.... Najib Kalahkan Mahathir Tanpa Berbuat Apa-apa | AAKJPada Januari 1981 seorang lelaki bernama Bahram Shah yang turut dikenali sebagai Pak Om, seorang yang rapat dengan Tun Dr Mahathir Mohamad, berjumpa Timbalan Perdana Menteri untuk meminta bantuan menangani perniagaan beliau yang bermasalah.

Menurut Raja Petra, Mahathir memberitahu Pak Om, sebagai Timbalan Perdana Menteri, dia mempunyai kuasa yang terhad. Walau bagaimanapun, tunggu lagi enam bulan, kata Mahathir. Sebaik sahaja dia mengambil alih jawatan Perdana Menteri, dia berkuasa untuk membantu. Tidak lama lagi Hussein Onn akan meletakan jawatan, Mahathir mendedahkan kepada Pak Om.

Mahathir kemudian mendapat proksinya, Sulaiman Palestin, untuk membuat gerakan beliau terhadap Hussein Onn. Pada masa yang sama Mahathir memberitahu Hussein Onn yang Umno mahu Harun Idris diampunkan dan dibebaskan dari penjara. Perkara ini mengganggu Perdana Menteri yang sebelum ini mendesak Umno untuk memilih antara Harun dan dia. Ini adalah apa yang telah dilaporkan pada masa itu:

Ketika itu Hussein Onn hanya pemangku Presiden UMNO. UMNO Bahagian Sungai Besi satu-satunya bahagian UMNO yang telah mencalonkan beliau bertanding menentang Hussein Onn. Cabaran ini bukanlah cabaran yang ‘credible’ namun ia memecahkan tradisi UMNO. Ekoran cabaran dari ‘maverick’ itu, Hussein Onn melepaskan jawatan sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia pada 16 Julai 1981 kepada Dr Mahathir Mohamad.

Jadi apa yang Mahathir meramalkan enam bulan sebelum itu menjadi kenyataan. Dengan tipu daya dan muslihat, beliau berjaya membuatkan Hussein Onn meletakan jawatan dan beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun. Tidak lama selepas itu, rakan baiknya, Pak Om, diselamatkan dari masalah kewangan dengan dianugerahan Stesen Janaelektrik Sultan Ismail di Terengganu, satu projek yang besar lebih daripada 30 tahun yang lalu.

Dengan projek Stesen di Paka yang Mahathir berikan kepada Pak Om, selain Proton Holdings Berhad, Kompleks Dayabumi, Pusat Dagangan Dunia Putra, Lebuhraya PLUS Utara-Selatan, dan sebagainya, yang berlaku pada masa yang sama, menurut sumber, dalam tempoh lima tahun Mahathir menjadi Perdana Menteri, Umno berjaya mengumpul tidak kurang daripada RM10 bilion dana untuk “war chest”, yang telah diletakkan di bawah penama dan proksi.

Jika anda mengkaji cara Mahathir mengulingkan Hussein Onn, dengan menggunakan Sulaiman Palestin sebagai proksi untuk menentang Perdana Menteri, memang itulah kaedah yang sama dia menggunakan dalam usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – dengan menggunakan Muhyiddin sebagai proksi untuk menentang Perdana Menteri.

Perkara kedua yang perlu diberi perhatian adalah sebaik sahaja Mahathir menjadi Perdana Menteri, perkara pertama yang beliau lakukan adalah mengumpulkan wang untuk “war chest” Umno. Beliau telah melancarkan banyak projek bagi memenuhi matlamat tersebut.

Pada masa Mahathir bersara, Umno dianggarkan mempunyai sekitar RM100-200 bilion dalam bentuk wang tunai dan aset, tetapi semua diletakkan di bawah penama dan proksi. Apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih dan enggan ‘mengikut arahan’, Mahathir “mengekang” wang itu, memaksa Abdullah untuk meminta bantuan menantunya, Khairy Jamaluddin, anaknya, Kamal, Patrick Lim, Kalimullah Masheerul Hassan, dan sebagainya , untuk mencari wang yang diperlukan bagi membiayai aktiviti Umno dan pilihan raya umum. Apabila Abdullah mula membuat tawaran untuk mendapatkan wang untuk membiayai parti, Mahathir melaungkan rasuah dan salah guna kuasa.

