.... Campurtangan Bank Negara Sabotaj 1MDB | AAKJPada 13 Ogos 2016, MalaysiaToday menulis tentang bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad mempergunakan Bank Negara Malaysia sebagai instrumen untuk mensabotaj 1MDB. Baca: HOW MAHATHIR USED BANK NEGARA TO SABOTAGE 1MDB

Serangan secara langsung Mahathir terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bermula dengan laporan polis yang dibuat oleh Khairuddin Abu Hassan pada bulan Disember 2014. Pada bulan berikutnya, pada bulan Januari 2015, Arul Kanda Kandasamy mengambil alih jawatan sebagai Presiden dan Ketua Eksekutif 1MDB.

Tugas Arul adalah untuk memastikan plan pemulihan berjalan lancar iaitu dengan mengurangkan hutang 1MDB dan merasionalkan aktivitinya. Ketika semua ini berjalan, Mahathir terus menerus menyerang 1MDB dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Najib, bagaimanapun, tidak bertindak balas terhadap serangan Mahathir manakala Arul memberi tumpuan di tempat kerja di mana beliau dibayar gaji untuk melakukannya, iaitu untuk membawa 1MDB kembali menjadi sebuah syarikat daya maju.

Setelah Arul jelas dalam fikirannya tentang apa yang sedang berlaku dan apa yang perlu dilakukan, pada bulan Jun 2015 beliau membentangkan rancangannya kepada Kabinet, dan Kabinet meluluskannya. Sudah tentu Muhyiddin Yassin adalah Timbalan Perdana Menteri yang juga Ahli Kabinet ketika itu dan beliau terlibat meluluskan rancangan pengurangan hutang dan pelan rasionalisasi 1MDB.

Berikutan kelulusan Kabinet, dalam bulan yang sama bulan Jun tahun lepas, IPIC dan 1MDB menandatangani perjanjian di mana IPIC akan menyelesaikan USD4.5 bilion hutang 1MDB sebagai balasan untuk nilai setara aset daripada 1MDB. Sebagai sebahagian daripada perjanjian ini, IPIC juga membayar 1MDB sebayak USD1 bilion tunai.

Langkah ini hendaklah diselesaikan dalam tempoh setahun atau pada bulan Jun 2016 dan merupakan salah seorang daripada tiga pelan rasionalisasi utama yang 1MDB akan terima pakai untuk mengurangkan hutang RM42 bilion mereka. Dua lagi ialah penjualan Edra dan penjualan Bandar Malaysia.

Apabila langkah IPIC-1MDB ini selesai, 1MDB akan menjadi syarikat bebas hutang dan serangan Mahathir akan berakhir kerana syarikat 1MDB tidak lagi mempunyai apa-apa masalah kewangan atau aliran tunai.

Sejak tahun 2011, anak syarikat IPIC, Aabar telah mempunyai kepentingan sebanyak 21.09% dalam RHB Bank yang Aabar beli daripada syarikat sekutunya, Abu Dhabi Commercial Bank. Abu Dhabi Commercial Bank pada mulanya membeli kepentingan ini dari KWSP pada tahun 2008 dengan memberi keuntungan besar kepada KWSP.

Pada bulan September tahun lalu, RHB mempunyai terbitan hak. Sah dari segi perundangan, Aabar berhak untuk melanggan 21.09% saham demi mengekalkan pegangan mereka tetapi tindakan Bank Negara Malaysia telah mengejutkan pasaran dengan menghadkan hak Aabar untuk melanggan saham tersebut kepada hanya 15% daripada hak mereka secara sah iaitu sebanyak 21.09%. Alasan yang diberikan oleh Bank Negara adalah bahawa mereka mahu mengehadkan pegangan saham asing dalam bank tempatan.

Menurut Malaysia Today lagi, Bank Negara tidak pernah melakukan sesuatu seperti ini sebelum ini dan sepatutnya tidak melakukannya sejak aktiviti korporat yang melibatkan saham adalah di dalam bidang kuasa Suruhanjaya Sekuriti dan bukannya Bank Negara. Menghadkan saham hak sebanyak 15% adalah lebih mengejutkan memandangkan Bank Negara sebenarnya telah meluluskan kenaikan pegangan saham Aabar kepada 25% daripada mereka sekarang 21.09%.

