Menu

Saya mohon maaf kepada anda semua kerana meninggalkan kerja selama empat hari. Saya sibuk dengan beberapa perkara yang mengambil masa agak lama. Mari kita selesaikan urusan yang tergendala.

Selasa lalu, saya memberitahu anda semua bagaimana Dr. Mahathir Mohammad dan anaknya, Dato ‘Mokhzani Mahathir, melakukan beberapa akrobatik korporat untuk menutup kebimbangan perniagaan dikaitkan dengan mereka melalui sebuah syarikat “atas angin” yang dilimpahi tunai dalam masa yang singkat. Butiran tersebut dalam satu artikel bertajuk “The story of Mokhzani Mahathir and the biggest coup in Malaysian banking history”, yang anda boleh baca melalui pautan di bawah.

Gandingan bapa dan anak yang melaksanakan gerakan licik telah mendedahkan rahsia rundingan Mahathir dengan Tun Daim Zainuddin sebelum krisis kewangan 1997 melanda rantau ini. Di bawah terma perjanjian itu, Mahathir bersetuju untuk memberikan PhileoAllied Bank, yang ada isu kewangan pada ketika itu bertukar kepada “cash cow”, kepada bidang kuasa kawalan Multi-Purpose Bank (MPB) yang sebelum ini membimbangkan Daim. Walaupun nama Daim tidak disenaraikan di saham roll MPB, dia sentiasa diiktiraf oleh pihak bank.

Sekarang, sebelum kita pergi lebih jauh, sila ambil perhatian bahawa individu yang mengasaskan dan membina Phileo Allied, kumpulan yang memiliki PhileoAllied Bank, adalah Tong Kooi Ong, orang yang sama yang mengasaskan dan memiliki The Edge Media Group dan Malaysian Insider yang sudah tidak berfungsi lagi. Saya pasti saya tidak perlu memberitahu anda semua bagaimana media ini telah digunakan oleh Mahathir untuk melontarkan khabar angin yang tidak berasas dan fitnah berat terhadap Perdana Menteri.

Maksud saya, saya mula tertanya-tanya jika Tong telah bersubahat dengan Mahathir dalam konspirasi sejak sembilan puluhan. Phileo Allied yang bermasalah telah diubah oleh Mokhzani dan Mahathir menjadi sebuah syarikat “atas angin” yang kaya dengan tunai telah menjelaskan banyak perkara berkenaan ‘persahabatan’ antara Tong dengan gandingan bapa dan anak. Kita akan membincangkan perkara ini dalam artikel seterusnya, menurut Raja Petra.

Seterusnya, MPB telah dimiliki oleh Multi-Purpose Holdings (MPHB), sebuah kumpulan yang akhirnya berada di bawah bidang kuasa dan kawalan seorang lelaki bernama Lim Thian Kiat (lebih dikenali di kalangan perbankan sebagai TK Lim), sekutu kuat Daim . Dikatakan bahawa keluarga Lim mengunakan salah satu daripada syarikat-syarikat mereka untuk membeli kumpulan tersebut,semasa kemelesetan 1986. Selepas itu, Lim mula menjalin hubungan rapat dengan Dato Seri Anwar Ibrahim, terutamanya apabila beliau diberikan portfolio Kementerian Kewangan oleh Mahathir, kata Raja Petra lagi.

Menurut sumber, Mahathir dan Daim telah membincangkan isu pertalian Anwar-Lim secara tertutup pada tahun 1996, sebelum Krisis Kewangan Asia. Sumber yang sama mendedahkan bagaimana Mahathir telah memberitahu Daim bahawa Anwar dan Lim “too close for comfort,” dan “something needed to be done.” Oleh itu, Mahathir dan Daim mula membuat rancangan untuk merampas kuasa daripada kumpulan Multi-Purpose Holdings (MPHB) daripada Lim.

Menurut cerita tersebut lagi, Daim telah ditugaskan untuk mendapatkan rakan-rakannya untuk merampas MPHB daripada Lim untuk menyediakan penggabungan MPB dan PhileoAllied Bank, dengan MPB sebagai anchor. Bagi memudahkan penggabungan itu, Mokhzani telah ditugaskan untuk mencetuskan satu siri pengambilalihan saham melalui kepentingan penjagaan kesihatan beliau, Pantai Holdings Berhad, untuk mendapatkan beberapa bentuk kawalan dalam PhilioAllied Bank.