Perkara yang sama berlaku apabila Najib mengambil alih. Apabila Najib tidak ‘mengikut arahan’, Mahathir “mengekang” semula wang, memaksa Najib untuk mendapatkan wang dari tempat lain. Perkara ini menaikan kemarahan Mahathir yang menyangka Najib akan mengadap beliau semula (daripada pergi di tempat lain untuk mendapatkan wang) dan kemudian Najib akan melakukan apa yang Mahathir mahu sebelum wang itu diserahkan.

Mahathir dengan tabiat beliau yang sangat mudah diramal. Beliau mengulingkan tigaPerdana Menteri dan tiga Timbalan Perdana Menteri (dan kini cuba untuk menggulingkan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sekarang). Beliau juga :mengekang” semua dana kepada penggantinya kecuali mereka melakukan apa yang dia suruh. Dan dia menggunakan proksi untuk berperang dan menyerang musuh-musuhnya.

What was that saying about a leopard never changes its spots?

Mahathir memahami kuasa dan memahami bagaimana permainan kuasa atau “the game of thrones” dan dia memahami bahawa mendapatkan atau mengekalan kuasa memerlukan wang. Lagipun, Mahathir yang mencipta “game” tersebut apabila dia mengharamkan Umno dan menubuhkan parti baru, yang juga dinamakan Umno pada tahun 1988.

Mahathir juga memahami bahawa kuasa hilang melainkan anda boleh membina dinasti dan memindahkan kuasa kepada keturunan anda. Kuasa, seperti segala-galanya dalam hidup, mempunyai tarikh luput. Tamat tempoh apabila tamat masa anda. Walau bagaimanapun, jika anda membina dinasti, maka kuasa menjadi kekal – tetapi hanya selagi takhta kekal.

Itu adalah rancangan pada tahun 2009, tidak lama selepas Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Dinasti Mahathir sepatutnya telah diwujudkan pada tahun 2009. Dan Najib, sebagai Perdana Menteri yang baru, sepatutnya membantu.

Era Abdullah Badawi telah berakhir dan dengan itu ia juga bermakna bahawa kerjaya politik Khairy Jamaluddin akan berakhir. Dan Mukhriz Mahathir akan mengambil alih jawatan Ketua Pemuda Umno yang baru. Tetapi itu tidak berlaku dan laporan berita ini menjelaskan ia semua:

Khairy Jamaluddin telah merampas kemenangan dari rahang kekalahan, dengan memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO malam ini. Beliau meraih 304 undi dan menang dengan majoriti 50 terhadap Mohd Khir Toyo (254) dan Mukhriz Mahathir (232).

Dalam pertempuran yang disebut sebagai antara dua keluarga politik terkemuka, menantu Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi telah mengalahkan Mukhriz Mahathir, anak bekas Perdana Menteri, Mahathir. Mukhriz dilihat sedang ditenteramkan oleh penyokongnya, manakala Khairy muncul gembira di mana beliau telah dipeluk oleh penyokongnya. Walaupun Mukhriz turut naik ke pentas untuk mengucapkan tahniah kepada Khairy selepas pengumuman rasmi dibuat, Khir Toyo tidak muncul.

Perhatikan bahawa laporan berita itu berkata: Khairy Jamaluddin telah merampas kemenangan dari rahang kekalahan. Ini bermakna Khairy sepatutnya telah kalah tetapi sebaliknya dia menang. Dan ini adalah pokok kepada semua perkara. Mengapa Khairy sepatutnya kalah dan kenapa pula beliau menang?

Khairy menang dengan hanya 304 undi atau majoriti 50 undi berbanding Khir Toyo dan Mukhriz dalam pertandingan tiga penjuru. Jika Najib mengarahkan Khir Toyo untuk berundur dan membenarkan ia menjadi satu pertandingan satu lawan satu antara Khairy dan Mukhriz, maka Mukhriz bukannya Khairy akan menang – sekurang-kurangnya itulah yang Mahathir percaya.

Sebagai hukuman untuk apa yang Khir Toyo lakukan – menjadikan pertandingan Pemuda Umno kepada tiga penjuru – tahun berikutnya Mahathir meminta Ketua SPRM Abu Kassim Mohamed untuk menangkap dan mendakwa Khir Toyo atas tuduhan rasuah selepas membersihkan dia dari tuduhan rasuah tiga tahun sebelum tahun 2007.

Ya, sama seperti dalam kes Menteri Besar Selangor, Harun Idris, adakah Khir Toyo benar-benar dipenjara kerana rasuah atau sebagai membalas dendam kerana tidak mendengar arahan ‘orang-orang tertentu’ yang mahukan kuasa?

