.... Kesukaran Mahathir | AAKJKorporat Cornucopia UMNO

Asia Sentinel

Pada tahun 1980-an dan 1990-an, Halim Saad dan Tajudin Ramli adalah dua bintang paling bersinar di Malaysia, dipilih oleh bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad untuk memimpin orang Melayu di negara ini ke peringkat kebangsaan sebagai teladan dalam budaya perniagaan Bumiputera baru yang akan “mengejar” bangsa Cina yang telah menguasai perdagangan di Malaysia.

Apabila Mahathir mengambil alih jawatan, sumber dalaman mengatakan, rancangannya adalah untuk mewujudkan 100 bumiputera yang sangat kaya dan seterusnya akan membantu orang Melayu luar bandar lebih makmur di bawah konsep payung Konsep atau konsep payung disalurkan melalui Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, banyak cara yang beliau membayangkan memacu negara dalam perindustrian melalui projek-projek besar-besaran.

Namun ketamakan menguasai. Apabila orang tertentu menjadi kaya,maka hanya terdapat sedikit insentif untuk dikongsikan dengan orang-orang kampung dan masyarakat Melayu luar bandar. Banyak syarikat-syarikat ini akhirnya musnah dan dibantu oleh agensi kerajaan seperti Khazanah Nasional, dana pelaburan di negara ini atau Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Kebangkitan Putera Umno


Walaupun rangkaian UMNO tersebar luas selama 22 tahun pemerintahan Mahathir sebagai Perdana Menteri, kini amat mengejutkan timbunan dokumen yang difailkan di mahkamah di Kuala Lumpur kelihatan membongkar rahsia bahawa Tajudin, Halim dan lain-lain pada dasarnya orang Umno, parti politik terbesar di negara ini dan sebahagian daripada kumpulan usahawan “rentier” yang dikenali sebagai Putera Umno, manipulasi perkataan Bumiputera atau pribumi Malaysia, terutamanya orang Melayu.

Mereka tidak bersendirian. Yang lain termasuk Syed Mokhtar Al Bukhary, salah seorang lelaki terkaya di Malaysia, serta Yahaya Ahmad, yang mengetuai projek kereta nasional Mahathir dan terbunuh secara tragis dengan isterinya dalam nahas helikopter, dan Samsuddin Abu Hassan yang diperkenalkan oleh Mahathir kepada kerajaan Nelson Mandela tetapi yang terpaksa melarikan diri dari Afrika Selatan selepas dituduh menggelapkan berjuta-juta dan mengelakkan hutang Afrika Selatan berjumlah kira-kira R50 juta (US $ 7.233 juta pada kadar pertukaran semasa). Samsuddin meninggalkan seorang isteri yang glamor, Melleney Venessa Samsudin, bersama-sama dengan bank Durban yang gagal dan kembali ke Malaysia.

Samsudin akhirnya menjadi ahli lembaga pengarah Mitrajaya Holdings Bhd., Sebuah syarikat yang dikaitkan dengan Umno yang telah memainkan peranan penting dalam projek-projek utama negara termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sistem Transit Aliran Ringan KL, Cyberjaya Flagship Zone dan banyak lain projek.

23 Syarikat Umno


Sekurang-kurangnya 23 syarikat terbesar di Malaysia (lihat senarai di bawah) dilihat mempunyai kaitan dengan Umno telah mendapat sejumlah besar wang melalui kontrak kerajaan apabila rancangan Mahathir tersasar. Syarikat-syarikat tersebut mempunyai hubung kait kuat dengan UMNO, kerajaan dan pelaburannya dan ini boleh memusnahkan parti. Ianya turut mengundang penghinaan terhadap ucapan meluas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Julai di mana beliau berjanji untuk membasmi rasuah dari partinya.

Kebanyakan pemilikan nampaknya telah disalurkan melalui sebuah syarikat misteri, Realmild, yang muncul pada tahun 1993 untuk membuat pembelian pengurusan RM800 juta saham utama media Malaysia termasuk New Straits Times Press (M) Bhd dan TV3. Realmild memiliki kepentingan dalam Malaysian Resources Corporation Bhd, yang mendapat kontrak untuk membangunkan hab pengangkutan Kuala Lumpur Sentral besar-besaran. Ia juga memperoleh pemilikan Labuan dan Sabah Shipyards yang membekalkan Tentera Laut Malaysia, serta Redicare dan Medivest, yang diberikan kontrak lumayan untuk menyediakan bekalan perubatan untuk hospital kerajaan.

