.... Apa Yang Khairuddin Tidak Dedahkan Berkenaan Mahathir Masuk Mengadap Agong | AAKJMahathir merungut bahawa dia tidak dibenarkan mengadap Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong kerana baginda adalah tahanan rumah. Untuk sekian lama Mahathir telah mendesak untuk mengadap Agong dan akhirnya, hari ini, beliau berjaya mengadap.

Jika Mahathir tahu apa yang akan berlaku dia mungkin tidak akan menjadi begitu teruja mengadap Agong dan tidak akan meraikan ‘kejayaan’ beliau lebih awal. Hasil Mahathir masuk mengadap Agong tidak seperti yang beliau harapkan dan beliau telah dihantar pulang “eating humble pie”.

Sudah tentu, bahagian ini tidak didedahkan oleh Khairuddin Abu Hassan. Khairuddin berpura-pura bahawa ia adalah satu kemenangan bagi bosnya sedangkan Mahathir meninggalkan acara masuk mengadap itu dengan “his tail between his legs ” dan marah kerana dia secara tidak sengaja berjalan ke dalam perangkap tanpa mengesyaki bahawa acara mengadap itu akan menjadi perangkap.

Perkara pertama Seri Paduka Baginda Agong bertitah pada Mahathir apabila orang tua itu menyerahkan Deklarasi Rakyat dengan 1.4 juta tandatangan adalah sama ada beliau dapat menjamin bahawa semua tandatangan adalah tulen. Mahathir jelas tidak bersedia untuk soalan ini, oleh itu, beliau tidak menyediakan jawapan beliau kerana beliau agak terkejut dan diam untuk beberapa minit. Anda boleh melihat bahawa Mahathir mencari jawapan dan akhirnya, selepas beberapa ketika, beliau menjawab ini adalah apa yang telah diberikan kepadanya.

Dalam erti kata lain, Mahathir berkata beliau tidak dapat menjamin apa-apa kerana bukan beliau yang mengumpulkan tandatangan tetapi orang lain yang melakukannya dan ini adalah apa yang mereka berikan.

Agong kemudian hanya memberikan senyuman sinis kerana cara Mahathir menjawab tidak meyakinkan dan sudah tentunya tidak komited. Seri Paduka Baginda kemudian melihat Mahathir yang hanya memandang ke bawah dan tidak berkata apa-apa lagi mengenai Deklarasi Rakyat atau 1.4 juta tandatangan.

Kemudian Mahathir sedar sebab mengapa dia akhirnya berjaya mengadap yang DiPertuan Agong apabila baginda bertanya sama ada Mahathir masih merasakan baginda berada di bawah tahanan rumah. Tiba-tiba Mahathir sedar bahawa Agong bersetuju membenarkan beliau masuk mengadap untuk memberitahu bahawa baginda tidak berada di bawah tahanan rumah.

Selepas itu Agong menukar topik dan bercakap tentang perkara-perkara lain, kebanyakannya perkara remeh temeh. Baginda enggan membenarkan Mahathir bercakap tentang politik atau apa-apa yang berkenaan politik seperti 1MDB, Umno, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, atau Deklarasi Rakyat.

Selain bagi maksud menunjukkan atau persepsi orang ramai, acara Mahathir masuk mengadap merupakan satu malapetaka dan tidak memenuhi objektif, iaitu bagi mendapatkan campur tangan atau penglibatan Agong untuk menggulingkan Najib.

Seperti kata Salleh Said Keruak, Mahathir tidak mempunyai pilihan selain dilihat telah berjaya menghantar Deklarasi Rakyat dan 1.4 juta tandatangan kepada Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong. Kegagalan untuk berbuat demikian akan meninggalkan kesan yang mendalam dan drastik kepada imejnya.

Sekarang Mahathir boleh mendabik dada berjaya mengadap Agong walaupun ia hanyalah semata-mata mengadap Agong tetapi tidak menerima sokongan daripada Agong dalam usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri.

Itulah politik – permainan persepsi untuk membuat ia kelihatan seperti anda menang walaupun anda kalah. Mahathir sangat pandai berkenaan perkara ini, menjadikan ia kelihatan seperti anda telah berjaya walaupun anda telah gagal. Dan itu melibatkan kos RM200 bilion kerana Mahathirv ‘berjaya’ membangunkan Malaysia pada harga yang sangat mahal.

Mahathir terpaksa mengadap Agong atau ‘jatuh air muka’, kata Salleh

(FMT) – Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa mengadap Agong semalam atau menghadapi kemungkinan “jatuh air muka” di kalangan penyokongnya, kata menteri Umno Salleh Said Keruak.

Salleh merujuk kepada acara Mahathir masuk mengadap Mahathir Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah semalam, di mana bekas perdana menteri itu menyerahkan Deklarasi Rakyat, yang mengandungi 1.4 juta tandatangan, untuk menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Mahathir tidak mempunyai pilihan selain meneruskan Deklarasi Rakyat sehingga ke akhir hayatnya. Jika tidak, dia akan kehilangan air muka. Itulah sebabnya dia perlu menyerahkannya (tandatangan) kepada Agong.

Bekas Naib Pengerusi Umno Bahagian Batu Kawan, Khairuddin Abu Hassan sebelum ini memberitahu FMT bahawa mesyuarat yang diadakan di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah, berlangsung selama lebih satu jam.

Salleh bagaimanapun tidak melihat sebarang sebab untuk bimbang, dengan mengatakan bahawa Agong hanya diterima petisyen atas sebab ihsan. “Dari segi perlembagaan, Agong tidak boleh menyingkirkan seorang perdana menteri. Tiada peruntukan undang-undang untuk ini.

“Ini hanya satu langkah politik agar dilihat bagus dan untuk menunjukkan perjuangan masih diteruskan. Selain daripada itu, tiada apa-apa yang akan berlaku, “kata Salleh.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Abdul Rahman Dahlan melaungkan sentimen yang sama, mengatakan bahawa Mahathir bebas untuk melakukan apa sahaja yang dia mahu. “Tetapi bagi saya, Deklarasi Rakyat ‘adalah propaganda semata-mata untuk agenda politik beliau (Dr Mahathir). Tidak lebih. Tiada yang kurang.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top