Najib boleh mengarahkan Khir Toyo untuk berundur dan memberi laluan kepada Mukhriz menjadi Ketua Pemuda Umno dengan mengancam dia (Khir Toyo) dengan penangkapan terhadap kes yang mereka tutup pada tahun 2007 – dan dibuka semula pada tahun 2010 selepas beliau (Khir Toyo) Kacau daun dan menyebabkan Mukhriz hilang jawatan Ketua Pemuda Umno. Tetapi Najib tidak berbuat demikian. Dan Mahathir menyalahkan Najib kerana kekalahan anaknya dan berkecainya impian mewujudkan dinasti Mahathir.

Ketika itu Mahathir mula menganggap Najib sebagai musuh dan bukan sebagai sekutu.

Selepas kalah jawatan Pemuda Umno pada tahun 2009, Mukhriz cuba untuk ‘double-promotion’ dengan bertanding jawatan tiga Naib Presiden ‘Umno pada tahun 2013. Dan ini adalah hasil daripada pertandingan tersebut:

1. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (188 divisional votes/ 94,562 ballots)

2. Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (177 divisional votes/ 82,252 ballots)

3. Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (101 divisional votes/ 56,604 ballots)

4. Datuk Mukhriz Tun Mahathir (93 divisional votes/ 57,189 ballots)

Sekali lagi Mahathir merasakan bahawa Mukhriz boleh menang, di tempat ketiga-sekurang-kurangnya, jika sepupu Najib, Hishammuddin, berundur dan memberi laluan kepada beliau. Dan Najib hanya perlu memberitahu Hishammuddin agar memberi laluan kepada Mukhriz tetapi dia tidak berbuat demikian.

Jadi, pada tahun 2009 Najib tidak meminta Khir Toyo memberi laluan kepada Mukhriz dan pada tahun 2013 Najib juga tidak meminta Hishammuddin memberi laluan kepada Mukhriz. Dua kali gagal untuk mewujudkan dinasti Mahathir dan kedua-dua kali Najib disalahkan.

Jadi sekarang ia tidak lagi mungkin untuk mewujudkan dinasti Mahathir dengan menjadikan Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri dan kemudian Perdana Menteri. Dan dinasti Mahathir ini tidak lagi boleh diwujudkan dalam Umno memandangkan Mukhriz dipecat daripada parti. Satu-satunya cara dinasti Mahathir dibina adalah dengan Mahathir membentuk sebuah parti baru dan kemudian menggunakan parti baru ini untuk menggulingkan Umno dan mengambil alih Putrajaya.

Atas sebab ini maka parti baru Mahathir semua Melayu, Pribumi, telah dibentuk. Tujuannya supaya Pribumi boleh menggulingkan Umno dan kemudian Mukhriz boleh menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia. Dan anda tidak boleh menyalahkan Mahathir untuk ini. Mereka cuba pada tahun 2009 dan sekali lagi pada tahun 2013 tetapi kedua-dua kali, Najib tidak membantu Mukhriz. Jadi sekarang ia perlu dilakukan di luar Umno dan Umno perlu disingkirkan bersama Najib supaya dinasti Mahathir boleh diwujudkan.

Tetapi adakah ini bukan mengenai 1MDB? 1MDB bukan sebab Najib mesti disingkirkan? Jika anda percaya bahawa maka anda juga mungkin percaya bahawa saya masih teruna. Hanya orang yang bodoh akan percaya bahawa Najib perlu disingkirkan kerana 1MDB dan bukan kerana Mahathir sakit hati kerana rancangannya untuk mewujudkan dinasti Mahathir telah gagal pada tahun 2009 dan sekali lagi pada tahun 2013, dan dia menyalahkan Najib atas kegagalan ini.

Ketika Mukhriz mula-mula bertanding Ketua Pemuda Umno pada tahun 2009 dan jawatan Naib Presiden Umno pada tahun 2013, penasihat Najib sudah meramalkan apa yang Mahathir cuba lakukan – iaitu untuk mewujudkan dinasti Mahathir. Dan ini bermakna Mukhriz mesti menjadi Timbalan Perdana Menteri selepas 2013 dan Perdana Menteri selepas 2018. Bagi merealisasikan perkara ini, Najib perlu digulingkan seperti Mahathir menumbangkan Tunku Abdul Rahman, Hussein Onn dan Abdullah Badawi.

