuk kerajaan Persekutuan yang baru. Pembangkang tidak menerima ini atau menghormati hasrat rakyat, namun mereka mengharapkan kita untuk menyokong mereka.

Pembangkang tidak mempunyai nilai-nilai moral. Mereka beroperasi atas dasar matlamat menghalalkan cara. Tidak kisah bagaimana anda bermain permainan anda selagi anda menang. Walaupun huru-hara, kekacauan dan pertumpahan darah diterima demi memenuhi objektif.

Berhati-hati dengan apa yang anda hajatkan.

Pembangkang enggan membentuk kabinet bayangan seperti parti-parti pembangkang di negara-negara lain di seluruh dunia. Adakah anda tahu bahawa selepas pilihan raya umum 1999 kami mempunyai kabinet bayangan (saya salah seorang daripada mereka)? Mengapa mereka menolak untuk melakukannya sekarang?

Jawapannya mudah. Mereka enggan membentuk kabinet bayangan seperti yang mereka lakukan pada tahun 1999 kerana jika mereka berbuat demikian maka ia akan mendedahkan kelemahan mereka dan juga mendedahkan perpecahan dalam pembangkang. Akan ada pertengkaran besar ke atas kedudukan kabinet hingga bukan sahaja akan mencetuskan perpecahan tetapi ramai yang akan meletak jawatan daripada pembangkang dalam bantahan tersebut.

Adakah ini penanda aras kejujuran pembangkang dengan nilai-nilai moral yang tinggi? Mereka berbohong kepada kami. Mereka mengelirukan kita. Mereka memberitahu kita untuk membiarkan mereka membentuk kerajaan dulu kemudian mereka akan mendedahkan kabinet mereka selepas itu. Mengapa tidak mendedahkan kabinet anda terlebih dahulu dan kemudian kita membuat keputusan sama ada untuk memberikan anda kerajaan? Kami ingin memastikan bahawa badut dan jokers tidak akan diminta untuk mentadbir Malaysia.

Pembangkang menghabiskan banyak masa di luar negara memburukkan kerajaan dan negara. Tunjukkan saya pembangkang di mana-mana negara lain di dunia yang melakukan ini. Hanya Pakatan Harapan melakukan ini. Pihak Pakatan Harapan yang memburukkan Malaysia perlu diisytiharkan pengkhianat dan mereka harus dinafikan pasport – kerana pasport adalah satu keistimewaan dan bukan hak dan kepunyaan Malaysia.

Perkara yang lebih buruk lagi yang pembangkang telah lakukan setakat ini adalah duduk di meja yang sama selepas apa yang mereka katakan berkenaan satu sama lain dahulu. Tun Dr Mahathir Mohamad dan DAP berkata beberapa perkara yang paling buruk tentang satu sama lain dan kini adalah kekasih.

Mat Sabu panggil Anwar Ibrahim ‘Anwar Al Juburi’ dan hari ini dia mencium kaki Anwar.

Mendiang Karpal Singh berkata Anwar telah melakukan begitu banyak kerosakan kepada Malaysia dan dia tidak sesuai untuk mengetuai pembangkang dan dia juga harus bertaubat namun kini DAP menganggap Anwar sebagai bakal Perdana Menteri.

Bolehkah anda bayangkan saya memanggil seorang wanita pelacur dan orang yang paling tidak bermoral dalam 1000 tahun yang akan meniduri sepasukan bola sepak pada malam ini dan esok saya persembahkan dia sebagai isteri saya dan menuntut anda semua menghormati dia seolah-olah dia adalah Mother Teresa?

Pada bulan Februari 2015 apabila Mahathir menjemput saya untuk menyertai (Kempen Anti-Najib) ANC beliau saya menolak kerana apabila saya menyertai Kempen Anti Pak Lah pada tahun 2006 Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan ramai lagi di dalam PKR dan DAP mengutuk saya dan berkata perkara-perkara buruk tentang saya.

Mereka berkata kami semua mungkin mahu menjatuhkan Pak Lah, dan harus cuba untuk menggulingkan beliau, tetapi kemudian kita tidak boleh bekerjasama dengan Mahathir untuk berbuat demikian. Mahathir jahat. Oleh itu, kita tidak boleh menjadi rakan kongsi dengan orang yang jahat walaupun ia adalah untuk tujuan yang baik seperti cuba untuk menggulingkan Pak Lah. Matlamat tidak boleh menghalalkan cara.

Hari ini, sepuluh tahun kemudian, mereka melakukan dengan tepat apa yang mereka kata kita tidak boleh lakukan. Dan mereka juga mengatakan bahawa kita mesti menyertai mereka dan jika tidak maka kita adalah pengkhianat kepada negara.

Okay, hanya untuk tujuan hujah, katakan saya terima semua kekarutan mereka dan menyertai mereka dalam gerakan pro-Mahathir. Apakah tujuan pergerakan ini? Tujuan pergerakan ini adalah untuk menjadikan Mukhriz bakal Perdana Menteri supaya Mahathir boleh melindungi RM100 bilion milik beliau.

Sekarang beritahu saya dengan jujur, adakah anda melihat perkataan BODOH ditatu pada dahi saya?Malaysia Today


 
Top