Jika Aabar tidak dibenarkan untuk mengambil terbitan saham hak yang menjadi haknya, Aabar akan kerugian sekurang-kurangnya RM300 juta dalam keuntungan dan pemilikan mereka dalam RHB akan hilang. Pemerhati pasaran tidak hanya terkejut dengan tindakan yang tidak normal oleh Bank Negara ini malah menimbulkan kemarahan Aabar dan IPIC kerana tindakan Bank Negara tersebut telah melanggar peraturan yang ditetapkan.

Akhirnya, Aabar memutuskan untuk tidak melanggan satu saham pun dan menjual keseluruhan hak hak mereka pada 50% di bawah nilai pasaran, mencatatkan kerugian besar. Ini juga menyebabkan rosaknya hubungan antara IPIC dan 1MDB.

Beberapa bulan kemudian, IPIC mengumumkan bahawa perjanjian antara IPIC dan 1MDB, yang merupakan satu bahagian penting dalam pelan rasionalisasi 1MDB dibatalkan. Bank Negara telah berjaya mensabotaj usaha rasionalisasi 1MDB dan mengecewakan pihak yang berusaha untuk memulihkan 1MDB serta akan membawa kembali kepada syarikat yang daya maju.

Jelasnya Bank Negara adalah alat Mahathir dalam memastikan bahawa 1MDB disabotaj dan terus mempunyai masalah supaya ini boleh digunakan terhadap Najib sebagai pemangkin untuk menggulingkan beliau atau memaksa beliau berundur.

“The diminishing Aabar factor”

(The Star, 19 Sep 2015) – Dua hari lepas, satu kenyataan kepada bursa saham oleh RHB Capital Bhd (RHB Cap) menyebabkan pasaran mengalami kejutan. Ia berkata bahawa bank pusat telah mengarahkan pemegang hak saham mengundi Aabar Investments PJS dalam RHB Cap kepada 15%.

Ia juga telah mendedahkan bahawa RHB Cap adalah dilarang daripada mengeluarkan lebih daripada 15% daripada saham baru kepada Aabar, yang kini mempunyai pegangan 21.09% dalam RHB Cap.

Kenyataan itu menyebut fakta bahawa keadaan ini bermula sejak 2010 apabila Kementerian Kewangan (MoF) telah memberi kelulusan kepada Aabar untuk membeli 25% kepentingan dalam RHB Cap.

Perkembangan ini jelas merupakan perkara baru kepada pasaran.

Maklumat ini adalah ketara kerana ianya tidak wujud di dalam dokumen tawaran terbitan hak RHB Cap ketika diumumkan baru-baru ini.

Ini bermakna bahawa kini terdapat baki kira-kira lebih daripada 6% saham terbitan hak yang tidak mempunyai pemegang saham yang layak bagi mereka untuk dilanggani. Ia tidak jelas bagaimana yang ‘tergantung’ ini akan dapat diselesaikan.

Ia telah dilaporkan bahawa Aabar tidak memberikan komitmen untuk melanggan bahagian mereka terhadap terbitan hak tersebut, walaupun itu bukan bermakna mereka tidak akan membeli terbitan hak tersebut.

Dalam mana-mana kes, mengikut undang-undang, kecuali ianya dicabar, bermakna bahawa kepentingan Aabar boleh bertindak sebagai pemegang saham dalam RHB Cap telah tercalar.

Dengan kata lain, walaupun memegang saham sebanyak 21.09% dalam RHB Cap hari ini, ia hanya boleh mengundi pada jumlah sebanyak 15% saham tersebut.

Pegangan Aabar telah sedikit dicairkan sejak tahun 2010 terutamanya disebabkan oleh keputusan untuk memilih tunai berbanding dengan melabur semula dividen di bawah pelan pelaburan semula dividen RHB Cap itu.

