.... Mahathir Ugut Menteri Besar Dengan Isu 'Skandal Seks Luar Biasa'? | AAKJMenurut entri terbaru Malaysia Today:

Tun Dr Mahathir Mohamad mengadap Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di Istana Sultan Kedah baru-baru ini, dan bukannya di Istana Negara, adalah semata-mata satu aksi untuk mendapatkan publisiti semata-mata. Ia hanya satu helah politik untuk memberi gambaran bahawa dia masih dalam “game” dan masih lagi bertekad untuk menewaskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mahathir tidak boleh menunjukkan yang dia telah kalah atau berputus asa. “Tenteranya” berada dalam keadaan sangat gugup dan akan belot pada bila-bila masa. Beberapa orang wakil rakyat yang berjanji untuk berpaling tadah sebaik sahaja Pribumi didaftarkan telah mengubah fikiran mereka dan mengambil sikap tunggu dan lihat. Mungkin ramai yang telah gung ho ketika pengumuman mula-mula dibuat mengenai penubuhan parti baru dan mereka dijangka berhijrah sebaik sahaja parti sah disegi ‘undang-undang’. Walau bagaimanapun, tidak seperti dalam kes-kes Semangat 46 pada tahun 1988 dan Parti Keadilan Nasional pada tahun 1999, penghijrahan ini tidak berlaku. Perkara ini membimbangkan Mahathir.

Pada mulanya Mahathir tidak serius berkenaan parti baru ini. Dan Najib tahu. Mahathir mencipta parti baru tanpa niat untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya umum akan datang. Mahathir tahu bahawa ia akan menjadi sia-sia untuk mencuba dan jika dia cuba dia akan malu dengan bukan sahaja kekalahan di semua kerusi malahan ramai calon akan kehilangan deposit mereka juga. Ia akan menjadi seperti pembangkang pada tahun 2004.

Mahathir mengancam menggunakan “kuasa tentera” semata-mata. Jika seseorang mengancam akan menggunakan kuasa tentera maka orang tersebut tidak akan benar-benar mahu berjuang. Malah, pertempuran adalah perkara paling akhir dari fikiran seseorang. Apa yang dilakukannya adalah mengancam untuk bertempur. Anda mengancam untuk bertempur dengan harapan anda boleh menakutkan pihak lain dan memaksa lawan untuk mengadakan gencatan senjata dan kemudian menawarkan untuk datang ke meja persidangan itu untuk membuat perjanjian. Pihak yang takut membuat perjanjian untuk mengelakkan pergaduhan.

Sejak tahun lepas, Mahathir telah cuba satu demi satu perkara dan setiap gerakan merekagagal. Pertama ialah rampasan kuasa pada Julai 2015 yang sepatutnya berlaku pada 29 Julai. Ia sepatutnya hari Najib meletakkan jawatan atau ditangkap dan didakwa. Pilihan Najib samada meletak jawatan tanpa sebarang pertarungan atau pergi ke penjara. Itu adalah apa yang Mahathir telah merancang dan dia mempunyai empat Tan Sri bersedia untuk bergerak bagi membunuh.

Walau bagaimanapun, sebelum Mahathir, empat Tan Sri (Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tan Sri Abdul Gani Patail, Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz) boleh bergerak untuk membunuh, Najib bergerak dahulu dan memotong dua daripada empat Tan Sri . Dua lagi dibiarkan tergantung seperti ayam tanpa kepala, yang akan dibincangkan lebih lanjut lagi dalam masa yang terdekat. Jadi rampasan kuasa pada 29 julai 2015 gagal.

Kemudian dalam sesi Dewan Rakyat pada bulan Oktober dan Perhimpunan Agung Umno pada Disember, Najib sekali lagi, sepatutnya disingkirkan melalui undi tidak percaya – juga tidak berlaku. Tiga percubaan pada 2015 dan ketiga-tiga gagal. Najib telah membuktikan sukar untuk dikalahkan dan Mahathir tidak suka sesiapa yang sukar dikalahkan kerana dia sepatutnya menjadi orang yang paling sukar sekali dikalahkan.

