Menu

(The Sun Daily) – Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan berbincang dengan Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang kerjasama parti itu dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, parti itu perlu bekerja dengan PPBM dan oleh itu perlu mendapat sokongan Anwar.

“Kita perlu bekerjasama dan ini memerlukan kelulusan Anwar,” kata Azmin, yang juga Menteri Besar Selangor selepas dia menghadiri solat sunat Aidiladha di Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong di sini hari ini.

Pada hari Ahad baru-baru ini, Naib Presiden pro-tem PPBM Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata dia berharap pertemuan antara bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anwar minggu lalu boleh membawa kepada kerjasama rasmi antara kedua-dua pihak.

Bekas Menteri Besar Kedah itu berkata adalah penting bagi PKR untuk mendapatkan sokongan Anwar bagi membuktikan komitmen parti itu dalam kerjasama tersebut.


(Malay Mail Online) – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) akan bekerjasama dengan pembangkang untuk membantu membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata mereka mesti mendapatkan kuasa persekutuan sebelum mereka boleh berbuat sedemikian.

Muhyiddin berkata dia telah menerima permintaan daripada orang ramai untuk membantu membebaskan Ketua Umum PKR yang dipenjarakan itu, dan kini mendakwa merasa “amat sedih” dengan keadaan Anwar yang dipenjarakan.

Anwar dijatuhi hukuman penjara lima tahun kerana meliwat semasa Muhyiddin masih lagi menjadi timbalan perdana menteri.

“Kita memerlukan reformasi radikal ke atas sistem pilihan raya untuk memberi kebebasan kepada semua rakyat Malaysia.

“Hanya jika terdapat perubahan kepimpinan, kita akan dapat menentukan nasib Anwar,” kata Muhyiddin semalam, dipetik oleh akhbar tempatan New Straits Times.


Menurut RPK / Malaysiatoday, itu adalah apa yang direkodkan dalam temu ramah dengan Menteri Besar Selangor Azmin Ali, bekas Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir, dan bekas Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. Selepas diabaikan sejak 19 bulan lepas, tiba-tiba Anwar Ibrahim, sekali lagi, menjadi satu komponen yang sangat penting dalam “game” Tun Dr Mahathir Mohamad.

Lawatan Mahathir ke mahkamah pada 5 September 2016 untuk mengadap atau memberi penghormatan kepada Anwar telah mencetuskan keghairahan ‘I LOVE ANWAR’ yang baru. Sekarang ini, Anwar adalah orang yang sangat penting dalam memastikan kejayaan rancangan Mahathir. Persetujuan Anwar perlu diperolehi. Berkat Anwar mesti dicari. Anwar, yang merupakan seorang mangsa ketidakadilan dan dakwaan palsu, mesti dibebaskan dari penjara sebaik sahaja Pakatan Harapan yang dipimpin Pribumi membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Muhyiddin telah mengakui bahawa Anwar tidak sepatutnya dipenjarakan dan bahawa dia dipenjarakan kerana Peguam Negara dan badan kehakiman telah rosak. Ini bermakna, Peguam Negara sewaktu itu dan hakim-hakim yang menghantar Anwar ke penjara adalah tidak jujur. Dan sebaik sahaja Pakatan Harapan yang dipimpin Pribumi mengambil alih Putrajaya dan membentuk kerajaan persekutuan yang baru, semua ini akan diperbetulkan.

Muhyiddin tidak perlu bimbang tentang Abdul Gani Patail, Peguam Negara yang tidak jujur itu yang telah menghantar Anwar ke penjara. Dia telah dipecat. Bagi hakim-hakim yang tidak jujur yang menghantar Anwar ke penjara, jika mereka masih berkhidmat semasa Pakatan Harapan yang dipimpin Pribumi mengambil alih Putrajaya dan membentuk kerajaan persekutuan yang baru, Muhyiddin boleh memecat mereka juga.

