.... Lim Kit Siang “Lari” Dari PPBM | AAKJPada mulanya, awal tahun 2015, apabila Tun Dr Mahathir Mohamad mulakan serangannya ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, pembangkang sangat teruja dan melihat ini sebagai peluang keemasan untuk mengeksploitasi langkah orang tua itu untuk melemahkan Perdana Menteri, Umno dan Barisan Nasional.

Pada dasarnya mereka mengguna pakai doktrin Machiavelli daripada musuh kepada musuh saya adalah kawan saya – sama seperti apa yang dipraktikkan Amerika Syarikat, sebab mereka sehaluan dengan Taliban untuk melawan Rusia atau mereka sehaluan dengan Saddam Hussein untuk melawan Iran (kedua-duanya kini telah terbukti satu kesilapan dahsyat ).

Orang DAP yang ditugaskan untuk menyokong Mahathir dalam serangan ke atas Najib adalah Tony Pua yang menyalak dan menderam dan menggigit dalam isu 1MDB dan enggan melepaskan seperti anjing dengan tulang. Pada masa itu, DAP tidak takut sebarang tindak balas atau kesan yang memakan diri kerana Tony Pua mengunakan platform PAC dan bukannya platform DAP ketika melakukan serangan.

Apabila undi tidak percaya yang dirancang di Parlimen pada Oktober 2015 gagal, dan percubaan kedua pada Perhimpunan Agung Umno juga gagal pada bulan Disember, DAP undur diri dan menganggap gerakan Mahathir gagal. Kini jelas Najib kuat dan tidak boleh digulingkan dengan mudah.

Kemudian Lim Guan Eng diserang mengenai rasuah membabitkan rumahnya dimana pemburu menjadi buruan. Tony Pua yang sebelum ini berkata, jika Guan Eng pernah didakwa untuk jenayah ini, dia akan menjadi orang yang pertama menuntut peletakan jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang tiba-tiba mendiamkan diri. Tidak berbunyi pun suara dari Tony Pua pada hari Guan Eng telah ditahan dan didakwa.

Lim Kit Siang sedar bahawa ini bukan sekadar dakwaan. Anaknya kini telah didakwa dan sedang menunggu perbicaraan. Perkara itu menjadi sangat serius dan sesuatu perlu dilakukan mengenainya.

Kit Siang tahu bahawa pemimpin tertinggi SPRM seperti Abu Kassim Mohamed, Bahri Mohd Zin dan Mohd Shukri Abdull berada dalam genggaman Mahathir dan orang tua boleh ‘call off the dogs’ jika dia mahu. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan bantuan Mahathir, beberapa rundingan diperlukan atas dasar ‘you scratch my back and I will scratch yours’. Itu bermakna DAP perlu menunjukkan sokongan kepada apa yang Mahathir cuba melakukan.

Pada peringkat ini, Kit Siang masih sangat ragu-ragu tentang bekerjasama dengan Mahathir kerana telah terbukti bahawa kejayaan dalam pilihan raya umum ke-12 dan ke-13 adalah disebabkan oleh pakatan pembangkang dipimpin oleh DAP. Mereka dilihat sebagai pemimpin gabungan itu dan itulah yang menarik undi Cina.

Kejayaan tersebut hampir membunuh MCA dan Gerakan kerana DAP berjaya meyakinkan pengundi Cina bahawa kedua-dua parti hanya “second fiddle” untuk Umno sedangkan DAP bukan “second fiddle” kepada sesiapa tetapi mengetuai pakatan itu.

Itu adalah taktik kempen utama DAP dan Mahathir tahu ini. Jadi untuk Pakatan Harapan berjaya pada pilihan raya umum akan datang, ia patut dilihat masih dipimpin DAP dan tidak tunduk kepada sesiapa pun, terutama sekali kepada Mahathir yang orang Cina masih tidak ampunkan dosanya yang lalu. Bagi Pakatan Harapan untuk terus dapat memancing undi Cina ia perlu dilihat diketuai oleh DAP.

Tetapi kini ia telah sampai kepada peringkat di mana anak beliau berkemungkinan besar akan dipenjarakan maka perjanjian perlu dibuat sama ada mereka suka atau tidak. Kit Siang tidak mempunyai pilihan tetapi bekerjasama dengan Mahathir kerana lelaki tua itu memberi jaminan bahawa dia boleh menyelamatkan Guan Eng daripada dipenjarakan. Mahathir boleh memberitahu pemimpin atasan SPRM seperti Abu Kassim Mohamed, Bahri Mohd Zin dan Mohd Shukri Abdull apa yang perlu dilakukan dan mereka akan mendengar, menurut Raja Petra.