Penyingkiran Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Gani Patail sebagai Peguam Negara merupakan tamparan hebat untuk Mahathir. Ini adalah satu masalah serius yang Mahathir tidak pernah benar-benar pulih daripadanya. Walau bagaimanapun, pada 3 Februari 2016, apabila anaknya Mukhriz telah dibuang dari jawatan Menteri Besar Kedah, ini adalah satu tamparan yang Mahathir tidak pernah sangka. Dia tidak pernah menyangka Najib akan menjadi begitu berani untuk membuang anaknya sebagai Menteri Besar dan merisikokan Kedah jatuh ke tangan pembangkang.

Kedah mempunyai 36 kerusi Dewan Undangan Negeri dengan 21 di bawah Barisan Nasional (Umno 19 dan MCA 2) dan 15 di bawah pembangkang (PAS 8, PKR 4, DAP 2 dan bebas 1). Jika hanya empat ADUN Umno menyeberang keluar, majoriti Barisan Nasional akan dikurangkan kepada 17 kerusi dengan pembangkang yang mempunyai 19. Apa yang Mukhriz perlu lakukan adalah membawa tiga lagi ADUN Umno dengan beliau dan Kedah 2016 akan menjadi seperti Perak 2009. Mahathir berpendapat bahawa kemungkinan ini akan membuatkan Mukhriz selamat. Najib, bagaimanapun, tahu ia tidak akan berlaku. Jadi sekarang Barisan Nasional mempunyai 20 kerusi Dewan Undangan Negeri dengan hanya satu kerusi untuk Amanah. Manakala PKR 4 dan DAP 2, pembangkang telah dikurangkan kepada hanya 7 kerusi (daripada 15) kerana 8 ADUN PAS dan 1 bebas tidak akan berfungsi dengan Pakatan Harapan diterajui Pribumi (ataupun Pakatan Harapan pimpinan DAP) .

Jadi Pakatan Harapan di Kedah sebenarnya lebih teruk sekarang daripada pada tahun 2013. Pengiraan yang Najib buat terbukti betul akhirnya. Jadi itu adalah satu lagi salah perhitungan oleh Mahathir. Dia tersalah nilai pengaruh Mukhriz di Kedah dan berfikir yang penyingkiran Mukhriz akan mencetuskan penghijrahan dan PAS akan bersimpati kepada anak beliau dan bersekutu dengan mereka.

Langkah yang salah!
Mahathir salah perhitungan lagi apabila 26 hari kemudian pada 29 Februari 2016 beliau meletak jawatan dari Umno. peletakan jawatan yang sepatutnya mencetuskan penghijrahan beramairamai tetapi, sekali lagi, sama seperti pada 19 Mei 2008, ketika kali pertama Mahathir meletak jawatan daripada Umno namun ia tidak berlaku sedemikian.

Pada tahun 2008, apabila Mahathir meletak jawatan daripada Umno, Reuters melaporkan ‘Malaysia’s PM in danger as Mahathir quits party’ (READ HERE). Kali ini tidak ada yang melaporkan bahawa Perdana Menteri dalam bahaya kerana peletakan jawatan Mahathir dari Umno. Mungkin anda masih ingat cerita (daripada kisah Nabi Yusuf) ‘Budak lelaki yang menjerit serigala. Terlalu banyak amaran palsu, akhirnya tiada siapa peduli pada akhirnya walaupun serigala datang.

Sementara itu, Mahathir mempunyai dua Ghurkha, iaitu Matthias Chang dan Khairuddin Abu Hassan (ditambah dengan tiga Tan Sri – Abu Kassim, Gani dan Zeti), mereka berlari ke Amerika Syarikat untuk memberi maklumat. Pelan mereka adalah Jabatan Kehakiman Amerika dan Peguam Negara Amerika Syarikat membuat ‘pengumuman mengejut’ mengenai 1MDB yang akan mewujudkan gelombang di Malaysia dan yang akan menyebabkan Najib perlu meletakkan jawatan. Dan jika Najib enggan meletak jawatan maka dia akan disingkir keluar dengan kekerasan.