Malah menurut Raja Petra lagi, Mahkamah Persekutuan sebenarnya sudah membersihkan Anwar daripada tuduhan Liwat 1 pada 2 September 2004 apabila mereka berkata Pendakwaan yang diketuai oleh Gani Patail, gagal membuktikan Anwar bersalah. Namun hakim masih menghantar Anwar ke penjara dan ini adalah walaupun Mahathir secara peribadi telah bertemu dengan semua mangsa liwat Anwar dan dia tidak memerlukan mahkamah untuk meyakinkan dia bahawa Anwar bersalah.
Adakah ia tidak ironik bahawa Muhyiddin sekarang berkata Mahathir dan Gani adalah salah kerana memenjarakan Anwar? Ianya lebih baik jika dia berkata demikian ketika dia masih dalam kerajaan dan masih menjadi Timbalan Perdana Menteri dan bukannya selepas dia dipecat. Mungkin rakyat Malaysia akan memandang dia dengan lebih serius.

Muhyiddin mengesahkan apa yang pembangkang telah mendakwa untuk masa yang lama: bahawa sistem undang-undang Malaysia telah rosak dan bahawa Peguam Negara dan hakim-hakim adalah tidak jujur. Semasa Anwar dihantar ke penjara untuk Liwat 2, Muhyiddin adalah Timbalan Perdana Menteri. Tetapi Muhyiddin, pada masa itu, tidak mengatakan apa yang dia katakan hari ini. Seorang lelaki yang mulia dan takut pada Allah akan bersuara tanpa rasa takut atau pilih kasih.

Apa yang menarik untuk dilihat adalah bagaimana Mahathir akan bertindak balas terhadap pengakuan Muhyiddin bahawa Anwar tidak sepatutnya berada dalam penjara dan bahawa dia adalah mangsa perbicaraan yang palsu. Adakah Mahathir kini akan mengatakan bahawa dia bukannya benar-benar mahu Anwar dipenjarakan dan bahawa parti itu memaksa dia memenjarakan Anwar?

Selepas Azmin dan Mukhriz berkata mereka perlu berunding dengan Anwar mengenai keahlian Pribumi ke dalam Pakatan Harapan dan mendapatkan persetujuannya sebelum perkara itu boleh berlaku, Muhyiddin keluar dengan perisytiharan ‘keadilan untuk Anwar’. Kenapa Anwar tiba-tiba begitu penting dalam semua perkara itu sehinggakan Mahathir kini perlu tunduk kepadanya?

Sebabnya adalah kerana lawatan Mahathir ke mahkamah pada 5 September tidak benar-benar mencapai apa yang Mahathir harapkan. Dr Wan Azizah Wan Ismail adalah Presiden PKR dan Nurul Izzah Anwar adalah Naib Presiden parti. Dan ibu dan anak perempuan itu keluar pada 5 September dan tidak mahu duduk bersama-sama dengan Mahathir, Azmin dan Khairuddin Abu Hassan di barisan hadapan. Dan pastinya mereka tidak akan mahu duduk di barisan belakang.

Jadi ini tidak sepenuhnya bergantung kepada Anwar walaupun dia bersetuju untuk memasukkan Pribumi ke dalam Pakatan Harapan dan membenarkan ia untuk memimpin pakatan pembangkang. Dan anak perempuan Anwar yang lain, Nurul Nuha, berkeras bahawa Mahathir mesti mengaku tentang dakwaan rasuah dan liwat “yang direka-reka” terhadap Anwar pada tahun 1998 sebelum berfikir tentang membentuk mana-mana pakatan. (Baca disini)

Tambah Raja Petra, Mahathir bukan sahaja mahu Pakatan Harapan menerima Pribumi sebagai ahli pakatan pembangkang dan membenarkan ia untuk memimpin gabungan itu, dia juga mahu pakatan yang dipimpin Pribumi itu untuk menyokong Muhyiddin sebagai calon Pakatan Harapan untuk Perdana Menteri dan Mukhriz sebagai calon Timbalan Perdana Menteri. Dan jika mereka boleh bersetuju dengan perkara ini maka Mahathir akan menderma RM500 juta kepada Pakatan Harapan untuk membantu membiayai pilihan raya umum akan datang, menurut Raja Petra.