Sebaik sahaja bank pusat Thailand menurunkan nilai mata wangnya pada bulan Julai 1997, Mokhzani terus bertindak mengarahkan Pantai membeli saham dalam Tongkah Holdings Berhad, sebuah kumpulan yang dia kawal, yang banyak berkaitan dengan penama dan pemegang amanah. Pada masa itu, Pantai sudah 21 peratus dimiliki oleh Tongkah dan 35.5 peratus milik Mokzani, menurut RPK.

Dengan sendirinya, anda boleh melihat bagaimana dan mengapa Mokhzani mempunyai pengaruh besar dalam Pantai dalam membuat keputusan berkenaan penjagaan kesihatan. Melalui satu siri pengambilalihan saham Mokhzani cetuskan antara 29 Ogos dan 17 November pada tahun 1997, Pantai mempertaruhkan satu pemilikan 18.6 peratus daripada Avenue Assets, sebuah syarikat yang Tongkah berkepentingan.

Butir-butir yang lebih terperinci berkenaan pengambilalihan dan skim itu terkandung dalam artikel terakhir saya, Kisah Mokhzani Mahathir dan rampasan kuasa terbesar dalam sejarah perbankan Malaysia. Saya berharap anda semua akan membaca artikel tersebut melalui pautan yang saya berikan di bawah. Pembelian oleh Pantai mencetuskan “cross-holdings” yang memberikan anak Mahathir bidang kuasa yang lebih besar dalam hal ehwal Avenue Assets, sebuah entiti “public listed” Pantai dan Tongkah bersama mempertaruhkan kepentingan 28 peratus didalamnya.

Sebagai pemegang saham tunggal terbesar Phileo Allied, Avenue Assets menjadi saluran di mana Mokhzani mempunyai dan menggunakan kawalan kepentingan ke atas PhileoAllied Bank bersama-sama dengan Tong. Apa yang tidak diketahui ramai, bukan sahaja ianya satu pembelian meragukan, malah ia telah dijalankan secara tergesa-gesa dan diam-diam. Sumber mendedahkan bahawa pengambilalihan telah mengikut skrip Mahathir dan Daim pada 1996 apabila kedua-dua mereka membincangkan kebimbangan hubungan Anwar dengan Lim, menurut RPK lagi.

Dengan kawalan Phileo Allied yang dijamin oleh Mokhzani, Daim cuma perlu merampas MPB dari Lim. Tetapi bola berada di tangan Mahathir. Saya diberitahu, keputusan telah pun dibuat pada permulaan krisis kewangan Asia pada tahun 1997 bahawa Anwar akan disingkirkan. Hasilnya, Mahathir meningkatkan usaha untuk profil Anwar atas salah satu sebab sebelum beliau disingkirkan pada tahun 1998 atas tuduhan rasuah dan moral.

Berikutan pemecatan Anwar daripada kerajaan, Daim segera bertindak dan mengarahkan rakan-rakannya secara rakus mendapatkan kumpulan MPHB itu. Ini adalah untuk menyediakan MPB untuk pengambilalihan PhileoAllied Bank atas dasar perjanjian Daim dengan Mahathir. Setelah Lim hilang kawalan MPHB, Mahathir bertemu Daim dan memberi jaminan kepadanya bahawa MPB akan diberikan status anchor.

Walau bagaimanapun, pada jam kesebelas langkah Mahathir dibongkar Daim secara tidak diduga. Daim yang cerdik dan licik, begitu yakin dengan langkahnya, tidak pernah meramalkan bahawa Mahathir akan mengkhianati beliau. Saya diberitahu bahawa kedua-dua mereka dilahirkan di kampung yang sama dan telah dikenali sering melindungi satu sama lain, dalam apa sahaja kesusahan. Tindakan Mahathir seterusnya memberitahu Daim bahawa “laws of human relations” akan sentiasa diutamakan, “blood was always thicker than water.”

Atas alasan “revised consolidation scheme”, Mahathir mendapat kumpulan Malayan Banking (Maybank) untuk menawarkan Avenue Assets perjanjian pertukaran saham untuk mengawal PhileoAllied Bank. Untuk makluman, Maybank berada di bawah bidang kuasa agensi amanah negara, Permodalan Nasional Berhad (PNB), yang berada di bawah bidang kuasa Mahathir selaku ketua kerajaan.

Melihat kepada gelagat sandiwara sepak terajang dunia korporat oleh Mahathir dan Mokhzani, “swap deal” yang bernilai 1.3 bilion ringgit tunai terus masuk ke dalam ‘bilik kebal’ Phileo Allied. Dengan perjanjian itu, PhileoAllied Bank dimiliki sepenuhnya oleh Maybank, manakala Avenue Assets telah menjadi sebuah “syarikat atas angin” yang kaya dengan tunai dalam masa satu malam. Ini, sudah tentu, membuka jalan bagi Mokhzani meraih sebahagian besar daripada hasil melalui pemegang amanah sekiranya itu yang beliau mahukan.