Oleh itu, rundingannya adalah Mahathir akan menyelamatkan Guan Eng daripada pergi ke penjara tetapi Pakatan Harapan perlu dijadikan satu gabungan pembangkang yang dipimpin Pribumi. Ia tidak lagi akan menjadi Pakatan Harapan pimpinan DAP. Itu adalah harga yang Kit Siang perlu membayar untuk memastikan anaknya boleh menginap dengan percuma,menurut Raja Petra lagi.

Najib, bagaimanapun, tahu pelan permainan tersebut maka dia bertindak mengeluarkan tiga pemimpin tertinggi SPRM yang merupakan tali barut Mahathir. Najib terpaksa melakukan apa yang perlu untuk memastikan SPRM bertindak demi kepentingan kerajaan dan bukan kepentingan Mahathir. Pada asasnya Najib mengambil tindakan yang sesuai, yang akan diambil oleh mana-mana Perdana Menteri yang lain, dengan menempatkan semula tali barut Mahathir ke agensi-agensi lain.

Najib menarik permaidani dari bawah kaki Mahathir jadi dia gagal untuk melaksanakan apa yang dijanjikan pada Kit Siang. Kini Guan Eng mungkin akan dipenjarakan. Kit Siang tahu bahawa mana-mana kerjasama lebih rapat dengan Mahathir adalah sia-sia kerana bukan sahaja anaknya tidak akan melarikan diri dari dipenjarakan malah dua pukulan hebat dari orang Cina akan menghukum DAP atas kerjasama itu. Pada pilihan raya umum akan datang mereka tidak akan mendapatkan banyak sokongan daripada orang Cina seperti yang mereka lakukan dalam dua pilihan raya umum lalu.

Ketiadaan pemimpin DAP di mahkamah apabila Mahathir pergi memberi penghormatan kepada Anwar Ibrahim pada 5 September 2016 merupakan isyarat bahawa Kit Siang dan DAP telah melakukan u-turn atas kerjasama dengan Mahathir dan Pribumi. Mereka percaya bahawa Najib tidak akan teragak-agak untuk mengingatkan masyarakat Cina tentang dosa-dosa yang Mahathir lakukan kepada Cina dan DAP yang akan ditekan untuk menjawab perkara tersebut. Malah ketika DAP berbaik-baik dengan Mahathir dalam kempen Selamatkan Malaysia dan Deklarasi Rakyat sudah memberi beberapa kesan negatif.

Kit Siang menjelaskan perkara ini kepada Anwar dan telah memberi amaran kepadanya bahawa Pakatan Harapan akan menderita kerana kaum Cina akan menyeksa mereka jika mereka dilihat berada di bawah kaki Mahathir dan Pakatan Harapan dilihat sebagai gabungan yang dipimpin oleh Pribumi dan bukannya gabungan pimpinan DAP.

Pada tahun 2013, Mahathir menyerang Najib kerana memberi terlalu banyak muka kepada orang Cina dan tidak memberi tumpuan kepada pengundi Melayu, yang merupakan penyokong kuat Umno. Orang Cina juga tidak lupa apa yang Mahathir lakukan kepada sekolah-sekolah Cina, yang mencetuskan Operasi Lalang pada tahun 1987. Kemudian ada Dasar Ekonomi Baru, yang sepatutnya telah berakhir pada tahun 1990 tetapi Mahathir melanjutkan selama-lamanya. Pada bulan November 1999, Mahathir mengancam Cina dengan ‘Mei 13’ jika Barisan Nasional kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen, yang menyebabkan ramai pengundi Cina takut lalu mengundi kerajaan.

Semua ini masih menyakitkan kepada kebanyakan orang Cina dan jika DAP bekerjasama dengan Dr Mahathir, ia akan menjadi perkara yang paling tidak boleh dimaafkan. Balas Anwar kepada Kit Siang pula, beliau tidak perlu bimbang kerana dia tahu apa yang dia lakukan. Anwar berkata, beliau juga belajar Sun Tzu maka biarkan dia “bermain” bersama-sama dengan Mahathir dan menikmatinya seperti permainan kucing dengan tetikus. Akhirnya Anwar akan jatuhkan Mahathir ke dalam jurang maut dan berkata “Adios Mahathir” seperti Jeff Ooi berkata “Adios Haron Din” kepada bekas Mursyidul Am PAS.


Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top