Pencuri ditangkap, butiran muncul di mahkamah

Pada bulan September, Syed Anwar Jamalullail, abang kepada Sultan Perlis, memberi keterangan dalam Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa Daim Zainuddin, rakan rapat Perdana Menteri, sering memberitahu usahawan Melayu untuk bertindak sebagai penama dalam pengurusan syarikat utama Malaysia. Saman lama berjalan sejak lima tahun yang lalu pada tahun 2005 oleh Khalid Ahmad, bekas pengarah Realmild, yang mendakwa dia telah ditipu daripada pembayaran RM10 juta untuk lima peratus saham Realmild dengan Abdul Rahman, yang dianggap sebagai pemilik, menurut Raja Petra.

Menurut saksi tersebut, Abdul Rahman sudah membayar RM10 juta tetapi mengingkarinya setelah beliau mendapat tahu dari Mahathir bahawa saham tersebut sebenarnya milik Umno. Pemegang-pemegang amanah untuk Realmild sebenarnya adalah Mahathir sendiri serta bekas Pengarang Kumpulan Berita Harian, Editor Ahmad Nazri Abdullah, New Straits Times Group Editor Abdul Kadir Jasin dan Mohd Noor Mutalib. Seorang lagi saksi, Ahmad Nazri, berkata dalam satu kenyataan, beliau memegang saham majoriti sebanyak 80 peratus dalam Realmild, walaupun 70 peratus daripada saham ini sebenarnya amanah untuk Mahathir, tambah Raja Petra lagi.

Maverick Malaysia: Mahathir Mohamad in Turbulent Times ialah biografi mengenai Tun Dr Mahathir Mohamad yang ditulis oleh mendiang Barry Wain. Dalam buku itu Wain mendedahkan bahawa Mahathir mengunakan “Dana rahsia” Umno untuk menjadikan parti itu sebuah konglomerat besar dengan pelaburan yang menjangkau hampir keseluruhan ekonomi. Apabila Wain berkata ‘dana rahsia’ yang dimaksudkannya adalah wang yang bukan atas nama Umno tetapi atas nama proksi, penama dan pemegang amanah.

Majalah Time memetik seorang ahli ekonomi di Morgan Stanley di Singapura berkata bahawa negara ini mungkin telah kehilangan sebanyak US $ 100 bilion sejak awal tahun 1980-an kerana rasuah.

Ahli politik pembangkang Syed Husin Ali berkata, “Petronas tidak telus dan tidak bertanggungjawab tentang bagaimana ia membelanjakan wang, terutama dalam membantu dan bersubahat dengan Tun Mahathir dalam pembinaan projek-projek mega yang tidak produktif, untuk menyelamatkan syarikat kroni yang bermasalah dan ahli korporat, dan melibatkan dirinya dalam perbelanjaan yang berlebihan dan membazir pada perayaan dan persidangan. “

Dalam artikel tersebut, Mahathir turut menggunakan kedudukan dan kuasa untuk memintas dan / atau untuk menyelamatkan anak-anaknya dan kroni untuk memberi mereka faedah khas. Mahathir mengunakan Petronas sebagai ‘bank’ untuk menyelamatkan syarikat-syarikat kroni, bank, dan lain-lain.

Apabila kes MAS dan Realmild berakhir di mahkamah kerana perbalahan mengenai pemilikan saham, kebenaran mengenai bagaimana Mahathir, Tun Daim Zainuddin dan Anwar Ibrahim menggunakan proksi, penama dan pemegang amanah untuk menyembunyikan urusan perniagaan mereka terbongkar.

Umum mengetahui bahawa proksi, penama dan pemegang amanah bukan pemilik semua syer dan perniagaan yang mereka yang mendokong untuk Umno. Kini secara perlahan-lahan terbongkar yang Umno bukan pemilik benefisial semua kekayaan tersebut dan nama Umno hanya digunakan untuk memperolehi kekayaan, walaupun pemilik benefisial adalah mereka yang dikenali sebagai pemegang amanah yang didakwa bertindak bagi Umno.

Ianya bukan lagi rahsia bahawa Mahathir, Daim dan Anwar mengunakan proksi, penama dan pemegang amanah untuk menyembunyikan urusan perniagaan mereka. Sebelum Daim meninggalkan kerajaan pada 14 Mac 1991, dia memastikan bahawa proksi beliau, penama dan pemegang amanah memindahkan semula semua pegangan mereka kepadanya kerana apablia dia meninggalkan kerajaan ia akan menjadi sangat sukar untuk berbuat demikian. Dikatakan bahawa Daim berjaya mendapatkan kembali sekitar RM60 bilion, yang dipindahkan ke luar negara dan dilaburkan dalam bank-bank di Afrika dan Amerika Latin, menurut Raja Petra.