Ianya amat adalah menarik untuk diberi perhatian bahawa skim penggabungan bank keseluruhannya, dikatakan telah diapungkan oleh Daim secara tertutup pada tahun 1994 atau sekitar masa tersebut, berkembang menjadi satu misi yang telah tersusun untuk membunuh dua ekor burung dengan satu batu – untuk melonjakkan nama Mokhzani dari tiada siapa kenali kepada menjadi “kepala”dalam bidang perbankan, dan juga untuk memusnahkan mana-mana yang ada hubungan yang kuat dengan Anwar.

Jika apa yang saya dimaklumkan adalah benar, Daim dan Mahathir sudah mula cuba untuk memutuskan hubungan Anwar dengan jutawan perbankan yang berpengaruh dan kaya dengan “wang tunai” pada tahun 1996. Ia adalah sebahagian daripada program jangka panjang untuk memusnahkan Menteri Kewangan. Jalinan dalam konspirasi itu adalah merancang untuk mengupahkan atau mendapatkan penyiasat bagi menyusup ke dalam urusan Anwar dengan sektor korporat. Penglibatan misi penyamaran Daim yang sejauh itu tidak terjangkau dalam pengetahuan saya.

Hakikatnya, ada sesuatu yang lain saya rasa anda patut tahu.

Selama beberapa minggu ini, saya telah menjelaskan tentang tahun kempen “Selamatkan Malaysia” yang mana seorang ‘Cina Tan Sri’, bernama ‘TSX’ telah timbul ketika mesyuarat yang diadakan pada bulan Ogos tahun lepas. Mesyuarat itu dihadiri juga oleh Mahathir dan dua daripada rakan-rakannya yang mana telah membuat kesimpulan bahawa satu-satunya cara mengundurkan Dato ‘Seri Najib Tun Razak akan melalui peti undi.

Kempen ini adalah sebagai permulaan “lima bulan peperangan yang mana tidak pernah diceritakan” terhadap kerajaan Barisan Nasional, yang dijadualkan untuk dilancarkan pada Oktober ini. Tetapi kerana Malaysia Today telah dedahkan konspirasi ini, Mahathir melangkah ke hadapan dan melancarkan perang bulan lepas.Jelasnya kerana pendedahan dari kamilah maka parti Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi) telah didaftarkan pada bulan Ogos yang lalu. Kalau berdasarkan ‘skrip asal’, parti tersebut sepatutnya dilancarkan pada bulan ini.

Mahathir takut kepada Malaysia Today. Beliau memberitahu kawan rapatnya bahawa jika apa-apa berlaku, portal berita ini perlu disenyapkan sebelum hasrat Pribumi tercapai. Dia telah mencuba setiap muslihat yang ada untuk menutup kebocoran maklumat yang seolah-olah telah disalurkan kepada RPK. Tetapi sejak kebelakangan ini, dia seolah-olah begitu kecewa dan memberitahu kawan-kawan rapatnya bahawa lelaki itu mungkin adalah “seorang psikik dengan bola kristal”

Tetapi setiap kali dia fikir bahawa dia mempunyai maklumat tersebut, saya buktikan beliau salah. Jadi dia sudah mula mengesyaki sekutu rapat beliau. Iaitu, dia kini percaya bahawa pemberi maklumat saya adalah seseorang berkait rapat dengan Daim Zainuddin. Dan ianya hampir betul. Tetapi percayalah apabila saya mengatakan ini – beliau tidak akan mampu meneka dengan betul sumber sebenar walaupun memakan masa 100 tahun.

Sementara itu, Daim telah perjelaskan apa yang terpendam terhadap Mahathir kepada sekutu rapat beliau. Dia sangat yakin bahawa Najib tidak akan dapat ditumbangkan, walau dalam keadaan apa sekali pun. Rakan sekutunya telah “menghidupkan penggera” kepada beberapa kumpulan, salah satu darinya seolah-olah mempunyai hubungan rapat dengan ‘pembiaya’ Mahathir. Para ”pembiaya” tersebut sudah mula mencari jalan keluar apabila Daim minta hentikannya.

Di bawah terma perjanjian Mahathir dengan mereka, beliau tidak akan memberi komitmen terhadap sebarang kempen di luar amalan demokrasi. Bekas Perdana Menteri itu turut diberitahu dengan tegas bahawa dia hanya akan dibiayai jika misi tersebut adalah untuk memberi tekanan kepada Najib sehingga terjadinya pilihanraya mengejut menjelang Mac tahun depan. Itu sahaja – tidak timbul persoalan menggulingkan Perdana Menteri dengan cara tidak demokrasi atau seumpamanya.