Masalah dengan pelan ini adalah jika mereka berjaya memaksa Najib keluar dari pejabat, siapa yang akan menggantikan beliau sebagai Perdana Menteri yang baru? Adakah Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi? “Tidak!” Kata Mahathir. “Zahid terlalu rapat dengan Anwar dan jika dia mengambil alih jawatan Perdana Menteri , ada bahayakerana ia akan melepaskan Anwar dari penjara.

Pertama, Timbalan Perdana Menteri tidak akan menggantikan Perdana Menteri – ini bermaksud Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri akan menjadi orang lain dan kita tidak akan dapat memberitahu orang-orang ramai sehingga Najib dan Zahid digulingkan.

Kedua, Mahathir tidak mahu sesiapa sahaja yang menimbulkan bahaya melepaskan Anwar Ibrahim dari penjara untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri – yang bermaksud pembebasan Anwar dari penjara bukan sebahagian daripada rancangan beliau. Malah, sehingga hari ini, Mahathir tidak pernah berkata bahawa pembebasan Anwar dari penjara adalah sebahagian daripada rancangan itu. Malah apabila akhbar itu menimbulkan soalan ini kepada beliau, Mahathir mengelak dan tidak akan menjawab soalan tersebut.

Lebih penting lagi, Mahathir enggan mengatakan siapa yang akan mengambil alih tempat Najib dan Zahid apabila mereka digulingkan kerana jika didedahkan maka banyak pihak akan menolak untuk menyokong beliau untuk menggulingkan Najib dan Zahid – terutamanya kerana Perdana Menteri yang baru adalah anaknya Mukhriz.

Ketika semua ini berlaku, Mahathir melabur banyak masa dan wang dalam pengumuman mengejut Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Peguam Negara AS buat pada 20 Julai 2016. Pengumuman ini akan mewujudkan Tsunami Asia yang lebih besar daripada Boxing Day 2004 yang mengorbankan satu perempat juta orang.

Berikutan pengumuman 20 Julai, pada 26 Julai tiga Tan Sri (Abu Kassim, Gani dan Zeti) akan mengadakan sidang akhbar (semasa jamuan perpisahan Abu Kassim) menuntut peletakan jawatan Najib, kemudian satu lagi sidang akhbar yang Mahathir akan adakan di Jakarta untuk media antarabangsa sejam selepas itu.

Malangnya, rancangan ini telah dibocorkan dan petang yang sama apabila Timbalan Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun, membuat laporan polis dan seluruh rancangan itu terpaksa dibatalkan. Gani tidak hadir untuk makan malam dan pada jam 3.00 petang sementara itu Abu Kassim pergi ke pejabat Perdana Menteri tetapi Najib enggan berjumpa dengannya.

Setahun kerja dan berjuta-juta ringgit dibuang pada 26 Julai 2016, sama seperti apa yang berlaku pada tahun sebelumnya pada 29 Julai 2015. Najib tidak hanya terbukti sukar untuk dibunuh. Beliau juga mustahil untuk dibunuh. Macam mana kamu membunuh seseorang yang enggan untuk mati? Mahathir telah melakukan segala-galanya pada Najib dan beliau masih berdiri tegak.

Mahathir meletak jawatan daripada Umno pada 29 Februari 2016 semata-mata untuk menakutkan Umno. Itu adalah perkara yang sama yang dia lakukan pada 19 Mei 2008. Tetapi pada bulan Mei 2008 ia menakutkan Umno dan setahun kemudian Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi terpaksa meletak jawatan dan kuasa berpindah ke tangan untuk Najib. Dan kemudian, sebaik sahaja Abdullah meletak jawatan, Mahathir menyertai semula Umno.

Itulah apa yang Mahathir cuba lakukan lagi. Beliau meletak jawatan dari Umno pada 29 Februari 2016. Ini sepatutnya (sekali lagi) menakutkan Umno. Jadi parti akan memaksa Najib untuk meletak jawatan (sekali lagi, sama seperti Umno memaksa Abdullah meletakkan jawatan lapan tahun lalu). Kemudian, selepas Najib meletakkan jawatan, Mahathir akan menyertai semula Umno (sekali lagi).