Mahathir, bagaimanapun, tidak melakukan perkara yang sama apabila dia meninggalkan kerajaan pada 1 November 2003. Mahathir percaya bahawa dia tidak perlu memiliki aset secara langsung, yang meletakkan dia pada risiko siasatan rasuah, apabila dia boleh kekal pemilik benefisial dan mengawal proksi , penama dan pemegang amanah. Sesiapa tidak pernah tidak melakukan apa yang Mahathir minta. Oleh itu, tidak ada bahaya aset tersebut ‘lari’.

Sudah tentu, banyak buku telah muncul mendakwa Mahathir dan Daim, dan juga Anwar, korup dan mengamalkan nepotisme dan kronisme. bantahan mereka terhadap dakwaan ini adalah bahawa mereka adalah semata-mata pemegang amanah bagi Umno, yang dibenarkan oleh perlembagaan parti, dan bahawa proksi dan penama adalah proksi dan calon-calon Umno. Oleh itu mereka tidak secara peribadi mendapat manfaat daripada apa-apa. Semuanya milik Umno.

Apabila Mahathir meninggalkan kerajaan pada 1 November 2003, dia sepatutnya menyerahkan amanah Umno kepada Perdana Menteri yang baru / Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri. Walau bagaimanapun, dia tidak berbuat demikian. Beliau berpegang kepada amanah tersebut dan hanya memberi Tun Abdullah Ahmad Badawi RM1.5 bilion untuk membiayai pilihan raya umum Mac 2004, yang merupakan jumlah kecil dari RM100 bilion yang dia sedang pegang, kononnya bagi pihak Umno, dakwa Raja Petra lagi.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, sudah tentu, tahu tentang semua ini. Dia juga tahu bahawa Mahathir mengawal SPRM dan Peguam Negara, maka tiada tindakan akan diambil terhadapnya. Malah, Mahathir menyimpan semua fail-fail sulit di rumahnya jadi jika SPRM dan Peguam Negara tidak berada dalam poket Mahathir mereka dengan mudah boleh membina kes terhadapnya.

Apabila Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada April 2009, dia hanya diam dan tidak berkata atau melakukan apa-apa. Bukannya bertengkar dengan Mahathir berkenaan apa yang sepatutnya menjadi wang Umno, Najib secara senyap-senyap menguruskan sumber dana sendiri untuk membiayai aktiviti politik Barisan Nasional serta pilihan raya umum 2013.

Najib tahu bahawa jika dia mendekati Mahathir untuk wang tersebut maka dia akan tertakluk kepada senarai panjang terma dan syarat, sama seperti PM terdahulu yang terpaksa menderita. Malah, Mahathir sendiri mengesahkan, Najib menjauhi orang tua itu selama enam bulan semasa dia menyelesaikan keperluan kewangan Barisan Nasional. Dan apabila Mahathir mendapat tahu mengapa Najib tidak memerlukan dia atau datang berjumpa dengan beliau selama enam bulan – kerana dia tidak memerlukan wang Mahathir – orang tua itu naik angin dan mengamuk.

Secara tidak langsung, Najib dihormati dan sedikit ditakuti Mahathir, daripada bertengkar dengan orang tua mengenai wang Umno, beliau hanya meninggalkan orang tua itu bersendirian dan pergi mencari wang di tempat lain. Apabila Mahathir membuat gerakan beliau pada bulan Disember 2014 dan merancang rampasan kuasa Julai 2015, Najib tidak lagi memberi Mahathir muka. Lagipun, Mahathir yang menyerang Najib. Jadi mengapa Najib perlu mengambil berat tentang perasaan Mahathir pula?

Mahathir membelanjakan RM2 bilion untuk membiayai cubaan rampasan kuasa pada Julai 2015 , wang tersebut datang dari proksi, penama dan pemegang amanah Mahathir. Apabila Najib tidak lagi berada dalam zon bahaya dan semua ancaman telah dihapuskan, Najib menghantar “message” kepada proksi, penama dan pemegang amanah yang Mahathir adalah sejarah dan sama ada mereka dengan Umno atau mereka menentang Umno. Jika mereka menentang Umno maka bersedia untuk dimusnahkan dan dibinasakan kerana mereka adalah mereka “berhutang” dengan Umno.

Apabila proksi, penama dan pemegang amanah mula takut maka mereka berundur daripada menyokong Mahathir. Mereka melihat Mahathir tidak lagi mempunyai kuasa politik dan bahawa Najib kini memegang kuasa. Mereka tidak lagi merasakan bahawa Mahathir boleh berjaya menggulingkan Najib. Jadi adalah lebih baik berada di sisi pemenang daripada di sisi orang yang kalah. Lagipun Mahathir tidak dapat menyelamatkan anak sendiri pun.