Ini seperti cerita membantu kala jengking menyeberangi sungai di belakang anda untuk mengelakkan diri daripada lemas – selepas itu kala jengking itu akan menyengat anda dan anda mati kerana ia adalah sifat semulajadi kala jengking menyengat anda, walaupun anda membantu dalam masa yang diperlukan.

Penasihat Najib melihat kebarangkalian ini kerana Mahathir mempunyai sejarah menggunakan orang demi kepentingan peribadi dan selepas itu dia akan melayan mereka sebagai “collateral damage” dan membuang mereka. Jadi, jika anda tidak membantu Mahathir, dia akan “membunuh” anda dan jika anda membantu, dia juga akan membunuh anda. Dalam kes ini dia mahu anda membantu anaknya dan kemudian beliau akan membunuh anda kerana anda akan menjadi penghalang kejayaan anaknya.

Jadi Najib terpaksa bermain permainan yang sangat bijak di sini. Ini semua mengenai kuasa dan pembinaan dinasti Mahathir. Dan dalam permainan ini, anda tidak bermain Kungfu. Anda tidak bermain Silat. Anda bermain Taichi dengan membenarkan musuh anda membuat semua gerakan dan anda hanya senyap mengelakkan mereka yang bergerak tanpa melawan dan dengan membiarkan musuh anda membuat kesilapan dan menembak dirinya sendiri.

Dan ini adalah mengapa selama dua tahun (2013-2015) Najib tidak berbuat apa-apa dan tidak berkata apa-apa. Berdiam diri itu begitu menyiksakan sehingga ramai mula tertanya-tanya sama ada Najib sedang tidur atau sama ada dia sudah kalah.

Najib, bagaimanapun, tahu dengan tepat apa yang dia perlu lakukan iaitu dengan tidak melakukan apa-apa. Malah, tidak melakukan apa-apa bermaksud melakukan sesuatu. Sebagai contoh, apabila anda melihat seseorang yang memukul orang lain dan anda tidak melakukan apa-apa, maka anda sebenarnya melakukan sesuatu. Anda membenarkan seseorang memukul seorang yang lain.

Jadi Najib mendiamkan diri selama dua tahun dan hanya memerhati. Mahathir mula membangkitkan satu isu dan kemudian isu yang lain. Akhirnya Mahathir memutuskan bahawa 1MDB adalah senjata pilihan dan beliau memberi tumpuan semua serangan ke atas 1MDB. Dan ketika Mahathir menjangkakan Najib sibuk menjelaskan isu 1MDB, Najib tidak berbuat apa-apa. Dan ini mengecewakan Mahathir , melainkan jika Najib terlibat, beliau hanya mempunyai sangat sedikit perkara untuk membalas. Akhirnya Mahathir akan hanya dapat bayangan tinju dan ini tidak cukup sepertimana yang dia mahu.

Bagi Najib, menunjukkan rasa hormat pada mantan dianggap kebiasaan dan adat Melayu. Walaupun Mahathir menyerang beliau, dia tidak sepatutnya menyerang kembali. Jika tidak maka Najib akan dilihat sebagai kurang ajar dan sangat bukan Melayu. Dan Mahathir melakukan kesilapan dengan mengaanggap ini sebagai kelemahan. Dan apabila anda berfikir musuh anda lemah anda memandang rendah terhadap mereka maka anda mula membuat kesilapan kerana anda fikir anda mempunyai kelebihan.

Ketika ini Mahathir mula membuat banyak kesilapan. Dia mula menunjukkan bahawa ini adalah mengenai kuasa dan mengenai kekecewaannya kerana dihalang daripada mewujudkan dinasti Mahathir. Apabila Mahathir mula bekerjasama dengan musuh-musuh Umno dan dengan orang-orang yang mengecam beliau pada masa lalu, ia menunjukkan bahawa dia benar-benar tidak mempunyai kepentingan Umno di hati beliau seperti sebelum ini.

Kini beliau secara terbuka mengatakan bahawa Umno perlu dimusnahkan dan kerajaan diserahkan kepada Pakatan Harapan pimpinan DAP. Bak kata pepatah, “he straw that broke the camel’s back”. Tidak ada lagi sebarang keraguan dalam fikiran seseorang bahawa ini bukan mengenai isu menyelamatkan Malaysia atau Umno tetapi ia berkenaan mewujudkan dinasti Mahathir dengan anaknya sebagai Perdana Menteri.