Pelan mudah yang terbukti berkesan pada tahun 2008 dan tidak ada sebab untuk ianya tidak berkesan sekali lagi pada tahun 2016. Tetapi Umno tidak memaksa Najib untuk meletak jawatan. Sebaliknya, Umno mahu menutup pintu sepenuhnya kepada Mahathir, Muhyiddin, dan Mukhriz. Daripada ‘tunduk menyembah’ kepada Mahathir dengan meminta Najib untuk meletakkan jawatan agar Mahathir akan menyertai semula parti itu, Umno memecat Muhyiddin dan Mukhriz.

Jadi Umno bukan sahaja tidak meminta Najib untuk pergi dan menjemput Mahathir kembali ke dalam parti. Umno memecat Muhyiddin dan Mukhriz untuk menunjukkan bahawa parti itu sudah muak dengan Mahathir dan tidak mahu ada kaitan dengan orang tua itu lagi. Itu adalah satu lagi langkah yang mengejutkan Mahathir selepas penyingkiran Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri pada bulan Julai 2015 dan penyingkiran Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah pada Februari 2016.

Mahathir mahu Najib mengembalikan semula jawatan Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah – yang juga bermakna mereka mesti dibenarkan kembali ke dalam Umno. Jika Mukhriz adalah untuk menjadi Perdana Menteri ketika itu ia perlu melalui Umno. Sebagai seorang pemimpin pembangkang Mukhriz tidak mungkin akan menjadi Perdana Menteri.

Malah Anwar tidak boleh berbuat demikian dan kerana itu Anwar mencuba selama sepuluh tahun untuk kembali ke dalam Umno dan hanya menyerah kalah selepas sepuluh tahun mencuba( dia pergi ke mahkamah untuk cuba memaksa Umno mengekalkannya sebagai ahli Umno). Anwar (dan Mahathir) tahu bahawa untuk menjadi Perdana Menteri anda mesti menjadi Presiden Umno dan bukan sebagai de facto Leader Pembangkang.

Jadi Pribumi bukanlah sesuatu yang Mahathir mahu “bank on”. Itu hanyalah untuk menghantar gelombang kejutan melalui Umno untuk memberi gambaran bahawa parti barunya, sama seperti Semangat 46 pada tahun 1988 dan Parti Keadilan Nasional pada tahun 1999, akan mengambil banyak kerusi dari Umno dan mungkin juga menjadikan Umno pembangkang dengan Pakatan Harapan sebagai kerajaan persekutuan baru.

Sudah tentu, Mahathir dan Najib kedua-dua tahu ini tidak akan berlaku. Tetapi pemimpin-pemimpin Umno dan akar umbi mesti dibuat untuk percaya perkara ini boleh berlaku supaya mereka akan memberi tekanan kepada Najib untuk meletak jawatan (seperti yang berlaku pada tahun 2008 terhadap Abdullah) supaya Umno dan Barisan Nasional boleh ‘diselamatkan’. Jadi Mahathir sebenarnya bermain ke peringkat akar umbi dan bukannya dengan Najib. Najib kuat tetapi akar umbi boleh goyah. Dan itu adalah penonton sebenar Mahathir.

Ia merupakan satu strategi yang terbukti berkesan pada tahun 2008, oleh itu tidak ada sebab ia tidak boleh berjaya lagi pada tahun 2016. Goncang akar dan pokok itu akan tumbang. Tebanglah pohon ini dari bawah maka Najib akan disingkirkan. Dan kadang-kadang anda perlu memotong satu akar pada satu masa dan tidak semua pada masa yang sama. Kemudian, selepas satu akar telah dipotong, anda memotong yang lain dan akhirnya semua akan dipotong dan pokok itu mati.

Jadi ini adalah strategi terkini Mahathir. Dia sedar dia telah gagal untuk mempengaruhi seluruh negara (bermaksud ahli-ahli Umno) dan penghijrahan tersebut tidak berlaku seperti yang beliau harapkan. Jadi sekarang Mahathir sedang mengusahakan satu negeri pada satu masa dan dia telah memilih salah satu daripada negeri-negeri yang paling besar untuk memulakan proses memotong akar. Dan untuk mendapatkan negeri ini “swing”, beliau telah memilih untuk memberi tumpuan kepada ketua negeri itu, bermakna Menteri Besar. Jika kepala bertukar maka yang lain akan menyusul.

