.... Mat Said Tolak Mahathir Hanya Bersifat Sementara? | AAKJBekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said semalam menyatakan kesetiaannya untuk terus bersama UMNO dan tidak menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Ahmad, 59, yang menyertai UMNO sejak berusia 18 tahun berkata, setakat ini beliau mahu terus berkhidmat untuk UMNO tetapi tidak pasti sampai bila mampu bertahan dan berharap tiada pihak terus mempertikai serta mencabar kesetiaannya kepada parti.

“Tun Mahathir Mohamad, telah menghantar orang untuk berjumpa dengan saya dan mengajak masuk PPBM. Tan Sri Muhyiddin Yassin pula menawarkan kepada saya untuk menjadi Ahli Mesyuarat Tertinggi PPBM.

“Setakat ini, saya nak tengok dulu. Saya tak jawab lagi… tetapi tidak tahulah sampai bila, kalau desakan bertalu-talu saya takut saya tidak dapat bertahan,” katanya ketika berucap merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Kemaman, di sini.
Ahmad, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, berkata selain PPBM, beliau pernah ditawarkan menganggotai parti PAS, PKR dan PAN, namun menolak kerana tidak mahu mengkhianati UMNO.

Kata Ahmad, beliau tekad untuk terus kekal bersama-sama UMNO bagi melihat perubahan yang bakal dilakukan Perdana Menteri dan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kemelut politik di Terengganu.

“Saya telah dimaklumkan bahawa Najib telah memanggil beberapa orang ADUN untuk mendengar sendiri apa masalah yang membelenggu negeri ini.

“Najib janji untuk mengadakan perubahan. Saya masih lagi ahli UMNO… saya tidak berdendam cuma jangan kejutkan ‘harimau’ yang sedang tidur,” katanya yang turut mengingatkan perwakilan supaya tidak memandang rendah kepada kemunculan parti baharu.

Sementara itu, Ahmad meminta supaya siasatan dijalankan bagi mengenal pasti punca apabila 686 daripada 973 perwakilan UMNO bahagian itu tidak menghadiri persidangan perwakilan berkenaan.

Kemaman menjadi satu-satunya bahagian di Terengganu yang persidangan perwakilannya dirasmikan sendiri ketua bahagian dan Ahmad berkata walaupun menghadapi kekangan dari pelbagai sudut, beliau tetap berharap perwakilan akan terus memberi sokongan kepadanya serta parti.

Aakj: Kekangan? Janganlah Mat Said terus menerus menambah apa yang tak perlu ditambah. Apa yang UMNO Terengganu kekang? Peruntukan? Bukan kekang tapi memberi tanggungjawab kepada pihak lain yang dilihat "lebih UMNO" dari Mat Said yang tidak konsisten. Bukan perkara baru apabila portfolio bertukar atau kebertanggungjawaban beralih di bahu ahli lain.

Kalau bermula dari umur 18 tahun masuk UMNO maka Mat Said perlu akur bahawa jawatan Menteri Besar adalah jawatan lantikan dan pemimpin di dalam UMNO tidak akan pergi jauh sekiranya amalkan politik ugut dan gedebe dalam parti.Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top