Mahathir tidak pasti berapa banyak rintangan keluarga Anwar akan beri tetapi seorang anak perempuan sudah menyatakan ‘terma dan syarat’ sebelum mereka boleh mula bercakap pun. Dan mereka tahu Azmin adalah orang Mahathir dan keluarga itu membenci Azmin. Untuk cuba melembutkan keluarga itu sedikit, Mahathir telah meminta Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali bercakap dengan Wan Azizah dan Mukhriz untuk bercakap dengan Nurul Izzah. Jadi sekarang seluruh keluarga perlu terlibat dalam usaha untuk mendapatkan persetujuan Anwar untuk membenarkan Pribumi untuk ‘mengambil alih’ Pakatan Harapan atau membelinya dengan harga RM500 juta, menurut Raja Petra lagi.

Ramai yang mungkin sedar bahawa Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan DAP telah berdiam diri mengenai keseluruhan perkara ini. Mereka tidak hadir di mahkamah pada 5 September, yang mana tidak seperti mereka yang selalunya akan merebut mana-mana publisiti yang mereka boleh dapat. Ini adalah kerana pemimpin-pemimpin DAP tidak lagi merasakan bahawa Mahathir atau Pribumi boleh menjadi aset kepada pembangkang. Malah, ia mungkin juga boleh menjadi sebaliknya, satu liabiliti kepada pembangkang.

Mahathir berkata Pakatan Harapan perlu menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan Mukhriz pula sebagai Timbalan Perdana Menteri jika ingin mengambil undi Melayu dari Umno. Tetapi itu tidak berlaku dalam pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Malah, beberapa pengundi Cina turut ‘melarikan diri’. Orang Cina sebenarnya cukup tidak berpuas hati apabila DAP sanggup melupakan prinsip-prinsipnya dengan bekerjasama dengan Mahathir. Orang Cina merasakan DAP sedang menunjukkan cubaan untuk mengekalkan sokongan politik atau meningkatkan kuasa politiknya dan tidak lagi berpegang kepada objektifnya.

Anwar dan keluarganya juga tahu bahawa ini bukanlah mengenai pilihan raya umum atau tentang membantu Pakatan Harapan yng dipimpin Pribumi mengambil alih Putrajaya. Itu adalah satu perkara yang tidak mungkin akan berlaku dan satu-satunya perkara yang mereka perlu bincangkan adalah sama ada pembangkang boleh mengekalkan kerusi pada pilihan raya umum akan datang atau sama ada mereka akan melihat penurunan dalam kerusi. Berbincang tentang membentuk kerajaan seterusnya adalah satu perkara yang bodoh dan tidak akan berlaku.

Malah Raja Petra turut menjelaskan bahawa PAN tidak berjaya membuktikan kejayaan yang ia fikir ia akan kecapi. Sehingga hari ini, PAN hanya mempunyai 21,083 ahli berbanding dengan lebih daripada satu juta ahli PAS. Umno mempunyai 3.5 juta ahli dan keahlian Pribumi dijangka lebih teruk daripada PAN. Pribumi akan bernasib baik jika mereka boleh mendapatkan 10,000 anggota melainkan jika mereka mahu melakukan apa yang mereka lakukan dengan Deklarasi Rakyat: penuhkannya dengan satu juta nama palsu.

Kenapa Mahathir mahu membelanjakan RM500 juta untuk memasuki Pakatan Harapan dan untuk mendapatkan mereka untuk menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan yang dipimpin Pribumi dan Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri apabila ia tidak akan menang pilihan raya umum akan datang? Jawapannya adalah jelas. Ini adalah satu-satunya cara Mahathir boleh menunjukkan bahawa bukan sahaja dia masih dalam “game” tetapi dia sebenarnya yang membuat keputusan.

Mahathir perlu menunjukkan kekuatan dan kuasa supaya dia masih boleh mengawal proksinya, calonnya dan pemegang amanahnya. Kemudian, dia akan memaksa mereka menyerahkan sekurang-kurangnya RM20 bilion jika dia tidak boleh mendapatkan semula keseluruhan RM100 bilion. Dia akan memberikan Pakatan Harapan RM500 juta dan masih mempunyai baki yang banyak.