Negeri tersebut bukan sahaja salah satu daripada negeri-negeri yang terbesar malah mempunyai seorang Menteri Besar yang boleh diugut. Menteri Besar ini mempunyai orientasi seksual ‘luar biasa’, jika anda tahu apa yang saya maksudkan, yang boleh digunakan untuk membawa dia turun jika ia sampai ke pengetahuan umum. Sama seperti dalam kes Anwar, Mahathir tahu tentang ‘kelemahan’ Menteri Besar ini sekian lama tetapi, seperti dalam kes Anwar, Mahathir menyimpan rahsia ini sehingga masa yang sesuai dia boleh menggunakannya, menurut Raja Petra.

Mahathir telah memberitahu kepada Menteri Besar ini yang rahsianya tidak lagi akan kekal rahsia jika dia tidak “play ball”. Dan apa yang Mahathir mahu dia lakukan adalah untuk mencetuskan rasa takut dan panik di kalangan pemimpin Umno dan wakil rakyat di negeri itu dengan mengatakan bahawa Pribumi tidak boleh dipandang ringan dan semua yang mereka perlukan hanyalah swing 10% dan negeri itu akan jatuh kepada pembangkang. Jika ia boleh berlaku di Selangor maka ia juga boleh berlaku di negeri mereka, Menteri Besar memberitahu pengikutnya.

Sama ada “swing” tersebut cukup besar untuk membolehkan Pakatan Harapan untuk mengambil alih Putrajaya adalah tidak penting. Mereka tidak perlu bimbang dengan kuasa persekutuan. Mereka hanya perlu memberi tumpuan kepada negeri mereka sendiri dan melindungi negeri mereka sendiri. Mungkin negeri ini perlu menimbangkan untuk ‘berpisah’ dari persekutuan dan mengadakan pilihan raya negeri mereka sendiri dan awal seperti di Sarawak untuk memastikan bahawa Umno dan Barisan Nasional boleh menguasai negeri tersebut.

Ini membimbangkan penyokongnya di peringkat akar umbi. Jika Menteri Besar mereka menunjukkan kurang keyakinan dan nampaknya bimbang mengenai keadaan negeri mereka jatuh kepada pembangkang maka apa harapan yang mereka ada? Jika negeri mereka, yang merupakan sebuah negeri yang besar, diserang panik dan ‘berpecah’, ini pasti akan mencetuskan serangan panik yang sama di seluruh Malaysia dan negeri-negeri lain akan menyusul. Ia akan menjadi isu survival. Ia akan menjadi seperti Disember 1941 sekali lagi apabila Jepun mendarat di Tumpat – huru-hara sahaja.

Jadi sekarang cakap-cakap di kalangan beberapa pemimpin Umno di negeri itu ialah adakah mereka merapatkan barisan atau adakah mereka berpisah dan menyelamatkan diri dan meninggalkan Najib? Dan Menteri Besarmenggalakkan perbincangan ini dan mengisi ia dengan bercakap tentang hari kiamat dan Armageddon dan sebagainya. Pada asasnya, pengakhiran semakin dekat, dan kita perlu untuk menyelamatkan diri kita sendiri. Jika tidak, kita semua akan mati dengan Najib – dan Najib akan pasti mati.

Jadi ini adalah kad baru yang Mahathir sedang mainkan. Mahathir kalah pada bulan Julai 2015. Beliau kalah lagi pada bulan Oktober dan Disember 2015. Beliau tewas pada bulan Februari 2016 dan Julai 2016 juga. Sekarang, permainan baru Mahathir pada September 2016 adalah untuk memeras ugut seorang Menteri Besar sebuah negeri dan mengarah beliau untuk mencetuskan panik di negeri itu supaya mereka memecahkan kekuatan Najib – seterusnya akan menimbulkan panik di negeri-negeri lain juga. Kemudian seluruh Umno akan bangkit dan menuntut peletakan jawatan Najib. Sekurang-kurangnya itulah rancangan Mahathir menurut Raja Petra lagi.