Pada bulan Januari 2016, Najib menyingkirkan Mukhriz dari jawatan Menteri Besar Kedah. Ini adalah mesej yang jelas kepada proksi Mahathir, penama dan pemegang amanah yang Mahathir tidak lagi mempunyai apa-apa pengaruh ke atas Umno dan dinasti politik Mahathir tamat. Untuk mengukuhkan mesej itu, Najib juga menyingkirkan Mahathir dari jawatan Penasihat Petronas. Lanjutan dari itu, Suruhanjaya Sekuriti akan mengenakan tuduhan “insider trading” terhadap Mokhzani manakala kes terhadap Mirzan akan menyusul.

Pada mulanya, Mahathir membuat ia kelihatan seperti dia hanyalah menentang Najib dan sebab nya adalah untuk menyelamatkan Umno. Ia membuat semua perkara ini agak bahaya. Najib tahu bahawa jika dia menolak Mahathir dinding lelaki tua itu akan meletakkan jawatan dari Umno, seperti dia lakukan pada masa lalu, dan kemudian akan bekerjasama dengan pembangkang, seperti dia lakukan pada masa lalu. Maka ini tidak lagi akan menjadi Mahathir menentang Najib tetapi Mahathir menentang Umno. Itu akan menjadi satu permainan yang jauh berbeza. Dan Mahathir lakukan dengan tepat apa yang Najib menjangka beliau akan melakukan dan mahu beliau melakukannya.

Jadi sekarang proksi, penama dan pemegang amanah Mahathir berkelakuan berbeza terhadapnya. Menentang Najib satu perkara, tetapi menentang Umno akan menjemput “kematian”. Itu akan seperti membunuh diri. Kini Mahathir menyedari bahawa kawalan hanya boleh ada jika anda dilihat mempunyai kuasa. Daim menyedari perkara ini apabila dia memindahkan RM60 bilion kembali kepadanya sebelum beliau melepaskan jawatan. Mahathir tidak mempunyai pandangan jauh kerana dia fikir dia akan sentiasa mempunyai kuasa dan kawalan tidak kira siapa yang menjadi Perdana Menteri.

Banyak kali beliau melukakan diri sendiri. Kempen Selamatkan Malaysia Mahathir dan Deklarasi Rakyat dengan kerjasama Pakatan Rakyat pimpinan DAP mencipta banyak kerosakan kepada kredibilitinya. Kemunculannya di mahkamah pada Isnin untuk berjabat tangan Anwar itu dilihat sebagai tindakan terdesak. Proksi, penama dan pemegang amanah Mahathir mula bertanya sama ada Mahathir telah hilang kuasa sama sekali. Hakikat bahawa ini adalah tindakan seseorang yang tidak lagi mempunyai kuasa kawalan pada proksi, penama dan pemegang amanah beliau.

Jika proksi, penama dan pemegang amanah berpaling tadah pada Mahathir dan enggan menyerahkan kembali aset (seperti apa yang mereka telah lakukan sekarang) maka satu-satunya alternatif bagi Mahathir adalah mendakwa mereka di mahkamah.

Perkara ini agak mustahil. Untuk berbuat demikian bermakna Mahathir perlu menunjukkan kepada mahkamah bukti seperti surat ikatan amanah, perjanjian, dan segala macam dokumen, untuk membuktikan bahawa dia adalah pemilik benefisial keatas aset dan bahawa mereka semua adalah proksi, penama dan pemegang amanah beliau semata-mata. Dia perlu memberi keterangan di mahkamah butiran pemberian bagaimana dan apabila ia diambil dan dibayar aset-aset tersebut. Dan itu bermakna Mahathir akan mengakui bahawa beliau secara haram memperoleh semua kekayaan itu ketika menjadi Perdana Menteri dan dengan itu telah melakukan suatu jenayah atau banyak jenayah.

Apabila dia bertindak sedemikian maka SPRM akan menangkap beliau kerana beliau meninggalkan mahkamah dan mendakwa beliau atas beratus-ratus tuduhan rasuah. Jadi satu-satunya pilihan Mahathir adalah dengan memberi tekanan kepada proksi, penama dan pemegang amanah agar kembalikan semua kekayaan itu. Untuk berbuat demikian anda perlu menunjukkan kekuatan dan kuasa, iaitu dengan menakut-nakutkan proksi, penama dan pemegang amanah tersebut. Tetapi kekuatan dan kuasa adalah sesuatu yang Mahathir tidak ada lagi. Jadi, ringkasnya, ia adalah “game over” untuk Mahathir.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top