Anwar mahu melihat wang itu sendiri. Anwar tidak mahu sekadar janji. Dia mahu wang itu dibayar terlebih dahulu sebelum Pribumi dibenarkan untuk menyertai Pakatan Harapan dan mengambil alih kepimpinan Pakatan Harapan dan sebelum mereka menyokong Muhyiddin dan Mukhriz masing-masing sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri pilihan Pakatan Harapan yang dipimpin Pribumi.

Kebimbangan Mahathir adalah selepas menyerahkan wang itu, apa yang ada untuk menghalang Anwar daripada memperdayanya dengan berkata bahawa dia dan PKR bersetuju dengan tawaran itu tetapi Lim Kit Siang dan/atau DAP menentangnya dan mengancam untuk meninggalkan Pakatan Harapan jika Mahathir dan Pribumi dibenarkan untuk mengambil alih pakatan pembangkang? Mahathir bimbang bahawa apabila wang bertukar tangan, maka ia akan menjadi pengakhiran kepada perkara itu. Wang itu akan hilang dan Mahathir akan disuruh untuk pergi. Itu pasti akan menjadi keadilan yang puitis pada pendapat Anwar.

Dan mengapa pula Kit Siang atau DAP akan bersetuju untuk menukar Pakatan Harapan pimpinan DAP kepada Pakatan Harapan pimpinan Pribumi apabila Pribumi tidak mempunyai sebarang ahli dan tidak boleh mengambil undi Melayu dari Umno? Malah PAN hanya mempunyai 21,083 ahli berbanding dengan lebih daripada satu juta ahli PAS.

Semasa mereka menyokong kempen Selamatkan Malaysia dan Deklarasi Rakyat Mahathir, mereka fikir ini akan mewujudkan Tsunami di kalangan pengundi Melayu dan akan bertukar kepada Pakatan Harapan. Itu tidak berlaku dalam pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar dan juga tidak akan berlaku dalam pilihan raya umum akan datang.

Anwar dan Kit Siang cukup yakin bahawa ini semua kerana kira-kira RM100 bilion yang dipegang proksi, calon-calon dan pemegang amanah Mahathir. Beliau cuba untuk mewujudkan ilusi bahawa dia masih mempunyai kuasa dan mengawal segala-galanya. Tetapi untuk memenangi pilihan raya umum akan datang, Pakatan Harapan memerlukan banyak wang untuk menjadikan impiannya satu kenyataan. Maka dia akan memerah semua orang ini untuk RM20 bilion, atau lebih jika dia boleh.

Sama ada Mahathir membayar Pakatan Harapan RM500 juta bukanlah benar-benar penting kerana apabila dia mendapat RM20 bilion dia tidak perlu untuk bimbang lagi. Mahathir tahu walaupun dia memberikan Pakatan Harapan RM500 juta, mereka masih tidak akan mengambil alih Putrajaya. Mereka juga mungkin tidak dapat mengekalkan semua kerusi yang dimenangi pada 2013.

Persoalan utama di sini adalah, adakah Mahathir akan bersetuju untuk membayar RM500 juta sebagai pendahuluan atau adakah Pakatan Harapan perlu menerima Pribumi dahulu sebagai ahli dan pemimpin baru Pakatan Harapan dan juga menyokong Muhyiddin sebagai calon Pakatan Harapan sebagai Perdana Menteri dan Mukhriz sebagai calon Timbalan Perdana Menteri?

Tidakkah ia nampak seperti perebutan kuasa Mexico? Siapakah yang akan mengalah terlebih dahulu, Anwar atau Mahathir? Saya merasakan Anwar terlalu bijak untuk mempercayai helah Mahathir, jadi dia akan menuntut wang pendahuluan dan kemudian dia akan memberitahu Mahathir bahawa Pakatan Harapan mementingkan konsensus dan melainkan jika keputusan adalah sebulat suara, Pribumi tidak boleh dibenarkan untuk mengambil alih Pakatan Harapan dan Muhyiddin dan Mukhriz tidak boleh disahkan sebagai calon Pakatan Harapan sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.Sumber: Malaysia Today

 
Top