Menteri Besar memberitahu pengikutnya bahawa 1MDB adalah masalah yang serius dan Najib tidak dapat diselamatkan. Jadi Najib perlu dibuang untuk menyelamatkan Umno. Korbankan Najib untuk menyelamatkan parti. Rakyat di negeri ini atau pengundi tidak marah dengan Umno atau Barisan Nasional. Mereka hanya marah dengan Najib. Apabila Najib “dibunuh” maka rakyat akan kekal bersama Umno dan Barisan Nasional.

Pengikut Umno di negeri itu bersetuju dengan ini, terutama kerana ia datang dari orang nombor satu mereka, Menteri Besar. Mereka tidak tahu bahawa Menteri Besar mereka diperas ugut oleh Mahathir untuk mengatakan semua ini. Dan mereka tidak tahu bahawa sebab Mahathir mahu Najib disingkirkan ialah supaya dia, Muhyiddin dan Mukhriz boleh kembali kepada Umno dan mengambil alih dan ini bukan mengenai Pribumi membantu Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya.

Mereka gagal untuk menyedari bahawa prestasi pembangkang baik pada tahun 2013 kerana PAS adalah sebahagian daripada Pakatan Rakyat. Hari ini ia bukan Pakatan Rakyat tetapi Pakatan Harapan dan PAS bukan sebahagian daripada gabungan itu. Jadi walaupun dengan Pribumi dan PAN menjadi sebahagian daripada Pakatan Harapan, keputusan pada pilihan raya umum akan datang tidak akan menjadi seperti pilihan raya umum 2013. Ia adalah menakjubkan bahawa Umno mempunyai pemimpin dengan “lame brain” yang tidak dapat memikirkan perkara ini.

Bagaimanapun, perkara yang lebih penting adalah, bolehkah Umno mengambil risiko mengekalkan Menteri Besar ini untuk memimpin Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang? Memandangkan orientasi seksual ‘luar biasa’ telah diketahui pembangkang, apa yang akan menghalang mereka dari membocorkan rahsia ini semasa kempen pilihan raya umum akan datang? Ini benar-benar akan menyakitkan Umno dan Barisan Nasional. Jadi perkara yang paling selamat adalah dengan menggantikannya sebelum pilihan raya umum akan datang.

Apabila Mahathir meminta Muhyiddin untuk mendaftarkan parti baru mereka, dia fikir yang Najib akan menghalang pendaftarannya dan cuba untuk membuat perjanjian dengan beliau. Mahathir tidak mahu pergi merangkak kepada Najib. Dia mahu Najib datang merangkak kepadanya. Sebaliknya, Najib memastikan pendaftaran Pribumi dipercepatkan tanpa kelewatan.

Perkara ini mengejutkan Mahathir. Beliau baru sahaja kehilangan cip tawar-menawar dan kini parti barunya didaftarkan maka dia perlu meneruskannya hingga akhir walaupun itu bukan rancangannya. Untuk memastikan dia boleh menunjukkan dia telah berjaya, parti barunya mesti bukan sahaja dibenarkan untuk menyertai Pakatan Harapan tetapi juga ia mesti dilihat sebagai pemimpin baru Pakatan Harapan.

Walau bagaimanapun, ini tidak diterima baik oleh Lim Kit Siang. Mengapa beliau perlu membenarkan Pakatan Harapan menjadi Pakatan Harapan yang dipimpin Pribumi? Sebagai Pakatan Harapan pimpinan DAP mereka boleh memastikan undi Cina. Jika DAP kehilangan kepimpinannya dalam Pakatan Harapan, orang Cina tidak lagi memberikan sokongan dalam jumlah yang besar seperti pada tahun 2013. Mereka akan kembali ke tahun 1999 dan 2004 apabila Barisan Alternatif diketuai oleh PAS. Pembangkang tidak melakukannya dengan baik pada tahun 1999 dan begitu juga pada tahun 2004. Hanya apabila DAP memimpin, baru mereka mendapat sokongan kaum Cina.