Mahathir telah menggunakan kaedah-kaedah politik dalam “game of thrones” ini. Najib, bagaimanapun, tahu bahawa kaedah-kaedah politik tidak boleh digunakan dan sebaliknya anda perlu bermain dengan peraturan yang berbeza. peperangan konvensional tidak boleh digunakan dalam persekitaran yang tidak konvensional. Dan anda mesti lakukan apa yang orang tidak meramalkan dalam keadaan yang tidak konvensional.

Ramai yang terkejut apabila Najib menyingkirkan Muhyiddin dan menggantikannya dengan Ahmad Zahid Hamidi, atau apabila Najib memberhentikan Peguam Negara. Semua tindakan yang semua orang tidak menjangkakan Najib akan lakukan.

Perkara ini sangat tidak politik dan sangat tidak konvensional dan ramai meramalkan ia akan memakan diri. Tetapi langkah tersebut tidak memakan diri dan semua orang akhirnya berpendapat bahawa langkah itu sebenarnya agak bijak.

Pada awal tahun 2015 Najib kelihatan kalah dalam pertempuran. Ramai yang tidak akan berani meramalkan bahawa Najib masih menjadi Perdana Menteri pada separuh kedua tahun 2015. Tindakan berdiam diri Najib mengukuhkan persepsi bahawa beliau telah kalah dalam pertempuran dan itulah sebabnya dia masih senyap. Kemudian, pada bulan Julai 2015, Najib mengambil langkah yang memeranjatkan semua orang, termasuk Mahathir.

Sekarang pengkritik Najib mengatakan dia sebenarnya seorang ahli politik yang sangat bijak. Ini adalah sisi Najib mereka tidak pernah lihat sebelum ini dan mereka tertanya-tanya bagaimana ia boleh tersembunyi sekian lama. Ada juga yang mengesyaki penasihat Najib, siapa mereka, yang merangka strategi ini. Walaubagaimana pun pertempuran ini telah berakhir dan ia adalah “game over” untuk Mahathir.

Kini pilihan Mahathir hanyalah untuk promosikan parti sendiri, Pribumi, dan cuba menggunakan parti itu untuk menggulingkan Umno dan mengambil alih kerajaan. Hanya selepas itu DAP yang dipimpin Pakatan Harapan boleh membentuk kerajaan baru dengan anaknya, Mukhriz, sebagai Perdana Menteri.

Tetapi itu adalah amat payah dan jika itu adalah satu-satunya pilihan terbuka kepada Mahathir maka impiannya untuk mewujudkan dinasti Mahathir dilihat sebagai berkecai. Pembentukan Pribumi sebagai alat untuk memusnahkan Umno adalah langkah yang paling teruk Mahathir boleh lakukan. Tetapi bagi seseorang yang begitu terdesak dan telah berputus asa, mereka cenderung untuk melakukan kesilapan.

Langkah terbaik Najib ini akan diingati selamanya. Najib hanya duduk diam dan membiarkan Mahathir memusnahkan dirinya sendiri. Jadi Najib kekal sebagai Melayu sejati hingga ke akhir manakala kekecewaan Mahathir menyebabkan beliau membuat langkah bodoh berterusan sehingga dia gali lubang kubur sendiri.

Hari ini, walaupun Mahathir dengan berat hati mengakui bahawa Najib telah menjadi lebih kuat dari padanya tahun lepas. Dan Mahathir bersetuju bahawa ia memerlukan usaha yang besar untuk menggulingkan Najib dan Umno dari kuasa. Mahathir sebenarnya berkata bahawa ia akan menjadi satu pertempuran yang sukar bagi pembangkang untuk menggulingkan Umno atau Barisan Nasional.

Jadi mengapa Mahathir masih mencuba jika dia tahu ianya tidak boleh dilakukan? sebenarnya Mahathir tidak mempunyai pilihan. Jika dia berhenti sekarang bermakna dia mengakui kekalahan. Jadi, untuk menyelamatkan air muka, dia perlu terus menyerang seolah-olah permainan belum berakhir lagi. Tetapi ia adalah “game over” dan Mahathir mengetahuinya. Tetapi tidak ada salahnya berpura-pura bahawa anda masih dalam permainan dengan harapan bahawa Najib akan menelefon anda dan mencadangkan satu mesyuarat di mana perjanjian yang boleh dibuat akan merangkumi anak beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri akan datang dan mungkin bakal Perdana Menteri selepas Najib.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top