.... Jawapan Kepada Fakta Karut "Tun Daim" | AAKJWAHAI "TUN DAIM",

Ini adalah jawapan saya kepada anda (mesej anda dalam huruf condong dan mesej saya dalam huruf tebal:

Hanya berkongsi mesej daripada seorang rakan daripada sektor kewangan ....

Mata wang Malaysia dijangka terus menurun kepada RM 4.50 pada akhir September kerana Ringgit tidak digunakan sebagai mata wang ini untuk dagangan di bursa saham dunia. Ringgit akan jatuh kerana kerajaan akan mengurangkan eksport minyak mentah disebabkan oleh terlebih lebihan bekalan.

Mata wang naik dan turun. Sekarang kita berada di USD1 kepada RM4.00 tetapi kita berada di USD1 kepada RM4.47 pada awal tahun. Hidup kita tidak banyak berubah apabila ringgit kita menyusut dari RM3.20 hingga RM4.00 sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kita juga tidak tiba-tiba menjadi lebih kaya apabila mata wang kita meningkat dari RM3.73 kepada RM3 dari 2008 hingga 2012. Begitu juga United Kingdom tidak muflis apabila pound UK menyusut dari £1 kepada RM6.75 pada Oktober 2015 kepada RM5.20 baru-baru ini.

Malah, Ringgit yang lebih lemah membolehkan kita bersaing kuat seperti yang dibuktikan dengan peningkatan berterusan kami dalam perdagangan luar negeri dan lebihan dagangan kita di mana industri pembuatan dan perkhidmatan kita mendapat manfaat yang banyak walaupun kelemahan harga minyak GLOBAL, yang berada di luar kawalan Malaysia. Ini akan membantu Malaysia untuk mempelbagaikan ekonomi kita supaya kita akan kurang bergantung kepada eksport komoditi.


Setiap orang harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana ini adalah bencana ekonomi secara menyeluruh. Rizab Bank Negara hanya bernilai RM101 bilion pada ketika ini. Tetapi hutang kita telah meningkat kepada RM614,880,270 bilion. Maksudnya, setiap rakyat yang membayar cukai mempunyai hutang sebanyak RM18,835. Nasihat sekarang ini adalah untuk berhenti melabur dalam apa-apa perniagaan, hartanah atau kereta. Tunai dalam tangan adalah selamat..kerana bencana bakal terjadi.

Jumlah rizab BNM yang anda katakan adalah betul tetapi mata wang adalah salah. Rizab BNM semasa kita bukanlah RM101 bilion tetapi USD101 bilion (atau sekitarnya kerana ia turun naik juga), bermakna RM400 bilion. Saya terkejut bahawa "Tun Daim" akan membuat kesilapan bodoh seperti itu.

Untuk hutang kerajaan kita, jangan hanya melihat kepada jumlah mutlak tetapi nisbah hutang kepada KDNK yang bermaksud hutang kita berbanding pendapatan tahunan kita. Kita berada pada kira-kira 54% sekarang. Semasa Mahathir menjadi PM pada tahun 1982, dia menaikkan nisbah ini dari 40% kepada lebih daripada 100% dalam masa 5 tahun dan kita tidak muflis ketika itu. Begitu juga kita tidak akan muflis sekarang ini pada 54%.

Malah, menurut Buku Fakta dunia CIA, Malaysia pada 54% berada di tempat ke-71 dalam negara-negara dengan hutang yang paling tinggi kepada nisbah KDNK - bermakna 70 negara-negara lain perlu muflis terlebih dahulu sebelum sampai giliran Malaysia - dan ini termasuk negara-negara seperti Jepun, Singapura, UK, AS, Jerman dan lain-lain.

Pulau Pinang kini telah memulakan projek Induk Pengangkutan bernilai RM46 bilion RM46 bilion di mana kerajaan negeri itu berkata, mereka akan meminjam untuk membiayai projek berkenaan. Dibahagikan dengan 1.6 juta rakyat Pulau Pinang, ini bermakna RM28,750 seorang dan jika kamu percaya RM18,835 seorang akan menjadikan Malaysia muflis, maka RM28,750 seorang bermakna Pulau Pinang akan muflis lebih cepat daripada yang lain di negara ini.


Penganalisis Ekonomi Dunia meramalkan dalam tempoh 3 bulan akan datang, ekonomi Malaysia akan runtuh. Pasaran saham dan nilai mata wang akan jatuh merudum dengan cara yang drastik.