Mahathir sedar bahawa DAP tidak akan melepaskan kepimpinan mereka di dalam Pakatan Harapan. Malah, DAP tidak pergi pun ke mahkamah pada 5 September 2016 apabila Mahathir datang memberi penghormatan kepada Anwar. Sehingga kini bagi DAP dan PKR, hanya Anwar dan bukannya Mukhriz adalah calon mereka untuk jawatan Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan berjaya menawan Putrajaya. Jika Mahathir masih mahu Mukhriz untuk menjadi Perdana Menteri ketika itu ia perlu melalui Umno. Dan, keadaan sudah menjadi lebih teruk apabila ‘Superman’ DAP baru sahaja secara terbuka mengakui bahawa mereka hanya menggunakan Mahathir sebagai ‘kuda’ untuk menggulingkan Najib dan tidak lebih daripada itu. Video Superman DAP, klik di SINI.

Jadi Najib tahu bahawa kehadiran Mahathir di mahkamah pada 5 Sep 2016 bukan rancangan permainan sebenar. Untuk Anwar bersetuju bekerjasama dengan Mahathir, kebebasan mesti menjadi sebahagian daripada perjanjian itu. Tetapi kebebasan Anwar bukanlah sebahagian daripada pelan percaturan Mahathir. Tambahan pula, Pribumi mesti memimpin Pakatan Harapan dan Lim Kit Siang tidak akan bersetuju untuk itu kerana ia akan menjejaskan undi Cina kepada DAP. Maka apakah “game plan” Mahathir yang sebenar?

Najib tahu bahawa Mahathir sedang bermain silap mata dan dalam silap mata anda tidak melihat di sebelah kanan yang digerakkan tetapi lihat pada pergerakan tangan kiri yang tersembunyi. Dan tangan kiri tersembunyi Mahathir adalah ugutan kepada Menteri Besar ini supaya beliau boleh bertindak mencetuskan suasana panik dan menimbulkan keraguan di negeri tersebut. Dan, jika dia tidak bersama “bermain bola”, maka kisah seks ‘luar biasa’ beliau bakal di ketahui umum. Orang ini tidak mempunyai apa-apa kerugian pun walau beliau berkhidmat untuk Mahathir. Tetapi apakah ini tidak berkait dengan ugutan?, menurut Raja Petra lagi.

Kenyataan bahawa Pribumi adalah satu ancaman kepada Umno dan Barisan Nasional di negeri tersebut dan bahawa hanya 10% undi boleh menyebabkan membawa kepada kekalahan adalah karut semata-mata. Ini hanya boleh berlaku sekiranya PAS bersama mereka namun seperti yang kita tahu, PAS tidak akan bersama mereka. Dan dengan hanya 20,000 ahli PAN dan kurang daripada 10,000 anggota Pribumi bertaburan di seluruh Malaysia kedua-dua parti tersebut bukanlah ancaman. Dan pencapaian DAP serta PKR adalah di tahap memaksimakan di negeri itu dan ianya tidak boleh pergi lebih tinggi pencapaian daripada apa yang mereka lakukan pada tahun 2013. Itu sahaja boleh memberi penjelasan bahwa apa yang dikatakan oleh Menteri Besar tersebut adalah semuanya karut.

Jadi Najib tahu apa “game” yang Mahathir cuba mainkan. Dan setiap kali itulah Najib menewaskan Mahathir di gelanggang permainan Mahathir sendiri. Lim Kit Siang dan Anwar Ibrahim juga tahu bahawa matlamat utama Mahathir adalah untuk dapat menyertai UMNO kembali seperti pada tahun 2009. Oleh itu, mereka berpura-pura turut “bermain bola” untuk melihat sejauh mana Mahathir akan pergi. Jika ugutan ini gagal dan negeri tersebut tidak dapat dipisahkan dari Najib, Mahathir akan perlu kembali ke melihat plan perancangan serta memikirkan semula strategi beliau. Tetapi tidak banyak yang beliau boleh lakukan serta masa tidak menyebelahinya.

Akhirnya, Mahathir mungkin hanya ada satu perjuangan sahaja iaitu Pribumi. Tetapi jika Pakatan Harapan menutup pintu pada Pribumi manakala Umno menutup pintu pada Mahathir juga, maka Mahathir dan Pribumi umpama mendayung perahu tanpa pendayung. Dan bila datangnya gelombang yang kuat, mereka akan berkecai terhempas di batu. Apalah malang nasib mereka!

Terjemahan – Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top