Tetapi secara kebetulan, salah satu daripada pihak pembiaya beliau telah mendapat tahu rahsia Mahathir telah memeterai perjanjian dengan pemimpin sebuah gabungan NGO untuk mencetuskan demostrasi besar-besaran terhadap kerajaan. Pembiaya tersebut mendapat tahu hasil dari informasi yang diberikan oleh orang dalam MCA. Sebaik sahaja mereka pasti tentang komplot tersebut, pembiaya mengambil peluang dan muktamadkannya. Setakat ini, dua pihak pembiaya lain telah ikut serta.

Anda boleh menjejaki butiran konspirasi melalui link yang saya telah sediakan dalam huruf “bold” di bawah artikel ini. Secara ringkas, Mahathir hilang sebahagian besar daripada lima bilion ringgit pihak penajanya yang berjanji untuk menajanya dalam tempoh enam hingga tujuh bulan sejak Disember tahun lepas. Dia, seperti yang kita cakapkan, membuat satu percubaan yang terakhir untuk mendapatkan dana tambahan bagi melancarkan Kuasa Ketiga pada bulan ini seperti yang telah saya beritahu kepada anda sebelumnya. Tetapi pada masa yang sama, beliau mendedahkan kepada Daim dan bersekutunya yang lain bahawa dia boleh menghentikannya.

Seperti yang dijelaskan, saya diberitahu bahawa bekas perdana menteri bercadang untuk mendapatkan pihak ketiga untuk bertemu Najib pada bila-bila masa tidak lama lagi untuk membincangkan gencatan senjata. Dalam pertemuan yang dirancang itu, wakilnya akan membuat tawaran yang bersungguh-sungguh untuk mendapatkan kembali RM20 bilion atau lebih, yang dipegang oleh beberapa pemegang amanah dan penama yang mana Mahathir akui ianya milik keluarganya. Jumlah ini adalah sebahagian daripada RM100 bilion yang RPK perjelaskan berulangkali.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja “Kisah Mokhzani Mahathir dan rampasan kuasa terbesar dalam sejarah perbankan Malaysia” telah diterbitkan Selasa lalu, Mahathir didapati resah gelisah dan begitu sedih di hari berikutnya serta memberitahu sekutunya, “Mereka datang untuk dapatkan anak saya!” tetapi tidak ada sebab untuk bertindak begitu – dia telah berulang kali telah menitiskan air mata, meluahkan kepada rakan sekutu rapat bahawa beliau takut kerajaan mungkin membuat tindakan khas ke atas Mokhzani

Jangan ke mana-mana. Dua hari dari sekarang, saya akan memberitahu anda bagaimana Mokhzani mungkin menjalankan “insider trading” untuk mengaut keuntungan haram hasil daripada penjualan dan pembelian saham-saham yang dikaitkan dengan Sapurakencana, dan mengapa ianya mungkin lebih daripada sekadar dakwaan yang tidak berasas.

Relevant article by RPK:

http://www.malaysia-today.net/mahathirs-near-heart-attack-in-jakarta/

Relevant article by me:

http://www.malaysia-today.net/the-story-of-mokhzani-mahathir-and-the-biggest-coup-in-malaysian-banking-history/

http://www.malaysia-today.net/is-this-what-mahathir-needs-rm5-billion-for/

http://www.malaysia-today.net/mahathirs-and-pribumis-secret-agenda-against-multiracialism/

http://www.malaysia-today.net/the-bomb-that-mahathir-will-throw-in-march-2017/

http://www.malaysia-today.net/mahathir-was-just-bitch-slapped/

http://www.malaysia-today.net/mahathir-is-suffering-from-a-bloody-nose/

http://www.malaysia-today.net/mahathir-just-signed-his-death-warrant/

http://www.malaysia-today.net/mahathirs-chalice-of-poisoned-wine/

http://www.malaysia-today.net/dear-malaysians-please-take-time-to-read-this-it-is-important/

http://www.malaysia-today.net/mahathir-is-shitting-in-his-pants/

http://www.malaysia-today.net/im-not-just-another-brick-in-your-wall-mahathir/

http://www.malaysia-today.net/sue-me-if-you-have-the-balls-muhyiddin/

http://www.malaysia-today.net/one-of-mahathirs-funders-slammed-the-door-shut-and-bolted/

http://www.malaysia-today.net/135268-2/

http://www.malaysia-today.net/mahathir-is-going-bonkers-and-may-end-up-in-tanjong-rambutan/


Terjemahan: Malaysia Today


 
Top