Itu adalah satu lagi petunjuk bahawa Aabar teragak-agak untuk menambah lebih banyak modal kepada RHB Cap.

Pada bulan April, RHB Cap mengumumkan terbitan hak bagi mengumpul RM2.5 bilion, yang boleh meningkatkan modal asasnya bagi memenuhi keperluan pertumbuhan masa depan Basel III.

Terbitan hak telah diluluskan oleh para pemegang saham walaupun ia tidak jelas jika Aabar mengundi menyokong, menentang atau berkecuali daripada mengundi keputusan tersebut.

Rancangan terbitan saham hak RHB adalah untuk memohon bagi memanfaatkan struktur modal dengan mengeluarkan lebih banyak ekuiti pada masa kemelesetan ekonomi, alasan yang logik.

Walau bagaimanapun, melihat kepada rekod Aabar, ia telah membuat spekulasi bahawa ia tidak berminat untuk mengambil terbitan hak tersebut.

Aabar telah membeli blok sahamnya dalam RHB Cap dari syarikat bersekutu mereka, Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB) pada tahun 2011.

Aabar telah mendapatkan nilai sebanyak RM10.80 sesaham RHB Cap, penilaian bank kemudian pada 2.25 kali nilai buku.

ADCB telah memperolehi bahagian saham RHB Cap pada awal 2008 pada harga RM7.20 sesaham atau 2.2 kali nilai buku.

Jika Aabar hanya melanggan 15% daripada kelayakan untuk terbitan haknya, ia perlu membayar sebanyak RM374.29mil untuk 77.650.000 saham baru. Ia mungkin bahawa pegangan Aabar akan dicairkan kepada bawah 20% jika penerbitan itu habis dijual.

Aabar masih belum memberikan apa-apa komitmen untuk melanggan terbitan hak manakala kedua-dua Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan OSK Holdings Bhd, pemegang saham utama lain RHB Cap, telah memberikan aku janji bertulis untuk melanggan sepenuhnya untuk hak masing-masing.

Jika Aabar tidak mengambil mana-mana terbitan hak, maka ia berpotensi untuk dapat kecairan kepada serendah 17.5%.

Juga, jika itu berlaku, penaja jamin perlu berurusan dengan bahagian terbitan hak Aabar yang terdiri daripada 545.780.000 saham RHB Cap yang berjumlah sebanyak RM2.6bil dengan nilai terbitan sebanyak RM4.82.

Paling ketara, harga terbitan hak pada diskaun 20% di pasaran.

Bolehkah ini menarik pemegang saham seperti Aabar, untuk membeli terbitan hak dan mengurangkan kos pelaburan mereka?

Itulah kemungkinan senario, perhatian pihak bank, memandangkan Aabar tidak memperolehi lebih banyak saham dalam RHB Cap sejak pertamakali membeli saham syarikat. “Lebih penting lagi, Aabar tidak boleh terlalu teruja dengan perintah yang dikeluarkan oleh Bank Negara yang menghadkan hak mengundi mereka dalam RHB Cap,” katanya.

Ini seterusnya membawa kepada persoalan tentang apa langkah Aabar yang seterusnya?

Perlu diingat ianya pernah dilaporkan bahawa apabila Aabar dibawa masuk ke dalam RHB Cap, Bank Negara telah mengenakan satu lagi syarat terhadap Aabar, iaitu bahawa ia mesti menyokong kemungkinan penggabungan RHB Cap dengan sebuah bank tempatan pada “harga pasaran” yang tidak akan melemahkan entiti gabungan tersebut.

Clearly this hints towards Bank Negara wanting Aabar to consider taking a lower price for its shares in the event a local banking M&A is on the cards. But that may mean Aabar would have to take a loss on its investment.

Jelas ini adalah isyarat dari Bank Negara yang mahu Aabar supaya mempertimbangkan untuk menawarkan pada kadar harga yang lebih rendah bagi saham-sahamnya sekiranya perbankan tempatan membuat perjanjian M & A. Tetapi itu memungkinkan Aabar perlu berhadapan dengan kerugian ke atas pelaburannya.Terjemahan Sumber: Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top