Ini adalah kerana prospek ekonomi dunia yang negatif bagi tahun 2017.

Saya rasa kita telah mendengar perkara ini banyak kali. "Penganalisis Ekonomi Dunia" yang mana yang anda maksudkan? Malaysia masih menikmati 4.1% pertumbuhan kukuh KDNK dalam tempoh 6 bulan yang lalu, pasaran saham kita masih dua kali ganda daripada pada tahun 2009 dan lebihan dagangan dan rizab kita kuat. Jadi, bagaimana kita akan jatuh?

Minyak mentah akan jatuh disebabkan oleh lebihan bekalan kerana Amerika menghasilkan lebih banyak minyak mentah. Sebab-sebabnya adalah: i) untuk menjejaskan ekonomi Rusia dan mata wangnya kerana Rusia adalah nombor 1. ii dunia) ISIS, untukmembiayai hidup mereka, juga menjual minyak mentah murah yang diseludup dari Syria dan Iraq menyebabkan pembanjiran pasaran minyak.

Pengeluaran minyak Malaysia akan terkena tempias ini... selain daripada ketidaktentuan politik semasa dan rasuah yang menyebabkan pelaburan asing tidak menggalakkan...


Pengeluaran minyak dan eksport kita sudah terkena tempiasnya - pada tahun 2009, minyak mewakili 44% daripada hasil kerajaan kita dan ia hanyalah 17% pada tahun lepas dan 11% tahun ini. Dan kita masih tidak jatuh. Walaupun ia jatuh lagi 11% dan hasil minyak mencapai sifar, kita tidak akan jatuh kerana industri kita yang lain seperti pembuatan dan perkhidmatan dan ekonomi domestik kita akan terus memacu pertumbuhan kita.
Dunia telah melihat Malaysia sebagai kedudukan nombor 1 untuk: i) Rasuah dan Skandal dan pemalsuan kewangan dalam pengubahan wang haram.

Sebenarnya, Malaysia berada di kedudukan ke-54 yang paling kurang rasuah daripada 179 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah oleh Badan Ketelusan Antarabangsa yang terbaru - sudah tentu bukannya nombor satu. Saya tidak pasti siapa yang meletakkan kita pada nombor satu tetapi sudah pasti bukan mana-mana badan yang diiktiraf.
Jadinya, kawan-kawan yang dikasihi, sila belanjakan wang anda dengan bijak. Simpanlah wang anda untuk hari yang susah, kerana kita sedang menuju ke hari yang sukar dan mencabar. Perjalanan ini akan menjadi sukar & tidak diduga. Ini akan menjejaskan kita semua, tidak kira sama ada kaya atau miskin. Selamat berjaya kepada semua .............. Tun Daim

Ianya sentiasa bagus untuk membelanjakan wang di mana yang perlu tetapi mesej-mesej WhatsApp yang palsu seperti yang sering disebarkan oleh parti pembangkang untuk memusnahkan keyakinan dalam ekonomi Malaysia.

Oleh itu, pembangkang sering menyebarkan pembohongan yang mengelirukan dan palsu seperti ini untuk memusnahkan keyakinan dalam apa yang dikenali sebagai "self-fulfilling prophecy". Bayangkan jika semua orang percaya apa yang ada dalam mesej ini, maka tiada sesiapa yang akan berbelanja dan jika tiada sesiapa yang akan berbelanja maka semua kedai akan tutup, kilang-kilang juga akan tutup dan kemudian bank akan tutup dan sebagainya. Apabila semua itu berlaku, semua orang juga akan kehilangan pekerjaan atau perniagaan mereka.

Oleh itu, menyebarkan pembohongan seperti itu tidak membantu Malaysia malah merosakkan Malaysia dan diri kita sendiri.

Orang-orang ini tidak peduli apa yang berlaku kepada Malaysia, asalkan mereka mendapat apa yang mereka mahu. Mereka berfikir jika ekonomi tidak baik maka ia adalah lebih mudah bagi mereka untuk mendapatkan kuasa. Orang-orang ini adalah keji. Jangan percayakan penipuan mereka dan menyebarkan mesej yang negatif seperti itu untuk menghasut kebencian, mewujudkan ketakutan yang akhirnya akan berakhir dengan merosakkan diri kita sendiri.

Hentikannya, "Tun Daim", begitu juga dengan orang-orang terkutuk dan palsu yang lain.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top